Täitartunta iski? Näin häädät täit tehokkaasti

hiusten täitarkastus

Lapsen pää kutisee ja tukka näyttää hiekkaiselta? Täit taisivat iskeä. Farmaseuttimme neuvoo, miten hoidat ja ehkäiset täitartunnat. Ota talteen myös lista apteekin parhaista täituotteista.

Päätäit ja niiden hilsettä muistuttavat munat, saivareet, ovat tavallinen riesa perheissä etenkin syksyisin, kun lapset palaavat kesälomilta kouluihin ja päiväkoteihin. Täit leviävät usein lapsikatraassa, kun tenavat leikkivät lähekkäin ja päät yhdessä.

Täit eivät ole vaarallisia eivätkä ne levitä tauteja, mutta niiden sylki voi ärsyttää päänahkaa ja aiheuttaa ihottumaa. Osa ei edes huomaa täiden puremia, mutta tavallisin oire on kutina. Päänahkaan voi tulla raapimisen takia bakteeritulehdus, jolloin iho punoittaa ja on kipeä. Päätäitartunta on aina syytä hoitaa viipymättä täituotteilla. Täihäätö onnistuu apteekin tuotteilla helposti ja vaivattomasti, kun muistaa lukea huolellisesti täituotteen käyttöohjeen ja noudattaa siinä annettuja ohjeita ja tuotteen vaikutusaikaa hiuksissa.

Jos koulussa tai tarhassa on päätäiepidemia, niin hiukset, korvantaukset ja niska kannattaa tarkastaa ja tutkia päivittäin. Etsi hiustyvestä ja päänahasta muutaman millin mittaisia täitä, jotka voivat liikuskella hiusten seassa, tai tuskin millin kokoisia vaaleita munia, jotka muistuttavat helminauhaa tai mannaryyniä. Erityisen järkevää on käyttää ennaltaehkäiseviä täituotteita koko riskikauden ajan ja etenkin täiepidemian jyllätessä koulussa tai hoitopaikassa.

 1. PARANIX SHAMPOO +TÄIKAMPA 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PARANIX SHAMPOO +TÄIKAMPA 200 ML
  25,80 €
 2. BEVITAMED ENNALTAEHKÄISEVÄ TÄISHAMPOO 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. HEDRIN ONCE LIQUID GEL PÄÄTÄIDEN HÄVITTÄMISEEN 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. PARANIX SENSITIVE LIUOS 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PARANIX SENSITIVE LIUOS 150 ML
  24,40 €

Täitartunta – näin se ehkäistään

 • Aloita täitartuntaa ehkäisevien tuotteiden käyttö heti syyslukukauden alussa.
 • Vaihtoehtoisesti valitse täisuihke, joka estää täiden tarttumisen hiuksiin. Toisia suihkeita käytetään pari kertaa viikossa, toisia suihkutetaan lapsen hiuksiin joka aamu ennen kouluun tai päiväkotiin lähtöä.
 • Neuvo lasta pitämään pipot ja kaulahuivit takin hihassa tai muovipussissa koulun ja päiväkodin naulakossa. Kavereiden pipoja, harjoja tai hiuspompuloita ei kannata lainailla.
 • Täiepidemian aikaan pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni, jotta täillä on vähemmän tarttumapintaa. Toisaalta täi pystyy tarrautumaan jo muutamankin millin sänkitukkaan, joten hiusten leikkaaminen ei ole paras tapa välttyä tartunnalta.

Täitartunta iski – näin hoidat sen

 • Pese täitartunnan saaneen hiukset apteekista saatavalla täishampoolla tai levitä niihin päätäiden poistoon tarkoitettua liuosta. Valitse tuote, joka tuhoaa myös saivareet. Tee myös koko perheelle täitarkastus.
 • Kun perheessä on jo täitartunta, käytä 2 in 1 -täisampoota, jossa on myös tartuntaa ehkäisevä vaikutus. Täishampoota tulee kuitenkin käyttää vain, jos täitä on jo löytynyt. Tartunnasta on ilmoitettava päiväkotiin, kouluun ja kavereiden vanhemmille.
 • Tavallista kampaa tiheämpi täikampa on puolet hoidosta. Siihen jäävät kiinni niin saivareet, elävät ja kuolleet täit kuin munien kuoret. Täikammalla kampaamista jatketaan joka toinen päivä vähintään kahden viikon ajan.
 • Täi pysyy visusti kiinni hiuksissa, joten suursiivoukseen ei tarvitse ryhtyä. Pese kuitenkin käytössä olevat lakanat ja liinavaatteet tai vie ne pariksi tunniksi kuumaan saunaan. Myös kylmä tepsii täihin, joten laita pehmolelut ja pipot pakkaseen. Lapsen unilelun voi laittaa myös pariksi päiväksi hyllyyn jäähylle. Täi ei nimittäin elä sen pidempään.  

3 x hyvä tuote täiden ehkäisyyn

 • Linicin Prevent Spray ehkäisee täitartuntoja tekemällä hiukset täille näkymättömiksi.
 • Hedrin Protect & Go spray päätäiden ennaltaehkäisyyn on tehokas mutta mieto suihke, joka ehkäisee täitartunnan estämällä täitä tarttumasta. Koko perheelle sopivassa suihkeessa on hedelmäinen tuoksu.
 • Bevitamed täishampoo 2 in 1 suojaa täitartunnoilta tekemällä hiuksen pinnan liukkaaksi ja vähentämällä täin ja hiuksen vetovoimaa. Kun täiepidemia jyllää, vaihda perusshampoo tähän. Ennaltaehkäisevä vaikutus kestää jopa 3 vuorokautta!

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Katri.