Maksaläiskät pois! Näin ehkäiset ja vaalennat pigmenttihäiriöitä

pigmenttimuutoksia kasvoilla

Täpliä iholla? Maksaläiskiä on helpompi ehkäistä kuin vaalentaa. Jos laikkuja on kuitenkin jo ilmestynyt, peli ei ole menetetty. Kärsivällinen hoito, säntillinen suojaaminen ja muutama meikkikikka tekevät ihosta tasaisen ja kirkkaan.

Mistä pigmettiläiskät johtuvat?

Tummat pigmenttiläiskät syntyvät hiljalleen ihon altistuttua vuosikausia UV-säteilylle. Pitkäaikainen UV-altistus voi aiheuttaa toimintahäiriöitä ihon väriainetta, melaniinia, tuottavissa melanosyyttisoluissa. Tummat läntit ovat värikertymiä, ja ne johtuvat on melaniinin paikallisesta liikatuotannosta tai melanosyyttien määrän paikallisesta lisääntymisestä.

Ilman altistusta auringolle maksaläiskiä ei synny. Kun tummentumia aiheuttava toimintahäiriö on muodostunut, se pahenee keväisin ja kesäisin, kun aurinko aktivoi melanosyyttejä. Ensisijaisen tärkeää onkin suojautua UV-säteiltä kattavasti aurinkovoiteen ja peittävän vaatetuksen avulla.

Auringon lisäksi tummista länteistä voi syyttää muun muassa hormoneita, ikääntymistä, vaihdevuosia sekä hajusteita sisältävän kosmetiikan ja UV-säteiden yhteisvaikutusta sekä joitakin lääkkeitä, ihon tulehduksia ja perimää.

Milloin ja minne tummia läiskiä ilmestyy?

Pigmenttilänttien käyttäytymistä ja ilmestymistä on vaikea ennustaa. Läiskiä tulee ja menee, osa häipyy nopeasti, osa pysyy ihossa tiukasti ja pitkään. Kasvojen kookkaista pigmenttiläiskistä kärsivät eniten naiset. Yleensä ensimmäinen ilmestyy viiksimäisenä ylähuulen ja nenän väliin alle kolmekymppisenä, ja raskaus saattaa pahentaa tilannetta.

Vaihdevuosi-iässä maksaläiskiä nousee kämmenselkiin. Jos talvella vaalenneet läiskät ovat palatakseen, ne palaavat takaisin keväällä tai viimeistään kesällä ja sitä voimakkaampina, mitä enemmän aurinko saa paistaa suojaamattomalle iholle. On siis tärkeää suojata iho palamiselta ja käyttää laadukasta aurinkosuojavoidetta, jossa on korkea suojakerroin.

Joskus edellisen vuoden läiskä siirtyykin talviunen jälkeen eri kohtaan. Joskus läiskittymisessä voi olla vuoden tai parin tauko. Joskus vaalennettu tai itsestään hävinnyt läntti katoaa lopullisesti, joskus uusiutuu.

Miten ehkäisen läiskiä?

Maksaläiskiä on helpompi ehkäistä kuin vaalentaa. Auringon ihoa tummentavaa vaikutusta voi torjua pysyttelemällä varjossa ja käyttämällä sekä suojaavaa vaatetusta että korkeakertoimista (SK 50 tai 50+) aurinkosuojatuotetta. Kannattaa suosia erityisesti tummien länttien ehkäisyyn tarkoitettuja vaihtoehtoja.

Tunnollinen suojautuminen aurinkovoiteella hillitsee vanhojen läiskien tummumista ja ehkäisee uusien syntymistä, mutta se ei vaalenna jo syntyneitä länttejä. Aurinkosuojatuotetta on käytettävä joka päivä, myös pilvisellä säällä, ja lisättävä kahden tunnin välein. Näkyvien läiskien tai ihoalueiden, joissa läiskät viime kesänä näkyivät, käsitteleminen suojatuotteella ei riitä, sillä myös uusien pigmenttihäiriöiden syntyminen on syytä ehkäistä.

Myös muihin läiskän aiheuttajiin kuin aurinkoon voi vaikuttaa. Hajuvettä tai hiuslakkaa ei kannata suihkia ihoalueille, jotka altistuvat valolle. Ihotulehdukset, kuten finnit, on hoidettava tunnollisesti. Jos epäilee pigmenttihäiriöiden johtuvan vaihdevuosista tai hormoneista, asiasta kannattaa jutella gynekologin tai muun lääkärin kanssa. Jos pigmenttimuutokset ovat ilmaantuneet iholle uuden lääkkeen käytön myötä, lääkkeen määrännyt lääkäri voi keksiä vaihtoehtoja.

Ikääntymistä ei voi estää eikä geenejään vaihtaa, mutta ihon kokonaisvaltaisella hoidolla säännöllisestä ihon puhdistamisesta kosteutukseen myös pigmenttihäiriöitä voi vähintään viivyttää.

Näin tunnistat läiskät

Läiskiä voi vaalentaa kotihoidolla, tuoreet ja haaleat kokonaan poistaakin, mutta niiden epäjohdonmukaisuus tekee hoidosta haastavaa. Jotta läiskiään osaisi hoitaa mahdollisimman tehokkaasti, olisi syytä selvittää pigmenttihäiriöiden laji.

