Nenä tukossa: parhaat vinkit nuhan hoitamiseen

mies niistää vuotavaa ja tukkoista nenää nenäliinaan

Tukkoinen nenä ja nuha vaivaavat joskus kaikkia meitä. Jatkuva nenän tukkoisuus ja niistäminen ärsyttää. Miksi nenä vuotaa? Taustalla voi olla lievä virusinfektio, siitepölyallergia tai vasomotorinen nuha. Lue farmaseutin parhaat vinkit nenän tukkoisuudesta eroon pääsemiseen.

Nuha vai siitepölyallergia?

Siitepölyallergiasta johtuvan nuhan erottaa siitä, että nuhaan liittyy melkein aina myös muita allergiaoireita: aivastelua, nenän tukkoisuutta ja silmäoireita, kuten punoitusta, vetistystä ja kutinaa. Samaan aikaan voi esiintyä myös silmä- ja iho-oireita.

Allergisessa nuhassa erite on yleensä kirkasta.

Jos nenä valuu aina keväisin, on se melko selkeä merkki siitä, että nuhan takana on siitepölyallergia. Jos olet allerginen vaikka pölypunkeille tai lemmikeille, voi nenä toki vuotaa ympäri vuoden.

Siitepölyallergiasta johtuvan nuhan hoito:

Jos oireena on lähinnä nuha, allergiseen nuhaan tarkoitettu kortisoni- tai antihistamiinipohjainen nenäsumute lievittää oireita.

 • Jos paikallishoito ei tunnu tehoavan, saattaa antihistamiinitabletti auttaa. Se tehoaa nopeasti, jopa tunneissa.
 • Kortisonisuihketta käytetään säännöllisesti ohjeen mukaan. Käyttö kannattaa yleensä aloittaa muutama päivä ennen kuin oireita aiheuttava siitepölykausi alkaa - etenkin, jos oireesi ovat aikaisemmin olleet voimakkaat.
 • Pyydä apteekista neuvoja siitepölyallergian hoitoon ja sopivan lääkkeen valintaan. Kortisonisuihkeita ei esimerkiksi ole tarkoitettu lapsille ilman lääkärin arviota. Tutustu aina huolellisesti myös pakkauksen ohjeeseen. 
 • Puhdista siitepölyhiukkaset nenän limakalvoilta mekaanisesti nenänhuuhtelukannulla tai suolasuihkeella. Nenäsumutteetkin tehoavat silloin paremmin, kun limakalvo on hyvinvoiva ja kosteutettu.

Nuha flunssan tai koronan aikana

Flunssa on toiselta nimeltään nuhakuume, ja sitä aiheuttavat sadat eri virukset.

Koronaviruksen aiheuttamassa COVID-19-taudissa voi olla flunssan kaltaisia oireita. Jos epäilet sairastavasi koronavirustartuntaa, tee koronan kotitesti. Kotona tehtävä antigeenipikatesti kertoo noin vartissa, oletko saanut koronavirustartunnan. Apteekista on saatavilla myös testi, joka koronan lisäksi testaa myös influenssa- tai RSV-virusta. 

Virustautien aiheuttamissa flunssissa on harvemmin silmäoireita, nenän kutinaa tai muita allergialle tyypillisiä oireita.

Jos nuhan lisäksi nousee kuume, silloin on tuskin kyse allergisesta nuhasta, vaan virustaudista. Toisaalta lievässä flunssassa tai koronassa ei välttämättä tule kuumetta.

Jos nenästä tuleva erite ei ole kirkasta vaan kellertävää tai vihertävää, viittaa se enemmän mikrobiperäiseen tautiin kuin allergiaan. Jos olo on edelleen huono tai kuumeinen, ota yhteys lääkäriin.

Virusinfektiosta johtuvan nuhan hoito 

Flunssassa ja lievässä koronassa parasta hoitoa on lepo. Vältä ruumiillista ponnistelua ja liikuntaa, ja kuuntele omaa kehoasi.

Keskity lievittämään niitä oireita, joita sinulla on – särkylääke, kurkkupastillit ja muut oireita helpottavat valmisteet auttavat myös oireiden lievityksessä. Pyydä tarvittaessa apua apteekista tuotteiden valintaan. 

Lievitä nuhaa näin:

 • Tukkoista nenää avaamaan voi käyttää lyhytaikaisesti ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältäviä, avaavia nenäsuihkeita. Ne supistavat nenän limakalvon verisuonia, jolloin turvotus laskee ja liman eritys vähenee.
 • Avaavaa nenäsuihketta voi käyttää vain noin viikon ajan. Liian pitkään käytettynä avaavat nenäsumutteet voivat alkaa aiheuttaa turvotusta nenän limakalvolle ja kuivattaa nenän limakalvoja voimakkaasti.
 • Jos sinulla on pitkäaikainen sairaus tai lääkitys, olet raskaana tai lääke tulee lapselle, tarkista sopivuus apteekista. Tutustu huolella myös pakkausselosteeseen.
 • Poista limaa nenästä nenänhuuhtelukannulla tai suolasuihkeella. Silloin nenän tukkoisuutta avaavat suihkeetkin pääsevät paremmin limakalvolle.

Jatkuva nenän tukkoisuus tai pitkittynyt nuha – voiko kyseessä olla vasomotorinen nuha?

