Kasvomaskin ABC – Näin käytät kasvomaskia oikein

oikein puettu kasvomaski kasvoilla

Kasvomaski, suusuojus, hengityksensuojain, kasvosuojain – COVID19-virus tai influenssan  leviäminen saa monet suojautumaan suu- ja nenäsuojaimilla. Moni ei kuitenkaan tiedä, miten kasvomaskia käytetään oikein. Lue ohjeet, miten käytät maskia oikein ja vältät yleisimmät virheet.

Kasvomaskin käyttöohje – näin käytät kasvomaskia oikein

 1. Pese tai desinfioi kädet ennen suojamaskin käsittelyä.
 2. Ota kasvomaski puhtaisiin käsiin ja vedä suojamaskin korvalenkit kasvojen molemmilta puolilta korvien taakse siten, että suojamaskin ulkopinnalla olevat laskokset osoittavat alaspäin. 
 3. Paina suojamaskia nenävarren kohdalta ja vedä toisella kädellä suojamaskin alalaita leuan alle. Älä koske suojaosaan. 
 4. Muotoile suojamaskin ylälaidassa oleva nenävahvike painamalla sitä nenävarren kohdalta niin, että suojamaski istuu mahdollisimman tiiviisti, nenän muotoja myötäillen. Varmista vielä, että suojamaskin alalaita on napakasti leuan alapuolella. Älä koskettele suojamaskia enää tämän jälkeen.
 5. Poista suojamaski puhdistetuin käsin tarttumalla korvalenkkeihin. Laita suojamaski heti roskikseen ja kankainen maski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen. Pese tai desinfioi kädet suojamaskin poiston jälkeen.

Materiaaleissa ja suojaustehossa on eroja

Kasvomaskeja on markkinoilla monenlaisia ja tarjolla on myös hengityssuojaimia muistuttavia hygieniamaskeja. Tarkista ennen ostamista, että tuotteessa on CE-merkintä sekä mm. suomen -ja ruotsinkieliset käyttöohjeet, joista tuotteen suojausominaisuudet käyvät ilmi. Varsinaiset hengityksensuojaimet (FFP1, FFP2 tai FFP3) ja CE-merkityt kirurgiset suu-nenäsuojukset suojaavat muiden lisäksi myös käyttäjäänsä.

Saatavilla sekä kertakäyttömaskeja että kankaisia kestomaskeja. Lapsille ja nuorille sekä pienikasvoisille aikuisille löytyy hyvin istuva ja miellyttävä kirurginen kasvomaski. Maskin käyttö vaatii aina huolellisuutta, jotta maski itsessään ei aiheuta tartuntariskiä. Aina kun poistat maskin kasvoiltasi, pitää se vaihtaa uuteen ja huolehtia sen asianmukaisesta hävittämisestä.

Kangasmaskin teho riippuu siitä, mistä materiaalista se on valmistettu, oikeasta käyttötavasta, ja kuinka hyvin se istuu kantajansa kasvoille. Lisäksi likaisille ja puhtaille maskeille on varattava omat muovipussinsa niiden hygieenistä säilytystä varten. Kangasmaskit pestään jokaisen käyttökerran jälkeen. Käytetyt kertakäyttömaskit heitetään sekajätteeseen.

Kankainen vai kirurginen suu-nenäsuojus? 

Kangasmaskeja valmistetaan hyvin erilaisia ja erilaisista materiaaleista eikä viranomaisvalvontaa ole, minkä vuoksi niiden osalta suositukset vaihtelevat suuresti. Kankainen maski ei käytännössä suojaa kantajaansa virustartunnalta, mutta se saattaa estää maskin kantajaa levittämästä virusta.  

