Monivitamiinit – Näin valitset sinulle ja perheellesi sopivan valmisteen

Onnellinen perhe hankkii parhaat monivitamiinit Yliopiston Apteekista

Monivitamiinilla on helppo varmistaa riittävä vitamiinien ja hivenaineiden saanti. Mutta mitä valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Millainen tuote sopii pienille lapsille parhaiten? Voiko vitamiineja saada liikaa, jos käyttää useita vitamiinivalmisteita? Entä mitä ihmettä ovat räätälöidyt monivitamiinit? Asiantuntijamme vastaa asiakkaitamme askarruttaviin kysymyksiin!

Kenelle monivitamiinivalmisteet on tarkoitettu?

Monivitamiini on näppärä valinta niille, jotka haluavat varmistaa saavansa riittävästi elimistölle tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Monivitamiinivalmiste ei tietenkään korvaa monipuolista ruokavaliota, mutta tietyissä elämäntilanteissa terveellisen ruokavalion koostaminen ei aina onnistu parhaalla mahdollisella tavalla. Monivitamiini voi olla hyvä valinta esimerkiksi paljon liikkuvalle, toipilaille, laihduttajille tai ikäihmisille, joiden ruokahalu on heikentynyt. Sen sijaan, jos ruokavalio on rajoittunut esimerkiksi laajojen ruoka-aineallergioiden vuoksi, ravitsemusterapeutilta tai lääkäriltä saat parhaat ohjeet siihen, mitä vitamiineja juuri sinun kannattaa syödä.

Onko väliä, syönkö yhtä monivitamiinivalmistetta vai useita yksittäisiä vitamiinivalmisteita?

Ei. Yksi monivitamiinitabletti saattaa olla kätevämpi kuin monta eri tablettia, mutta elimistö ei välitä, kuinka monesta purkista vitamiinit otetaan. 

Tilanteesta riippuen voit hyvin koota yksittäisistä vitamiineista oman kombinaation. Varmista kuitenkin, ettei minkään yksittäisen vitamiinin saanti ylitä suositusta, sillä eri vitamiinivalmisteista voi tulla helposti päällekkäisyyksiä.

Mitä vitamiineja tai hivenaineita valmisteessa tulee ainakin olla?

Jos olet perusterve aikuinen ja syöt monipuolisesti ravitsemussuositusten mukaan, et välttämättä tarvitse muita vitamiineja purkista kuin D-vitamiinia. Suomalaisilla D-vitamiinista on puutetta etenkin talviaikaan, sillä D-vitamiinin pääasiallinen lähde on auringonvalo. Aikuisilla D-vitamiinilisän saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä ja yli 75-vuotiailla 20 mikrogrammaa päivässä. Jos erityistarpeita ei ole, voit valita monivitamiinin vaikkapa haluamasi D-vitamiinipitoisuuden mukaisesti. Monivitamiineissa vitamiinimäärät ovat sopivat saantisuosituksiin nähden eli sama valmiste sopii hyvin monenlaiselle käyttäjälle.

Hyödynnä heti verkon etukoodi ja täytä vitamiinivarastot koko perheelle!

Artikkelin lukijan etu: Ota 2 vitamiinituotetta, saat edullisemman -30 % etukoodilla: VITA524

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 08.12.2024 asti.

 1. MINISUN MONIVITAMIINI MAMA 120 TABL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MINISUN MONIVITAMIINI MAMA 120 TABL
  17,60 €
 2. MINISUN MONIVITAMIINI EXTRA VAHVA 90 TABL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MINISUN MONIVITAMIINI EXTRA VAHVA 90 TABL
  21,50 €
 3. MULTIVITA PLUS TABL 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTIVITA PLUS TABL 200 KPL
  Tarjoushinta 17,18 € Normaalihinta 22,90 €
 4. MULTIVITA PORE MONIVITAMIINI 45 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTIVITA PORE MONIVITAMIINI 45 KPL
  Tarjoushinta 10,80 € Normaalihinta 14,40 €

Tabletti, suihke, purutabletti… Onko monivitamiinivalmisteen muodolla väliä esimerkiksi vitamiinin imeytymisen kannalta?

Ei. Voit ottaa monivitamiinivalmisteen juuri siinä muodossa, josta pidät eniten. Vaihtoehtoja on monenlaisia.

Jos tablettien tai kapseleiden nieleminen on epämukavaa, valitse suihke, poretabletti tai purutabletti. Joillekuille taas purutabletin sisältämät makeutusaineet aiheuttavat vatsaoireita – tällöin nieltävä valmiste on parempi vaihtoehto.

