Kutisee, kuivuu, hilseilee? Hoida atooppista ihoa oikein

atooppisen ihon hoitaminen

Atooppinen iho on kurja vaiva, mutta senkin kanssa tulee toimeen, kunhan säntilliset ihonhoitorutiinit ovat kunnossa. Lue, miten hoidat atooppista ihottumaa kasvoissa ja miten meikkaat atooppisesta ihosta kauniin.

Mitä on atooppinen ihottuma?

Lievästi atooppisen ihon oireita ovat silloin tällöin punoittava, hilseilevä, kutiseva ja erittäin kuiva iho. Jos atopia on vakava, kutina on jatkuvaa, iho halkeilee ja ihottuma on kivulias ja läiskäinen. Yleensä vaiva puhkeaa jo lapsena, toisinaan aikuisena.

Atooppisella ihottumalla on monta nimeä: muun muassa taiveihottuma, atooppinen ekseema ja atooppinen dermatiitti tarkoittavat samaa tulehduksellista, kroonista ihosairautta. Atooppista ihottumaa voi esiintyä etenkin raajoissa sekä vartalon iholla, mutta myös ihottuma kasvoissa tai silmänympärysiholla voi olla atooppista ihottumaa. Atooppinen ihottuma kasvoissa voi saada silmänympärysihon ja silmäluomet punoitamaan ja turpoamaan. Atooppista ihottumaa silmien ymäpärillä kannattaa rauhoittaa ärtyneen ihon silmänympärysvoiteella, jota voi levittää myös liikkuvalle luomelle. 

Mistä atooppinen ihottuma johtuu?

Atooppinen ihottuma syntyy, kun ihon suojamuuri on tavallista heikompi. Näin esimerkiksi bakteerit ja allergeenit pääsevät normaalia helpommin ihon kerroksiin aiheuttamaan tulehduksia. Seurauksena on punoittava ja kutiseva ihottuma.

Jos kuivaa ihottumaa kasvoissa tai vartalolla raapii, tilanne yleensä vain pahenee, ihottuma kroonistuu ja laajenee. Onnistuneen hoidon ja ihon paranemisen kannalta on tärkeää käydä ihotautilääkärillä ja saada diagnoosi sekä hoito-ohjeet ennen kuin ihottuman hoitaminen hankaloituu. Kosmetiikkatuotteista atooppiselle iholle kannattaa aina valita herkän ihon tuotteita.

 1. CANO+ MOISTURIZING BODY SPRAY 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CANO+ MOISTURIZING BODY SPRAY 150 ML
  Tarjoushinta 12,84 € Normaalihinta 16,90 €
 2. AVENE XERACALM A.D CREAM 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE XERACALM A.D CREAM 200 ML
  Tarjoushinta 19,68 € Normaalihinta 25,90 €
 3. LA ROCHE-POSAY LIPIKAR STICK AP+ 21 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY LIPIKAR STICK AP+ 21 G
  Tarjoushinta 11,32 € Normaalihinta 14,90 €
 4. ATOPIK SENSITIVE RAUHOITTAVA KAURAVOIDE 24H HERKÄLLE IHOLLE 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ATOPIK SENSITIVE RAUHOITTAVA KAURAVOIDE 24H HERKÄLLE IHOLLE 50 ML
  Tarjoushinta 24,70 € Normaalihinta 32,50 €

Miten ehkäisen ja hoidan atooppista ihottumaa?