Monikerroksiset paksut kankaat suodattava paremmin kuin ohut kangasmaski, mutta paksujen kankaiden läpi voi olla hankala hengittää. Kun kankainen kasvomaski on kuiva, se saattaa pysäyttää myös ulkoa tulevat pisarat. Kankainen kestomaski tulee pestä maskista riippuen 70-90 asteessa käytön jälkeen tai keittää viiden minuutin ajan vedessä, johon on lisätty vähän pesuainetta. Varmistu maskin oikeanlaisesta puhdistuksesta lukemalla maskin mukana tulevat huolto-ohjeet huolella.

Kirurgisilla kasvosuojilla sen sijaan on parempi suoja myös käyttäjälleen, mutta väärin käytettynä kasvomaski voi olla myös viruksen levittäjä. Jos päälle puettua maskia kosketellaan tai samaa maskia puetaan päälle edestakaisin, sen ulkopinnasta ja käsistä voi joutua epäpuhtauksia ja taudinaiheuttajia suojaimen sisäpuolelle ja hengityselimiin ja näin altistaa tartunnalle. Suojamaski on siis kertakäyttöinen eikä sitä voi käyttää uudelleen, kun sen on kerran poistanut kasvoilta. Suojamaskia ei myöskään saa kosketella käytön aikana tai kasvoilta poistamisen jälkeen. 

Suu- ja nenäsuojaimen käyttöaikaan vaikuttaa suojaimen tyyppi sekä käyttöympäristö. Vaihda kertakäyttöinen suusuoja aina, jos kosket suojaimeen. Maski tulee vaihtaa myös syömisen tai juomisen jälkeen tai kun suusuoja kostuu tai likaantuu.

Yleisimmät virheet suojamaskin käytössä – vältä näitä

 • Käsiä ei pestä tai desinfioida ennen maskin asettamista kasvoille
 • Maski asetetaan niin, ettei se suojaa nenää sekä suuta
 • Maskin, hiusten, nenän ja silmälasien koskettelu käytön aikana
 • Maskin uudelleen käyttö esim. ruokailun tai juomisen jälkeen
 • Maskin laskeminen välillä leualle tai nostaminen otsalle
 • Maskia ei vaihdeta sen kostuessa
 • Samaa maskia pidetään liian kauan

Mukavuutta maskin käyttöön

Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät kasvoillesi sopivimman mallin, jonka läpi pystyt hengittämään. Maski kannattaa pukea kasvoille huolellisesti siten, että muotoilee maskin ylälaidan nenän kohdalta mahdollisimman tiiviisti. Näin maski istuu kasvoille parhaiten, sen suojausteho on paras ja silmälasienkaan ei pitäisi huurtua.

Maskit lämmittävät, joten riittävästä nesteytyksestä on hyvä huolehtia maskia käyttäessä. Juomataukojenkin jälkeen maski on vaihdettava uuteen, ettei liikuteltu ja kosketeltu maski levitä viruksia kasvoilta hengitysteihin. Muista myös antaa erityishuomiota ja hoivaa maskin alla olevalle ihollesi.

On hyvä muistaa, että tietyt tekijät kuten huono kunto, hengitystiesairaudet, sydän- ja verisuonitaudit tai korkea ikä, voivat aiheuttaa sen, että kasvomaskia ei välttämättä pysty käyttämään. Omasta tilanteesta on hyvä keskustella tarvittaessa hoitavan lääkärin kanssa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Katariina Lehtinen.

 1. YA LASTEN KASVOMASKI / KIRURGINEN SUU-NENÄSUOJAIN 25 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. YA KÄSIHUUHDE 500 ML TÄYTTÖPULLO
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KÄSIHUUHDE 500 ML TÄYTTÖPULLO
  Tarjoushinta 4,00 € Normaalihinta 8,90 €
 3. YA ANTISEPTINEN KÄSIGEELI 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA ANTISEPTINEN KÄSIGEELI 100 ML
  Tarjoushinta 2,93 € Normaalihinta 3,90 €
 4. ACO BODY HAND SOAP RICH HAJUSTETTU 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO BODY HAND SOAP RICH HAJUSTETTU 300 ML
  Tarjoushinta 7,13 € Normaalihinta 9,50 €