Lapsille mieluisia ja helppokäyttöisiä ovat hyvänmakuiset pureskeltavat valmisteet

Pyydä apua sinulle sopivan vitamiinivalmisteen valinnassa Yliopiston Apteekin henkilökunnalta.

Riittääkö pelkkä monivitamiinivalmiste vai kannattaisiko minun syödä lisäksi muita vitamiinivalmisteita?

Erilaiset elämäntilanteet, terveydentila ja ikä asettavat erilaiset vaatimukset vitamiinien ja hivenaineiden tarpeelle. Myös monivitamiineista löytyy erilaisia valmisteita, jotka on räätälöity juuri tietyn käyttäjäryhmän vaatimuksia ajatellen. 

Pitääkö lapsille hankkia oma monivitamiinivalmiste?

Lapsille on omia monivitamiinivalmisteita, joissa vitamiinit on koottu heidän saantisuositustensa mukaan. Lasten monivitamiinivalmisteita voi alkaa käyttää noin 3 vuotiaasta lähtien. Lapsen pitää myös osata pureskella tabletti turvallisesti. Aikuisten monivitamiinivalmisteita voi alkaa syödä teini-iässä, 14-vuotiaasta lähtien.

Jos lapsi syö monipuolisesti, monivitamiinivalmistetta ei välttämättä tarvita, vaan suositusten mukainen D-vitamiiniannos riittää hyvin. Ruoka-aineallergiat tai muista syistä rajoittunut ruokavalio ovat hyviä syitä käyttää monivitamiinivalmistetta. Neuvolasta saa hyvät ohjeet lasten vitamiinilisiä koskien.

Voinko saada yliannostuksen jostain vitamiinista, jos käytän useita eri vitamiinivalmisteita?

Vitamiinien yliannostus on mahdollinen, jos käyttää monia eri valmisteita. Tarkista siis valmisteiden vitamiinipitoisuudet, vältä päällekkäisyyksiä ja huolehdi, etteivät kunkin vitamiinin päivittäiset saantisuositukset ylity.

Vitamiinipitoisuuksien laskemiseen kannattaa pyytää apua Yliopiston Apteekin henkilökunnalta. Vitamiinivalmisteen valinta ja joskus vitamiinipitoisuuskin riippuu vitamiinin käyttäjän kokonaistilanteesta, joten oikean tuotteen valintaan vaikuttaa tietenkin ruokavalio, mutta myös sairaudet. 

Voiko monivitamiinivalmisteella olla yhteisvaikutuksia jonkin lääkkeen kanssa?

Kyllä. Esimerkiksi K-vitamiini heikentää varfariinia sisältävien verenohennuslääkkeen tehoa.

Jos sinulla on pitkäaikainen lääkitys tai käytät verenhyytymiseen vaikuttavaa lääkettä, varmista aina Yliopiston Apteekin henkilökunnalta, onko lääkkeellä yhteisvaikutuksia jonkin vitamiinin kanssa.

Onko väliä, otanko monivitamiinin aamulla vai illalla? Entä kannattaako vitamiinit ottaa ruuan kanssa?

Ei ole väliä. Nappaa siis monivitamiini silloin, kuin se omaan päivärytmiisi sopii.

Rasvaliukoiset vitamiinit, kuten D-vitamiini, imeytyvät hieman paremmin ruoan kanssa otettuna, mutta ero ei ole kovin merkittävä.

Herkkävatsaisten kannattaa ottaa vitamiinivalmiste ruuan kanssa vatsaoireiden välttämiseksi.

Mitä ovat niin sanotut räätälöidyt monivitamiinit?

Uudenlaiset hyvinvointia tukevat monivitamiinivalmisteet on suunniteltu erityisesti tiettyyn elämäntapaan tai -vaiheeseen, kuten raskautta suunnitteleville, raskaana oleville tai vegaaneille.

Esimerkiksi raskaus- ja imetysajanvitamiineista A-vitamiini on jätetty pois ja tärkeiden foolihapon ja D-vitamiinin pitoisuudet on optimoitu raskausajan tarpeita silmällä pitäen. Joihinkin valmisteisiin on myös lisätty pieni määrä rautaa.

Vegaaniruokavalioa noudattavan on ensiarvoisen tärkeää saada ravintolisästä ne vitamiinit, joita ruokavaliosta ei ole mahdollista saada. B12-vitamiini on tällainen, sillä sen lähteet ovat eläinperäisiä. Myös kalsiumin saanti on hyvä varmistaa, vaikka esimerkiksi kasvimaitoihin onkin monesti lisätty kalsiumia ja D-vitamiinia.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Heidi Rautio.