Ihottuma kasvoissa – mistä se voi johtua?

ihottuma kasvoissa mietityttää naista

Kasvoissa äkillistä ihottumaa, punaisia kutiavia näppylöitä iholla, ihon kutinaa, stressi-ihottumaa, kirvelyä tai punaisia läiskiä iholla – mistä on kyse? Artikkelilta löydät tietoa siitä, mistä ihottuma kasvoissa voi johtua. Samalla saat hyviä vinkkejä ja hellävaraisia tuotesuosituksia ihottuman hoitoon.

Kasvojen ihottuman syitä

Kasvojen ihottuman takana voi olla monta syytä. Se voi olla esimerkiksi atooppinen ihottumaperioraalidermatiitti eli suunympärysihottumaruusufinni tai seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma. Kyse voi olla myös allergisesta ihottumasta kasvoissa.

Ihottuman saattaa laukaista kosmetiikka, pesuaine, pintakuivan ihon liiallinen peseminen, auringon UV-säteily, lämpötilan vaihtelut kuin muutokset hormonitoiminnassa. Myös tiukan elämäntilanteen aiheuttama stressi-ihottuma kasvoissa saattaa aiheuttaa lisähuolta esimerkiksi tärkeisiin juhliin valmistautuessa. Aina ihottumalle ei voi antaa tarkkaa diagnoosia. Joskus ratkaisu voi löytyä helposti: kuiva ihottuma kasvoissa voi helpottaa pelkällä ravitsevalla hoitovoiteella.

Jos kasvojen ihottuma mietityttää, lue alta, voisiko ihottumasi olla jotain seuraavista:

1. Atooppinen ihottuma kasvoissa

Atooppinen ihottuma on pitkäaikainen, oireiltaan aaltoileva ihosairaus. Sen oireita ovat ihon kutina, karheus, punoitus ja rikkoumat sekä kuiva iho kasvoissa ja vartalolla. Tyypillisesti tällaisen ihotyypin läpäisyeste on puutteellinen, pH usein korkeampi ja ihon mikrobikanta normaalia suppeampi, joten erilaiset ulkoiset ärsytystekijät vaikuttavat siihen helpommin. Atooppista ihottumaa on harvoin vain kasvoissa, vaan yleensä sitä esiintyy myös kaulalla ja yläraajoissa. Atooppinen ihottuma on krooninen ihotauti, joka aiheuttaa ihon kuivumista sekä näppylöitä, jotka saattavat laajentua ihottumalaikuiksi ympäri kehoa. Lanttimaiset, kuivat läiskät ihossa voivat olla merkki läiskäekseemasta, joka on melko yleinen ihotauti. Läiskäekseema voi liittyä myös atooppiseen ihottumaan.

Atooppisesta ihosta kärsivän iho tuntuu epämukavalta ilman oikeanlaista hoitoa ja huolenpitoa. Kuiva ihottuma vaatii runsaasti kosteutusta ja oikeanlaisella hoidolla pyritään saamaan oireet kuriin pitkäkestoisesti. 

Näin hoidat atooppista ihottumaa: 

 • Kasvot kannattaa puhdistaa tuotteella, jota ei tarvitse huuhdella pois vedellä. Käytä esimerkiksi öljypohjaista, emulgoituvaa tuotetta tai maitomaista puhdistustuotetta, jonka vain pyyhit pois.
 • Jos peset kasvot vedellä, valitse hellävarainen puhdistustuote, jonka pH-arvo on hapan.
 • Rasvaa kasvot säännöllisesti 1-2 kertaa päivässä perusvoiteella tai apteekin hoitovoiteella – muista huolehtia koko vartalon kosteutuksesta, sillä atooppinen ihottuma harvoin on vain kasvojen alueen riesa.
 • Hyvin ärtyneeseen ihoon voit käyttää reseptivapaata kortisonivoidetta kuurimaisesti tai paikallisesti kuiville ihottuma-alueille tai kuivan ihon näppylöihin ravitsevaa hoitovoidetta. Myös kortisonivoidekuurin aikana on hyvä käyttää perusvoiteita, mutta taukoa täytyy pitää voiteiden levittämisen välillä, jotta ne ehtivät imeytyä ja niistä saadaan mahdollisimman hyvä hyöty.

Tässä sinulle artikkelin lukijan etukoodi, ole hyvä! Tilaa edullista kosmetiikkaa ya.fi -verkkokaupasta!

Ota 3 kosmetiikkatuotetta, saat edullisimman -50 % etukoodilla: KOSME524

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.12.2024 asti.

2. Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma

Perioraalidermatiitti (POD) on yleinen kasvojen alueella esiintyvä ihosairaus, johon liittyy pientä näppyä ja ärhäkkää punoitusta suun ja nenän ympäristössä. Yleensä ihottuma on melko symmetristä. Jos ihottumaa on vain silmien ympärillä, sitä kutsutaan periokulaaridermatiitiksi. 

Perioraalidermatiiti on yleistynyt. Epäillään, että osaltaan erilaiset kemikaalit laukaisisivat oireet. Taudin varsinainen perussyy ei ole selvillä. Ihottumaa esiintyy tavallisimmin naisilla. 

Näin hoidat perioraalidermatiittia:

 • Valitse herkälle iholle sopivia tuotteita ihon hoitoon ja meikkaamiseen.
 • Vähemmän on enemmän: vältä isoa tuotearsenaalia.
 • Ihonhoitotuotteessa lyhyt ainesosalista on parempi kuin pitkä.
 • Kasvojen pesuun sopii maitomainen puhdistustuote ja kosteuttamiseen kevyt kosteusvoide. 
 1. AVENE XERACALM A.D BALM 400 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE XERACALM A.D BALM 400 ML
  33,90 €
 2. EUCERIN ATOCONTROL ANTI-ITCH SPRAY 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  EUCERIN ATOCONTROL ANTI-ITCH SPRAY 50 ML
  17,90 €
  Loppu
 3. La Roche-Posay Cicaplast Baume B5+ hoitovoide | Ihottuma
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY CICAPLAST BAUME B5+ VOIDE 40 ML
  Tarjoushinta 9,52 € Normaalihinta 11,90 €
 4. AVENE TOLERANCE CLEANSER 200 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE TOLERANCE CLEANSER 200 ml
  19,90 €

3. Couperosa ja ruusufinni

Couperosan oire on punoittava iho. Punoitus johtuu laajentuneista hiusverisuonista, ja punoitusta on yleensä poskilla ja nenänpielissä. Esimerkiksi kylmän ja kuuman lämpötilan vaihtelu sekä auringonpaiste altistavat couperosalle.

Hoitamaton couperosa voi ärtyä ruusufinniksi tai couperosan ja ruusufinnin yhdistelmäksi. 

Ruusufinnin oireina kasvoissa on ärhäkän punoituksen lisäksi myös kuumotusta, näppylöitä ja joskus märkäpäitä poskissa – toisinaan myös nenässä, otsassa ja leuassa. Ruusufinniin voi liittyä myös silmäoireita, kuten kuivuutta tai verisuonia sarveiskalvolla.

Perioraalidermatiitti ja ruusufinni ovat samaa tautiperhettä, joten joskus niitä voi olla vaikea erottaa toisistaan.

Näin hoidat couperosaa tai ruusufinniä:

 • Vältä pahentavia tekijöitä kuten aurinkoa, viimaa ja pakkasta. Suojaa ihoa viimalta huivilla ja auringolta aurinkosuojavoiteilla.
 • Aurinkovoiteissa valitse herkän ja rasvoittuvan ihon aurinkotuotteet, joissa on korkea suojakerroin.
 • Kosmetiikkatuotteissa suosi rauhoittavia ja herkälle iholle sopivia tuotteita.
 • Ruokavaliossa vältä voimakkaita mausteita sekä alkoholia ja kuumia ruokia ja juomia. Nämä laajentavat verisuonia ja lisäävät punoitusta.
 • Jos ruusufinni-ihossa on paljon tulehduksellista näppyä, hakeudu herkästi lääkäriin.
 • Silmäoireita voi lievittää kostuttavilla silmätipoilla ja luomireunojen puhdistuksella

4. Seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma

Seborrooinen ekseema (tai seborrooinen dermatiitti) eli taliköhnäihottuma ilmestyy tyypillisesti karvaisille ihoalueille, kuten kulmakarvojen kohdalle, hiusrajaan tai parran alueelle. Hiuspohjassa esiintyvä tali-ihottuma tai taliköhnä voi aiheuttaa paikallisesti hiustenlähtöä.

Tali-ihottuman oire on yleensä hilseilevä ihottuma kasvoissa. Seborrooinen ekseema on tarkkarajainen ihottuma, jossa on helottavan punaiset läikät. Niiden päällä on kellertävää, rasvaista ja hilseilevää karstaa. Samaan aikaan iho on kuiva ja kutiseva. Rasvainen ihottuma erottaa tali-ihottuman psoriasiksesta: psoriasiksessa karsta on valkeaa, kevyttä ja kuivaa.