 • Pidä atooppisen ihon suojamuurin kunnosta huolta, ettei tulehdus edes alkaisi vartalon tai kasvojen ihottumassa. Voitele atooppista ihoa hoitovoiteella jo ennen sen kuivahtamista säännöllisesti kerran tai kaksi päivässä.
 • Käytä hellävaraista, pitkäkestoista kosteutta antavaa voidetta, jolla on ihoa suojaavia ja ihottuman kutinaa lievittäviä ominaisuuksia.
 • Pidä iho puhtaana, suihkuta hiki ja lika tarvittaessa pois. Kylvyssäkin voi käydä, sillä vesi ei itsessään kuivata, mutta on hyvin tärkeää olla käyttämättä kuumaa suihku- tai kylpyvettä sekä kuivattavia pesuaineita. Suosi sen sijaan nimenomaan atooppiselle ja herkälle iholle suunniteltuja ihonpuhdistustuotteita. Voitele iho herkän ihon hoitovoiteella tai atooppiselle iholle sopivalla perusvoiteella heti kylvyn tai suihkun jälkeen, kun se on vielä kostea.
 • Älä raavi, rapsuttele tai hinkkaa atooppista ihoa karhealla pyyhkeellä. Vältä atooppisella iholla myös kuorinta-aineita, jotka hankaavat ihoa mekaanisesti. Vaikka kuorinta-aineet saavat ihon hetkeksi tuntumaan pehmoiselta, pidemmän päälle niiden vaikutus ei ole atooppiselle iholle suotuisa.
 • Suosi vaatteissa materiaaleja, jotka hengittävät hyvin eivätkä hankaa, kutita tai raavi vartalon atooppista ihottumaa. Monia ärsyttävät karhea villa, akryyli ja muut keinokuidut. Hyvin toimivina pidetään silitettyjä, pehmeitä puuvillakankaita.

4 x hyvä tuote atoopikolle

Miten peitän atooppisen ihottuman meikillä?

Erityisesti aikuisilla atooppista ihottumaa on myös kasvoissa. Vaikkei varsinaisia ihottumaläiskiä olisikaan, niin iho on kuiva, punoittava ja saattaa hilseillä. Meikki ei pahenna tilannetta – itse asiassa päinvastoin: Hyvä meikki hoitaa ja suojaa ihoa. 

Lopputulos on kaunis, kun meikkaat näin:

 1. Ennen meikkaamista kosteuta iho aina perusteellisesti päivävoiteella. Anna voiteen imeytyä.
 2. Voimakkaasti punoittaville kasvoille voi käyttää punaisuutta neutraloivaa meikinalusvoidetta. Levitä se iholle ennen meikkivoidetta.
 3. Valitse koostumukseltaan kevyt meikkivoide, joka paitsi peittää punaisuutta myös rauhoittaa ja kosteuttaa tehokkaasti. Liian paksut ja kuivat ihomeikit kyllä peittävät punaisuuden, mutta ne korostavat kuivuutta.
 4. Levitä meikkivoide kasvoille painellen ja kevyesti taputellen joko sormilla tai meikkisienellä. Meikkisiveltimellä iholle vedelty tuote ei levity kuivalle iholle kauniisti.
 5. Jos lopputulos ei näytä tasaiselta eikä meikkivoide kiinnity hilseilevän kuivaan ihoon, hiero sormiisi kosteusvoidetta ja painele niillä hilseileviä alueita kevyesti. Voit myös korjailla ihoa tällä tekniikalla pitkin päivää. Vältä puuteria.

2 x hyvä kosmetiikkatuote atoopikolle:

Asiantuntijana farmaseutti, kosmetologi, tuotepäällikkö Hertta Hurme Yliopiston Apteekista.

 1. ATOPIK SENSITIVE RAUHOITTAVA KAURAVOIDE 24H HERKÄLLE IHOLLE 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ATOPIK SENSITIVE RAUHOITTAVA KAURAVOIDE 24H HERKÄLLE IHOLLE 50 ML
  Tarjoushinta 24,70 € Normaalihinta 32,50 €
 2. AVENE SOOTHING EYE CONTOUR CREAM 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE SOOTHING EYE CONTOUR CREAM 10 ML
  Tarjoushinta 19,68 € Normaalihinta 25,90 €
 3. La Roche-Posay | Toleriane Dermallergo Overnight Creme yövoide
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY TOLERIANE DERMALLERGO OVERNIGHT CREME YÖVOIDE 40 ml
  Tarjoushinta 21,96 € Normaalihinta 28,90 €