Mitä vitamiineja seniorille?

seniorin monipuolinen ravinto on värikästä, monipuolista ja vitamiinirikasta ruokaa

Kun ikää karttuu, niin vitamiineja ja kivennäisaineita ei välttämättä tule nautittua ruoasta riittävästi. Seniorin voikin olla syytä täydentää syömisiään ravintolisillä. Lue, mitä suoja-aineita ikääntynyt tarvitsee erityisesti.

Seniorin ruokavalio – miksi ikääntyneen kannattaa olla erityisen tarkkana syömisistään?

Jotta iän karttuessa pysyisi terveenä ja toimintakykyisenä, niin monipuolinen ruokavalio ja riittävä energian saanti ovat tärkeitä.

Ikääntyessä lihasmassan määrä pienenee, fyysinen aktiivisuus vähenee ja perusaineenvaihdunta hidastuu, jolloin myös energiantarve vähenee. Myös ruokahalu ja janontunne heikkenevät, joten monen tulee syötyä vähemmän kuin ennen.

Tällöin on vaarana, että vitamiineja ja kivennäisaineita ei tule ruoasta riittävästi. Ikäihmisten onkin muita useammin hyvä täydentää syömisiään ravintolisillä.

Hyödynnä artikkelin lukijan etu ja hanki NYT vitamiinit edullisesti netistä:

Ota 2 vitamiinituotetta, saat edullisemman -30 % etukoodilla: 

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Syötä etukoodi kassalla hyödyntääksesi edun.Voimassa verkossa 30.6.2023 asti. 

Seniorin tärkein vitamiinilisä?

D-vitamiini kuuluu ehdottomasti ikääntyneen tärkeimpiin vitamiineihin, sillä sen tuotanto iholla nimittäin heikentyy iän myötä.

D-vitamiinisuositus ikääntyneille on, että kaikkien yli 75-vuotiaiden tulisi päivittäin käyttää 20 mikrogramman D-vitamiinilisää ympärivuotisesti. Sitä nuoremmille suositus on 10 mikrogrammaa päivässä.

D-vitamiini parantaa kalsiumin imeytymistä ja auttaa siten pitämään luuston kunnossa. Murtumista toipuessa tai osteoporoosin yhteydessä lääkäri saattaa suositella isompaa D-vitamiinimäärää. Lisäksi D-vitamiinilla on normaalia vastustuskykyä tukevaa vaikutusta.

Jos D-vitamiinin riittävyys mietityttää, niin D-vitamiinitasonsa voi mittauttaa verikokeella.

 1. MULTIVITA PLUS TABL 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTIVITA PLUS TABL 200 KPL
  22,90 €
 2. BETHOVER B12 1 MG VADELMA 100 TABL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BETHOVER B12 1 MG VADELMA 100 TABL
  Tarjoushinta 17,76 € Normaalihinta 22,20 €
 3. DEVISOL 20 MIKROG TABLETTI 200 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DEVISOL 20 MIKROG TABLETTI 200 KPL
  17,50 €
 4. Multi-tabs 50+ monivitamiini + kalsium | Monivitamiinit
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

Mihin muihin vitamiineihin ja hivenaineisiin kannattaa kiinnittää huomiota?

1. Kalsium

2. B12-vitamiini

3. Folaatti

Ikääntyneen ruokavalio – mitä pitää huomioida?

 • Tärkeintä on syödä monipuolisesti ja riittävästi – vähintään 4–5 ateriaa päivässä. Jos ruokavalio tuntuu jäävän yksipuoliseksi, monivitamiinivalmiste on näppärä keino varmistaa päivittäinen vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti.
 • Ikääntyneen tulisi huolehtia, että jokaisella aterialla lautaselta löytyisi jokin proteiinilähde, kuten lihaa, kalaa, kananmunaa, maitotuotteita tai palkokasveja. Proteiinin hyväksikäyttö elimistössä nimittäin heikkenee iän myötä.
 • Jos proteiinien riittävä tankkaus ruokavaliolla ei tunnu onnistuvan, uhkaa energiansaanti jäädä liian vähäiseksi. Tällöin kannattaa ottaa avuksi apteekista saatavat täydennysravintojuomat, joissa energian ja ravinteiden määrä on kohdillaan. Valittavana on myös runsasproteiinisia aikuisten ravintovalmisteita.
 • Myös juomisesta on syytä pitää huolta, sillä iäkkäillä janontunne on heikompi. Nestetasapainoa tukemaan Yliopiston Apteekista saa myös nesteytysjuomavalmisteita.

Onko olemassa erityisesti ikääntyneille suunnattua vitamiinilisää?

Yliopiston Apteekista on saatavilla useampia monivitamiineja, jotka on suunniteltu juuri ikääntyneille. Niiden koostumuksessa on huomioitu ikääntymisen tuoma lisääntynyt vitamiinien ja hivenaineiden tarve.

Minkä ikäisenä vitamiinilisien käyttöä kannattaa harkita?

Vitamiinien imeytyminen on yksilöllistä. Terveelle ja hyväkuntoiselle seniorille voi riittää pelkkä D-vitamiini ravintolisänä, kun taas huonokuntoinen vanhus saattaa tarvita useita eri valmisteita.

Hyvä nyrkkisääntö on, että asiaan kannattaa alkaa kiinnittää erityistä huomiota eläkeiän kynnyksellä. Yli 80-vuotiailla on jo yleisesti puutteita ravitsemuksessa.

Voiko vitamiineilla olla haittavaikutuksia lääkkeiden kanssa?

 • Ravintolisistä erityisesti kalkki, rauta ja magnesium voivat heikentää joidenkin lääkkeiden imeytymistä. Esimerkiksi kilpirauhaslääke Thyroxinin kanssa on pidettävä neljän tunnin tauko ennen kuin ottaa kalsiumia, rautaa, sinkkiä tai magnesiumia. Myös osteoporoosilääkkeiden ja tiettyjen antibioottien kanssa on pidettävä tauko.
 • Jos käytössä on verenohennuslääke Marevan, ei omega-3-rasvahappoja tulisi käyttää lainkaan. Lisäksi kaikkien luontaistuotteiden sopivuus on varmistettava erikseen.
 • Jos käytössä on ylipäänsä paljon lääkkeitä, on aina hyvä varmistaa ravintolisien ja lääkkeiden yhteensopivuus lääkäriltä tai apteekista.

Entä jos tablettien nieleminen on hankalaa?

Monet ravintolisät on saatavilla myös pureskeltavina tabletteina. Joitakin vitamiineja myydään myös tippoina, rakeina ja poreena.

Mistä tiedän, mitkä ravintolisät ovat sopivimpia?

Ravintolisien valintaan kannattaa kysyä apua Yliopiston Apteekista. Farmaseuttimme osaavat neuvoa eri tilanteisiin parhaat monivitamiinit naiselle. Asiantuntijat auttavat myös sopivien ikääntyville miehelle sopivien ravintolisien valinnassa ja vertailussa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti ja terveystieteiden maisteri Susanna Hynninen.