Kuiva ja kutiseva alapää? Näin hoidat emättimen kuivat limakalvot

Kuiva ja kutiseva alapää? Näin hoidat emättimen kuivat limakalvot

Alapäätä kutittaa, pissaaminen kirvelee ja seksi sattuu? Emättimen kuivuus saattaa johtua liiallisista pesuista, ärsyttävistä pesuaineista, pikkuhousunsuojista tai estrogeenin puutteesta. Älä odota, että tilanne äityy pahaksi. Tässä neuvot emättimen kuivien limakalvojen kosteuttamiseen.

Mistä emättimen kuivuus johtuu?

Kutina, kirvely ja hankaava tunne ovat inhottavia vaivoja – ja erityisen inhottavia, kun ne kiusaavat alapäässä. Usein ne ovat merkkejä siitä, että emättimen limakalvot ovat kuivat.

Hedelmällisessä iässä olevan naisen emätintä suojaa paksu limakalvo, jota estrogeeni ylläpitää. Kun estrogeenin määrä vähenee ikääntymisen myötä, limakalvo ohenee ja kuivuu.

Kuivista emättimen limakalvoista kärsivät kuitenkin kaikenikäiset naiset. Nuorilla tytöillä voi olla kuivuutta ennen kuin limakalvot kehittyvät kunnolla. Hormonitasapainoon vaikuttavat myös raskaus ja imetys sekä lääkehoito, kuten hormonaalinen ehkäisy ja endometrioosilääkkeet. Myös gynekologiset operaatiot voivat saada limakalvot kuivumaan.

Limakalvojen kuivuudesta voivat kieliä myös toistuvat virtsatietulehdukset tai heikentynyt virtsanpidätyskyky. Sen sijaan valkovuodon koostumukseen tai emättimen hajuun kuivuusongelma ei vaikuta.

Älä turhaan odota, että tilanne äityy pahaksi. Hormonittomat paikallisvalmisteet sopivat kaikille iästä ja mahdollisesta lääkityksestä huolimatta. Jos imetät tai olet raskaana, varmista kuitenkin tuotteen sopivuus Yliopiston Apteekin henkilökunnalta.

 1. CERADERM INTIME HOITOÖLJY 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  CERADERM INTIME HOITOÖLJY 100 ML
  9,10 €
 2. YA INTIIMIPESUNESTE HAJUSTEETON 300 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA INTIIMIPESUNESTE HAJUSTEETON 300 ML
  6,90 €
 3. ACO INTIM MOISTURISING GEL HAJUSTEETON 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO INTIM MOISTURISING GEL HAJUSTEETON 50 ML
  10,30 €
 4. REPADINA PLUS 10MG EMÄTINPUIKKO 10 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  REPADINA PLUS 10MG EMÄTINPUIKKO 10 KPL
  20,80 €

Miten hoidan emättimen kuivia limakalvoja?

Miten voin ehkäistä limakalvojen kuivumista?

 • Pese alapää suihkusaippuan sijaan kädenlämpöisellä vedellä tai intiimialueelle tarkoitetulla pesuaineella ja enintään kaksi kertaa päivässä.
 • Kiinnitä huomiota alusvaatteisiin. Parhaita ovat luonnonkuituiset pikkuhousut, jotka eivät kiristä tai hankaa. Vaihda pyykinpesuaine herkkäihoisille tarkoitettuun tuotteeseen.
 • Koeta pärjätä ilman pikkuhousunsuojia, sillä ne saattavat kuivattaa alapäätä. Valkovuoto kuuluu emättimen normaaliin toimintaan. Jos vuoto on niin runsasta, että tarvitset suojia säännöllisesti, käy gynekologilla. Kuukautissiteiden käytöstä ei sen sijaan tarvitse olla huolissaan – niitähän käytetään vain kuukautisten aikana.
 • Limakalvojen kosteutta voi ylläpitää myös sisäisesti nautittavilla öljyillä, kuten tyrniöljyllä.
 • Käytä yhdynnässä liukuvoidetta. Laadukas liukuvoide ehkäisee limakalvojen hankautumista ja rikkoutumista. Öljyä tai rasvaa sisältävät liukuvoiteet haurastuttavat lateksikondomin pintaa, mutta vesiliukoiset tai silikonipohjaiset tuotteet sopivat niiden pariksi. Pyydä liukuvoiteen valintaan tarvittaessa apua Yliopiston Apteekin henkilökunnalta.

3 x hyvä tuote kuiville emättimen limakalvoille

 • Omega7 -tyrniöljykapselit tukevat ihoa ja limakalvoja ja sopivat kuivaihoisille, vegaaneille sekä ikääntyneelle iholle.
 • Vagisan Kombi -kosteusvoide ja emätinpuikot lievittävät emättimen kuivuudesta johtuvaa kirvelyä ja kutinaa ja pitävät limakalvot kimmoisina.
 • I Say Vaginal Dryness on karpaloa sisältävä geeli, joka kosteuttaa, hoitaa ja ehkäisee emättimen kuivuutta.

Asiantuntijana farmaseutti Sirpatuulia Leinonen-Littu Yliopiston Apteekista.