Kasvomaski ja iho – Näin vältät finnit, kuivuuden ja kutinan

Naisella on kasvomaski naamalla

Finni leuassa tai kutinaa poskipäissä? Kasvomaskin alle jäävä iho kaipaa hoitoa. Lue, miten vältät ja hoidat ”masknen” eli näppylät ja epäpuhtaudet ja muut maskin aiheuttamat iho-ongelmat. Nappaa samalla kosmetologimme suosittelemista hoitotuotteista sinun ihollesi sopivimmat.

Miksi kasvomaski voi aiheuttaa iho-ongelmia?

Hengitysilma on kosteaa, joten kasvomaskin alla iho hautuu ja lämpenee. Lämmin ilma avaa ihohuokoset, jolloin epäpuhtaudet pääsevät helposti tukkimaan ne.

Etenkin rasvaisuuteen tai akneen taipuvaisella iholla epäpuhtaudet lisääntyvät kasvomaskin kanssa helposti. Pulmalle on nimikin: maskne eli maskin aiheuttama akne.

Pitkään käytettynä maski saattaa hiertää ja ärsyttää. Ei siis ihme, että joillakuilla kasvomaski aiheuttaa ihon kutinaa, kuivumista tai ihottumaa. Hyvin kasvoille istuvan maskin valintaan kannattaakin kiinnittää huomiota.

Yksi yllättävä seuraus kasvomaskin käytöstä voi olla myös huulten rohtuminen ja kuivuminen. Huulet kannattaakin rasvata hyvissä ajoin ennen kasvomaskin pukemista. Sipaise huulirasvaa myös yöksi.

Miten ehkäistä ”maskne” ja muut kasvomaskin aiheuttamat iho-ongelmat?

Epäpuhtauksiin taipuvainen iho ja kasvomaski – miten hoidan ihoa?

Kuiva tai herkkä iho ja kasvomaski – miten hoidan ihoa?

Kasvomaski ja meikki?

  • Maskin alle ei kannata laittaa meikkivoidetta. Jos et kuitenkaan halua luopua meikkivoiteesta, suosi ei-komedogeenisiä tuotteita, sillä ne eivät tuki ihohuokosia.
  • Myös mineraalimeikit antavat ihon hengittää.

Kasvomaski ja parta?

  • Parrakkaiden kannattaa puhdistaa parran alue huolellisesti. Parran pesuun sopii esimerkiksi partasaippua tai mieto pesuneste.
  • Muista parran hoidossa riittävä kosteutus. Partaöljyt hoitavat niin partaa kuin ihoa sen alla. Partaöljy sopii mainiosti myös yökäyttöön. Tällöin ainesosaset saavat imeytyä rauhassa.
  • Jos ihosi on rasvainen, niin käytä kosteuttavaa seerumia parran alueella.

Kasvomaski ja ihottuma?

Jos kasvomaskin käyttö aiheuttaa ihottumaa, kutisevia näppyjä tai aktivoi perioraalidermatiittiä (POD), niin ihonhoitoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota.  

  • Puhdista iho huolellisesti mutta lempeästi.
  • Käytä kevyttä, rauhoittavaa hoitovoidetta. Esimerkiksi sinkkipitoinen voide saattaa rauhoittaa ihottumaa.
  • Riisu kasvomaski aina, kun se on mahdollista ja turvallista, jotta iho pääsee hengittämään.
  • Jos ihottumasi pahenee tai kärsit POD:stä, niin käänny lääkärin puoleen, jotta saat sopivat lääkevoiteet ihonhoidon tueksi.

6 x Hyvä tuote kasvomaskin alle

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Johanna Salmikivi-Mehto.