15 Usein kysyttyä kysymystä ja vastausta vitamiineista

Vitamiinien ottaminen

D-vitamiini, B-vitamiini, C-vitamiini – tuttuja ja tarpeellisia vitamiineja, mutta mitkä ovat vitamiinien saantisuositukset, ja milloin vitamiineja kannattaa ottaa? Lisävitamiinien saantisuosituksiin liittyy paljon kysymyksiä, jotka askarruttavat arjessa. Useat pohtivat esimerkiksi, että mikä on sopiva D-vitamiinin vuorokausiannos. Lue tästä, mitä sinunkin on hyvä tietää purkista saatavista vitamiineista.

Vitamiinien ABC

1. Syön monipuolisesti, mutta lisävitamiinien tarve askarruttaa silti. Mitä vitamiineja minun tulisi tai kannattaa syödä purkista?

Vauvat, lapset, nuoret ja yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinia purkista vuoden ympäri. Jos aikuinen syö monipuolisesti, riittää, että D-vitamiinia käytetään pimeänä vuodenaikana. D-vitamiinin vuorokausiannos määräytyy siis iän ja vuodenajan mukaisesti. Muiden vitamiinien saantisuosituksiin ja tarpeeseen vaikuttavat myös ikä, terveydentila sekä ruokavalio. Esimerkiksi foolihappo on tarpeen raskautta suunniteltaessa ja sen alussa. Foolihappoa suositellaan otettavaksi vitamiinilisänä, mutta sitä saa myös vihreistä kasviksista. B12-vitamiinia saa vain eläinkunnan tuotteista, joten vegaanien kannattaa turvautua B12-vitamiinia sisältävään ravintolisään.

2. Riittääkö päivittäiseen käyttöön monivitamiinitabletti vai tarvitsenko muita vitamiinivalmisteita?

Monivitamiinitabletti riittää perusterveelle aikuiselle sekä lapselle ja nuorelle. Varmista, että valmiste sisältää D-vitamiinin saantisuosituksen mukaisen määrän D-vitamiinia.

3. Kannattaako vitamiinit ottaa ruoan kanssa vai tyhjään vatsaan?

Käytännössä ei ole väliä, kummalla tavalla vitamiinit ottaa. Ne imeytyvät valmisteista hyvin. Jos monivitamiini ärsyttää vatsaa, se on hyvä ottaa ruoan kanssa. Rasvaliukoiset vitamiinit, kuten A, D, E ja K, imeytyvät hieman paremmin ruokailun yhteydessä.

Hivenaineiden imeytymisestä kannattaa kysyä apteekin asiantuntijoilta apua sopivan ottoajankohdan löytämiseksi, sillä eri hivenaineet saattavat jopa keskenään kilpailla imeytymisestä. Milloin hivenaineet ja sinkki kannattaa ottaa? Pääsääntönä voidaan sanoa, että optimaalisimman imeytymisen kannalta järkevintä on ottaa sinkki, magnesium, kalsium sekä rauta kaikki toisistaan eri aikaan vuorokaudesta. Viisainta olisi pitää hivenaineiden ottamisen välillä parin tunnin tauko muihin monivitamiini- ja hivenainevalmisteisiin, sillä muuten mikään hivenaine ei pääse imeytymään parhaalla mahdollisella tavalla.

Vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat myös tiettyjen lääkeaineiden imeytymiseen joko edistäen tai estäen lääkkeen imeytymisen. Pahimmassa tapauksessa väärään aikaan otettu sinkkitabletti tai sinkkisuihke saattaa jopa viedä tehoa lääkärin määräämältä antibiootilta tai muulta reseptilääkkeeltä. Tämän takia onkin erittäin tärkeää varmistua säännöllisten lääkkeiden ja vitamiini-hivenainevalmisteiden, kuten lisäravinne sinkin, oikeasta ottoajankohdasta lääkevalmisteisiin nähden. Toisissa tapauksissa vitamiinin, kuten C-vitamiinin, nauttiminen lääkkeenoton yhteydessä saattaa edistää lääkkeen vaikutusta, sillä C-vitamiini happamoittaa elimistöä, jolloin tietyt lääkeaineet imeytyvät paremmin tai toimivat optimaalisemmin. Apteekin farmaseutit opastavat lääkkeiden ja ravintolisävalmisteiden sopivasta keskinäisestä annostelujärjestyksestä.

