Vaihdevuodet ja kuivat limakalvot? 7 apukeinoa apteekin hyllyltä

Nainen alusvaatteissa ja aamutakissa

Kuivat ja arat limakalvot vaivaavat monia aikuiseen ikään ehtineitä naisia. Onneksi apu löytyy Yliopiston Apteekista! Farmaseuttimme neuvoo, miten tehokosteutat emättimen limakalvot ja saat samalla seksiin ja muuhunkin elämään lisää nautintoa ja energiaa

Vaihdevuosien aikaan muuttuvat niin keho kuin mieli. Kun naishormoni estrogeenin tuotanto alkaa keski-iässä hiipua, luvassa voi olla niin fyysisiä kuin henkisiä oireita. 

Kypsässä iässä on paljon hyviä puolia, joten vaihdevuosioireiden ei pidä antaa hidastaa elämästä nauttimista.

Näillä vinkeillä ja apteekin tuotteilla parannat oloasi:

1. Vahvista limakalvoja paikallisestrogeenilla

Vaihdevuosien aikaan emättimen limakalvot kuivuvat ja ohentuvat. Kuivuudesta seuraa helposti yhdyntäkipuja, ja kuivat limakalvot myös tulehtuvat herkemmin kuin hyvinvoivat

Kuivista limakalvoista ei kannata kärsiä, sillä apua on saatavilla.

Paikallisesti käytettävä estrogeenivalmiste lievittää emättimen kuivuutta ja ärsytystä. Emättimeen laitettavaa paikallisestrogeenia saat apteekista ilman reseptiä, mutta keskustele aina ennen hoidon aloittamista lääkärin kanssa. Tutustu myös pakkausselosteeseen. 

Älä käytä paikallisia estrogeeneja, jos sinulla on tai on ollut rinta- tai kohdun limakalvon syöpä. Jos esiintyy selvittämätöntä vuotoa, ota yhteys lääkäriin. 

2. Kosteuta emätintä voiteella

Kosteutat varmasti ihoasi sieltä sun täältä, mutta tiesithän, että emättimellekin on olemassa omat kosteusvoiteensa? 

Nämä emätinvoiteet ja emätingeelit auttavat monin tavoin. Tuotteesta riippuen ne esimerkiksi tehokosteuttavat emättimen limakalvoja, parantavat sen pH-arvoa sekä vähentävät kutinaa ja yhdyntäkipuja. 

Kokeile

Vagisan-emätinvoide helpottaa vaihdevuosista aiheutuvaa emättimen kuivuutta. Ei sisällä hormoneja, joten sitä voidaan käyttää yhdessä hormonikorvaushoidon kanssa. Käytä myös kostuttajana ennen seksiä.

 1. VAGISAN EMÄTINVOIDE 50 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VAGISAN EMÄTINVOIDE 50 G
  22,20 €
 2. RFSU LIUKUVOIDE KLICK SUPREME GLIDE 40 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  RFSU LIUKUVOIDE KLICK SUPREME GLIDE 40 ML
  14,40 €
 3. BELLADOT INGRID SORMIKIIHOTIN VAALEANPUNAINEN
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. RFSU GEISHAKUULA CARE 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  RFSU GEISHAKUULA CARE 1 KPL
  21,00 €

3. Käytä liukuvoidetta – niin yksin kuin yhdessä

Joskus käy niin, että vaikka mieli tekisi, niin alapää ei kostu. Silloin seksi ei luista tai voi jopa sattua. 

Kätevin ratkaisu limakalvojen kostuttamiseen seksin aikana on liukuvoide. Käytä sitä liukasteena niin sooloseksissä, yhdessä kumppanin kanssa kuin seksivälineiden kera. 

Jos liukuvoiteet ovat vieraita, tutustu rohkeasti valikoimaan! Saatavilla on esimerkiksi tuntoherkkyyttä parantavia liukuvoiteita, jotka lisäävät nautintoa entisestään.

Huomaa, että liukuvoiteita on kahdenlaisia: vesipohjaisia ja silikonipohjaisia. Jälkimmäiset pysyvät limakalvoilla kauemmin, joten ne voivat sopia sinulle paremmin. 

Kokeile: 

RFSU Klick Supreme Glide on ylellinen, silikonipohjainen liukuvoide vaativaan tarpeeseen. Tämä voide takaa pitkäkestoisen luiston.

