Kirvelevä emätin? Näin hoidat naisen alapään kuivat limakalvot

Nainen pitelee kukkakimppua intiimialueen päällä

Alapäätä kirvelee, pissaaminen polttelee ja seksi sattuu? Emättimen kuivuus saattaa johtua liiallisista pesuista, ärsyttävistä pesuaineista, pikkuhousunsuojista tai estrogeenin puutteesta. Älä odota, että tilanne äityy pahaksi. Lue farmaseutin neuvot emättimen kuivien limakalvojen hoitamiseen!

Mistä emättimen limakalvojen kuivuus johtuu?

Kutina, kirvely ja hankaava tunne ovat inhottavia vaivoja – ja erityisen inhottavia, kun ne kiusaavat alapäässä. Kirvely, alapään limakalvojen polttelu ja punaiset ärtyneet limakalvot ovat usein merkkejä siitä, että emättimen limakalvot ovat kuivat. Kuivumisen seurauksena ärtynyt emättimen limakalvo voi saada olon tuntumaan todella ikävältä ja rajoittaa jopa arkisia tekemisiä sekä harrastuksia. Emättimen limakalvojen kuivuus saattaa myös lisätä tarpeetonta vessassa ravaamista.

Hedelmällisessä iässä olevan naisen emätintä suojaa paksu limakalvo, jota estrogeeni ylläpitää. Kun estrogeenin määrä vähenee ikääntymisen myötä, limakalvo ohenee ja kuivuu. Kuivista emättimen limakalvoista kärsivät kuitenkin kaikenikäiset naiset. Nuorilla tytöillä voi olla kuivuutta ja ärsytystä emättimen limakalvolla ennen kuin limakalvot kehittyvät kunnolla.

Myös lääkehoito, kuten hormonaalinen ehkäisy ja endometrioosilääkkeet sekä gynekologiset operaatiot voivat aiheuttaa limakalvojen kuivumista.

Kuivat limakalvot, raskaus ja imetys

Raskaus ja imetys vaikuttavat kehon hormonitasapainoon ja sitä kautta limakalvojen hyvinvointiin. Tällöin limakalvot voivat olla väliaikaisesti kuivat, ja tilanne normalisoituu pikkuhiljaa raskauden päätyttyä tai imetyksen loputtua.

Tässä lukijan etukoodi sinulle, ole hyvä! Hyödynnä verkon etukoodi ja tee edullisia intiimituoteostoksia ya.fi -verkkokaupassa!

Artikkelin lukijan etu: Ota 2 intiimituotetta, saat edullisemman -30 % etukoodilla: INTIM923

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.12.2023 asti.

Kuivien emättimen limakalvojen oireet

Ärsytyksen ja kirvelyn lisäksi alapään limakalvojen kuivuudesta voivat kieliä toistuvat virtsatietulehdukset tai heikentynyt virtsanpidätyskyky. Sen sijaan valkovuodon koostumukseen tai emättimen hajuun kuivuusongelma ei vaikuta.

Älä turhaan odota, että limakalvojen kuivuus äityy pahaksi ja kirvely alapäässä pahenee. Limakalvojen kuivuutta voi kokeilla lievittää hormonittomilla paikallisvalmisteilla, jotka sopivat useimmille iästä ja mahdollisesta lääkityksestä huolimatta. Kuiville limakalvoille on apteekista saatavana monenlaisia valmisteita, joiden joukosta voit asiantuntijoidemme avustuksella valita juuri sinulle parhaiten sopivan avun. Jos imetät tai olet raskaana, varmista kuitenkin tuotteen sopivuus Yliopiston Apteekin henkilökunnalta ennen kuin lähdet kokeilemaan itsehoitoa alapään poltteluun.

Näin hoidat emättimen kuivia limakalvoja

Voiko Bebanthenia laittaa alapäähän?

Monia mietityttää, voiko rasvaista emulsiovoidetta kuten Bepanthenia laittaa intiimialueen limakalvoille. Bepanthen-emulsiovoidetta voi käyttää paikallisesti edesauttamaan pienehköjen iho- ja limakalvovaurioiden paranemista ja epiteelikerroksen muodostumista.

Miten voin ehkäistä limakalvojen kuivumista?

  • Pese alapää suihkusaippuan sijaan kädenlämpöisellä vedellä tai intiimialueelle tarkoitetulla pesuaineella ja enintään kaksi kertaa päivässä.
  • Kiinnitä huomiota alusvaatteisiin. Parhaita ovat luonnonkuituiset pikkuhousut, jotka eivät kiristä tai hankaa. Vaihda pyykinpesuaine herkkäihoisille tarkoitettuun tuotteeseen.
  • Koeta pärjätä ilman pikkuhousunsuojia, sillä ne saattavat kuivattaa alapäätä. Valkovuoto kuuluu emättimen normaaliin toimintaan. Jos vuoto on niin runsasta, että tarvitset suojia säännöllisesti, käy gynekologilla. Kuukautissiteiden käytöstä ei sen sijaan tarvitse olla huolissaan – niitähän käytetään vain kuukautisten aikana.
  • Limakalvojen kuntoa voi tukea myös sisäisesti nautittavilla öljyillä, kuten tyrniöljyillä, joiden beetakaroteenista muodostuva A-vitamiini edistää limakalvojen pysymistä normaalina.
  • Käytä yhdynnässä liukuvoidetta. Laadukas liukuvoide ehkäisee limakalvojen hankautumista ja rikkoutumista. Öljyä tai rasvaa sisältävät liukuvoiteet haurastuttavat lateksikondomin pintaa, mutta vesiliukoiset tai silikonipohjaiset tuotteet sopivat niiden pariksi. Pyydä liukuvoiteen valintaan tarvittaessa apua Yliopiston Apteekin henkilökunnalta.

3 x hyvä tuote kuiville emättimen limakalvoille

  • Omega7 -tyrniöljykapseleiden beetakaroteenista muodostuva A-vitamiini tukee ihoa ja limakalvoja. Suun kautta nautittavat kapselit sopivat kuivaihoisille, vegaaneille sekä ikääntyneelle iholle.
  • Vagisan Kombi -kosteusvoide ja emätinpuikot lievittävät emättimen kuivuudesta johtuvaa kirvelyä ja kutinaa ja pitävät limakalvot kimmoisina.
  • I Say Vaginal Dryness on karpaloa sisältävä geeli, joka kosteuttaa, hoitaa ja ehkäisee emättimen kuivuutta.

Asiantuntijana farmaseutti Sirpatuulia Leinonen-Littu Yliopiston Apteekista.