Monivitamiinit – Näin valitset sinulle ja perheellesi sopivan valmisteen

Monivitamiinit – Näin valitset sinulle ja perheellesi sopivan valmisteen

Monivitamiinilla on helppo varmistaa riittävä vitamiinien ja hivenaineiden saanti. Mutta mitä valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Millainen tuote sopii pienille lapsille parhaiten? Voiko vitamiineja saada liikaa, jos käyttää useita vitamiinivalmisteita? Entä mitä ihmettä ovat räätälöidyt monivitamiinit?

Kenelle monivitamiinivalmisteet on tarkoitettu?

Heille, jotka haluavat varmistaa saavansa riittävästi elimistölle tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Monivitamiinivalmiste ei tietenkään korvaa monipuolista ruokavaliota, mutta tietyissä elämäntilanteissa terveellisen ruokavalion koostaminen ei aina onnistu.

Onko väliä, syönkö yhtä monivitamiinivalmistetta vai useita yksittäisiä vitamiinivalmisteita?

Ei. Yksi monivitamiinitabletti saattaa olla kätevämpi kuin monta eri tablettia, mutta elimistö ei välitä, kuinka monesta purkista vitamiinit otetaan.

Tilanteesta riippuen voit hyvin koota yksittäisistä vitamiineista oman kombinaation. Varmista kuitenkin, ettei minkään yksittäisen vitamiinin saanti ylitä suositusta.

Mitä vitamiineja tai hivenaineita valmisteessa tulee ainakin olla?

Jos olet perusterve aikuinen ja syöt monipuolisesti ravintosuositusten mukaan, et välttämättä tarvitse muita vitamiineja purkista kuin D-vitamiinia. Suomalaisilla D-vitamiinista on puutetta etenkin talviaikaan. Aikuisilla D-vitamiinilisän saantisuositus on 10 ja yli 75-vuotiailla 20 mikrogrammaa päivässä.

Tabletti, suihke, purutabletti… Onko monivitamiinivalmisteen muodolla väliä esimerkiksi vitamiinin imeytymisen kannalta?

Ei. Voit ottaa monivitamiinivalmisteen juuri siinä muodossa, josta pidät eniten.

Jos tablettien nieleminen on epämukavaa, valitse suihke tai purutabletti. Joillekuille taas purutabletin sisältämät makeutusaineet aiheuttavat vatsaoireita – tällöin nieltävä valmiste on parempi vaihtoehto.

Lapsille mieluisia ovat yleensä erilaiset pureskeltavat valmisteet.

Pyydä apua sinulle sopivan vitamiinivalmisteen valinnassa Yliopiston Apteekin henkilökunnalta.

Riittääkö pelkkä monivitamiinivalmiste vai kannattaisiko minun syödä lisäksi muita vitamiinivalmisteita?

Erilaiset elämäntilanteet, terveydentila ja ikä asettavat erilaiset vaatimukset vitamiinien ja hivenaineiden tarpeelle.

  • Raskautta suunnittelevien, raskaana olevien ja imettävien tulee huolehtia etenkin folaatin eli foolihapon saannista. Heille on tarjolla omat monivitamiinivalmisteet, joihin on koottu suositusten mukainen määrä vitamiineja ja hivenaineita.
  • Vegaanien tulee varmistaa riittävä B12-vitamiinin ja kalsiumin saanti.
  • Pääosin luomuruokaa syövien on hyvä varmistaa riittävä seleenin saanti purkista, sillä luomuviljelyssä käytetyissä lannoitteissa ei käytetä seleeniä.

Pitääkö lapsille hankkia oma monivitamiinivalmiste?

Lapsille on omia monivitamiinivalmisteita, joissa vitamiinit on koottu heidän saantisuositustensa mukaan. Aikuisten monivitamiinivalmisteita voi alkaa syödä 14-vuotiaasta lähtien.

Jos lapsi syö monipuolisesti, monivitamiinivalmistetta ei välttämättä tarvita. Ruoka-aineallergiat tai muuten rajoittunut ruokavalio ovat hyviä syitä käyttää monivitamiinivalmistetta.

Voinko saada yliannostuksen jostain vitamiinista, jos käytän useita eri vitamiinivalmisteita?

Vitamiinien yliannostus on mahdollinen, jos käyttää monia eri valmisteita. Tarkista siis valmisteiden vitamiinipitoisuudet ja huolehdi, etteivät päivittäiset saantisuositukset ylity.

Vitamiinipitoisuuksien laskemiseen kannattaa pyytää apua Yliopiston Apteekin henkilökunnalta.

Monivitamiinit – Näin valitset sinulle ja perheellesi sopivan valmisteen

Voiko monivitamiinivalmisteella olla yhteisvaikutuksia jonkin lääkkeen kanssa?

Kyllä. Esimerkiksi K-vitamiini heikentää Marevan-verenohennuslääkkeen tehoa.

Jos sinulla on pitkäaikainen lääkitys, varmista aina Yliopiston Apteekin henkilökunnalta, onko lääkkeellä yhteisvaikutuksia jonkin vitamiinin kanssa.

Onko väliä, otanko monivitamiinin aamulla vai illalla? Entä kannattaako vitamiinit ottaa ruoan kanssa?

Ei ole väliä. Nappaa siis monivitamiini silloin, kuin se omaan päivärytmiisi sopii.

Rasvaliukoiset vitamiinit, kuten D-vitamiini, imeytyvät hieman paremmin ruoan kanssa otettuna, mutta ero ei ole kovin merkittävä.

Herkkävatsaisten kannattaa ottaa vitamiinivalmiste ruoan kanssa vatsaoireiden välttämiseksi.

Mitä ovat niin sanotut räätälöidyt monivitamiinit?

Uudenlaiset hyvinvointia tukevat monivitamiinivalmisteet sisältävät pakastekuivattuja yrttejä. Nämä valmisteet on suunniteltu erityisesti tiettyyn elämäntapaan tai -vaiheeseen, kuten raskautta suunnitteleville, urheilijoille ja laihduttajille.

 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Heidi Rautio.


Lue lisää

15 Usein kysyttyä kysymystä ja vastausta vitamiineista

15 Usein kysyttyä kysymystä ja vastausta vitamiineista

Mikä on vitamiinien saantisuositus, milloin niitä pitää ottaa ja mistä tunnistan puutoksen? Yliopiston Apteekin farmaseutti Leena Äyräpää kertoo, mitä sinunkin on hyvä tietää purkista saatavista vitamiineista.

Lue lisää
15 usein kysyttyä kysymystä ja vastausta D-vitamiinista

15 usein kysyttyä kysymystä ja vastausta D-vitamiinista

D-vitamiini on tärkeä vitamiini, ja sitä voi olla vaikea saada riittävästi yksinään ruoasta. Miten siis varmistat, että saat sitä tarpeeksi? Mitä uutta D-vitamiinista tiedetään? Entä miten valita itselle ja perheelle sopivat D-vitamiinivalmisteet? Kokosimme vastaukset askarruttaviin D-vitamiinikysymyksiin.

Lue lisää
Mitä vitamiineja lapselle?

Mitä vitamiineja lapselle?

Vitamiineja ja hivenaineita tarvitaan niin hermoston ja luuston kehitykseen kuin vastustuskyvyn ylläpitoon. Mutta saako lapsi kaiken tarpeellisen ruoasta? Ja milloin tarvitaan vitamiinilisää? Entä mitä tulee huomioida, kun valitsee vitamiini- tai ravintolisää lapselle tai nuorelle?

Lue lisää

Teemat