Näppyjä suun ympärillä? Näin perioraalidermatiitti rauhoittuu

Näppyjä suun ympärillä? Näin perioraalidermatiitti rauhoittuu

Näppylärykelmiä suun ympärillä tai nenänpielissä? Suunympärysihottuma eli perioraalidermatiitti on melko yleinen iho-ongelma. Ihosi rauhoittuu, kun hoidat sitä hellästi, kosteutat tehokkaasti ja valitset kosmetiikkatuotteet fiksusti. Parhaat hoitotuotteet perioraalidermatiittiin löydät Yliopiston Apteekista.

Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma – mistä tunnistan sen?

Perioraalidermatiitin tunnistaa pienistä, punoittavista märkänäppylöistä.

Näpyt ovat sitkeitä, eivätkä parane itsestään. Toisin kuin kipeät finnit, perioraalidermatiitin näppylät ovat usein oireettomia. Tosin joskus ne voivat kutista tai kirvellä.

Useimmiten näppylät ilmestyvät suun ympärille, mutta niitä voi olla myös nenänpielissä, silmänurkissa tai silmäluomilla. Näpyt keskittyvät kuitenkin selkeille alueille, eli niitä ei ole kaikkialla kasvojen iholla.

Perioraalidermatiittia on eri tasoista. Joskus se oireilee vain muutamina näppyinä, mutta toisinaan se voi äityä pahaksikin. Tällöin suun ympärillä näkyy pienistä näppylöistä koostuva punertava rengas.  

Välillä näpyt voivat myös hävitä kokonaan pitkäksi aikaa, kunnes ihottuma taas lehahtaa.  

Mistä perioraalidermatiitti johtuu?

Perioraalidermatiitin syytä ei tiedetä tarkkaan. Se on melko yleinen kasvoihottuma ja kuuluu samaan tautiperheeseen rosacean eli ruusufinnin kanssa.

Eniten sitä on 25–50-vuotialla naisilla. Perioraalidermatiittia saattaa kuitenkin esiintyä myös miehillä ja lapsilla.

Glukokortikoidien eli kortisonin tiedetään pahentavan perioraalidermatiittia. Myös lämpötilan vaihtelut, auringon UV-säteily ja mausteiset ruoat voivat saada ihottuman lehahtamaan.

Koostumukseltaan paksut ja alkoholia sisältävät kosmetiikkatuotteet saattavat ärsyttää ihoa ja pahentaa oireita.

 1. LA ROCHE-POSAY ROSALIAC AR INTENSE SERUM 40 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. ATOPIK SENSITIVE PUHDISTUSEMULSIO HERKÄLLE IHOLLE 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ATOPIK SENSITIVE PUHDISTUSEMULSIO HERKÄLLE IHOLLE 200 ML
  Tarjoushinta 14,00 € Normaalihinta 17,50 €

Perioraalidermatiitin hoito ja ehkäisy?

 • Kosteutus ja puhdistus ovat kaikkein tärkeimmät asiat perioraalidermatiitin hoidossa.
 • Valitse herkälle iholle sopivia tuotteita – ja niitäkin mahdollisimman vähän, ettei herkkä ihosi rasitu entisestään kosmetiikan tähden.
 • Vältä alkoholia sisältäviä ja vaahtoavia puhdistusaineita. Ne kuivattavat ihoa, mikä voi ärsyttää perioraalidermatiittia. Vaahtoavissa puhdistustuotteissa voi olla myös natriumlauryylisulfaattia, joka saattaa pahentaa oireita. Valitse siis hellävarainen, esimerkiksi maitomainen puhdistustuote.
 • Vältä paksuja kosteusvoiteita, sillä ne voivat tukkia ihohuokosia ja ärsyttää ihoa. Perioraalidermatiitista kärsivä iho täytyy kuitenkin pitää kosteutettuna, sillä tällöin se voi paremmin. Sinulle sopii parhaiten kevyt kosteusvoide.
 • Vältä voimakkaita kuorintoja.
 • Jos ihottumasi on ärtynyt, karsi ihonhoitotuotteesi minimiin. Herkistynyt iho oireilee helposti, jos tuotteessa on paljon vaikuttavia aineita. Vältä siksi myös anti-age-voiteita ja ihoa stimuloivia tuotteita, kun iho on ärsyyntynyt.
 • Käytä aurinkoisina päivinä aurinkosuojavoidetta, sillä UV-säteily voi pahentaa ihottumaa. Muista aurinkovoide myös talven aurinkopäivinä!
 • Jos oma hoito ei auta tai oireet pahenevat, käy ihotautilääkärillä. Perioraalidermatiittia voidaan hoitaa myös suun kautta otettavilla lääkkeillä.

Kokeile: 

 • Atopik Sensitive Puhdistusemulsio sopii herkälle ja ärtyneelle iholle. Se rauhoittaa ihoa, kosteuttaa ja poistaa meikin hellävaraisesti.
 • Avène Extremely Gentle Cleanser on herkän ja herkistyneen ihon puhdistaja, joka on kehitetty yhdessä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa. Sen raaka-aineet on valittu tarkkaan, ja ne ovat hyvin siedettyjä.
 • Novexpert Velvety Hydro-Biotic Fluid on kevyt, magnesiumia sisältävä voide, joka hoitaa ja korjaa ärtynyttä ja herkkää ihoa. Tämä voide käy myös silloin, jos perioraalidermatiitti on lehahtanut.

Perioraalidermatiitti-ihon meikkivoide ja muut meikit? Miten piilotan perioraalidermatiitin?

 • Perioraalidermatiitti-ihon meikkiin pätee sama sääntö kuin sen hoitamiseen: meikkaa kevyesti ja käytä mahdollisimman vähän eri meikkejä.
 • Älä peitä ihoa paksulla meikillä, sillä sen poistaminen vaatii tehokkaan puhdistustuotteen, mikä puolestaan ei sovi herkälle ja ärtyneelle iholle.
 • Valitse herkälle iholle suunnattu kevyt meikkivoide tai meikkipuuteri. Jos haluat meikistä mahdollisimman peittävän, niin valitse tuote, jota voi kerrostaa.
 • Saat punaisuuden piiloon, kun käytät punoitusta vähentävää voidetta.

Kokeile:

 • La Roche-Posay Toleriane Teint Liquid Foundation on kevyt, ihon punoitusta vähentävä meikkivoide, jota voi kerrostaa. Se on tarkoitettu herkälle ja ärtyneelle iholle.
 • Idun Minerals Freja Meikkipuuteri sisältää mahdollisimman vähän raaka-aineita ja on paras valinta, jos ihosi on oikein ärtynyt. Se hylkii vettä ja suojaa myös auringolta (SK 15).  

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Heidi Rautio.