Tiesitkö tämän B12-vitamiinista – Proviisori vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin

Ikääntyvillä B12-vitamiinin imeytyminen heikentyy

Hittivitamiini B12 puhuttaa. Mihin B12-vitamiinia tarvitaan ja mitä sen puute voi aiheuttaa? Miten omasta B12-vitamiinin saannistaan voi varmistua? Lue juttumme, niin tiedät, tarvitsetko lisävitamiinia purkista.

Mihin tarvitsen B12-vitamiinia? Mistä sitä saa?

B12-vitamiinia tarvitaan muun muassa hermoston toimintaan, punasolujen muodostumiseen ja aineenvaihduntaan.

Ihmisen elimistö ei pysty itse valmistamaan B12-vitamiinia, vaan sitä pitää saada ravinnosta.

B12-vitamiinia on pelkästään eläinperäisessä ruoassa: maidossa, lihassa, kalassa, maksassa ja kananmunassa.

Jos siis eläinperäiset tuotteet puuttuvat lautaseltasi kokonaan, et todennäköisesti saa riittävästi B12-vitamiinia.

Mitä B12-vitamiinin puute aiheuttaa?

Pitkäaikainen B12-vitamiinin puute aiheuttaa anemiaa ja hermoston oireita: väsymystä, uupumusta, lihasheikkoutta, puutumista ja muistin häiriöitä. Oireet voivat olla monimuotoisia ja epämääräisiä, ja niitä voi olla vaikea yhdistää juuri B12-vitamiinin puutteeseen.

Kenen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota B12-vitamiinin saantiin?

  • Ikääntyminen voi vaikuttaa B12-vitamiinin imeytymiseen. Ikäihmisillä muun muassa syljen erityksen väheneminen ja suoliston muutokset heikentävät B12-vitamiinin imeytymistä.
  • Vegaanit, jotka välttelevät kaikkea eläinperäistä ruokaa, eivät saa ravinnosta B12-vitamiinia. Jos olet vegaani, hanki tarvittava B12-vitamiini valmisteesta. Jos ruokavalioosi kuuluu kalaa ja maitotuotteita, B12-vitamiinin saannin kanssa on tuskin ongelmaa.
  • Hapon eritystä estävät lääkkeet vaikuttavat B12-vitamiinin imeytymiseen. Jos niitä käyttää jatkuvasti esimerkiksi ehkäisemään jonkin toisen lääkkeen aiheuttamia vatsavaivoja, voi olla syytä hakeutua verikokeella tehtävään B12-vitamiinitason mittaukseen tai käyttää B12-vitamiinivalmistetta. Happoja neutraloivat lääkkeet eivät haittaa vitamiinin imeytymistä ainakaan merkittävästi.

Jos kuulut johonkin edellä mainituista ryhmistä, keskustele B12-vitamiinin saannista asiantuntijamme kanssa apteekissa tai ota asia puheeksi lääkärin kanssa. B12-vitamiinipitoisuus voidaan tarvittaessa määrittää verikokeella.

Mitä eroja apteekin B12-vitamiinivalmisteissa on?

Suurin osa valmisteista on nieltäviä tai suussa hajoavia tabletteja, mutta B12-vitamiinia saa myös suusuihkeena ja tippoina. Suussa hajoava tabletti tai suihke on helpompi ottaa, jos sinulla on vaikeuksia niellä tabletteja. Muuten tuotteissa ei ole suuria eroavaisuuksia.