Näin sinkki vaikuttaa

Flunssainen nainen niistää nenää

Kun nenä vuotaa, kurkkuun sattuu ja lihaksia kiristää, on aika toimia nopeasti! Mitä hivenaineita tai vitamiineja flunssaan kannattaa kokeilla? Ainakin pikaisesti aloitettu CE-merkitty sinkkiasetaattikuuri voi lyhentää flunssan kestoa jopa päivillä. Lue juttu, niin tiedät, miten toimia ja miten sinkki auttaa.

Mitä sinkki on ja miten se vaikuttaa?

Sinkki on hivenaine, joka vaikuttaa vastustuskykyyn eli tukee immuunipuolustuksen normaalia toimintaa. Suurempina annoksina nielussa vaikuttava CE-merkitty sinkkiasetaatti voi auttaa lyhentämään alkavan flunssan kestoa. Näin sinkki toimii: CE-merkityn sinkkiasetaatin teho perustuu luultavasti siihen, että sinkkivalmisteesta vapautuvat ionit estävät flunssaa aiheuttavien virusten lisääntymistä suun ja nielun limakalvoilla.

Jos flunssa siis iskee, älä vaivu epätoivoon: CE-merkitty sinkkiasetaattivalmiste saattaa lyhentää flunssan kestoa ja se onkin kokeilemisen arvoinen hivenaine flunssaan.

Millainen sinkkivalmiste milloinkin?

Apteekeissa sinkkiä myydään monessa muodossa: esimerkiksi nieltävinä tabletteina, purutabletteina ja suihkeina. Valmisteet voivat sisältää erilaisia sinkkisuoloja kuten sinkkiasetaattia tai sinkkisitraattia.

Kun flunssa iskee, valitse CE-merkitty sinkkiasetaattia sisältävä imeskelytabletti. Sitraatti nimittäin sitoo sinkin itseensä, mutta asetaatti vapauttaa sinkki-ionit nielun limakalvolle. CE-merkityissä sinkkiasetaattivalmisteissa sinkki on hyvin imeytyvässä myuodossa ja sillä voi olla flunssan kestoa lyhentävä ja flunssan oireita lievittävä vaikutus, kun sitä käytetään kuuriluonteisesti muutamasta päivästä viikkoon.

 1. POSIVIL FLUZINK VERIAPPELSIINI IMESKELYTABL 40 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  POSIVIL FLUZINK VERIAPPELSIINI IMESKELYTABL 40 KPL
  Tarjoushinta 9,27 € Normaalihinta 12,20 €
 2. POSIVIL FLUZINK SITRUUNA-LAKRITSI IMESKELYTABL 40 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  POSIVIL FLUZINK SITRUUNA-LAKRITSI IMESKELYTABL 40 KPL
  Tarjoushinta 9,27 € Normaalihinta 12,20 €
 3. Posivil Fluzink imeskelytabletti | Flunssa
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  POSIVIL FLUZINK MUSTAHERUKKA IMESKELYTABL 40 kpl
  Tarjoushinta 9,27 € Normaalihinta 12,20 €

Kuinka paljon sinkkiä täytyy ottaa?

Flunssan kestoa lyhentävä vaikutus saatetaan saavuttaa käyttämällä nielussa vaikuttavaa CE-merkittyä sinkkiasetaattia noin 80 milligrammaa vuorokaudessa. Sinkin saantisuositus on 10 milligrammaa päivässä, mutta suuremmasta annoksesta ei väliaikaisessa käytössä ole tiettävästi haittaa.

Ota nielussa vaikuttavaa CE-merkittyä sinkkiasetaattia valmisteen vahvuudesta riippuen parin kolmen tunnin välein niin, että noin 80 milligrammaa vuorokaudessa tulee täyteen. Tutustu aina huolellisesti käyttämäsi tuotteen annostusohjeeseen ja käyttöohjeistukseen.

CE-merkittyjen sinkkiasetaattia sisältävien imeskelytablettien kannattaa antaa sulaa suussa mahdollisimman hitaasti, jolloin sinkki vaikuttaa suussa ja nielussa pidempään. Tarkemmat ohjeet löydät pakkauksesta.

Missä vaiheessa sinkkiä pitää alkaa käyttää? Kuinka pitkään sitä voi ottaa?

CE-merkitty sinkkiasetaatti voi auttaa flunssaan, kun alat ottaa sitä mahdollisimman pian ja viimeistään 24 tuntia flunssan oireiden alkamisesta.

Voit ottaa suuremman annoksen CE-merkittyä sinkkiasetaattia 3–5 päivän ajan. Tätä pidempään sinkkiä ei kannata ottaa suurina määrinä, sillä se voi aiheuttaa vatsavaivoja ja myös heikentää esimerkiksi kuparin imeytymistä.

Miksi sinkki maistuu pahalta? Onko eri valmisteiden mauissa eroja?

Sinkissä on metallinen maku, ja se aiheuttaa kuivan tunteen suuhun.

Joissain sinkkivalmisteissa on tämän takia aromi- ja makeutusaineita, mutta nekään eivät peitä makua täysin. Eri tuotteita kokeilemalla voit löytää itsellesi parhaan vaihtoehdon.

Pahaa makua on myös helpompi kestää, kun tiedät sen syyn: maku johtuu suuhun ja nieluun vapautuvista ioneista, joihin myös sinkin koko vaikutus perustuu.