Näin hoidat tali-ihottumaa:

 • Ihon perushoito on tärkeää. Iho pestään päivittäin vedellä ja miedolla pesunesteellä, joka poistaa iholta ylimääräisen talin sekä bakteerit ja epäpuhtaudet.
 • Kosteuta iho pesun jälkeen kevyellä perus- tai kosteutusvoiteella. Käytä paikallisille ihottuma-alueille ärsytystä ja punoitusta rauhoittavaa voidetta. Valitse päänahan kosteuttamiseen kosteuttava hoitoneste.
 • Mikäli tali-ihottumaa esiintyy hiuspohjassa, pese hiukset hilseshampoolla, joka irrottaa rasvaista hilsettä.
 • Ihotaipeiden hautumista voi estää käyttämällä talkkia
 • Hoitokuureina voit käyttää myös ketokonatsolivoidetta tai -shampoota, joita voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Tutustu pakkausselosteeseen ja noudata käyttöohjetta.
 • Lehahdusvaiheessa ja kovaan kutinaan voit käyttää myös paikallisesti kortisonivoidetta, tai hydrokortisonin ja sienilääkkeen yhdistelmävalmistetta. Päänahkaan on saatavilla hydrokortisoniliuosta. Sopivat tuotteet seborrooisen ihottuman oireisiin löydät apteekin asiantuntijoiden avulla. Noudata pakkausten ohjeita ja kysy tarvittaessa neuvoa apteekista.

5. Allerginen ihottuma kasvoissa

Myös ruoka-aineallergia tai pesuaineallergia voi aiheuttaa iho-oireita, kuten punoitusta ja nokkosihottumaa.

Allergisen ihottuman oireena voivat olla esimerkiksi pienet vesikellot suupielissä, punoittavat läiskät kasvoilla tai kaulalla sekä karheat ja ärsykkeille herkät ihoalueet.

Näin hoidat allergista ihottumaa kasvoissa:

 • Jos ihottuma kutisee, voit käyttää reseptivapaata kortisonivoidetta paikallisesti pakkauksen ohjeen mukaisesti.
 • Miedompaan reaktioon ja jatkohoidoksi sopii rauhoittava voide, joka lievittää ärsytystä.

6. Stressi-ihottuma kasvoissa

Stressi voi laukaista allergisia reaktioita, kuten näppylöitä ja ihottumaa kasvoissa. Stressi voi myös pahentaa atooppista ihottumaa tai olemassa olevaa aknea. Iho voi muuttua herkemmäksi erilaisille ärsykkeille, kuten allergeeneille tai kosmetiikan kemikaaleille.

Ihottumaa – apteekkiin vai lääkäriin?

Voit käydä näyttämässä kasvojesi ihottumaa apteekissa. Farmaseutin on helpompi auttaa, kun hän näkee ihottuman ja missä kohtaa kasvoja se on. 

Oikeiden tuotteiden löytämiseen saat apua Yliopiston Apteekin farmaseuteilta ja kosmetologeilta niin paikan päällä kuin verkon chat-palvelussa.

Jos olet hoitanut ihottumaa omin avuin jo pidempään eikä se ole parantunut, käänny lääkärin puoleen.

5 x hyvä tuote kasvojen ihottuman hoitoon

Kosteutettu iho on aina tasapainoisempi, ja kosteutus alkaa kasvojen pesusta. Saippuat voivat kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Ne ovat yleensä emäksisiä, kun taas terveen ihon pH-arvo on hapan. Valitse siis kasvoille puhdistustuote, jossa on matala pH-arvo ja jota ei tarvitse huuhdella vedellä.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Marika Lepola.

 1. LA ROCHE-POSAY TOLERIANE DERMALLERGO SERUM 20 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY TOLERIANE DERMALLERGO SERUM 20 ML
  Tarjoushinta 30,00 € Normaalihinta 37,50 €
 2. MEDIK8 CALMWISE SOOTHING CLEANSER PUHDISTUSVAAHTO 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. DUCRAY KELUAL DS SOOTHING CREAM 40 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DUCRAY KELUAL DS SOOTHING CREAM 40 ML
  15,90 €
 4. BIODERMA SENSIBIO H2O MISELLIVESI 500ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIODERMA SENSIBIO H2O MISELLIVESI 500ML
  Tarjoushinta 18,00 € Normaalihinta 22,90 €