4. Onko väliä, ottaako vitamiinit aamulla vai illalla?

Vuorokaudenajalla ei ole merkitystä imeytymiseen. Vitamiinit kannattaa ottaa silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

Hivenaineiden, kuten raudan, sinkin, magnesiumin sekä kalsiumin eli kalkin sopivasta ajankohdasta kannattaa kysyä apteekin asiantuntijoilta parhaat vinkit. Optimaalisen imeytymisen kannalta niiden nauttimisessa on syytä muistaa muutamat tärkeät perusperiaatteet.

5. Mitkä vitamiinit vaikuttavat ihon ja hiusten kuntoon?

C-vitamiini vaikuttaa ihokudosten kollageeniproteiinin muodostumiseen, joten sen saanti on hyväksi iholle. Myös A-vitamiini sekä B2- ja B3-vitamiinit edistävät ihon kuntoa. Biotiini tukee hiusten hyvinvointia ja se tunnetaankin yleisesti kauneusvitamiinina, joka vaikuttaa myös ihon ja limakalvojen hyvinvointiin.

 1. MULTIVITA PLUS TABL 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTIVITA PLUS TABL 200 KPL
  22,90 €
 2. DEVISOL 20 MIKROG TABLETTI 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DEVISOL 20 MIKROG TABLETTI 200 KPL
  Tarjoushinta 14,00 € Normaalihinta 17,50 €
 3. BEROCCA ENERGY ORANGE PORETABL 60 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BEROCCA ENERGY ORANGE PORETABL 60 kpl
  Tarjoushinta 19,92 € Normaalihinta 24,90 €
 4. SANA-SOL VITANALLET 120 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SANA-SOL VITANALLET 120 KPL
  19,90 €

6. Olen raskaana. Mitä lisävitamiineja tarvitsen raskausaikana?

Jo raskautta suunniteltaessa sekä sen alkukuukausina on suositeltavaa nauttia foolihappolisää 400 mikrogrammaa päivittäin. Foolihapon riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalille kehitykselle. Useimmissa raskaana oleville tarkoitetuissa monivitamiinivalmisteissa on valmiiksi mukana myös tärkeä foolihappo eli folaatti. Lue THL:n sivuilta lisää foolihappolisän käyttösuosituksista raskautta suunniteltaessa ja raskauden aikana.

B12-vitamiinia saa vain eläinkunnan tuotteista, joten imettävien vegaaniäitien kannattaa huolehtia riittävästä B12-vitamiinin saannista, D-vitamiinin lisäksi. B6-vitamiinin vaikutuksesta pahoinvointiin ei ole tieteellistä näyttöä. Jos haluaa kokeilla, auttaako se raskauspahoinvointiin, on hyvä keskustella ensin lääkärin kanssa.

7. Olen väsynyt ja uupunut. Kertovatko oireet jonkin vitamiinin puutoksesta?

Etenkin C-vitamiini ja useimmat B-vitamiinit, kuten B2-, B3-, B5-, B6 ja B12, vaikuttavat jaksamiseen eli auttavat meitä pysymään virkeinä ja hyvässä vedossa. C-vitamiini edistää lisäksi raudan imeytymistä, mikä osaltaan vähentää väsymystä. 

8. Kuinka paljon tarvitsen D-vitamiinia? Tarvitsenko D-vitamiinia purkista ympäri vuoden?

Aikuisen pitäisi käyttää D-vitaminoituja tuotteita ja kasviöljyjä päivittäin sekä nauttia rasvaista kalaa 2−3 kertaa viikossa. Kesäisin D-vitamiinia saa parhaiten auringonvalosta. Kasvaville lapsille ja nuorille sekä aurinkoa karttaville suositellaan D-vitamiinilisää ympärivuotisesti. Lue lisää D-vitamiinin saantisuosituksista ja valmisteiden käyttösuosituksista Ruokaviraston sivuilta.

Mikä sitten on sopiva D-vitamiinin määrä? D-vitamiinin antaminen aloitetaan kaksiviikkoiselle vauvalle. Helpointa lienee aloittaa D-vitamiinin antaminen vauvalle tippamuodossa olevalla D-vitamiinivalmisteella. D-vitamiini on tärkeää vauvan luuston ja kasvun kehitykselle. Kaksivuotiaaksi asti suositus on 10 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. 2−17-vuotiaille lapsille ja nuorille suositellaan 7,5 mikrogrammaa D:tä päivittäin ympärivuotisesti. 18−74-vuotiaille D-vitamiinin vuorokausiannos saantisuosituksen mukaisesti tulisi olla 10 mikrogrammaa lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Yli 75-vuotiaiden D-vitamiinin annostus on saantisuosituksen mukaisesti 20 mikrogrammaa joka päivä ympäri vuoden.

9. Suupieleni ovat rikki. Voiko se kertoa vitamiinien puutteesta?

Yleensä kyseessä on jokin muu kuin vitamiinin puutos, esimerkiksi suupielten kosteus voi aiheuttaa suupielten ihon ärsytystä. Toki kannattaa huolehtia myös B2-vitamiinin riittävästä saannista, B2-vitamiini edistää limakalvojen ja ihon normaalia kuntoa.

10. Miten D-vitamiini tukee normaalia elimistön toimintaa?  

D-vitamiini on tärkeä vitamiini koko eliniän: se edistää kalsiumin imeytymistä ja siirtymistä luuston rakennusaineeksi. D-vitamiini tukee normaalia vastustuskykyä sekä edistää myös lihasten kuntoa.

11. Mitkä ovat hyviä B12-vitamiinin lähteitä?

B12:ta saa eläinkunnan tuotteista, kuten lihasta, kalasta, kananmunista ja maitovalmisteista. B12-vitamiinin saantisuositus on aikuisilla 2 mikrogrammaa päivässä. B12-vitamiini vaikuttaa solujen jakautumiseen ja tukee hermoston toimintaa.

12. Miksi etenkin vegaanit ja ikäihmiset tarvitsevat B12-vitamiinia?

B12-vitamiini edistää punasolujen muodostumista, auttaa vähentämään väsymystä ja edistää hermoston normaalia toimintaa. Koska B12:ta saa vain eläinkunnan tuotteista, etenkin vegaaneille suositellaan täydentävää B12-ravintolisää. Myös imeytymishäiriöt voivat vähentää B12:n saantia. Ikäihmisillä B12-vitamiinin imeytyminen voi heiketä, ja lääkäri saattaa suositella B12-lisää. B12-vitamiinilisiä on saatavilla eri muodoissa; tabletteina, imeskelytabletteina ja suihkeina.

13. Tukeeko C-vitamiini vastustuskykyä? Entä muut vitamiinit?

C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Myös A-, D-, B6- ja B12-vitamiinit sekä foolihappo tukevat normaalia vastustuskykyä. Monipuolinen ruokavalio turvaa vitamiinien saannin, ja tarvittaessa ruokavaliota voi täydentää ravintolisällä.

14. Kuinka C-vitamiini tukee elimistöä?

C-vitamiini on tärkeä vitamiini elimistön tukiproteiinin, kollageenin, kannalta. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista ja edistää ihon, limakalvojen ja luuston kuntoa. C-vitamiini tukee lisäksi hermoston normaalia toimintaa ja auttaa vähentämään väsymystä. Parhaiten C-vitamiinia saa hedelmistä, marjoista ja kasviksista. Aikuisella saantisuositus on 75 mg vuorokaudessa.

15. Voiko vitamiineja saada tai syödä liikaa?

Vitamiinilisien pakkausohjeessa kerrotaan vuorokausiannos, jota kannattaa noudattaa. Kansallisten viranomaisten laatimat vitamiinien saantisuositukset ohjaavat käyttämään vitamiineja tutkitusti sopivalla vuorokausiannoksella ja saantisuositusten mukaisella käytöllä vitamiinen yliannostuksen vaaraa ei ole. Esimerkiksi liika A-vitamiini lisää sikiövaurioriskiä raskaana olevilla ja luuston haurastumisriskiä vaihdevuosien jälkeen. Rasvaliukoista A-vitamiinia ei siis kannata nauttia useasta purkista yhtä aikaa.

D-vitamiinin suurin suositeltu vuorokausiannos on aikuisilla ja nuorilla 100 mikrogrammaa. Liikasaanti on harvinaista. Jos käyttää pitkään suuria annoksia, veren kalsiumpitoisuus voi nousta. Ensioireita ovat pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja laihtuminen. D-vitamiinitason voi mittauttaa verikokein. Jos se on alhainen, annosta voidaan lisätä.