Miltä näyttää päätäin muna? Täiden tunnistaminen ja häätö

hiusten täitarkastus

Lapsen pää kutisee ja hiuksista löytyi täin muna? Farmaseuttimme neuvoo, miten tunnistat täit ja miten täiden häätö onnistuu parhaiten. Ota talteen myös lista apteekin parhaista täituotteista.

Täiden tarttuminen ja ennaltaehkäisy

Päätäit ja niiden hilsettä muistuttavat munat, saivareet, ovat tavallinen riesa perheissä etenkin syksyisin, kun lapset palaavat kesälomilta kouluihin ja päiväkoteihin. Täit leviävät lapsikatraassa, kun leikitään lähekkäin päät yhdessä.

Täitartunnan oireet ja täin puremat

Täin puremien yleisin oire on kutina hiuspohjassa. Puremien raapiminen aiheuttaa helposti niiden aukeamisen, ja bakteeritulehduksen kehittymisen hiuspohjaan. Kaikki eivät kuitenkaan edes huomaa puremien aiheuttamia oireita. Täitartunta on aina syytä hoitaa viipymättä täituotteilla. Täit eivät ole vaarallisia eivätkä ne levitä tauteja. 

Täihäätö onnistuu apteekin tuotteilla helposti ja vaivattomasti, kun muistaa lukea huolellisesti täituotteen käyttöohjeen ja noudattaa siinä annettuja ohjeita ja tuotteen vaikutusaikaa hiuksissa.

Täiden ehkäisy

Jos koulussa tai päiväkodissa on päätäiepidemia, niin hiukset, korvantaukset ja niska kannattaa tarkastaa ja tutkia päivittäin. Etsi hiustyvestä ja päänahasta muutaman millin mittaisia täitä, jotka voivat liikuskella hiusten seassa.

Tarkista myös, että hiusten seasta ei löydy alle millin kokoisia vaaleita täin munia, jotka muistuttavat hilsettä, helminauhaa tai mannaryyniä. Täin munan ja hilseen erottaminen on helppoa, sillä täin muna on tiukasti kiinni hiuksessa, kun hilse taas irtoaa päästä helposti.

Erityisen järkevää on käyttää ennaltaehkäiseviä täituotteita koko riskikauden ajan ja etenkin täiepidemian jyllätessä koulussa tai hoitopaikassa.

Neljä vinkkiä täitartunnan välttämiseen:

  • Aloita täitartuntaa ehkäisevien tuotteiden käyttö heti syyslukukauden alussa.
  • Vaihtoehtoisesti valitse täisuihke, joka estää täiden tarttumista hiuksiin. Toisia suihkeita käytetään pari kertaa viikossa, toisia suihkutetaan lapsen hiuksiin joka aamu ennen kouluun tai päiväkotiin lähtöä.
  • Neuvo lasta pitämään pipot ja kaulahuivit takin hihassa tai muovipussissa koulun ja päiväkodin naulakossa. Kavereiden pipoja, harjoja tai hiuspompuloita ei kannata lainailla.
  • Täiepidemian aikaan pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni, jotta täillä on vähemmän tarttumapintaa. Toisaalta täi pystyy tarrautumaan jo muutamankin millin sänkitukkaan, joten hiusten leikkaaminen ei aina auta estämään tartuntaa.

Täiden häätö – näin se onnistuu

  1. Pese täitartunnan saaneen hiukset apteekista saatavalla täishampoolla tai levitä niihin päätäiden poistoon tarkoitettua liuosta. Osa tuotteista tehoaa myös saivareisiin. Tee aina koko perheelle täitarkastus.
  2. Kun perheessä on jo täitartunta, käytä 2 in 1 -täisampoota, jossa on myös tartuntaa ehkäisevä vaikutus. Täishampoota tulee kuitenkin käyttää vain, jos täitä on jo löytynyt. Tartunnasta on ilmoitettava päiväkotiin, kouluun ja kavereiden vanhemmille.
  3. Tavallista kampaa tiheämpi täikampa on puolet hoidosta. Siihen jäävät kiinni niin saivareet, elävät ja kuolleet täit kuin munien kuoret. Täikammalla kampaamista kannattaa jatkaa 2-3 päivän välein kahden viikon ajan.
  4. Täi pysyy visusti kiinni hiuksissa, joten suursiivoukseen ei tarvitse ryhtyä. Pese kuitenkin käytössä olevat lakanat ja liinavaatteet 60 asteessa tai vie ne pariksi tunniksi kuumaan saunaan. Myös kylmä tepsii täihin, joten laita pehmolelut ja pipot pakkaseen. Lapsen unilelun voi laittaa myös pariksi kolmeksi päiväksi hyllyyn jäähylle. Täi ei nimittäin elä sen pidempään.  

3 x apteekin hyvä tuote täiden ehkäisyyn

Linicin Prevent Spray ehkäisee täitartuntoja tekemällä hiukset täille näkymättömiksi.

Bevitamed Ennaltaehkäisevä täishampoo on tavallisen shampoon tapaan käytettävä hiustenpesuaine, joka antaa suojaa täitartuntoja vastaan. Ennaltaehkäisevän täishampoon teho alkaa heti pesun jälkeen ja kestää kolme päivää.

Bevitamed täishampoo 2 in 1 suojaa täitartunnoilta tekemällä hiuksen pinnan liukkaaksi ja vähentämällä täin ja hiuksen vetovoimaa. Kun täiepidemia jyllää, vaihda perusshampoo tähän. Ennaltaehkäisevä vaikutus kestää jopa 3 vuorokautta!

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Katri.