Terveenä koko syksyn – Hanki nämä tärkeät tuotteet lääkekaappiisi

syysflunssa lapsiperheessä vaatii naista niistämään nenää

Paluu arkeen lannistaa? Kun pidät huolta vastustuskyvystäsi ja energiatasoistasi, lomafiilis kantaa koko syksyn. Fiksuilla valinnoilla voit ehkäistä nuutuneen olon ja selättää pienet arjen harmit. Varmista siis, että lääkekaapistasi löytyy nämä näppärät tuotteet.

1. D-vitamiinia kaikille

Viimeistään lokakuusta lähtien on aika ammentaa D-vitamiinia aurinkotankkauksen sijaan purkista. Suomen olosuhteissa D-vitamiinin saanti auringosta on riittävää ainoastaan kesäkuukausina ja silloinkin vain ihmisillä, jotka ulkoilevat riittävästi. Muina aikoina vitamiinia saadaan ravinnosta ja ravintolisistä-.

D-vitamiini on tärkeä vitamiini, sillä se edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja auttaa huolehtimaan lihasten ja luuston hyvinvoinnista. D-vitamiinin tärkeä tehtävä onkin parantaa luiden rakennusaineen, kalsiumin, imeytymistä ravinnosta. 

Koko perheen kannattaa käyttää D-vitamiinilisää ja vinkkejä sopivan vahvuuden valitsemiseen saat asiantuntijoiltamme. D-vitamiinivalmisteista on helppoa löytää itselleen sopiva, sillä erilaisia vaihtoehtoja löytyy purutableteista nieltäviin ja öljykapseleista tippoihin ja suihkeisiin. Myös vegaaneille ja vatsavaivojen tai muun syyn takia makeutusaineita karttaville on omat tuotteensa

2. Poreileva monivitamiinivalmiste antaa vauhtia

Aloita aamusi raikkaalla ja monipuolisella monivitamiiniporejuomalla niin saat potkaistua päivän pirteämmin käyntiin. Juoma sisältää useita eri vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, kuten C-vitamiinia ja sinkkiä, jotka tukevat vastustuskykyä ja B1- ja B12-vitamiinia, jotka edistävät hermoston normaalia toimintaa. Porejuoman B2- ja  B6-vitamiinit auttavat myös vähentämään väsymystä ja uupumusta. Yliopiston Apteekin oman tuotesarjan porejuoma maistuu raikkaalta persikalta.

 1. MULTIVITA PORE MONIVITAMIINI 45 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTIVITA PORE MONIVITAMIINI 45 KPL
  14,40 €
 2. YA MONIVITAMIINI PERSIKKA PORETABL 20 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA MONIVITAMIINI PERSIKKA PORETABL 20 KPL
  5,90 €
 3. YA D-VITAMIINI 20 MIKROG SITRUUNA TABL 300 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. Devisol Oliiviöljy 50 mikrog kaps 150 | D-vitamiini
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DEVISOL OLIIVIÖLJY 50 MIKROG KAPS 150 kpl
  18,90 €

4. Melatoniini viilaa vuorokausirytmin kuntoon

Kesän huoleton valvominen ja erilainen vuorokausirytmi voivat tehdä arkiheräämisistä takkuavia ja lisätä univaikeuksia. Uniongelmia kannattaa ratkoa pitämällä kiinni säännöllisestä arkirytmistä, joka edesauttaa sinua kohti parempaa unta. Kun pidät huolta riittävästä levosta, elät mahdollisimman stressitöntä elämää, tuet kehon palautumista sekä tavoittelet laadukasta, palauttavaa ja hyvää unta, saat rennon lomafiiliksen säilytettyä pidempään! Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu pienistä yksittäisistä valinnoista elämässäsi. Paremmat unet ja pienikin liikunnan lisääminen arkeen parantavat hyvinvointiasi ja tekevät ihmeitä jaksamiselle.

Hyvä unihygienia sekä tarvittaessa muiden toimien rinnalla käytettävä melatoniini auttaa kääntämään unirytmin kohdilleen. Melatoniini lyhentää nukahtamisaikaa ja hyvin nukutun yön jälkeen heräät pirteänä. Imeskelytabletteina, nieltävinä tabletteina tai suihkeena saatavaa melatoniinia voi turvallisesti ottaa 1–1,9 milligrammaa noin tunti ennen nukkumaanmenoa muutamina peräkkäisinä päivinä. 

4. Sinkkiasetaattia flunssan ensioireisiin

Jos olo on nuutunut ja huomaat flunssan ensioireita, kuten tukkoisuutta tai kurkkukipua,, on silloin CE-merkitty sinkkiasetaatti paras ase lyhentämään flunssan kestoa

CE-merkitty sinkki asetaatti tehoaa parhaiten, jos sen käyttö aloitetaan vuorokauden sisällä flunssaoireiden alkamisesta. Kun CE-merkittyä sinkkiasetaattia löytyy kodin lääkekaapista, voi taistelun aloittaa heti. CE-merkitty sinkkiasetaatti lyhentää flunssan kestoa ja lievittää oireita.

