Kevätväsymys vei puhdin? Ravitsemusterapeutin 9 piristävää neuvoa

keväinen auringonpaiste piristää kevätväsymyksestä kärsivää naista

Kevätväsymyksen oireet voivat ilmetä väsymyksenä ja uupuneena olona. Oireet menevät yleensä ohi muutamassa viikossa, mutta nuutunutta oloa voi piristää ruokavaliolla, liikkumisella ja riittävällä levolla. Lue laillistetun ravitsemusterapeutin vinkit kevätväsymyksen selättämiseen!

1. Pidä kiinni unirytmistä 

Äkillinen uupumus keväällä johtuu tyypillisesti valon määrän lisääntymisestä. Iltojen pidentyessä pysymme virkeinä entistä myöhempään, ja jos aamuherätys koittaa tuttuun aikaan, jäävät yöunet lyhyiksi.

Pidä siis kiinni nukkumaanmenoajastasi. Jos uni viipyy, niin pimennysverhoista voi olla apua. Myös unimaski on hyvä apu. Väsymys väistyy yleensä parissa viikossa, kun elimistö tottuu valoisuuteen.

2. Syö useammin

Laita ateriarytmisi kuntoon. Tarkkaa suositusta päivittäisten aterioiden määrästä ei voi antaa. Yhdelle riittää neljä ruokailukertaa, toinen tarvitsee kuusi. Jos kuitenkin arki on yhtä haukottelua, kannattaa syödä useammin – ja ehkä myös enemmän.

Kiinnitä huomiota etenkin aamiaiseen. On nimittäin tyypillistä, että suomalainen syö aamulla liian niukasti. Aamupalalla on hyvä saada noin 20 prosenttia koko päivän energiantarpeesta.

Iskikö väsymys iltapäivällä? Se voi johtua joko liian kevyestä tai liian raskaasta lounaasta. Jos taas uupumus tulee monipuolisesta lounaasta huolimatta, pieni välipala iltapäivällä on paikallaan.

3. Syö enemmän kasviksia

Suomalaiset syövät turhan vähän kasviksia – ja hiilihydraatteja ylipäätään. Se tarkoittaa, että saamme ruoasta liian vähän ravintokuituja. 

Hiilihydraattien ja kasvisten vähäinen saanti linkittyy myös siihen, että monet saavat liian vähän B-ryhmän vitamiineihin lukeutuvaa folaattia sekä C-vitamiinia. B2-, B3-, B6- ja B12-vitamiinit, folaatti ja C-vitamiini auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.  

Kun syöt puoli kiloa ja mahdollisimman värikkään kavalkadin tuoreita kasviksia ja hedelmiä päivittäin, niin saat monipuolisesti flavonoideja ja vitamiineja sekä kuituja

4. Ota monivitamiini avuksi

Syötkö yksipuolisesti tai niukasti? Rajoittaako dieetti, erityisruokavalio tai allergia ruokavaliotasi? Silloin apteekista kannattaa valita monivitamiinivalmiste.

Yliopiston Apteekin monivitamiineissa on suositusten mukainen määrä vitamiineja ja hivenaineita, ja niiden käytön avulla voit varmistaa tärkeiden ravintoaineiden saannin.

5. Lisää C- ja B-vitamiineja

Jos syöt niukasti tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja, niin ota C-vitamiinikuuri. C-vitamiinitabletissa tai -poreessa on yleensä C-vitamiinia 500–1 000 milligrammaa. C-vitamiini tukee hermoston normaalia toimintaa ja auttaa vähentämään väsymystä.

Jos taas ruokavalioosi ei kuulu lihaa tai täysjyväviljaa, voi kaikkia B-ryhmän vitamiineja sisältävä valmiste olla hyvä valinta. Lihaton tai viljaton ruokavalio voi myös johtaa raudan puutokseen ja siitä johtuvaan väsymykseen, mutta varmista lisäraudan tarve ensin verikokeella, sillä anemian hoitoon tarkoitettua rautalisää kannattaa syödä vain tarpeeseen.

6. Ulkoile hyvässä seurassa 

Liikunta raikkaassa ulkoilmassa on loistava apu nuupahtaneeseen oloon. Aineenvaihdunta tehostuu, aivot saavat happea ja kauniit maisemat ja hyvä lenkkiseura antavat myös mielelle virtaa. Lisäksi liikunta laukaisee stressiä ja parantaa unen laatua. Jos rankka hikilenkki illalla piristää liikaa, kannattaa reippailut sijoittaa alkuiltaan.

7. Ole tarkkana kahvin kanssa 

Vältä kofeiinia 4–6 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Se voi vaikuttaa virkistävästi ja estää unen tulon. Toinen harmillinen vaikutus on nesteen erityksen lisääntyminen, mikä voi johtaa yöllisiin vessassa käynteihin. 

8. Pidä D-vitamiinikuuri

Koska ihosi tuottaa D-vitamiinia auringon säteilyn vaikutuksesta vain lähinnä kesäaikaan, on vitamiininsaannista huolehdittava syksystä kevääseen muulla tavalla.

Jos et syö säännöllisesti kalaa, D-vitaminoituja maitotuotteita tai kasvirasvalevitteitä, voit käyttää D-vitamiinia ravintolisänä. Ota 10 mikrogrammaa20 mikrogramman vitamiinilisä päivittäin. Jos D-vitamiinilisän tarve liittyy johonkin pitkäaikaissairauteen, lääkäri ohjeistaa tuotteen valinnassa.

9. Lääkäriin tarvittaessa 

Jos normaalista arjesta selviytyminen vaatii ponnistelua eikä terveellisiin elämäntapoihin panostaminen auta, hakeudu lääkäriin.

Pitkittynyt väsymys voi kieliä esimerkiksi anemiasta, diabeteksesta, kilpirauhasen toimintahäiriöstä tai masennuksesta, joten vaiva kannattaa ottaa tosissaan.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen.