Tippa nenänpäässä, mutta et tiedä, miksi? Lue tämä juttu, niin ymmärrät paremmin, onko nuhasi takana siitepölyallergia, flunssa vai niin sanottu vasomotorinen nuha. Entä mikä ihme on kasvomaskinuha?
Nuha vai siitepölyallergia?
Siitepölyallergiasta johtuvan nuhan erottaa muista tuhinoista siitä, että nuhaan liittyy melkein aina muita allergiaoireita: aivastelua, nenän tukkoisuutta ja silmäoireita, kuten punoitusta, vetistystä ja kutinaa.
Allergisessa nuhassa erite on yleensä kirkasta.
Jos nenä valuu aina keväisin, on se aika hyvä merkki siitä, että nuhan takana on siitepölyallergia. Toki jos olet allerginen vaikka pölypunkeille tai lemmikeille, voi nenä vuotaa ympäri vuoden.
Siitepölyallergiasta johtuvan nuhan hoito?
- Jos oireena on lähinnä nuha, antihistamiinia sisältävää nenäsumute lievittää oireita.
- Jos paikallishoito ei tunnut tehoavat, saattaa antihistamiinitabletti auttaa.
- Antihistamiini niin suun kuin nenän kautta tehoaa nopeasti, jopa tunneissa.
- Kortisonisuihke auttaa, kun sitä käyttää säännöllisesti ohjeen mukaan. Käyttö kannattaa yleensä aloittaa muutama päivä ennen kuin oireita aiheuttava siitepölykausi alkaa - etenkin, jos oireesi ovat aikaisemmin olleet voimakkaat.
- Pyydä apteekista neuvoja siitepölyallergian hoitoon ja sopivan lääkkeen valintaan. Kortisonisuihkeita ei esimerkiksi ole tarkoitettu lapsille ilman lääkärin arviota. Tutustu aina huolellisesti myös pakkauksen ohjeeseen.
- Puhdista siitepölyhiukkaset nenän limakalvoilta nenänhuuhtelukannulla tai suolasuihkeella. Nenäsumutteetkin tehoavat silloin paremmin.
Entä nuha flunssan tai koronan aikana?
Flunssa on toiselta nimeltään nuhakuume, ja sitä aiheuttavat sadat eri virukset.
Koronaviruksen aiheuttamassa COVID-19-taudissa voi olla flunssan kaltaisia oireita. Jos epäilet sairastavasi koronavirustartuntaa, tee koronan kotitesti. Kotona tehtävä antigeenipikatesti kertoo noin vartissa, oletko saanut koronavirustartunnan.
Virustautien aiheuttamissa flunssissa on harvemmin silmäoireita, nenän kutinaa tai muita allergialle tyypillisiä oireita.
Jos nuhan lisäksi nousee kuume, silloin on tuskin kyse allergisesta nuhasta, vaan virustaudista. Toisaalta lievässä flunssassa tai koronassa ei välttämättä tule kuumetta.
Jos nenästä tuleva erite ei ole kirkasta vaan kellertävää tai vihertävää, viittaa se enemmän mikrobiperäiseen tautiin kuin allergiaan. Jos olo on edelleen huono tai kuumeinen, ota yhteys lääkäriin.
Virusinfektiosta johtuvan nuhan hoito?
Flunssassa ja lievässä koronassa parasta hoitoa on lepo. Vältä ruumiillista ponnistelua ja liikuntaa, ja kuuntele omaa kehoasi.
Keskity lievittämään niitä oireita, joita sinulla on – ota särkylääkettä, kurkkupastilleja ja muita oireita lievittäviä valmisteita.
Lievitä nuhaa näin:
- Tukkoista nenää avaamaan voi käyttää lyhytaikaisesti ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältäviä, avaavia nenäsuihkeita. Ne supistavat nenän limakalvon verisuonia, jolloin turvotus laskee ja liman eritys vähenee.
- Avaavaa nenäsuihketta voi käyttää vain noin viikon ajan. Muuten nenä voi olla entistä enemmän tukossa, kun lääkkeen käytön lopettaa.
- Jos sinulla on pitkäaikainen sairaus tai lääkitys, olet raskaana tai lääke tulee lapselle, tarkista sopivuus apteekista. Tutustu huolella myös pakkausselosteeseen.
- Poista limaa nenästä nenänhuuhtelukannulla tai suolasuihkeella. Silloin nenän tukkoisuutta avaavat suihkeetkin pääsevät paremmin limakalvolle.
Nokka vuotaa jatkuvasti, enkä keksi sille syytä. Välillä nenä on tukossa. Mistä voi olla kyse?
Ehkä sinulla on vasomotorinen nuha. Vaivaan kuuluu, että toisilla nenä vuotaa jatkuvasti, toisilla taas nenä on jatkuvasti tukossa. Tyypillistä on, että tukkoisuus ja vuotaminen vuorottelevat.
