D-vitamiini on tärkeä vitamiini, ja sitä voi lokakuusta maaliskuulle olla vaikea saada riittävästi ainoastaan ruoasta. Miten siis varmistat, että saat riittävästi D-vitamiinia? Mitkä ovat ravinnon parhaat D-vitamiinin lähteet? Entä onko mahdollista saada D-vitamiinin yliannostus? Miten valita itselle ja perheelle sopivat D-vitamiinivalmisteet? Kokosimme vastaukset askarruttaviin D-vitamiinikysymyksiin.
1. Parhaat D-vitamiinin lähteet – mistä saa D-vitamiinia?
Auringon valo on tärkeä D-vitamiinin lähde kesäaikaan. Auringon lisäksi D-vitamiinia saa ravinnosta. Suomessa väestön vitamiininsaantia pyritään turvaamaan lisäämällä D-vitamiinia eri elintarvikkeisiin, kuten esimerkiksi maitoon sekä kasvipohjaisiin valmisteisiin.
D-vitamiinin lähteet ruokavaliossa:
- rasvaiset kalat, kuten lohi, muikku ja siika
- D-vitaminoidut maitotuotteet ja kasvipohjaiset valmisteet
- kananmunan keltuainen
- margariinit
- maksa
- mäti
- vähärasvaisemmat kalat sisältävät jonkin verran D-vitamiinia
- tietyt sienet, esimerkiksi kantarelli ja suppilovahvero
Vegaanista ruokavaliota noudattavilla D-vitamiinin saanti voi olla vähäistä, sillä luontaisissa kasvikunnan tuotteista D-vitamiinia on vain tietyissä sienissä.
2. Mihin D-vitamiinia tarvitaan?
D-vitamiini on elintärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka edistää kalsiumin imeytymistä, luuston terveyttä sekä immuunipuolustusta. D-vitamiinin riittämätön saanti on talvikuukausina suomalaisilla yleistä, sillä sen tärkein saantilähde on auringonvalo.
Kesäaikaan D-vitamiinia muodostuu iholla auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. D-vitamiinin saanti auringosta kuitenkin edellyttää, että ihminen ulkoilee päiväaikaan auringon ollessa korkealla ja altistaa kasvot ja käsivarret auringolle. Peittävästi pukeutuvat ihmiset eivät välttämättä saa riittävää määrää D-vitamiinia auringosta. Pimeänä vuodenaikana kaikkien suomalaisten tulee kiinnittää D-vitamiinin saantiin erityistä huomiota, jotta ei synny D-vitamiinin puutosta.
3. D-vitamiinin puutos: oireet ja mitä siitä voi seurata?
D-vitamiinin puutos voi syntyä, jos vitamiinia ei saada riittävästi ravinnosta eikä auringonvalosta. Puutos voi johtua myös vitamiinin varastoimiseen osallistuvan elimen, kuten maksan tai munuaisten toimintahäiriöstä. D-vitamiinin vakava puute on melko harvinaista johtuen elintarvikkeisiin, kuten maitoihin, lisätystä D-vitamiinista sekä myös lisääntyneestä D-vitamiinilisien tietoisuudesta.
D-vitamiinin puutosoireita voivat olla:
- vastustuskyvyn heikkeneminen
- infektioriskin kasvaminen
- luiden pehmeneminen eli osteomalasia
- luuston haurastuminen, joka ilmenee vähitellen, usein vasta vuosikymmenten kuluttua D-vitamiinin puutoksen seurauksena.
Oman D-vitamiinitasonsa voi mittauttaa verikokeella. Riittävän D-vitamiinin saannin turvaamiseksi D-vitamiinilisää kannattaa nauttia saantisuositusten mukaisesti – tällöin et saa liikaa D-vitamiinia.
D-vitamiinin puutos lapsilla – riisitautia ei tavata enää Suomessa
Lapsille kahden viikon iässä neuvolan suosituksesta aloitettava D-vitamiinilisän käyttö on painanut riisitaudin ilmaantuvuuden hyvin matalalle, eikä lapset enää nykyään sairastu D-vitamiinin puutoksesta johtuvaan riisitautiin.
D-vitamiinin puutos aikuisilla
Aikuisilla D-vitamiinin puutos aiheuttaa melko harvinaista osteomalasiaa, eli luiden pehmenemistä. D-vitamiinin puutosta esiintyy erityisesti vanhuksilla, jotka eivät ulkoile ja altistu auringolle lainkaan ja joiden ruokailukin voi olla vähäistä tai yksipuolista. Riskiryhmässä ovat myös tummaihoiset ihmiset, sillä heidän ihonsa muodostaa D-vitamiinia Suomen oloissa heikommin kuin vaalea iho ja saanti auringosta voi olla riittämätöntä.
