Viisi tehokasta vinkkiä parempaan uneen

aamuherätys

Lähes jokainen on jossain elämänvaiheessa kieriskellyt vuoteessa unta odottaen tai herännyt ennen aikojaan. Stressi, murheet, ulkopuoliset häiriötekijät ja aikaerorasitus voivat aiheuttaa lievää ja usein ohimenevää unettomuutta. Tässä viisi tehokasta pikkukikkaa, jotka auttavat nukahtamaan. 

1. Treenaa ajoissa

Alkuillasta tehty reipas pyöräily tai lenkki auttaa nukahtamaan. Treenin ja nukkumaanmenon väliin pitää varata 3–4 tuntia, jotta elimistö ehtii rauhoittua. Myös jännittäviä tv-ohjelmia tai pelejä kannattaa välttää pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

2. Valitse yömyssy oikein

Alkoholi heikentää unen laatua ja vähentää hyödyllisen REM-unen määrää. Unohda siis yömyssyt. Herkän kannattaa vaihtaa myös kahvi ja muut kofeiinivalmisteet esimerkiksi kofeiinittomaan teehen jo alkuillasta.

3. Lyhennä nukahtamisaikaa melatoniinilla

Unensaantia jouduttavaa hormonia, melatoniinia, erittyy eri vuodenaikoihin erilaisia määriä. Elimistöä voi huijata lempeästi nappaamalla apteekista ilman reseptiä saatavan melatoniinitabletin tuntia ennen sänkyyn menoa. 

  • Melatoniini on käpylisäkkeen tuottama, elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni, joka on yhteydessä vuorokausirytmin säätelyyn ja valo-pimeärytmiin.
  • Melatoniini lyhentää nukahtamisaikaa, kun se otetaan 1- 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • Melatoniini sopii myös lievittämään aikaerorasitusta, jolloin sitä käytetään ennen nukkumaanmenoa muutamana ensimmäisenä matkapäivänä valmisteen ohjeen mukaan

4. Iltapalaksi hiilareita

Hiilihydraatit väsyttävät. Unesta voi saada kiinni helpommin, kun syö pienen puuron, leivän tai mysliä juuri ennen nukkumaan menoa. Myös tryptofaania sisältävät ruoat, kuten banaani, voivat jouduttaa unentuloa.

5. Blokkaa valo ja taklaa melu

Luo itsellesi rauhallinen nukkumisympäristö. Matkoilla kotioloista poikkeavat äänet voivat viivästyttää unentuloa. Korvatulpat häivyttävät ääniä ja nukahtaminen nopeutuu.

Sulje ulkoa tuleva valo pois unimaskilla. Uni tulee joutuisammin hämärässä, siksi unimaskin kanssa on helpompi pitää kiinni unirytmistä ja nukkua pitkään aurinkoisinakin aamuina.