Couperosa ja kasvojen punoitus – hoida couperosa-ihoa oikein

couperosaiho naisella pysyy kunnossa apteekin couperosa voiteella ja muilla punoitusta vähentävillä couperosa-tuotteilla.

Kasvojen punoitus voi olla merkki couperosasta, jos posket ja nenänpielet helottavat jatkuvasti punaisina ja verisuonet kuultavat ihon läpi. Ammattilainen kertoo, millaiset ovat parhaat tuotteet couperosa-iholle ja miten kirjavaa ihoa kannattaa hoitaa.

Mistä tunnistan couperosan?

Couperosalla tarkoitetaan punoittavaa ihoa, joka johtuu pysyvästi laajentuneista hiusverisuonista eli kapillaareista, jotka kuultavat ihon läpi. Useimmiten tämä iho-ongelma ilmenee punakkuutena poskilla ja nenänpielissä, joskus myös nenässä, leualla ja kaulalla.

Couperosa-ihon ensioire voi olla poskilla tuntuva lievä ja hetkellinen kuumotus ja näkyvä punoitus esimerkiksi auringossa oleilun, kovassa viimassa tehdyn lenkin tai saunan jälkeen. Punoitus lasketaan couperosaksi vasta, kun se on pysyvää. Iho voi myös tuntua kireältä, pistelevältä tai polttavalta.

Mistä couperosa johtuu?

Lämpimässä hiussuonet laajenevat, kylmässä supistuvat. Siksi kasvot punoittavat hikitreenin tai saunan jälkeen. Couperosa syntyy, kun heikkojen kapillaarien seinämät haurastuvat eivätkä enää palaudu laajennuttuaan.

Couperoottinen iho on yleisempää ja näkyvämpää kuivalla, ohuella, herkällä ja kalpealla iholla kuin muilla ihotyypeillä. Couperosaa on siis melko paljon suomalaisilla ja taipumus verisuonten heikkouteen on perinnöllinen. Vaivaa esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä ja oireet alkavat tavallisesti 30-50 ikävuoden välillä. 

Puhdistustuotteet couperosa -iholle

 1. LA ROCHE-POSAY TOLERIANE ROSALIAC PUHDISTUSGEELI 195 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY TOLERIANE ROSALIAC PUHDISTUSGEELI 195 ML
  Tarjoushinta 17,52 € Normaalihinta 21,90 €
 2. BIODERMA SENSIBIO H2O MISELLIVESI 500ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BIODERMA SENSIBIO H2O MISELLIVESI 500ML
  Tarjoushinta 18,00 € Normaalihinta 22,90 €
 3. AVENE MICELLAR LOTION 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE MICELLAR LOTION 200 ML
  23,90 €
 4. SVR SENSIFINE DERMO-NETTOYANT CLEANSER 400 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

Artikkelin lukijan etu: Ota 3 kosmetiikkatuotetta, saat edullisimman -50 % etukoodilla: KOSME524

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.12.2024 asti.

Couperosa-ihon hoito

Hillitse couperosan oireilua näillä tavoilla:

Hoitamaton couperosa voi äityä ruusufinniksi, joten ihon oikea käsittely on tärkeää. Hoida ihoasi couperosaihon hoitotuotteilla tunnollisesti. Kosteutetulla, kimmoisalla ja vahvalla iholla punakkuus ei näy niin selvästi kuin kuivalla ja ohuella.

Suosi couperosa-ihon hoidossa: kosteuttavia, vahvistavia, rauhoittavia ja helposti reagoivalle iholle tarkoitettuja tuotteita.

Vältä couperosa-ihon hoidossa:

Kokeile:

Lierac Rosiologie Redness Correction Neutralizing Cream on hempeän kukkaistuoksuinen, rauhoittava, ravitseva ja verisuonia supistava voide, jonka vihreät pigmentit häivyttävät punakkuutta välittömästi.

Avene Cold Cream on loistava tuote couperoottisen ihon suojavoiteeksi saunaan. Voide ravitsee, suojaa ja rauhoittaa ihoa.

Hoitovoiteet couperosa -iholle

Miten peitän couperosan? Vinkit couperosa-ihon meikkaamiseen:

Tasoita ihoa, mutta älä yritä maalata meikillä couperosaa piiloon. Voit käyttää punaisuutta neutraloivaa, vihreään taittuvaa meikinalusvoidetta tai couperosaa hoitavaa tuotetta meikkivoiteen alla, jolloin peitettävää ei ole niin paljon kuin tavallisesti.

Meikkivoiteeksi kannattaa valita herkälle ja kuivalle iholle sopiva, suojaava vaihtoehto, BB- tai CC-voide, joka paitsi peittää myös hoitaa ja kosteuttaa.

Jos verisuonet kuultavat vielä meikkivoiteenkin läpi, piilota ne peiteaineella. Muista meikata myös korvat ja kaula, jos niillä on taipumus punoittaa tai lehahdella päivän mittaan.

Pyri löytämään ihomeikkiin väri, joka on mahdollisimman lähellä kasvojesi ihon sävyä sellaisella alueella, jossa couperosaa ei ole. Ole tarkkana, ettei meikkivoide taita pinkkiin.

Vaikka poskillasi olisikin couperosaa, älä välttele poskipunan käyttöä. Kun sipaiset raikasta poskipunaa maltillisesti poskiluun alle, meikkivoiteen alta kuultavat couperosan rippeet häipyvät sen sekaan. Couperosan sävyinen poskipuna on iholla luonnollisin.

Kokeile:

Vichy Dermablend -sarjan peite- ja meikkivoiteiden kevyiden koostumusten ja korkean peittävyyden yhdistelmällä saa piilotettua minkä tahansa punoituksen helposti. 

Vihreä peiteväri on erityisesti kehitetty peittämään esimerkiksi couperosan aiheuttamaa punoitusta kasvoissa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Irene Eteläinen.

Couperosaa peittävät tuotteet