4. Lisää mielihyvää seksivälineellä

Jos olet huomannut, että iän myötä halukkuus ei ole ennallaan ja haluaisit saada lisää kipinää, joskus seksivälineet saattavat piristää. Vibraattori ja sormikiihotin sopivat käytettäväksi niin yhdessä kuin yksin. 

Muista, että meiltä voit tilata seksivälineet täysin huomaamattomasti. Kun tilaat intiimituotteet verkkokaupasta, ne saapuvat Yliopiston Apteekin pakkauksessa. 

Jos haluat kysyä intiimituotteista anonyymisti, verkkokauppamme chat-palvelu auttaa sinua mielellään.

Kokeile

Belladot Ingrid Finger Vibrator on pehmeä ja taipuisa sormikiihotin, jossa on kolme erilaista värinätasoa. Laite on vedenkestävä, eli voit käyttää sitä myös suihkussa!

5. Vahva orgasmi lantionpohjan lihasten treenillä

Säännöllinen lantionpohjan lihasten jumppa kannattaa ottaa osaksi arkea ihan kuin mikä tahansa lihastreeni

Lantionpohjalihakset heikkenevät iän ja vaihdevuosien myötä, mikä puolestaan altistaa virtsankarkailulle. Vahva lantionpohja takaa myös sen, että seksi tuntuu ihanalta ja orgasmi säilyy vahvana. 

Hyvä apuväline lantionpohjan lihasten treenaukseen on geishakuula. Geishakuulien käyttö on helppoa: sujauta vain kuula emättimeen, aktivoi lantionpohjan lihakset ja pidä näin kuula paikallaan. Aloita muutamasta minuutista ja pidennä aikaa vaikka useampaan tuntiin, kun lihaksesi vahvistuvat.

Kokeile: 

RFSU Hold Geisha Double Balls -geishakuulat sopivat lantionpohjalihasten harjoituksiin. Säännöllinen treeni voi ehkäistä myös ponnistusvirtsankarkailua.

6. Hellä pesu intiimipesunesteellä

Ethän pese alapäätäsi saippualla? Tai liikaa? Turhan tiuha pesu voi nimittäin kuivattaa limakalvojasi entisestään

Käytä alapesuun siihen tarkoitettua intiimipesunestettä, joka sopii päivittäiseen pesuun. 

Kokeile

YA intiimipesuneste sopii päivittäiseen pesuun niin intiimialueelle kuin koko kehon puhdistukseen. Sisältää hoitavaa karpalonsiemenöljyä ja tasapainottavaa maitohappoa. 

7. Huolehdi hyvästä olosta

Monipuolista ja hyvää ruokaa, mieluisaa liikuntaa ja riittävästi lepoa ja palautumista – ehkä ne eivät kaikkia vaihdevuosioireita häädä, mutta ainakin ne ylläpitävät terveyttä ja hellivät kokonaisvaltaisesti. 

Kasviestrogeenien roolista vaihdevuosioireiden lieventämisessä on keskusteltu paljon. Kasviestrogeenit ovat estrogeenin kaltaisia yhdisteitä, joita on muun muassa soijassa. Niiden tehoa ei ole kuitenkaan tieteellisesti osoitettu.  

Myös erilaiset rohdokset, kuten puna-apila, ovat vaihdevuosi-ikäisten keskuudessa suosittuja, mutta yksimielistä näyttöä niiden tehosta ei ole. 

Jos koet saavasi näistä tuotteista apua, jatka toki käyttöä. Rintasyövän sairastaneille näitä valmisteita ei kuitenkaan suositella. 

Kokeile: 

Femarelle 50+ Recharge on B6-vitamiinia ja fermentoitua soijaa sisältävä valmiste, joka on suunnattu noin 50-vuotiaille naisille. 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Sirpatuulia Leinonen-Littu.

 1. YA INTIIMIPESUNESTE HAJUSTEETON 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA INTIIMIPESUNESTE HAJUSTEETON 300 ML
  Tarjoushinta 5,18 € Normaalihinta 6,90 €
 2. FEMARELLE 50+ RECHARGE KAPS 56 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FEMARELLE 50+ RECHARGE KAPS 56 KPL
  32,20 €
 3. MEMBRASIN VAGINAL VITALITY CREAM 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MEMBRASIN VAGINAL VITALITY CREAM 30 ML
  15,90 €
 4. I SAY VAGINAL DRYNESS GEELI 75 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  I SAY VAGINAL DRYNESS GEELI 75 ML
  15,60 €