Virtsankarkailu – näin hoidat sen kotikonstein

tahatonta virtsankarkailua raskaana ollessa

Pissaa lirahti aivastaessa tai nauraessa? Yskiminen sai housut kastumaan? Virtsankarkailu on erittäin yleinen mutta monia nolostuttava riesa. Lantionpohjan lihasten vahvistaminen, hyvä ryhti ja lantionpohjaa tukevat liikuntalajit auttavat, ja apteekin tuotteet estävät kiusalliset tilanteet. Lue proviisorimme vinkit ja tuotesuositukset.

Tippa silloin, toinen tällöin, ja pian ajatukset pyörivät pienen ja viattoman lirahtelun eli virtsankarkailun ympärillä: Uskallanko aivastaa? Viitsinkö mennä jumppaan? Onhan laukussa pikkuhousunsuojia?

Nauraminen, yskiminen ja ponnistaminen lisäävät virtsarakkoon kohdistuvaa painetta. Jos lantiopohjan lihakset eivät silloin pysty antamaan rakolle riittävää tukea, virtsaa pääsee lirahtamaan housuun ja kyse on inkontinenssista eli tahattomasta virtsan karkailusta.

Lantionpohjan lihakset heikkenevät iän myötä, ja vaihdevuosien jälkeen estrogeenin tuotannon väheneminen saattaa pahentaa virtsankarkailua. Siksi virtsankarkailu onkin yleisintä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Virtsankarkailun riskiä lisäävät myös ylipaino, tupakointi, diabetes ja ummetus.

Nuoremmalla iällä pidätysvaivat tulevat tavallisesti raskauden aikana, kun lantionpohjan lihakset pehmenevät ja keho tekee tilaa vauvalle. Pidätyskyvyttömyys jatkuu usein myös synnytyksen jälkeen.

Harvinaisempi virtsankarkailun muoto on pakkoinkontinenssi eli pakottava virtsaamisen tarve. Se voi johtua esimerkiksi hermostollisista sairauksista tai kroonisesta rakkoärsytyksestä. Estrogeenin puute vaihdevuosien jälkeen pahentaa virtsan karkaamista. Vaivaa hoidetaan joko totuttamalla rakko harvempiin vessassa käynteihin tai lääkityksellä. Jos oireet rajoittavat elämääsi, ota yhteys lääkäriin virtsankarkailun tyypin selvittämiseksi.

 1. TENA PROSKIN WET WIPES KOSTEAT PYYHKEET 48 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. TENA BED SECURE ZONE PLUS 60X90CM VUOTEENSUOJA 30 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. LINOLA SUOJAAVA BALSAMI 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LINOLA SUOJAAVA BALSAMI 100 ML
  Tarjoushinta 20,72 € Normaalihinta 25,90 €
 4. TENA PROSKIN PANTS SUPER L 12 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  TENA PROSKIN PANTS SUPER L 12 KPL
  28,70 €

Virtsankarkailun hoito – kuinka se onnistuu kotikonstein?

Asiantuntijana proviisori Katariina Lehtinen Yliopiston Apteekista.