Täitartunta iski? Näin häädät täit tehokkaasti

Täitartunta iski? Näin häädät täit tehokkaasti

Lapsen pää kutisee ja tukka näyttää hiekkaiselta? Täit taisivat iskeä. Farmaseuttimme neuvoo, miten hoidat ja ehkäiset täitartunnat. Ota talteen myös lista apteekin parhaista täituotteista.

Päätäit ja niiden hilsettä muistuttavat munat, saivareet, ovat tavallinen riesa perheissä etenkin syksyisin, kun lapset palaavat kesälomilta kouluihin ja päiväkoteihin. Täit leviävät usein lapsikatraassa, kun tenavat leikkivät lähekkäin ja päät yhdessä.

Täit eivät ole vaarallisia eivätkä ne levitä tauteja, mutta niiden sylki voi ärsyttää päänahkaa ja aiheuttaa ihottumaa. Osa ei edes huomaa täiden puremia, mutta tavallisin oire on kutina. Päänahkaan voi tulla raapimisen takia bakteeritulehdus, jolloin iho punoittaa ja on kipeä.

Jos koulussa tai tarhassa on päätäiepidemia, niin hiukset, korvantaukset ja niska kannattaa tarkastaa päivittäin. Etsi hiustyvestä ja päänahasta muutaman millin mittaisia täitä, jotka voivat liikuskella hiusten seassa, tai tuskin millin kokoisia vaaleita munia, jotka muistuttavat helminauhaa tai mannaryyniä.

Täitartunta – näin se ehkäistään

  • Aloita täitartuntaa ehkäisevien tuotteiden käyttö heti syyslukukauden alussa. Apteekissa myytävää pajunkuorishampoota, jonka hajua täit karttavat, voi käyttää tavallisen shampoon tapaan päivittäin.
  • Vaihtoehtoisesti valitse täisuihke, joka estää täiden tarttumisen hiuksiin. Toisia suihkeita käytetään pari kertaa viikossa, toisia suihkutetaan lapsen hiuksiin joka aamu ennen kouluun tai päiväkotiin lähtöä.
  • Neuvo lasta pitämään pipot ja kaulahuivit takin hihassa tai muovipussissa koulun ja päiväkodin naulakossa. Kavereiden pipoja, harjoja tai hiuspompuloita ei kannata lainailla.
  • Täiepidemian aikaan pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni, jotta täillä on vähemmän tarttumapintaa. Toisaalta täi pystyy tarrautumaan jo muutamankin millin sänkitukkaan, joten hiusten leikkaaminen ei ole paras tapa välttyä tartunnalta.

Täitartunta iski – näin hoidat sen

  • Pese täitartunnan saaneen hiukset apteekista saatavalla täishampoolla tai levitä niihin päätäiden poistoon tarkoitettua liuosta. Valitse tuote, joka tuhoaa myös saivareet. Tee myös koko perheelle täitarkastus.
  • Kun perheessä on jo täitartunta, käytä täisampoota, jossa on myös tartuntaa ehkäisevä vaikutus. Täishampoota tulee kuitenkin käyttää vain, jos täitä on jo löytynyt. Tartunnasta on ilmoitettava päiväkotiin, kouluun ja kavereiden vanhemmille.
  • Tavallista kampaa tiheämpi täikampa on puolet hoidosta. Siihen jäävät kiinni niin saivareet, elävät ja kuolleet täit kuin munien kuoret. Kampaamista jatketaan joka toinen päivä vähintään kahden viikon ajan.
  • Täi pysyy visusti kiinni hiuksissa, joten suursiivoukseen ei tarvitse ryhtyä. Pese kuitenkin käytössä olevat lakanat ja liinavaatteet tai vie ne pariksi tunniksi kuumaan saunaan. Myös kylmä tepsii täihin, joten laita pehmolelut ja pipot pakkaseen. Lapsen unilelun voi laittaa myös pariksi päiväksi hyllyyn jäähylle. Täi ei nimittäin elä sen pidempään.  

3 x hyvä tuote täiden ehkäisyyn

Rausch pajunkuori shampoo ehkäisee täitartuntoja ja sopii myös hilseilevälle ja ärtyneelle päänahalle. Tervainen tuoksu.

Hedrin Protect & Go spray päätäiden ennaltaehkäisyyn on tehokas mutta mieto suihke, joka ehkäisee täitartunnan estämällä täitä tarttumasta. Koko perheelle sopivassa suihkeessa on hedelmäinen tuoksu.

Paranix 2 in 1 suojaa täitartunnoilta kuivattamalla niiden munat. Kun täiepidemia jyllää, vaihda perusshampoo tähän.

 

Asiantuntijana farmaseutti Katri Viilo Yliopiston Apteekista.


Lue lisää

Iho, hiukset ja kynnet kuntoon – Muista nämä 5 tehokkainta kauneusvitamiinia

Iho, hiukset ja kynnet kuntoon – Muista nämä 5 tehokkainta kauneusvitamiinia

Haaveissa hehkuva iho, kiiltävät hiukset ja upeat kynnet? Ota vitamiinit täsmäavuksi! Nämä viisi vitamiinia kosteuttavat ihoa, hidastavat sen vanhenemista sekä vahvistavat hiuksia ja kynsiä.

Lue lisää
Terveenä koko syksyn – Hanki nämä tärkeät tuotteet lääkekaappiisi

Terveenä koko syksyn – Hanki nämä tärkeät tuotteet lääkekaappiisi

Paluu arkeen lannistaa? Kun pidät huolta vastustuskyvystäsi ja energiatasoistasi, lomafiilis kantaa koko syksyn. Varmista siis, että lääkekaapistasi ja kylpyhuoneestasi löytyvät nämä näppärät tuotteet.

Lue lisää
Mitä vitamiineja lapselle?

Mitä vitamiineja lapselle?

Vitamiineja ja hivenaineita tarvitaan niin hermoston ja luuston kehitykseen kuin vastustuskyvyn ylläpitoon. Mutta saako lapsi kaiken tarpeellisen ruoasta? Ja milloin tarvitaan vitamiinilisää? Entä mitä tulee huomioida, kun valitsee vitamiini- tai ravintolisää lapselle tai nuorelle?

Lue lisää

Teemat