Kutisee, kuivuu, hilseilee? Hoida atooppista ihoa oikein

Kutisee, kuivuu, hilseilee? Hoida atooppista ihoa oikein

Atooppinen iho on kurja vaiva, mutta senkin kanssa tulee toimeen, kunhan säntilliset ihonhoitorutiinit ovat kunnossa. Lue, miten hoidat ihoasi oikein ja miten meikkaat atooppisesta ihosta kauniin.

Mitä on atooppinen ihottuma?

Lievästi atooppisen ihon oireita ovat silloin tällöin punoittava, erittäin kuiva, hilseilevä ja kutiseva iho. Jos atopia on vakava, kutina on jatkuvaa, iho halkeilee ja ihottuma on kivulias ja läiskäinen. Yleensä vaiva puhkeaa jo lapsena, toisinaan aikuisena.

Atooppisella ihottumalla on monta nimeä: muun muassa taiveihottuma, atooppinen ekseema ja atooppinen dermatiitti tarkoittavat samaa tulehduksellista, kroonista ihosairautta.

Mistä atooppinen ihottuma johtuu?

Atooppinen ihottuma syntyy, kun ihon suojamuuri on tavallista heikompi. Näin esimerkiksi bakteerit ja allergeenit pääsevät normaalia helpommin ihon kerroksiin aiheuttamaan tulehduksia. Seurauksena on punoittava ja kutiseva ihottuma.

Jos ihoa raapii, tilanne pahenee, ihottuma kroonistuu ja laajenee. Onnistuneen hoidon ja ihon paranemisen kannalta on tärkeää käydä ihotautilääkärillä ja saada diagnoosi sekä hoito-ohjeet ennen kuin hoitaminen hankaloituu.

Miten ehkäisen ja hoidan atooppista ihottumaa?

  • Pidä ihon suojamuurin kunnosta huolta, ettei tulehdus edes alkaisi. Voitele ihoa jo ennen sen kuivahtamista säännöllisesti kerran tai kaksi päivässä.
  • Käytä hellävaraista, pitkäkestoista kosteutta antavaa voidetta, jolla on ihoa suojaavia ominaisuuksia.
  • Pidä iho puhtaana, suihkuta hiki ja lika tarvittaessa pois. Kylvyssäkin voi käydä, sillä vesi ei itsessään kuivata, mutta on hyvin tärkeää olla käyttämättä kuumaa suihku- tai kylpyvettä sekä kuivattavia pesuaineita. Voitele iho heti kylvyn tai suihkun jälkeen, kun se on vielä kostea.
  • Älä raavi, rapsuttele tai hinkkaa ihoa karhealla pyyhkeellä. Vältä myös kuorinta-aineita, jotka hankaavat ihoa mekaanisesti. Vaikka kuorinta-aineet saavat ihon hetkeksi tuntumaan pehmoiselta, pidemmän päälle niiden vaikutus ei ole atooppiselle iholle suotuisa.
  • Suosi vaatteissa materiaaleja, jotka hengittävät hyvin eivätkä hankaa, kutita tai raavi. Monia ärsyttävät karhea villa, akryyli ja muut keinokuidut. Hyvin toimivina pidetään silitettyjä, pehmeitä puuvillakankaita.

4 x hyvä tuote atoopikolle

Avene Xeracalm A.D. Cream on tehokkaasti kutinaa rauhoittava voide vartalon ja kasvojen iholle. Se hillitsee tulehdusta, punoitusta ja ärsytystä.

Eucerin Atocontrol Bath & Shower Oil on hellävarainen vaahtoava suihkuöljy, joka suojaa ihoa kuivumiselta ja ehkäisee kutinaa.

Aco Cano+ Moisturising Body Spray on hetkessä ihoon imeytyvä kosteussuihke, joka suojaa ja hoitaa kutinaa, kuivuutta ja ihon hilseilyä.

La Roche-Posay Lipikar Stick AP+ -voidepuikko hillitsee raapimista, sillä sitä voi kätevästi sipaista kutiaville ihoalueille pitkin päivää.

Atooppinen iho

Miten peitän atooppisen ihottuman meikillä?

Erityisesti aikuisilla atooppista ihottumaa on myös kasvoissa. Vaikkei varsinaisia ihottumaläiskiä olisikaan, niin iho on kuiva, punoittava ja saattaa hilseillä. Hyvä meikki ei pahenna tilannetta – itse asiassa päinvastoin: se hoitaa ja suojaa ihoa.

Lopputulos on kaunis, kun meikkaat näin:

  1. Ennen meikkaamista kosteuta iho aina perusteellisesti päivävoiteella. Anna voiteen imeytyä.
  2. Voimakkaasti punoittaville kasvoille voi käyttää punaisuutta neutraloivaa meikinalusvoidetta. Levitä se iholle ennen meikkivoidetta.
  3. Valitse koostumukseltaan kevyt meikkivoide, joka paitsi peittää punaisuutta myös rauhoittaa ja kosteuttaa tehokkaasti. Liian paksut ja kuivat ihomeikit kyllä peittävät punaisuuden, mutta ne korostavat kuivuutta.
  4. Levitä meikkivoide kasvoille painellen ja kevyesti taputellen joko sormilla tai meikkisienellä. Meikkisiveltimellä iholle vedelty tuote ei levity kuivalle iholle kauniisti.
  5. Jos lopputulos ei näytä tasaiselta eikä meikkivoide kiinnity hilseilevän kuivaan ihoon, hiero sormiisi kosteusvoidetta ja painele niillä hilseileviä alueita kevyesti. Voit myös korjailla ihoa tällä tekniikalla pitkin päivää. Vältä puuteria.

3 x hyvä kosmetiikkatuote atoopikolle:

Atopik Sensitive rauhoittava kauravoide 24 h on kotimainen herkän ihon luonnonkosmetiikkavoide, joka kosteuttaa, rauhoittaa, ravitsee ja hoitaa.

Idun Minerals Nordic Veil on ihoa suojaava ja heleyttävä, hyvin peittävä mutta kevyt, nestemäinen mineraalimeikkivoide.

La Roche-Posey Novalip Duo -huulipunan keskellä on hoitava huulivoide mukana, joten se sopii rohtuneille ja ärtyneille huulille.  

 

Asiantuntijana farmaseutti Hertta Hurme Yliopiston Apteekista.


Lue lisää

Viisi vinkkiä kuivan ihon kosteutukseen

Viisi vinkkiä kuivan ihon kosteutukseen

Kylmä viima ja kuiva huoneilma saavat helposti ihon kiristämään, kutisemaan ja hilseilemään. Lue vinkit kuivan ihon kosteutukseen ja poimi viisi tehokkaasti kosteuttavaa tuotetta YA:n omasta tuotesarjasta.

Lue lisää
Luonnonkosmetiikka avuksi iho-ongelmiin

Luonnonkosmetiikka avuksi iho-ongelmiin

Iho-ongelmista kärsivä opiskelija Anni Lassila toivoo saavansa Egon kosmetologilta opastusta hellään ihonhoitoon ja vinkkejä mahdollisimman luonnonmukaisista ihonhoitotuotteista.

Lue lisää
Herkkä iho? Näin löydät sinulle sopivat meikit

Herkkä iho? Näin löydät sinulle sopivat meikit

Herkkäihoinenkin voi meikata, kunhan tuotteet ovat oikeat. Nappaa tästä herkän ja helposti ärsyyntyvän ihon meikkivinkit, niin vältät hutiostokset.

Lue lisää

Teemat