15 usein kysyttyä kysymystä ja vastausta D-vitamiinista

Nainen ottaa D-vitamiinilisä vitamiinipurkista

D-vitamiini on tärkeä vitamiini, ja sitä voi olla vaikea saada riittävästi yksinään ruoasta. Miten siis varmistat, että saat sitä tarpeeksi? Mitä uutta D-vitamiinista tiedetään? Entä miten valita itselle ja perheelle sopivat D-vitamiinivalmisteet? Kokosimme vastaukset askarruttaviin D-vitamiinikysymyksiin.

1. Miksi D-vitamiinista kohistaan niin paljon? Mistä D-vitamiinin puute johtuu?

D-vitamiini on elintärkeä rasvaliukoinen vitamiini ja vitamiineista ainoa, jota on vaikea saada pelkästä ravinnosta.

Kesäaikaan D-vitamiinia muodostuu iholla auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Pimeänä vuodenaikana kaikkien suomalaisten tulee kiinnittää D-vitamiinin saantiin erityistä huomiota, jotta ei synny D-vitamiinin puutosta.

D-vitamiinin puutoksesta johtuvaa riisitautia ei juurikaan enää tavata lapsilla, sillä Suomessa vauvoille aloitetaan kahden viikon iässä D-vitamiinilisän antaminen neuvolan ohjeiden mukaisesti. Aikuisilla D-vitamiinin puutos aiheuttaa melko harvinaista osteomalasiaa, eli luiden pehmenemistä. D-vitamiinin puutosta esiintyy myös erityisesti laitoshoidossa olevilla vanhuksilla, joiden D-vitamiinin saanti ihosta on alentunut auringossa.

2. Mitä D-vitamiinin puutoksesta voi seurata? Mitkä ovat D-vitamiinin puutoksen oireet?

D-vitamiini on tärkeä vitamiini koko eliniän: se edistää kalsiumin imeytymistä ja siirtymistä luuston rakennusaineeksi. Myös lihasten ja immuunijärjestelmän kuntoa D-vitamiini tukee. Lapsille kahden viikon iässä neuvolan suosituksesta aloitettava D-vitamiinilisän käyttö on painanut riisitaudin ilmaantuvuuden hyvin matalalle, eikä lapset enää nykyään sairastu D-vitamiinin puutoksesta johtuvaan riisitautiin.

Mistä D-vitamiinin puute johtuu? Myös aikuisilla D-vitamiinin puute on melko harvinaista, mutta jos D-vitamiinia ei saa riittävästi, saattaa syntyä D-vitamiinin puutos, jonka seurauksena vastustuskyky voi heikentyä ja infektioriski saattaa kasvaa. Lisäksi D-vitamiinin puutoksen oireena saatta esiintyä esimerkiksi luiden pehmenemistä eli osteomalasiaa. Luuston haurastuminen ilmenee vähitellen, usein vasta vuosikymmenten kuluttua D-vitamiinin puutoksen seurauksena. Oman D-vitamiinitasonsa voi mittauttaa verikokeella. Lisäksi riittävän D-vitamiinin saannin turvaamiseksi D-vitamiinilisää kannattaa nauttia saantisuositusten mukaisesti.

3. Kuinka paljon D-vitamiinia on tarpeeksi?

Mietitkö, että paljonko D-vitamiinia päivässä kannattaisi ottaa purkista? D-vitamiinin tarve sekä kokonaissaantisuositus vaihtelee iän mukaan. Oletko selvillä sinulle sopivasta päivittäisestä D-vitamiinin määrästä ja D-vitamiinin saantisuosituksista? Tutustuthan ajantasaisiin D-vitamiinin saantisuosituksiin ja tarvittaessa keskustelet sopivasta D-vitamiiniannoksesta lääkärisi kanssa ja tarkastutat D-vitamiinitasosi laboratoriotestein. Suomen leveysasteilla kannattaa huomioida, että D-vitamiinin saanti auringosta ei riitä turvaamaan saantia pitkän talven yli.