Monilla nenä vuotaa, kun tulee ulkoa sisälle. Tällöin nenä reagoi lämpötilan ja ilmankosteuden vaihteluun.
Vasomotorista nuhaa kutsutaan myös yliherkkyysnuhaksi. Siinä elimistö reagoi normaalia herkemmin nuhaoireilla pieniinkin ärsytyksiin. Sellaisia voivat olla:
- lämpötilan, ilmankosteuden tai ilmanpaineen vaihtelut
- pöly
- tupakansavu
- vahvat tuoksut
- tuore painomuste tai maali
- mausteinen ruoka
- fyysinen rasitus
- pakokaasu
- alkoholi
- stressi ja muut voimakkaat tunteet
Vasomotorisessa nuhassa erite on yleensä kirkasta. Nuhaan voi liittyä aivastelua, mutta silmäoireet viittaavat enemmän allergiaan.
Lääkärinkin voi olla hankala todeta, että kyse on juuri vasomotorisesta nuhasta. Sitä ei voi todeta testillä, vaan sulkemalla muut syyt pois.
Samalla ihmisellä voi olla allergista nuhaa ja vasomotorista nuhaa limittäin ja päällekkäin.

Vasomotorisen nuhan hoito?
- Jos ongelmasi on tukkoisuus, voit käyttää avaavia nenäsuihkeita lyhyitä aikoja.
- Puhdista ja avaa nenää suolaliuoksella.
- Liiku! Kun hengästyt, ilma kulkee nenän kautta tehokkaammin ja puhaltaa sitä puhtaaksi.
- Vältä mahdollisuuksien mukaan laukaisevia tekijöitä. Pitkällä tähtäimellä se voi jopa kuntouttaa nenän limakalvon niin, että se lakkaa reagoimasta näihin tekijöihin.
Nenä vuotaa, kun käytän kasvomaskia. Mistä on kyse ja mikä auttaisi?
Tämänkin aika yleisen ilmiön takana on usein vasomotorinen nuha. Esimerkiksi FFP3- ja FFP2-maskit ovat tiiviitä, ja niiden sisälle voi kertyä kosteaa ilmaa. Kun maskin ottaa pois, kuivempi ilma saa nenän vuotamaan.
Maskinuha voi olla myös allergista nuhaa. Kasvomaskeissa käytetään monenlaisia materiaalia, ja niiden valmistuksessa kemikaaleja. Pakatessa voidaan käyttää myös suojakaasuja. Ne kaikki voivat aiheuttaa allergista nuhaa.
Jos maskinuha on vasomotorista nuhaa ja käytät FFP2-maskia, ei tilanteelle oikein voi mitään. Kirurginen maski päästää kosteutta haihtumaan helpommin, mutta niiden suojateho on eri luokkaa kuin FFP2-maskilla.
Jos maskinuha johtuu allergiasta, yritä löytää maski, joka ei ärsytä omaa nenääsi. Usein kasvomaskit tuoksahtavat vähemmän, kun niiden pakkaus on ehtinyt olla jonkin aikaa raollaan.
5 x Hyvä tuote nenän hoitoon
- Jos sinulla on allergisen nuhan oireita, kuten nenän tukkoisuutta ja ärsytystä, voit ennaltaehkäistä ja hoitaa niitä Allenasal Defence Spray -nenäsumutteella. CE-merkitty nenäsumute tekee nenän limakalvoille suojaavan kalvon, jolloin allergeenit ja epäpuhtaudet eivät pääse pintaa syvemmälle.
- Jos kärsit etenkin kuivan sisäilman tai pölyn aiheuttamasta nenän limakalvojen kuivuudesta, A-Vita Hydra+ nenäsuihke voi tuoda avun. Se hoitaa ja kosteuttaa nenän limakalvoja sisältämiensä hyalyronihapon sekä vitamiinien ansiosta.
- Physiomer Normal Jet & Spray -merivesiliuos on hellä keino nenän puhdistukseen, huuhteluun ja kosteutukseen. Voit käyttää nenän huuhteluun suihkemuotoista isotonista merivesiliuosta päivittäin allergeeneja, pölyä ja mikrobeja poistamaan.
- Jos nuha johtuu viruksen aiheuttamasta infektiosta, kokeile Viruseptin-nenäsumutetta. Se estää virusten lisääntymistä ja kiinnittymistä limakalvoille ja lisäksi suojaa ja kosteuttaa nenän limakalvoja. Lääkkeetön, CE-merkitty valmiste flunssaviruksia vastaan.
- Hellävarainen mutta tehokas Physiomer Menthol -merivesisuihke vähentää nenän tukkoisuutta. Eteerisiä öljyjä sekä rantaminttu-uutetta sisältävä hypertoninen merivesisuihke on luonnollinen vaihtoehto lääkkeellisille avaaville nenäsumutteille, sopii tarvittaessa myös pitkäaikaiseen käyttöön.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Johnny.