Vasomotorista nuhaa kutsutaan myös yliherkkyysnuhaksi. Siinä elimistö reagoi normaalia herkemmin nuhaoireilla pieniinkin ärsytyksiin. Vasomotorisessa nuhassa tukkoisuus ja vuotaminen tyypillisesti vuorottelevat. Toisilla nenä vuotaa jatkuvasti, toisilla taas on jatkuvasti tukossa. Monilla nenä vuotaa, kun tulee ulkoa sisälle ja nenä reagoi lämpötilan ja ilmankosteuden vaihteluun.

Vasomotorinen nuha voi reagoida esimerkiksi näihin:

 • lämpötilan, ilmankosteuden tai ilmanpaineen vaihtelut
 • pöly
 • tupakansavu
 • vahvat tuoksut
 • tuore painomuste tai maali
 • mausteinen ruoka
 • fyysinen rasitus
 • pakokaasu
 • alkoholi
 • stressi ja muut voimakkaat tunteet

Nenä vuotaa kirkasta nestettä? Vasomotorisessa nuhassa erite on yleensä juurikin kirkasta. Nuhaan voi liittyä myös aivastelua, mutta silmäoireet viittaavat enemmän allergiaan. Samalla ihmisellä voi olla allergista nuhaa ja vasomotorista nuhaa limittäin ja päällekkäin.

Lääkärinkin voi olla hankala todeta, että kyse on juuri vasomotorisesta nuhasta. Sitä ei voi todeta testillä, vaan sulkemalla muut syyt pois.

Vasomotorisen nuhan hoito

 • Jos ongelmasi on tukkoisuus, voit käyttää avaavia nenäsuihkeita lyhyitä aikoja.
 • Puhdista ja avaa nenää suolaliuoksella.
 • Liiku! Kun hengästyt, ilma kulkee nenän kautta tehokkaammin ja puhaltaa sitä puhtaaksi.
 • Vältä mahdollisuuksien mukaan laukaisevia tekijöitä. Pitkällä tähtäimellä se voi jopa kuntouttaa nenän limakalvon niin, että se lakkaa reagoimasta näihin tekijöihin.

Maskinuha: nenä vuotaa, kun käytän kasvomaskia?

Korona-aikana yleiseksi havaitun ilmiön takana on usein vasomotorinen nuha. Esimerkiksi FFP3- ja FFP2-maskit ovat tiiviitä, ja niiden sisälle voi kertyä kosteaa ilmaa. Kun maskin ottaa pois, kuivempi ilma saa nenän vuotamaan.

Maskinuha voi olla myös allergista nuhaa. Kasvomaskeissa käytetään monenlaisia materiaalia, ja niiden valmistuksessa kemikaaleja. Pakatessa voidaan käyttää myös suojakaasuja. Ne kaikki voivat aiheuttaa allergista nuhaa.

Jos maskinuha on vasomotorista nuhaa ja käytät FFP2-maskia, ei tilanteelle oikein voi mitään. Kirurginen maski päästää kosteutta haihtumaan helpommin, mutta niiden suojateho on eri luokkaa kuin FFP2-maskilla.

Jos maskinuha johtuu allergiasta, yritä löytää maski, joka ei ärsytä omaa nenääsi. Usein kasvomaskit tuoksahtavat vähemmän, kun niiden pakkaus on ehtinyt olla jonkin aikaa raollaan.

Mikä auttaa tukkoisen nenään? 5 hyvää tuotetta nuhan hoitoon ja nenän kosteutukseen

Jos sinulla on allergisen nuhan oireita, kuten nenän tukkoisuutta ja ärsytystä, voit ennaltaehkäistä ja hoitaa niitä Allenasal Defence Spray -nenäsumutteella. CE-merkitty nenäsumute tekee nenän limakalvoille suojaavan kalvon, jolloin allergeenit ja epäpuhtaudet eivät pääse pintaa syvemmälle. 

Jos kärsit etenkin kuivan sisäilman tai pölyn aiheuttamasta nenän limakalvojen kuivuudesta, A-Vita Hydra+ nenäsuihke voi tuoda avun. Se hoitaa ja kosteuttaa nenän limakalvoja sisältämiensä hyalyronihapon sekä vitamiinien ansiosta.

Physiomer Normal Jet & Spray -merivesiliuos on hellä keino nenän puhdistukseen, huuhteluun ja kosteutukseen. Voit käyttää nenän huuhteluun suihkemuotoista isotonista merivesiliuosta päivittäin allergeeneja, pölyä ja mikrobeja poistamaan.

Jos nuha johtuu viruksen aiheuttamasta infektiosta, kokeile Viruseptin-nenäsumutetta. Se estää virusten lisääntymistä ja kiinnittymistä limakalvoille ja lisäksi suojaa ja kosteuttaa nenän limakalvoja. Lääkkeetön, CE-merkitty valmiste flunssaviruksia vastaan.

Hellävarainen mutta tehokas Physiomer Menthol -merivesisuihke vähentää nenän tukkoisuutta. Eteerisiä öljyjä sekä rantaminttu-uutetta sisältävä hypertoninen merivesisuihke on luonnollinen vaihtoehto lääkkeellisille avaaville nenäsumutteille, sopii tarvittaessa myös pitkäaikaiseen käyttöön.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Johnny Lind.