Iho punoittaa? Hoida couperosaihoa oikein

couperosaiho

Posket ja nenänpielet punoittavat jatkuvasti ja verisuonet kuultavat ihon läpi? Ihon punoitus voi olla merkki couperosasta. Couperosa rauhoittuu kotikonstein, kun kohtelet ihoa hellästi ja valitset oikeat hoitotuotteet. 

Mistä tunnistan couperosan?

Couperosalla tarkoitetaan punoittavaa ihoa, joka johtuu pysyvästi laajentuneista hiusverisuonista eli kapillaareista, jotka kuultavat ihon läpi. Useimmiten tämä iho-ongelma ilmenee punakkuutena poskilla ja nenänpielissä, joskus myös nenässä, leualla ja kaulalla.

Ensioire voi olla poskilla tuntuva lievä ja hetkellinen kuumotus ja näkyvä punoitus esimerkiksi auringossa oleilun, kovassa viimassa tehdyn lenkin tai saunan jälkeen. Punoitus lasketaan couperosaksi vasta, kun se on pysyvää.

Mistä couperosa johtuu?

Lämpimässä hiussuonet laajenevat, kylmässä supistuvat. Siksi kasvot punoittavat hikitreenin tai saunan jälkeen. Couperosa syntyy, kun heikkojen kapillaarien seinämät haurastuvat eivätkä enää palaudu laajennuttuaan. Couperoottinen iho on yleisempää ja näkyvämpää kuivalla, ohuella, herkällä ja kalpealla iholla kuin muilla ihotyypeillä. 

Artikkelin lukijan etu: Ota 3 kosmetiikkatuotetta, saat edullisimman -50 % etukoodilla: KOSME620

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 1.10.2023 asti.

Miten hoidan ja ehkäisen couperosaa?

Vältä suuria lämpötilanvaihteluita ja suojaa iho sekä kylmältä että kuumalta. Kiedo kasvojen eteen pakkasella ja viimalla kaulaliina ja käytä saunassa lämmöltä sopivaa suojaavaa voidetta. Suojaa iho aina UV-säteiltä ja suosi aurinkosuojatuotteita, joiden suojakerroin on vähintään 30.

Kuuntele couperosaasi. Vältä asioita, jotka saavat sinut punakaksi. Esimerkiksi jotkut lehahtelevat juotuaan punaviiniä tai kuumaa glögiä, toiset puolestaan syötyään voimakkaasti maustettua ruokaa.

Hoitamaton couperosa voi äityä ruusufinniksi, joten ihon oikea käsittely on tärkeää. Hoida ihoasi couperosaihon hoitotuotteilla tunnollisesti. Kosteutetulla, kimmoisalla ja vahvalla iholla punakkuus ei näy niin selvästi kuin kuivalla ja ohuella.

Suosi kosteuttavia, vahvistavia, rauhoittavia ja helposti reagoivalle iholle tarkoitettuja tuotteita. Vältä alkoholia sisältäviä puhdistusaineita, rae- ja hedelmähappokuorintoja sekä voimakkaasti stimuloivia hoitoja ja hoitoaineita, jotka saavat ihon kihelmöimään. Älä harjaa tai hankaa ihoa pesukintaalla tai pyyhkeellä. Käsittele ihoa lempeästi ja helli sitä rauhoittavilla, kosteuttavilla ja vahvistavilla naamioilla viikoittain.

Kokeile:

Miten peitän couperosan?

Tasoita isoa, mutta älä yritä maalata meikillä couperosaa piiloon. Voit käyttää punaisuutta neutraloivaa, vihreään taittuvaa meikinalusvoidetta tai couperosaa hoitavaa tuotetta meikkivoiteen alla, jolloin peitettävää ei ole niin paljon kuin tavallisesti. Meikkivoiteeksi kannattaa valita herkälle ja kuivalle iholle sopiva, suojaava vaihtoehto, BB- tai CC-voide, joka paitsi peittää myös hoitaa ja kosteuttaa.

Jos verisuonet kuultavat vielä meikkivoiteenkin läpi, piilota ne peiteaineella. Muista meikata myös korvat ja kaula, jos niillä on taipumus punoittaa tai lehahdella päivän mittaan.

Kun valitset ihomeikkien sävyjä, pyri löytämään väri, joka on mahdollisimman lähellä kasvojesi ihon sävyä sellaisella alueella, jossa couperosaa ei ole. Ole tarkkana, ettei meikkivoide taita pinkkiin.

Vaikka poskillasi olisikin couperosaa, älä välttele poskipunan käyttöä. Kun sipaiset raikasta poskipunaa maltillisesti poskiluun alle, meikkivoiteen alta kuultavat couperosan rippeet häipyvät sen sekaan. Couperosan sävyinen poskipuna on iholla luonnollisin.

Kokeile:

Asiantuntijana farmaseutti Anu Hautala Yliopiston Apteekista.