Tiesitkö tämän laihdutusvalmisteista?

laihdutusvalmisteen ottaminen

Jos ylipainoa on päässyt kertymään ja on halukas tekemään elämäntaparemontin, laihdutusvalmisteet voivat auttaa pääsemään alkuun. Jatkuvaan käyttöön laihdutusvalmisteita ei kuitenkaan ole tarkoitettu. Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen kertoo, miten laihdutusvalmisteita käytetään ja miten löytää apteekista itselle sopiva laihdutustuote.

1) Mitä laihdutusvalmisteet ovat?

Laihdutusvalmisteilla tarkoitetaan lääkevalmisteita, ateriankorvikkeita ja ravintolisiä, jotka on suunniteltu painonhallinnan tueksi. Lähtökohtaisesti terveellinen ruokavalio ja liikunta ovat kaikille soveltuva ratkaisu rasvanpolttoon.

2) Millaisia laihdutusvalmisteita on olemassa?

Suosittuja laihdutusvalmisteita ovat VLCD-tuotteet eli vähäenergiset ateriankorvikkeet. Ateriankorvikkeet sisältävät kaikki tarvittavat vitamiinit ja ravintoaineet, joten niillä voi halutessaan korvata kaikki ateriat 1–2 viikon ajan. Ateriankorvikkeita on saatavilla esimerkiksi patukkana, keittona, smoothiena sekä puuro- ja smoothiejauheena.

Selvästi ylipainoiset voivat käyttää laihdutuksessa apuna itsehoitolääkettä, joka estää osan aterian rasvasta imeytymästä. Sen lisäksi saatavilla on erilaisia rasvansitojia ja ravintolisiä, kuten vihreä tee -valmisteita, jotka auttavat pitämään painon kurissa.

3) Miten laihdutusvalmisteet toimivat?

Ateriankorvikkeiden teho perustuu päivittäisen energian saannin pienenemiseen. Vähäenergisiä ateriankorvikkeita käyttämällä keho menee niin kutsuttuun ketoositilaan, jolloin elimistö siirtyy käyttämään hiilihydraattien sijasta rasvaa energianlähteenä. Ketoositilaa seurataan virtsasta ketoosiliuskoilla. Ketogeenisellä ruokavaliolla moni on onnistunut pudottamaan painoa.

Laihdutuslääkkeet taas estävät osaa aterian rasvasta imeytymästä, jolloin rasva poistuu ulosteen mukana. Vihreä tee aktivoi aineenvaihduntaa.

4) Kenelle laihdutusvalmisteet sopivat?

Perusterveille aikuisille, joilla ei ole pitkäaikaissairauksia. Ateriankorvikkeita ja itsehoitovalmisteita voivat käyttää halutessaan normaalipainoisetkin. Lääkevalmisteet on suunniteltu selvästi ylipainoisille: painoindeksin tulee olla 28 tai yli.

5) Mistä tiedän, toimivatko ja sopivatko laihdutusvalmisteet minulle?

On yksilöllistä, mikä laihdutusvalmiste sopii kenellekin. Apua sopivan laihdutusvalmisteen valintaan kannattaa kysyä apteekin henkilökunnalta. Jos olet perusterve eikä sinulla ole pitkäaikaislääkitystä, voit kokeilla esimerkiksi ateriankorvikkeita tai lisäravinteita huoletta. Jos sinulla on pitkäaikaislääkitys, juttele laihdutusvalmisteiden käytön aloittamisesta ensin lääkärisi kanssa.

6) Kenelle laihdutusvalmisteet eivät ainakaan sovi?

Alaikäisille, raskaana oleville ja imettäville.

7) Minkälaiseen elämäntilanteeseen laihdutusvalmisteet on tarkoitettu?

Jos ylipainoa on päässyt kertymään ja on halukas tekemään elämäntaparemontin, laihdutusvalmisteet voivat auttaa pääsemään alkuun. Ateriankorvikkeet auttavat oikeanlaisen ateriarytmin ja sopivien annoskokojen opettelussa.

Ateriankorvikkeita ja lisäravinteita voi käyttää myös tilapäisesti esimerkiksi lomien jälkeen, jos tuntuu, että kesäkiloja on kertynyt ja terveelliset elämäntavat pitää palauttaa osaksi arkea. Kiireisessä elämäntilanteessa ateriankorvikkeilla on mahdollista korvata silloin tällöin ateria, jos ruokailuun ei ole aikaa tai haluaa pienentää päivän kalorimäärää.

8) Kuinka paljon ja kuinka usein laihdutusvalmisteita voi käyttää?

Laihdutusvalmisteita tulee käyttää aina ohjeen mukaisesti, eikä niitä kannata yhdistellä keskenään. Laihdutusvalmisteita ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, vaan niiden tarkoitus on auttaa muodostamaan terveellinen elämäntyyli, joka sisältää säännöllisen ateriarytmin ja riittävästi liikuntaa.

9) Ovatko laihdutusvalmisteet turvallisia?

Perusterveelle ja ohjeiden mukaan käytettynä apteekista saatavat laihdutusvalmisteet ovat turvallisia. Laihduttajan kannattaa muistaa myös tärkeät vitamiinit.

10) Auttavatko laihdutusvalmisteet pitämään painon kurissa pitkällä tähtäimellä?

Tosiasia on se, että laihtumiseen ei ole oikotietä ja painon pystyy pitämään kurissa ainoastaan noudattamalla terveellisiä elämäntapoja. Vähäenerginen dieetti pudottaa kiloja nopeasti, mikä motivoi jatkamaan painon pudotusta. Pysyviä tuloksia saadaan kuitenkin vain harrastamalla säännöllisesti liikuntaa ja syömällä terveellisesti. Lue vinkit, joiden avulla painon jojoilun saa kuriin.