  • Pisamat eli vaaleanruskeat pilkut on helppo tunnistaa. Harva haluaa vaalentaa niitä. Ne ovat yleisimpiä lapsilla kuin aikuisilla. Ne vaalenevat talveksi.
  • Kesakot ovat pisamia tummempia, selkeitä pilkkuja tai suurehkoja selkeitä länttejä, jotka ilmaantuvat ihoon kaksikymppisenä tai myöhemmin. Ne eivät juuri vaalene talveksi. Kesakot ovat iholla tiukassa, ja niiden vaalentaminen voi vaatia kärsivällisyyden lisäksi tehokkaita konsteja, kuten ihotautilääkärin tekemän jäädytyshoidon. Vanhuuden kesakot ovat selkeärajaisia valovauriolänttejä, jotka voivat jonkin verran vaalentua talveksi, mutta katoavat harvoin kokonaan muuten kuin tehokkaalla vaalennushoidolla.
  • Maksaläiskät ovat rajoiltaan epätarkkoja, tummia ihoalueita, jotka ilmestyvät otsalle, huulten yläpuolelle tai poskille. Ne vaalenevat talveksi. Maksaläiskät johtuvat yleensä hormonimuutoksista tai -hoidoista ja voivat hävitä itsekseen tai vaihtaa paikkaa. Jos maksaläiskiä alkaa vaalentaa heti niiden ilmestyttyä, kotihoidolla voi päästä niistä kokonaan eroon. Tummiksi äityneille länteille voidaan kokeilla lääkevoidekuuria tai valoimpulssihoitoa tai näiden yhdistelmiä.
  • Tummat laikut, jotka näyttävät likatahroilta, voivat johtua alkoholia sisältävän kosmetiikan, esimerkiksi hiuslakan tai hajuveden, ja UV-säteiden yhteisvaikutuksesta. Kun ne saa vaalennettua eikä ihoa enää altista tummentumia aiheuttaneille kosmetiikkatuotteille, ne eivät todennäköisesti uusiudu.
  • Ihovaurion jälkeinen tummuminen on tulehduksesta, finnistä, haavasta, ihottumasta tai muusta ihovauriosta jäänyt pigmenttijälki, joka voi vaalentua itsekseen tai jäädä iholle pitkäksi aikaa. Ihon perushoidolla ja hellävaraisella kohtelulla voi ehkäistä näitä jälkiä. 

Näin vaalennat laikut järkevästi

Hoitotuotteiden on syytä tukea ihoa ja sopia sille kaikin tavoin. Esimerkiksi liian raju vaalentaja voi aiheuttaa ärsytystä herkästi reagoivalla iholla tai tehokkaasti kuoriva aine saada couperosan villiksi. Valitse siis vaalentajat ihon ominaisuuksiin sopivaksi apteekin henkilökunnan asiantuntemusta hyödyntäen.

Vaalentajat kuorivat, kirkastavat ja vaalentavat ihoa vähentämällä melaniinin tuotantoa. Koska melaniinin muodostumisprosessiin kuluu noin 48 päivää, vaalentavan tuotteen käytön tulokset alkavat näkyä vasta vajaan parin kuukauden säännöllisen käytön jälkeen.

Usein käyttöön kannattaa ottaa ainakin läiskiä vaalentava seerumi, kenties vaihtaa myös yövoide vaalentavaan versioon. Ne toimivat parhaiten, kun käyttää säännöllisesti myös suojatuotetta sekä ihoa kuorivaa tuotetta. Tehokkainta on tietenkin vaihtaa koko hoitotuotearsenaali vaalentavan linjan tuotteisiin. Esimerkiksi kirkastavat naamiot ja hoitonesteet sekä hellästi kuorivat puhdistustuotteet tukevat vaalentavien voiteiden ja seerumeiden hoitotehoa.

Jos haluaa saada vaalennustuotteista kaikki tehot irti, hoitokuuri kannattaa ajoittaa pimeään vuodenaikaan, jolloin aurinko ei pääse häiritsemään vaalennusta.

Näin meikkaat pigmenttiläiskät piiloon

Kun ihon sävyn tasoittaa sen vaaleimman ja tummimman osion välille meikillä, läiskät näyttävät häipyvän. Kokeile myös itseruskettajia, ne ovat loistava tapa himmentää tummien läikkien ja muun ihon välistä kontrastia.

Itseruskettajien tasoitustehoa voi jatkaa aivan aavistuksen ihoa tummemmalla BB- tai CC-voiteella. Ohuella tuotteella ihon sävyä voi ihan hyvin hiukan muuttaa. Jos haluaa käyttää peittävää meikkivoidetta, on kuitenkin pidättäydyttävä täysin oman ihon tummuisessa sävyssä. Liian tumma meikkivoide tekee kasvoista maalatun oloiset ja voi korostaa läiskiä.

Maksaläiskät tekevät hipiästä helposti harmahtavan. Heleyttä saat meikin alle levitettävistä, kuulautta ja hehkua antavista pohjustajista. Ne raikastavat kasvoja kokonaisvaltaisesti, häivyttävät läiskien harmautta ja saavat meikin kestämään.

Kun suosit raikkaita poski- ja huulipunia, saat kasvoille kuulautta. Ruskeat, hyvin murretut ja tummat sävyt voivat näyttää pigmenttihäiriöiden kanssa aavistuksen tunkkaisilta. Erityisesti aurinkopuuteria on syytä käyttää hyvin varovasti.

Entä jos kotihoito ei tehoa?

Jos läiskät eivät haalistu tarpeeksi säännöllisellä ihonhoitorutiinilla ja kotikosmetiikalla, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen, joka voi diagnosoida läiskät, neuvoa hoidossa ja määrätä tarvittaessa esimerkiksi tehokkaasti vaalentavia lääkevoiteita. Lääkäreillä on käytössä läiskien poistamiseen kotihoitoja järeämpiä keinoja, kuten happokuorintoja sekä jäädytys- ja laserhoitoja.