4. D-vitamiinin saantisuositus
Suositusten mukaan 1-74-vuotiailla D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa. Yli 75-vuotiaiden tulee saada D-vitamiinia 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.
D-vitamiinin tarve sekä kokonaissaantisuositus vaihtelee iän ja myös yksilöllisen tilanteen mukaan. Tutustu ajantasaisiin D-vitamiinin saantisuosituksiin. Keskustele tarvittaessa sopivasta päivittäisestä D-vitamiiniannoksesta lääkärisi kanssa ja tarkastuta D-vitamiinitasosi laboratoriotestein. Suomen leveysasteilla kannattaa huomioida, että D-vitamiinin saanti auringosta ei riitä turvaamaan saantia pitkän talven yli.
D-vitamiinin viitearvot
Riittävän D-vitamiinin tason alarajana pidetään 50 nmol/l. Jos arvo on alle sen, on kyseessä D-vitamiinin puutostila.
Kannattaako D-vitamiinia ottaa varmuuden vuoksi vähän enemmän, jotta sitä saa varmasti riittävästi?
Kuten kaikkien muidenkin vitamiinien kohdalla, myös D-vitamiinin suhteen on syytä noudattaa annettuja saantisuosituksia. Noudata aina ravintolisän annosohjetta, jotta et saa liikaa D-vitamiinia purkista.
Suosituimmat aikuisten D-vitamiinit:
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
5. D-vitamiinin saantisuositukset?
- Kesäaikaan terve ulkoileva aikuinen saa riittävän määrän D-vitamiinia auringosta. Vauvat, lapset, nuoret ja yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
- Pimeään vuodenaikaan eli lokakuusta maaliskuuhun aikuisen tulisi ottaa D-vitamiinia 10 mikrogramman ravintolisänä, ellei syö suositusten mukaisesti puoli litraa D-vitaminoituja maitotuotteita päivässä, rasvalevitteitä ja rasvaista kalaa 2–3 kertaa viikossa. Peitetysti pukeutuville ja tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden.
- Raskaana olevien ja imettävien tulee ottaa ympäri vuoden 10 mikrogramman D-vitamiinilisä vuorokaudessa.
- Imeväisikäisten on tärkeää saada ravinnosta ja vitamiinilisästä yhteensä 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. D-vitamiinivalmiste annostellaan sen mukaan, onko lapsi täysimetetty vai saako hän äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta.
- 1-vuotiaille lapsille tulee antaa 10 mikrogramman D-vitamiinilisä vuorokaudessa ympäri vuoden.
- 2–17-vuotiaiden tulee käyttää 7,5 mikrogramman D-vitamiinivalmistetta ympärivuotisesti.
- Yli 75-vuotiaan tulee ottaa ympäri vuoden 10 tai 20 mikrogramman D-vitamiinilisä vuorokaudessa riippuen siitä, syökö hän säännöllisesti D-vitaminoituja maitotuotteita, levitteitä ja rasvaista kalaa.
6. D-vitamiini ja äidinmaidonkorvike
Ohjeistuksen mukaan täysimetetylle lapselle, joka saa vuorokaudessa alle 500 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, tulee antaa 10 mikrogrammaa D-vitamiinilisää vuorokaudessa.
Lapselle, joka saa 500–800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta päivässä, ohje on 6 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa.
Jos lapsi saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, tulisi D-vitamiinilisää antaa 2 mikrogrammaa vuorokaudessa.
7. Millainen D-vitamiini lapselle ja muulle perheelle?
D-vitamiinivalmisteita on saatavilla purutablettina, kapselina, tablettina, tippoina ja suihkeena. D-vitamiinin imeytymisen kannalta ei ole väliä, missä muodossa sen ottaa. Itselle sopivan valmistemuodon valintaan voi pyytää apua apteekin henkilökunnalta.
Lapsille sopivat parhaiten purutabletit tai lapselle tarkoitettu D-vitamiinisuihke. Imeväisille suositellaan ensisijaisesti tippamuotoista valmistetta. Jotkut pienet vauvat saavat vatsansäänteitä D-vitamiinista: tiedustele juuri teille sopivaa vatsaystävällistä D-vitamiinia apteekin henkilökunnalta.
8. Riittääkö, jos otan monivitamiinitabletin, jossa on D-vitamiinia?
D-vitamiini on mahdollista ottaa myös monivitamiinitablettina. Varmista kuitenkin, että valitsemasi tuotteen vitamiinimäärä on sinun tarpeisiisi sopiva, sillä valikoimistamme löydät monivitamiineja erilaisilla D-vitamiinipitoisuuksilla.
