Atooppinen ihottuma – näin hoidat atooppista ihoa

Atooppisen ihon perusvoide on hyvä valinta päivittäiseen käyttöön.

Iho kuivuu ja kutisee - mitä teen? Atooppinen ihottuma on kurja vaiva, mutta senkin kanssa tulee toimeen, kunhan valitset oikeat ihonhoitorutiinit atooppiselle iholle. Farmaseutti antaa vinkit atooppisen ihon hoitoon ja esittelee apteekin valikoimasta tuotteet atoopikolle.

Atooppinen ihottuma, atooppinen ekseema – mitä ne ovat?

Atooppisella ihottumalla on monta nimeä: taiveihottuma, atooppinen ekseema ja atooppinen dermatiitti. Kaikki tarkoittavat samaa tulehduksellista, kroonista ihosairautta.

Atooppisella iholla ihottumaa voi esiintyä etenkin raajoissa sekä vartalon iholla, mutta myös ihottuma kasvoissa tai silmänympärysiholla voi olla atooppista ihottumaa. Atooppinen ihottuma kasvoissa voi saada silmänympärysihon ja silmäluomet punoittamaan ja turpoamaan.

Lievästi atooppisen ihon oireita ovat: silloin tällöin punoittava, hilseilevä, kutiseva ja erittäin kuiva iho.

Jos atopia on vakava, kuivan ihottuman kutina on jatkuvaa ja iho halkeilee. Lisäksi atooppinen ihottuma voi olla kivulias ja läiskäinen.

Yleensä atooppinen ihottuma puhkeaa jo lapsena, toisinaan aikuisena.

Hyödynnä artikkelin lukijan etu ja tilaa kosmetiikkaa edullisesti netistä etukoodilla!

Artikkelin lukijan etu: KAIKKI* kosmetiikka ota 3, saat edullisimman -50 % etukoodilla KOSME923

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.12.2023 asti.

Mistä atooppinen ihottuma johtuu?

Atooppinen ihottuma syntyy, kun ihon suojamuuri on tavallista heikompi. Näin esimerkiksi bakteerit ja allergeenit pääsevät normaalia helpommin ihon kerroksiin aiheuttamaan tulehduksia. Seurauksena on punoittava ja kutiseva ihottuma.

Jos kuivaa ihottumaa kasvoissa tai vartalolla raapii, tilanne yleensä vain pahenee, ihottuma kroonistuu ja laajenee. Onnistuneen hoidon ja ihon paranemisen kannalta on tärkeää käydä ihotautilääkärillä ja saada diagnoosi sekä hoito-ohjeet ennen kuin ihottuman hoitaminen hankaloituu. Kosmetiikkatuotteista atooppiselle iholle kannattaa aina valita herkän ihon tuotteita.

 1. CANO+ MOISTURIZING BODY SPRAY 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CANO+ MOISTURIZING BODY SPRAY 150 ML
  Tarjoushinta 14,37 € Normaalihinta 16,90 €
 2. AVENE XERACALM A.D CREAM 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE XERACALM A.D CREAM 200 ML
  25,90 €
 3. LA ROCHE-POSAY LIPIKAR STICK AP+ VOIDEPUIKKO 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. ATOPIK SENSITIVE RAUHOITTAVA KAURAVOIDE 24H HERKÄLLE IHOLLE 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 5. LA ROCHE-POSAY LIPIKAR LAIT BODY MILK 400 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY LIPIKAR LAIT BODY MILK 400 ML
  21,90 €

Atooppisen ihottuman hoito

Pidä atooppisen ihon suojamuurin kunnosta huolta, ettei tulehdus edes alkaisi vartalon tai kasvojen ihottumassa. Voitele atooppista ihoa hoitovoiteella jo ennen sen kuivahtamista säännöllisesti kerran tai kaksi päivässä. Käytä hellävaraista, pitkäkestoista kosteutta antavaa voidetta, jolla on ihoa suojaavia ja ihottuman kutinaa lievittäviä ominaisuuksia.

Pidä iho puhtaana, suihkuta hiki ja lika tarvittaessa pois. Kylvyssäkin voi käydä, sillä vesi ei itsessään kuivata, mutta on hyvin tärkeää olla käyttämättä kuumaa suihku- tai kylpyvettä sekä kuivattavia pesuaineita. Suosi sen sijaan nimenomaan atooppiselle ja herkälle iholle suunniteltuja ihonpuhdistustuotteita.

Älä raavi, rapsuttele tai hinkkaa atooppista ihoa karhealla pyyhkeellä, vaan taputtele hellävaraisesti iho kuivaksi.

Voitele iho herkän ihon hoitovoiteella tai atooppiselle iholle sopivalla perusvoiteella heti kylvyn tai suihkun jälkeen, kun se on vielä kostea.

Suosi vaatteissa materiaaleja, jotka hengittävät hyvin eivätkä hankaa, kutita tai raavi vartalon atooppista ihottumaa. Monia ärsyttävät karhea villa, akryyli ja muut keinokuidut. Hyvin toimivina pidetään silitettyjä, pehmeitä puuvillakankaita.

Atooppinen ihottuma kasvoissa

Atooppista ihottumaa silmien ymäpärillä kannattaa rauhoittaa ärtyneen ihon silmänympärysvoiteella, jota voi levittää myös liikkuvalle luomelle.

Vältä atooppisella iholla myös kuorinta-aineita, jotka hankaavat ihoa mekaanisesti. Vaikka kuorinta-aineet saavat ihon hetkeksi tuntumaan pehmoiselta, pidemmän päälle niiden vaikutus ei ole atooppiselle iholle suotuisa.

Apteekin tuotteet atooppiselle iholle x 4

Avene Xeracalm A.D. Cream on tehokkaasti kutinaa rauhoittava voide vartalon ja kasvojen iholle. Se hillitsee tulehdusta, punoitusta ja ärsytystä.

Eucerin Atocontrol Bath & Shower Oil on hellävarainen vaahtoava suihkuöljy, joka suojaa ihoa kuivumiselta ja ehkäisee kutinaa.

Aco Cano+ Moisturising Body Spray on hetkessä ihoon imeytyvä kosteussuihke, joka suojaa ja hoitaa kutinaa, kuivuutta ja ihon hilseilyä.

La Roche-Posay Lipikar Lait Body Milk -vartaloemulsio lievittää atooppisen ihon kutinaa ja ihon kiristävää tunnetta sekä auttaa vahvistamaan ihon suojamuuria.

Meikki atooppiselle iholle

Erityisesti aikuisilla atooppista ihottumaa on myös kasvoissa. Vaikkei varsinaisia ihottumaläiskiä olisikaan, niin iho on kuiva, punoittava ja saattaa hilseillä. Meikki ei pahenna tilannetta – itse asiassa päinvastoin: Hyvä meikki hoitaa ja suojaa ihoa. 

Näin meikkaat atooppista ihoa:

 1. Ennen meikkaamista kosteuta iho aina perusteellisesti atooppiselle iholle sopivalla päivävoiteella. Kesällä voit valita suojakertoimellisen päivävoiteen. Anna voiteen imeytyä.
 2. Voimakkaasti punoittaville kasvoille voi käyttää punaisuutta neutraloivaa meikinalusvoidetta. Levitä se iholle ennen meikkivoidetta.
 3. Valitse koostumukseltaan kevyt meikkivoide, joka peittää punaisuutta sekä rauhoittaa ja kosteuttaa tehokkaasti. Liian paksut ja kuivat ihomeikit kyllä peittävät punaisuuden, mutta ne korostavat kuivuutta.
 4. Levitä meikkivoide kasvoille painellen ja kevyesti taputellen joko sormilla tai meikkisienellä
 5. Jos lopputulos ei näytä tasaiselta eikä meikkivoide kiinnity hilseilevän kuivaan ihoon, hiero sormiisi kosteusvoidetta ja painele niillä hilseileviä alueita kevyesti. Voit myös korjailla ihoa tällä tekniikalla pitkin päivää. Vältä puuteria.

2 x hyvä kosmetiikkatuote atooppiselle iholle:

Atopik Sensitive rauhoittava kauravoide 24 h on kotimainen herkän ihon luonnonkosmetiikkavoide, joka kosteuttaa, rauhoittaa, ravitsee ja hoitaa.

Avene Lip Balm With Cold Cream on hoitava huulivoide, joka hoitaa ja ravitsee rohtuneimmatkin huulet. Tämä huulivoide on ihanteellinen valinta ääriolosuhteisiin kuten merelle, pakkaseen ja vuoristoon.

Asiantuntijana Yliopiston apteekin farmaseutti, kosmetologi ja tuotepäällikkö Hertta Hurme.