5. Ehkäise täitartunnat

Täit ovat valitettavasti lapsiperheissä harmillinen riesa. Voisiko jokasyksyisen koulujen ja päiväkotien täiepidemian ja täitartunnat siivouksineen ja lakanoidenvaihtorumbineen välttää kokonaan? Se  on mahdollista, sillä täitä torjuva hiussuihke tai ennaltaehkäisevä täishampoo ovat erityisesti täikammoisen luottotuotteita. Lasten hiukset, erityisesti niska ja korvantaustat, voi säännöllisesti tarkistaa täiden varalta hiusten pesun ja kampaamisen yhteydessä. Pitkät hiukset on hyvä pitää kiinni erityisesti silloin, kun täitartunnoista ilmoitetaan kouluissa ja päiväkodeissa. 

Käytä täitartuntoja estävää suihketta koko perheen tukkaan joka aamu, niin ei tarvitse jännittää kutsumattomien vieraiden esiinmarssia. Suihke torjuu täit rasvoittamatta hiuksia – ja saattaa jopa auttaa hiusten laittamisessa. Jos tartunta kuitenkin yllättää, voi kotiin valmiiksi varattu täishampoo ja täikampa pelastaa kiireisessä arjessa. 

6. Nenän limakalvot kuntoon

Syksylla ja etenkin talvella kuiva sisäilma ja ulkona pakkasilma, kuivattavat nenän limakalvoja. Kuivat limakalvot voivat olla arat ja jopa haavautuneet, mutta nenä saattaa kuivuuden takia joskus tuntua myös tukkoiselta. Joskus voi esiintyä nenäverenvuotoa. Nenän limakalvo on tärkeä suojamuuri myös taudinaiheuttajia, viruksia ja bakteereita vastaan, joten sitä kannattaa hoitaa. Kuivaa nenää voi hoitaa suolavesipohjaisilla tuotteilla tai öljymäisillä nenäsumutteilla. Osa nenää kostuttavista tuotteista sisältää myös vitamiineja ja muita tehoaineita, esimerkiksi dekspantenolia, A-vitamiinia tai hyaluronihappoa. Huolehdi nenäsi hyvinvoinnista ja pidä nenän limakalvo toimivana ottamalla nenän kosteutus säännölliseksi päivittäiseksi tavaksi

7. Kosteuta kuivat ja ärtyneet silmät

Työhön paluu loman jälkeen ja erityisesti näyttöpäätetyö saa taas muistamaan, kuinka tärkeää onkaan hoitaa silmiä ja ehkäistä niiden kuivumista. Myös kuiva sisäilma, ilmastointi, tuuli ja pakkanen altistavat silmien kuivuudelle. Kuivan silmän oireita ovat silmien vuotaminen, kirvely, ärsytys ja punoitus. Kuivasilmäisyyttä voi hoitaa apteekista saatavilla kostutustipoilla, -geeleillä ja voiteilla. Lieviin oireisiin sopivat hyvin vesimäiset tipat ja hankalammissa tapauksissa tehokkaan ja pitkäkestoisen hyödyn saa valitsemalla geelin tai voiteen. Myös piilolinssien käyttäjille löytyy valikoimistamme omat tuotteensa. Jos silmän kuivuus vaivaa, mutta tippojen käyttö tuntuu hankalalta päivän aikana, apu voi löytyä silmäsuihkeesta. Kysy rohkeasti apua silmän kostutustuotteen valintaan asiantuntijoiltamme. Oikea ja sopiva tuote on vaivaton ja miellyttävä käyttää ja pitää oireet loitolla. 

8. Helpota lihasvaivoja 

Tiivistahtinen työrupeama saa helposti niskan ja hartiat jumiin ja taukojumppakin saattaa kiireessä jäädä vähemmälle. Kotilääkekaapista helpotusta lihasjumeihin tarjoaa CE-merkitty lämpögeeli, joka lämmittää, rentouttaa lihaksia, tehostaa verenkiertoa ja helpottaa siten myös kipua. CE-merkitystä kylmägeelistä saat puolestaan miellyttävän avun esimerkiksi seisomisesta turvonneille jaloille tai rasituksesta kipeytyneille lihaksille ja nivelille. 

 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Heidi Rautio.

 1. NASO SEESAMIÖLJY RATIOPHARM NENÄSUMUTE 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  NASO SEESAMIÖLJY RATIOPHARM NENÄSUMUTE 10 ML
  Tarjoushinta 7,90 € Normaalihinta 9,50 €
 2. A-VITA HYDRA+ NENÄSUIHKE 20 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  A-VITA HYDRA+ NENÄSUIHKE 20 ML
  14,70 €
 3. SYSTANE ULTRA SILMÄTIPAT 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SYSTANE ULTRA SILMÄTIPAT 10 ML
  18,50 €
 4. PERSKINDOL THERMO HOT GEELI 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PERSKINDOL THERMO HOT GEELI 100 ML
  17,90 €