Yli 75-vuotiaiden tulee saada D-vitamiinia 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.

4. Mistä saa D-vitamiinia? 

Auringon lisäksi D-vitamiinia saa ravinnosta, joka sisältää esimerkiksi rasvaista kalaa. Mitkä muut elintarvikkeet ovat hyviä ravinnon D-vitamiinin lähteitä? D-vitamiinirikkaita elintarvikkeita ovat myös esimerkiksi kananmunan keltuainen sekä tietyt sienet. Lisäksi moniin maitotaloustuotteisiin ja levitteisiin on lisätty D-vitamiinia.

 1. MINISUN D-VITAMIINI 20 MIKROG PURUTABL 300 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MINISUN D-VITAMIINI 20 MIKROG PURUTABL 300 KPL
  Tarjoushinta 18,08 € Normaalihinta 22,60 €
 2. DEVISOL MIX D3 10 MIKROG PURUTABL 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DEVISOL MIX D3 10 MIKROG PURUTABL 200 KPL
  16,50 €
 3. YA D-VITAMIINI 50 MIKROG ANANAS PURUTABL 300 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. DEVISOL DROPS D3 TUPLAKOKO 20 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DEVISOL DROPS D3 TUPLAKOKO 20 ml
  7,50 €

5. Miten varmistan riittävän D-vitamiinin saannin?

 • Kesäaikaan terve aikuinen saa riittävän määrän D-vitamiinia auringosta. Vauvat, lapset, nuoret ja yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
 • Pimeään vuodenaikaan eli lokakuusta maaliskuuhun aikuisen tulisi ottaa D-vitamiinia 10 mikrogramman ravintolisänä, ellei syö suositusten mukaisesti D-vitaminoituja maitotuotteita, rasvalevitteitä ja rasvaista kalaa 2–3 kertaa viikossa.
 • Raskaana olevien ja imettävien tulee ottaa ympäri vuoden 10 mikrogramman D-vitamiinilisä vuorokaudessa.
 • Imeväisikäisten on tärkeää saada ravinnosta ja vitamiinilisästä yhteensä 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. D-vitamiinivalmiste annostellaan sen mukaan, onko lapsi täysimetetty vai saako hän äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta.
 • 1-vuotiaille lapsille tulee antaa 10 mikrogramman D-vitamiinilisä vuorokaudessa ympäri vuoden.
 • 2–17-vuotiaiden tulee käyttää 7,5 mikrogramman D-vitamiinivalmistetta ympärivuotisesti.
 • Yli 75-vuotiaan tulee ottaa ympäri vuoden 10 tai 20 mikrogramman D-vitamiinilisä vuorokaudessa riippuen siitä, syökö hän säännöllisesti D-vitaminoituja maitotuotteita, levitteitä ja rasvaista kalaa.

6. Mitä uutta D-vitamiinin saannista tiedetään?

Uuden ohjeistuksen mukaan täysimetetylle lapselle, joka saa vuorokaudessa alle 500 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, tulee antaa 10 mikrogrammaa D-vitamiinilisää vuorokaudessa.

Lapselle, joka saa 500–800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta päivässä, ohje on 6 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa.

Jos lapsi saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, tulisi D-vitamiinilisää antaa 2 mikrogrammaa vuorokaudessa.

7. Miten valita itselle ja perheelle sopiva D-vitamiinivalmiste?

D-vitamiinivalmisteita on saatavilla purutablettina, kapselina, tablettina, tippoina ja suihkeena. D-vitamiinin imeytymisen kannalta ei ole väliä, missä muodossa D-vitamiinin ottaa. Itselle sopivan valmistemuodon valintaan voi pyytää apua apteekin henkilökunnalta.

Imeväisille suositellaan ensisijaisesti tippamuotoista valmistetta. Lapsille sopivat parhaiten purutabletit tai D-vitamiinisuihke.

