Pissaa lirahti aivastaessa tai nauraessa? Yskiminen sai housut kastumaan? Virtsankarkailu on erittäin yleinen mutta monia nolostuttava riesa. Lantionpohjan lihasten vahvistaminen, hyvä ryhti ja lantionpohjaa tukevat liikuntalajit auttavat, ja apteekin tuotteet estävät kiusalliset tilanteet. Lue proviisorimme vinkit ja tuotesuositukset.
Tippa silloin, toinen tällöin, ja pian ajatukset pyörivät pienen ja viattoman lirahtelun eli virtsankarkailun ympärillä: Uskallanko aivastaa? Viitsinkö mennä jumppaan? Onhan laukussa pikkuhousunsuojia?
Nauraminen, yskiminen ja ponnistaminen lisäävät virtsarakkoon kohdistuvaa painetta. Jos lantiopohjan lihakset eivät silloin pysty antamaan rakolle riittävää tukea, virtsaa pääsee lirahtamaan housuun ja kyse on inkontinenssista eli tahattomasta virtsan karkailusta.
Lantionpohjan lihakset heikkenevät iän myötä, ja vaihdevuosien jälkeen estrogeenin tuotannon väheneminen saattaa pahentaa virtsankarkailua. Siksi virtsankarkailu onkin yleisintä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Virtsankarkailun riskiä lisäävät myös ylipaino, tupakointi, diabetes ja ummetus.
Nuoremmalla iällä pidätysvaivat tulevat tavallisesti raskauden aikana, kun lantionpohjan lihakset pehmenevät ja keho tekee tilaa vauvalle. Pidätyskyvyttömyys jatkuu usein myös synnytyksen jälkeen.
Harvinaisempi virtsankarkailun muoto on pakkoinkontinenssi eli pakottava virtsaamisen tarve. Se voi johtua esimerkiksi hermostollisista sairauksista tai kroonisesta rakkoärsytyksestä. Estrogeenin puute vaihdevuosien jälkeen pahentaa virtsan karkaamista. Vaivaa hoidetaan joko totuttamalla rakko harvempiin vessassa käynteihin tai lääkityksellä. Jos oireet rajoittavat elämääsi, ota yhteys lääkäriin virtsankarkailun tyypin selvittämiseksi.
Virtsankarkailun hoito – kuinka se onnistuu kotikonstein?
- Tärkein hoitokeino virtsankarkailuun on vahvistaa lantionpohjan lihaksia. Vaihda raskaat liikuntalajit, kuten aerobic tai lentopallo, esimerkiksi tanssiin, joogaan, pilatekseen ja kävelyyn. Ennaltaehkäisy kannattaa. Jos on nuoresta pitäen fyysisesti aktiivinen, lantionpohjan lihaksisto vahvistuu ja pidätysvaivojen riski pienenee.
- Myös hyvä ryhti tukee lantionpohjan lihaksia.
- Löydät lantionpohjan lihakset katkaisemalla virtsasuihkun, kun pissaat. Kun suihku katkeaa, huomaat, että lantionpohjan lihakset ovat aktiivisina.
- Aloita lantionpohjan treeni tuolilla istuen. Supista lihaksia kymmenen sekunnin pätkissä kymmenen kertaa ja toista sarja kolmesti päivässä. Kokeile välillä nousta seisomaan lihakset supistuneena. Kun tämä sujuu, harjoittele aktivoimaan lantionpohja tilanteissa, joissa sinulla tavallisesti lirahtaa, esimerkiksi portaita noustessa.
- Tee harjoituksia joka päivä useita kertoja, muutaman minuutin pätkissä vaikka bussipysäkillä, kokouksessa tai kassajonossa, mutta pidä viikossa pari lepopäivää. Huomaat tuloksia 2–6 kuukaudessa.
- Fysioterapeutilta saat yksilölliset jumppaohjeet intiimialueen lihaksiston vahvistamiseksi.
- Kuten muitakin lihaksia vahvistaessa, myös lantionpohjan treeniä voi tehostaa painoilla. Pienet, parikymmentä grammaa painavat emätin- eli geishakuulat asetetaan emättimeen. Kun joudut pitämään lihaksillasi kuulat paikoillaan kävellessä ja muutenkin liikkuessa, lantionpohjan lihakset saavat hyvää harjoitusta. Aloita kevyemmistä geishakuulista ja etene pikkuhiljaa painavampiin emätinkuuliin. Löydät emätinkuulia Yliopiston Apteekista ja voit myös tilata geishakuulat huomaamattomasti kotiin tai lähimpään noutopisteeseen verkkokaupasta ya.fi.
- Jos sinulle on kertynyt ylipainoa, tehokas keino ehkäistä pidätysongelmia on pudottaa painoa ja laihduttaa liikakiloja.
- Huolehdi säännöllisestä suolentoiminnasta ja hoida myös ummetusta.
- Hankkiudu eroon sauhuttelusta ja lopeta tupakointi.
- Suojaa vaatteet virtsankarkailuun tarkoitetuilla siteillä, vaipoilla ja inkontinenssisuojilla ja sänky vuoteensuojalla, kunnes pääset virtsankarkailusta eroon.
- Tena-tuotteita on saatavilla eri imukyvyllä varustettuina pikkuhousunsuojina, siteinä, yösiteinä, inkontinenssisuojina sekä erittäin imukykyisinä aikuisten vaippoina ja yövaippoina.
- Toistuviin intiimipesuihin kannattaa valita suojaava ja kosteuttava puhdistusemulsio, joka on hellävarainen vaihtoehto herkällekin iholle. Pesukintaalla intiimialueen tehokas puhdistus onnistuu tehokkaasti, mutta hellävaraisesti.
- Inkontinenssitapauksissa myös iho kannattaa suojata ihonsuojavoiteella tai suojaavalla balsamilla, jotta iho ei ärsyynny tai synny hiertymiä intiimialueille.
- Suurikokoiset kosteuspyyhkeet ovat hellävarainen vaihtoehto intiimialueen vesi- ja saippuapesulle. Ihanteellinen tuote intiimialueen puhdistamiseen ja raikastamiseen inkontinenssisuojan vaihdon yhteydessä.
- Miesten inkontinenssiin löytyy ulkonäöltään boksereita muistuttavia huomaamattomia virtsankarkailusuojia tai inkontinenssisuojia, jotka on kehitetty erityisesti miehen anatomia huomioiden.
- Yksi vaihtoehto ponnistusvirtsankarkailun hoitoon on leikkaus, jossa virtsaputkea tuetaan niin, ettei virtsa pääse enää karkaamaan.
Asiantuntijana proviisori Katariina Lehtinen Yliopiston Apteekista.