Vaihdevuodet ja iho – Näin hoidat ihoa ja ehkäiset muutoksia

vaihdevuosi-ikäinen nainen

Kuumat aallot ja yöhikoilu ovat vaihdevuosioireista tunnetuimpia, mutta estrogeenin vähenemisestä johtuvat hormonaaliset muutokset vaikuttavat myös ihoon. Siksi sen hoitoon kannattaa opetella uusia kikkoja.

Miksi iho muuttuu keski-iässä?

Kun naisen estrogeenitaso laskee ja vaihdevuodet alkavat, iho tuntuu ikääntyvän tavallista nopeammin. Muutokset näkyvät etenkin kasvoissa, sillä kasvojen ihossa on runsaasti estrogeenireseptoreita.

Jos menopaussi iskee pian viisikymppisten jälkeen, kuten useimmilla suomalaisnaisilla, saattaa tulla yöhikoilua, kuumia aaltoja ja limakalvojen kuivuutta ja muita intiimivaivoja sekä kaupan päälle vielä muita tavallisia ikääntymisestä johtuvia muutoksia.

Miten vaihdevuodet vaikuttavat ihoon?

Vaihdevuosien aikaan iho usein kuivuu ja menettää kimmoisuuttaan. Sen sävy voi samentua ja pigmentti muuttua epätasaiseksi. Myös maksaläiskiä ja couperosaa voi ilmestyä. Iho myös ohenee ja sen pinta muuttuu karheammaksi.

Iän tuomia muutoksia ihossa voivat aiheuttaa myös perintötekijät ja elämäntavat. Satsaa siksi ihonhoitotuotteiden lisäksi terveelliseen ruokaan ja pyri välttämään stressiä ja lopeta tupakointi. Suojaa iho auringolta ympäri vuoden, sillä aurinko on ihon pahin vanhentaja. Muista suojata UV-säteiltä myös kaula, dekoltee ja kädet – näiden iho on ohut, ja muutokset näkyvät helposti.

Iho kutisee ja tuntuu karhealta – miten sitä kannattaa hoitaa?

Kun estrogeenin lasku heikentää talirauhasten toimintaa, iho kuivuu ja sen suoja heikkenee. Tämän seurauksena iho voi kutista ja jopa tulehtua.

Lisäksi estrogeenin lasku voi heikentää kosteutta sitovan hyaluronihapon ja kollageenin muodostusta, jolloin iho menettää kimmoisuuttaan ja kosteuttaan.

Samaan aikaan iho voi muuttua karhean tuntuiseksi, koska ihon uloin kerros eli sarveiskerros voi vaihdevuosien myötä paksuuntua.

Tee näin:

Iho tuntuu ohuelta ja herkältä. Kannattaako sitä kuoria?

Myös ikääntyvää ihoa kannattaa kuoria noin kerran viikossa, jotta kosteuttavat ainesosat, kuten vitamiinit ja rasvat, imeytyvät paremmin.

Suosi sopivaa kasvokuorinta-ainetta valitessasi hellävaraisia kemiallisia kuorintoja, jotka eivät hankaa ihoa. Helli ihoa kuorinnan jälkeen kosteuttavalla naamiolla.

Pitääkö kasvorasvan rinnalle hankkia muita tehotuotteita?

Kosteuttavia ja kiinteyttäviä aineita on kasvovoiteissakin, mutta seerumeissa, tehotipoissa ja -tiivisteissä vaikuttavia tehoaineita on enemmän kuin missään muissa ihonhoitotuotteissa.

Seerumi kannattaa ottaa mukaan päivittäiseen ihonhoitorutiiniin silloin, kun ihon ikääntyminen alkaa noin parikymppisenä, mutta viimeistään viisikymppisenä. Jos käytät samaa tehoainetta sisältävää seerumia ja kasvovoidetta, saat tehoaineita enemmän ja ne voivat vaikuttaa paremmin.

Voinko kiinteyttää löysän ja velton tuntuista ihoa?

Ihon kimmoisuuteen vaikuttavat etenkin kollageeni ja elastiini. Kollageenin määrä vähenee ja kimmoisat elastiinisäikeet hajoilevat iän myötä, ja estrogeenin lasku saattaa vauhdittaa sitä. Tällöin iho alkaa tuntua löysältä ja veltolta.

A- ja C-vitamiineja sisältävät seerumit, öljyt ja voiteet voivat tehostaa kollageenin muodostusta. A-vitamiini myös vahvistaa ihoa.

Myös tehokosteuttajat, kuten hyaluronihappo ja kollageeni, voivat tehdä ihosta napakamman tuntuisen, koska ne sitovat kosteutta ihoon tehokkaasti.

Iho on samea – miten kirkastan sitä?

Kun ihon pintakerros paksuuntuu, voi iho vaihdevuosi-iässä näyttää samealta ja karhealta.

Kuori ja kosteuta ihoa, niin se ottaa vastaan kosteuttavia ja uudistavia tehoaineita. AHA-happoja sisältävät tuotteet kosteuttavat ja kuorivat ihoa hellästi sekä kirkastavat sen pintaa.

Mietojen kotikäyttöisten AHA-happokuorintojen lisäksi voit käydä vahvemmassa kemiallisessa kuorinnassa kosmetologilla.

Maksaläiskiä ja epätasaisen värinen iho – mitä voin tehdä?

Estrogeenin lasku muuttaa myös pigmenttiä tuottavien melanosyyttien toimintaa, jolloin ihon pigmentistä tulee epätasainen ja iho myös palaa helpommin.

Koska vaihdevuosi-ikäinen iho on erityisen herkkä pigmenttiläiskille ja palamiselle, niin suojaa sitä auringolta ympäri vuoden. Käytä etenkin kesällä aurinkovoidetta, jossa on erittäin korkea suoja SK50+, sillä silloin ihosi tarvitsee erittäin korkeaa suojakerrointa.

Tunnetusti tehokkaista anti-aging-ainesosista A-vitamiini tasoittaa pigmenttiläiskiä ja vahvistaa ihoa, ja C-vitamiini voi antioksidanttina suojata ihoa UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta.

5 x hyvä tuote vaihdevuosi-iholle

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti, kosmetologi ja tuotepäällikkö Hertta Hurme.