8. Riittääkö, jos otan monivitamiinitabletin, jossa on D-vitamiinia?

D-vitamiini on mahdollista ottaa myös monivitamiinitablettina. Varmista kuitenkin, että vitamiinipitoisuus on itselle sopiva.

9. Mitä eroa on D2- ja D3-vitamiineilla?

D-vitamiinivalmisteena suositellaan D3-muotoa, joka on ihmisen elimistölle luontainen. D3-vitamiini eristetään lampaan villasta, kun taas D2-vitamiini saadaan hiivasta. D3-valmisteissa D-vitamiinin imeytyminen on tehokkaampaa ja sen vuoksi D3-vitamiini on teholtaan parempi kuin D2-vitamiini.

Luonnollista D3-vitamiinia saa eläinkunnan tuotteista, kuten kalasta, kun taas kasvikunnan D2-vitamiinia ei elintarvikkeissa ole juuri lainkaan metsäsieniä lukuun ottamatta. Nykyään D3-vitamiinia sisältävistä ravintolisistä löytyy myös vegaaneille sopivia valmisteita, joissa D3-vitamiini on eristetty jäkälästä.

10. Miten tehokkaasti D-vitamiini imeytyy? 

D-vitamiinin imeytyminen on yksilöllistä. Miten D-vitamiinin imeytymistä voisi sitten tehostaa? Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, se kannattaa ottaa yhdessä ruoan kanssa. Ruoan sisältämä rasva edistää D-vitamiinin imeytymistä.

 1. Devisol Oliiviöljy 100 mikrog kaps 100 kpl | D-vitamiini
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DEVISOL OLIIVIÖLJY 100 MIKROG KAPS 100 kpl
  18,90 €
 2. SANA-SOL VITANALLET D-VITAMIINI 10 MIKROG MANSIKKA VADELMA 60 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SANA-SOL VITANALLET D-VITAMIINI 10 MIKROG MANSIKKA VADELMA 60 KPL
  Tarjoushinta 10,64 € Normaalihinta 13,30 €
 3. YA D-VITAMIINI 100 MIKROG MAKEUTTAMATON TABL 200 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. DEVISOL NEUTRAL 20 MIKROG TABLETTI 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DEVISOL NEUTRAL 20 MIKROG TABLETTI 200 KPL
  17,50 €

11. Kenelle vahvat D-vitamiinivalmisteet on tarkoitettu?

Vahvoja 50–100 mikrogramman D-vitamiinivalmisteita lääkäri saattaa suositella etenkin, jos D-vitamiiniarvot ovat alhaiset. 

12. Kannattaako D-vitamiinia ottaa varmuuden vuoksi vähän enemmän, jotta sitä saa varmasti riittävästi?

Kuten kaikkien muidenkin vitamiinien kohdalla, myös D-vitamiinin suhteen on syytä noudattaa annettuja saantisuosituksia.

13. Voiko D-vitamiinista saada yliannostuksen?

D-vitamiinin yliannostus on harvinainen, mutta mahdollinen, jos käyttää pitkiä aikoja suuria D-vitamiiniannoksia ilman D-vitamiiniarvojen seuraamista.

Ravinnosta ja auringonvalosta D-vitamiinin yliannostusta ei voi saada.

14. Kenen tulisi kiinnittää erityistä huomiota D-vitamiinin saantiin?

Iäkkäiden, ylipainoisten ja osteoporoosia sairastavien tulee erityisesti huolehtia luuston kannalta riittävästä D-vitamiinin saannista.

Myös vegaanien on oltava huolellisia, sillä vegaaniruokavaliossa D-vitamiinia ei ole kuin joissakin metsäsienissä.

15. Riittääkö D-vitamiinivarastot talven yli, jos käyn etelänlomalla?

D-vitamiinivarastot hupenevat 1–2 kuukaudessa, ja pimeä aika kestää Suomessa 6 kuukautta. Aurinkolomalla tulisi käydä melko usein, jotta varastot riittäisivät talven yli.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Iida.