Maksaläiskät pois! Näin hoidat melasmaa ja muita ihon pigmenttihäiriöitä

Naisen kasvoille ilmestyneet maksaläiskät hoituvat kotikonstein tehokkaasti kirkastavalla seerumilla.

Maksaläiskät eli melasmat ovat ihon pigmenttihäiriöitä, jotka aiheuttavat tummia läiskiä lähinnä naisten kasvoille. Tavanomaisin syy pigmenttiläiskien syntymiselle on UV-säteilyn aiheuttama ihon liikapigmentaatio. Pigmenttiläiskien hoito onnistuu kotikonstein ja on sitä tehokkaampi, mitä aiemmin hoito aloitetaan.  Lue, miten onnistut hoidossa.

Maksaläiskä eli melasma - mitä ne ovat ja mistä ne johtuvat?

Maksaläiskät syntyvät iholle hiljalleen pitkäaikaisen UV-säteilyn seurauksena. UV-säteilylle altistuminen aiheuttaa toimintahäiriöitä melanosyyttisoluissa, jotka alkavat tuottamaan ylimäärin melaniinia eli ihon väriainetta. Tummat pigmenttiläiskät ovat paikallisia väriainekertymiä iholla, joiden raja on epätarkka. 

Syitä maksaläiskien syntymiselle on monia. Ehkäisypillerit sekä hormonaaliset muutokset kuten vaihdevuodet ja raskaus altistavat ihoa pigmenttimuutoksille. Myös lääkkeillä ja hajusteita sisältävällä kosmetiikalla voi olla yhteisvaikutuksia auringonvalon kanssa, jolloin iho on erityisen herkkä auringonvalon säteille. Tulehdukset ja perimä voivat olla myös syynä tummien pigmenttimuutosten muodostumiselle. Tavanomaisin syy on kuitenkin pitkäaikainen UV-säteilylle altistuminen.  

Pigmenttiläiskien käyttäytymistä ja ilmestymistä on vaikea ennustaa. Kasvojen kookkaista pigmenttiläiskistä kärsivät eniten naiset. Yleensä ensimmäiset pigmenttimuutokset ilmestyvät otsaan, poskiin tai viiksimäisenä ylähuulen ja nenän väliin alle kolmekymppisenä. Vaihdevuosi-iässä maksaläiskiä nousee myös kämmenselkiin. 

Maksaläiskät tulevat ja menevät. Talvisin ne vaalenevat, mutta palaavat takaisin keväällä tai viimeistään kesällä ja sitä voimakkaampina, mitä enemmän aurinko saa paistaa suojaamattomalle iholle. On siis erityisen tärkeää suojata iho palamiselta ja käyttää laadukasta aurinkosuojavoidetta, jossa on korkea suojakerroin. 

Joskus edellisen vuoden läiskä siirtyy talviunen jälkeen eri kohtaan. Joskus läiskittymisessä voi olla vuoden tai parin tauko, mutta ne palaavat aina uudelleen ja uudelleen, ja sitä voimakkaampana, mikäli ennaltaehkäisevä hoito jää puutteelliseksi. Ikääntymistä ei voi estää eikä geenejään vaihtaa, mutta ihon kokonaisvaltaisella hoidolla säännöllisestä ihon puhdistamisesta kosteutukseen myös pigmenttihäiriöitä voi vähintäänkin viivyttää.

Artikkelin lukijan etu: Ota 3 kosmetiikkatuotetta, saat edullisimman -50 % etukoodilla: KOSME124

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 30.4.2024 asti.

 1. EUCERIN ANTI-PIGMENT NIGHT CREAM 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  EUCERIN ANTI-PIGMENT NIGHT CREAM 50 ML
  Tarjoushinta 36,00 € Normaalihinta 45,00 €
 2. VICHY LIFTACTIV SPECIALIST B3 SERUM 30 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY LIFTACTIV SPECIALIST B3 SERUM 30 ml
  55,00 €
 3. Eucerin Anti-Pigment Dual Serum 30 ml | Seerumit ja tehohoidot
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  EUCERIN ANTI-PIGMENT DUAL SERUM 30 ml
  Tarjoushinta 44,00 € Normaalihinta 55,00 €
 4. Medik8 Oxy-R Peptides 2x10 ml | Kasvokuorinnat
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MEDIK8 OXY-R PEPTIDES 2x10 ml
  87,00 €

Kesakko, vitiligo tai tummuminen iholla: Tunnista ihon muut pigmenttihäiriöt 

Pisamat eli vaaleanruskeat pilkut on helppo tunnistaa. Harva haluaa vaalentaa niitä. Ne ovat yleisimpiä lapsilla kuin aikuisilla. Ne vaalenevat talveksi. 

Kesakot ovat pisamia tummempia, selkeitä pilkkuja tai suurehkoja selkeitä länttejä, jotka ilmaantuvat ihoon kaksikymppisenä tai myöhemmin. Ne eivät juuri vaalene talveksi. Kesakot ovat iholla tiukassa, ja niiden vaalentaminen voi vaatia kärsivällisyyden lisäksi tehokkaita konsteja, kuten ihotautilääkärin tekemän jäädytyshoidon. Vanhuuden kesakot ovat selkeärajaisia valovauriolänttejä, jotka voivat jonkin verran vaalentua talveksi, mutta katoavat harvoin kokonaan muuten kuin tehokkaalla vaalennushoidolla. 

Tummat laikut, jotka näyttävät likatahroilta, voivat johtua alkoholia sisältävän kosmetiikan, esimerkiksi hiuslakan tai hajuveden, ja UV-säteiden yhteisvaikutuksesta. Kun ne saa vaalennettua eikä ihoa enää altista tummentumia aiheuttaneille kosmetiikkatuotteille, ne eivät todennäköisesti uusiudu. 

Ihovaurion jälkeinen tummuminen on tulehduksesta, finnistä, haavasta, ihottumasta tai muusta ihovauriosta jäänyt pigmenttijälki, joka voi vaalentua itsekseen tai jäädä iholle pitkäksi aikaa. Ihon perushoidolla ja hellävaraisella kohtelulla voi ehkäistä näitä jälkiä. 

Vitiligo eli valkoinen pigmenttihäiriö. Vitiligo on ihon immuunisairaus. Vitiligon syynä on melanosyyttien katoaminen iholta, jolloin kyseinen alue ei tummu auringonvalon vaikutuksesta.

Uusi hohde iholle kosmetiikalla: Maksaläiskien hoito

Läiskiä voi vaalentaa ja hoitaa kotikonstein. Mitä aiemmin hoito aloitetaan, sitä tehokkaampi se on ja voi päästä läiskistä myös kokonaan eroon. Hoidon kulmakivi on tehokkaasti vaalentavat kosmetiikkatuotteet sekä auringonvalolta suojautuminen vaatetuksella ja korkean aurinkosuojan avulla.  

Mikä on sitten paras voide maksaläiskän hoitoon? Tummien pigmenttiläiskien hoitoon käytetään ihoa vaalentavia kosmetiikkatuotteita, jotka kuorivat ja kirkastavat ihoa sekä vähentävät ihon melaniinin tuotantoa. Koska melaniinin muodostumisprosessiin kuluu noin 48 päivää, vaalentavan tuotteen käytön tulokset alkavat näkyä vasta vajaan parin kuukauden säännöllisen käytön jälkeen. Pigmenttimuutosten hoito vaatii käyttäjältä säännöllisyyttä, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. 

Hoitotuotteeksi on hyvä valita tehokas läiskiä vaalentava seerumi, kenties vaihtaa myös yövoide vaalentavaan versioon. Puhdistustuotteeksi voi valita ominaisuuksiltaan kuorivan kosmetiikkatuotteen ja vain paikallisia pigmenttimuutoksia voi hoitaa paikallisella täsmätuotteella. Tehokkainta on tietenkin vaihtaa koko hoitotuotearsenaali vaalentavan linjan tuotteisiin. Tuotteet toimivat parhaiten, kun niitä käytetään säännöllisesti ohjeiden mukaisesti. Hoitotuotteiden rinnalle on hyvä valita myös ihoa kuoriva kosmetiikkatuote, joka kuorii ihon pinnalta kuollutta solukkoa ja tehostaa hoitotuotteiden imeytymistä. Hoidon aikana on erityisen tärkeää käyttää tehokasta aurinkosuojavoidetta, jossa on korkea suojakerroin.  

Jos haluaa saada vaalennustuotteista kaikki tehot irti, hoitokuuri kannattaa ajoittaa pimeään vuodenaikaan, jolloin aurinko ei pääse häiritsemään vaalennusta. 

 1. VICHY LIFTACTIV SPECIALIST B3 SERUM 30 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY LIFTACTIV SPECIALIST B3 SERUM 30 ml
  55,00 €
 2. Eucerin Anti-Pigment Dual Serum 30 ml | Seerumit ja tehohoidot
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  EUCERIN ANTI-PIGMENT DUAL SERUM 30 ml
  Tarjoushinta 44,00 € Normaalihinta 55,00 €
 3. EUCERIN ANTI-PIGMENT SPOT CORRECTOR 5 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  EUCERIN ANTI-PIGMENT SPOT CORRECTOR 5 ML
  Tarjoushinta 22,32 € Normaalihinta 27,90 €
 4. HUXLEY SECRET OF SAHARA ESSENCE; BRIGHTLY EVER AFTER 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

Aurinkosuojan käyttö ja maksaläiskien ennaltaehkäisy

On hyvä muistaa, että ilman altistusta auringolle maksaläiskiä ei pääse syntymään. Kun tummentumia aiheuttava toimintahäiriö on muodostunut, se pahenee keväisin ja kesäisin, kun aurinko aktivoi melanosyyttejä. Ensisijaisen tärkeää onkin suojautua UV-säteiltä kattavasti aurinkovoiteen ja peittävän vaatetuksen avulla.  

Tunnollinen suojautuminen aurinkovoiteella ympäri vuoden hillitsee vanhojen läiskien tummumista ja ehkäisee uusien syntymistä. Aurinkosuojatuotetta on käytettävä joka päivä, myös pilvisellä säällä, ja lisättävä kahden tunnin välein. Käytä aurinkosuojatuotetta koko kasvojen iholle eikä pelkästään niille alueille, joissa on aiemmin ilmennyt näkyviä pigmenttihäiriöitä. Näin estät myös uusien pigmenttihäiriöiden syntymisen.  

Maksaläiskiä on helpompi ehkäistä kuin vaalentaa. Auringon ihoa tummentavaa vaikutusta voi torjua pysyttelemällä varjossa ja käyttämällä sekä suojaavaa vaatetusta että korkeakertoimista (SK 50 tai 50+) aurinkosuojatuotetta. Kannattaa suosia erityisesti tummien länttien ehkäisyyn tarkoitettuja vaihtoehtoja. 

Myös muihin läiskän aiheuttajiin kuin aurinkoon voi vaikuttaa. Hajuvettä tai hiuslakkaa ei kannata käyttää ihoalueille, jotka altistuvat valolle. Ihotulehdukset, kuten finnit, on hoidettava tunnollisesti, jotta tulehdus ei provosoi maksaläiskien syntymistä. Jos epäilet pigmenttihäiriöiden johtuvan vaihdevuosista tai hormoneista, asiasta kannattaa jutella gynekologin tai muun lääkärin kanssa. Jos pigmenttimuutokset ovat ilmaantuneet iholle uuden lääkkeen käytön myötä, lääkkeen määränneeltä lääkäriltä voi tiedustella vaihtoehtoista lääkitystä, jolla ei olisi yhteisvaikutusta auringonvalon kanssa.

Näin meikkaat pigmenttiläiskät piiloon

Meikkivoide on hyvä ja nopea keino tasoittaa ja peittää ihon värieroja. Meikkivoiteen väri tulisi kuitenkin valita oman ihon tummimman kohdan mukaan, jotta lopputulos olisi mahdollisimman luonnonmukainen ja kaunis. Käytä meikin alle pohjustustuotetta, joka tuo ihollesi hehkua ja kuulautta. Oikein valittu pohjustustuote raikastaa kasvoja kokonaisvaltaisesti, häivyttää läiskien harmautta ja saa meikin kestämään pitempään.  

Kokeile myös itseruskettavia tuotteita, sillä ne ovat loistava tapa himmentää tummien läikkien ja muun ihon välistä kontrastia. Itseruskettavien tuotteiden tasoitustehoa voi jatkaa aivan aavistuksen ihoa tummemmalla BB- tai CC-voiteella. Nämä tuotteet ovat loistavia myös nopeaan meikkaukseen ja kesäkäyttöön, sillä osa tuotteista sisältää aurinkosuojakertoimen.

Kun suosit raikkaita poski- ja huulipunia, saat kasvoille kuulautta. Ruskeat, hyvin murretut ja tummat sävyt voivat näyttää pigmenttihäiriöiden kanssa aavistuksen tunkkaisilta, joten kohdista valintasi lempeävärisiin vaihtoehtoihin. Erityisesti aurinkopuuteria on syytä käyttää hyvin varovasti.

Entä jos kotihoito ei tehoa?

Jos läiskät eivät haalistu tarpeeksi säännöllisellä ihonhoitorutiinilla ja kotikosmetiikalla, on hyvä kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Lääkäri voi diagnosoida läiskät, neuvoa hoidossa ja määrätä tarvittaessa esimerkiksi tehokkaasti vaalentavia lääkevoiteita. Lääkäreillä on käytössä läiskien poistamiseen kotihoitoja järeämpiä keinoja, kuten happokuorintoja sekä jäädytys- ja laserhoitoja.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Julia Viilo

 1. EUCERIN ANTI-PIGMENT SPOT CORRECTOR 5 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  EUCERIN ANTI-PIGMENT SPOT CORRECTOR 5 ML
  Tarjoushinta 22,32 € Normaalihinta 27,90 €
 2. DERMALOGICA POWERBRIGHT DARK SPOT SERUM 30 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DERMALOGICA POWERBRIGHT DARK SPOT SERUM 30 ml
  106,00 €
 3. Filorga Oxygen-Glow CC Cream ihon sävyä tasoittava päivävoide | Kasvovoiteet
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FILORGA OXYGEN-GLOW CC CREAM 40 ml
  37,00 €
 4. V10 PLUS PLACENTA SERUM 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  V10 PLUS PLACENTA SERUM 10 ML
  37,90 €