9. Mitä eroa on D2- ja D3-vitamiineilla?
D-vitamiinivalmisteena suositellaan D3-muotoa, joka on ihmisen elimistölle luontainen. D3-vitamiini eristetään lampaan villasta, kun taas D2-vitamiini saadaan hiivasta. D3-valmisteissa D-vitamiinin imeytyminen on tehokkaampaa ja sen vuoksi D3-vitamiini on teholtaan parempi kuin D2-vitamiini.
Luonnollista D3-vitamiinia saa eläinkunnan tuotteista, kuten kalasta, kun taas kasvikunnan D2-vitamiinia ei elintarvikkeissa ole juuri lainkaan metsäsieniä lukuun ottamatta. Nykyään D3-vitamiinia sisältävistä ravintolisistä löytyy myös vegaaneille sopivia valmisteita, joissa D3-vitamiini on eristetty jäkälästä.
10. D-vitamiinin imeytyminen
Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, se tarvitsee rasvaa imeytyäkseen. Tämän takia D-vitamiinin imeytymisen kannalta suositellaan, että D-vitamiinilisä otetaan ruokailun yhteydessä, jolloin ruoan sisältämä rasva edistää imeytymistä.
Mikäli et halua nauttia D-vitamiinia päivän suurimman aterian yhteydessä, D-vitamiinia on olemassa myös öljykapseleina ja öljypohjaisina tippoina.
D-vitamiinin imeytyminen on yksilöllistä, mutta yleisesti D-vitamiinin imeytymiseen vaikuttavat monet asiat, kuten vatsahapot, haimaneste, sappineste sekä suolen seinämän kunto.
Suosituimmat lasten D-vitamiinit:
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
11. Vahva D-vitamiini: kenelle vahvat D-vitamiinivalmisteet on tarkoitettu?
Lääkäri saattaa suositella vahvoja 50–100 mikrogramman D-vitamiinivalmisteita, jos D-vitamiiniarvot ovat laboratoriomittauksissa olleet alhaiset. Yleensä vahvaa valmistetta käytetään lääkärin suosittelema aika ja otetaan sitten uudestaan verikokeet. Uusintakokeen perusteella määritellään jatkossa käytettävän valmisteen pitoisuus.
12. D-vitamiinin yliannostus
Myrkytysoireita voi tulla, jos veren seerumin S-D-25 on yli 300 nmol/l, jolloin myös veren kalsiumpitoisuus on usein kohonnut. D-vitamiinin yliannostuksen oireita voivat olla: ruokahaluttomuus, laihtuminen, yleinen heikkous, sekavuus, oksentelu ja nestehukka.
D-vitamiinin yliannostus on harvinainen, mutta mahdollinen, jos vahvoja D-vitamiiniannoksia käytetään pitkäaikaisesti ja suurilla annoksilla vastoin annosteluohjeita ja vitamiinien saantisuosituksia. Pelkästä ravinnosta ja auringonvalosta D-vitamiinin yliannostusta ei voi saada.
13. Kenen tulisi kiinnittää erityistä huomiota D-vitamiinin saantiin?
- Iäkkäiden, ylipainoisten ja osteoporoosia sairastavien tulee erityisesti huolehtia luuston kannalta riittävästä D-vitamiinin saannista.
- Myös vegaanien on oltava huolellisia, sillä vegaaniruokavaliossa D-vitamiinia on vain joissain metsäsienissä.
- Tummaihoisten on Suomen olosuhteissa syytä huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista.
- Myös peittävä pukeutuminen ympäri vuoden vähentää D-vitamiinin saantia auringosta.
14. Riittääkö D-vitamiinivarastot talven yli, jos käyn etelänlomalla?
D-vitamiinivarastot hupenevat 1–2 kuukaudessa, ja pimeä aika kestää Suomessa 6 kuukautta. Aurinkolomalla tulisi käydä melko usein, jotta varastot riittäisivät talven yli.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Iida Kettunen.
D-vitamiini 10 mikrogrammaa:
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote TarjousMINISUN D-VITAMIINI 10 MIKROG JUNIOR APINA BANAANI PURUTABL 100 KPLTarjoushinta 8,96 € Normaalihinta 11,20 €
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
D-vitamiini 20 mikrogrammaa:
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
D-vitamiini 50 mikrogrammaa:
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote TarjousMINISUN D-VITAMIINI 50 MIKROG METSÄMANSIKKA PURUTABL 200 KPLTarjoushinta 19,68 € Normaalihinta 24,60 €
D-vitamiini 100 mikrogrammaa:
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous