B12-vitamiinin lähteet ja hyödyt: nämä sinun kannattaa tietää B12-vitamiinista

Vegaani ottaa päivittäin B12-vitamiinia

Mihin B12-vitamiinia tarvitaan, mistä sitä saa ja voiko B12-vitamiinin puutetta olla? Pitääkö minun syödä B12-vitamiinia? Proviisori Virpi Kaivorinne vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin B12-vitamiinista.

Mihin tarvitsen B12-vitamiinia?

B12-vitamiinia tarvitaan muun muassa hermoston toimintaanpunasolujen muodostumiseen ja aineenvaihduntaan. Ihmisen uusiutuvat solut tarvitsevat B12-vitamiinia sekä folaattia DNA:n valmistamiseen. Siksi B12-vitamiinin puutos näkyy uusiutuvien solujen, kuten punasolujen muodostuksessa.

B12-vitamiinin lähteet – mistä saa B12-vitamiinia?

Ihmisen elimistö ei pysty itse valmistamaan B12-vitamiinia, vaan sitä pitää saada ravinnosta.

B12-vitamiinia on pelkästään eläinperäisessä ruoassa:

 • maidossa
 • lihassa
 • kalassa
 • maksassa
 • kananmunassa

Jos siis eläinperäiset tuotteet puuttuvat lautaseltasi kokonaan, et todennäköisesti saa riittävästi B12-vitamiinia. Jos siis olet kokonaan vegaani, hanki tarvittava B12-vitamiini ravintolisävalmisteesta. Jos ruokavalioosi kuuluu kalaa ja maitotuotteita, sinulla ei todennäköisesti ole ongelmia riittävässä B12-vitamiinin saannissa.

Hyödynnä artikkelin lukijan etu ja hanki NYT vitamiinit edullisesti netistä:

Ota 2 vitamiinituotetta, saat edullisemman -30 % etukoodilla: VITA124

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Syötä etukoodi kassalla hyödyntääksesi edun. Voimassa verkossa 30.4.2024 asti. 

Nainen syö B12-vitamiinilisää päivittäin, koska hän on vegaani.

B12-vitamiinin puutos ja oireet

B12-vitamiinin puutos syntyy, jos vitamiinia ei saa riittävästi ruokavaliosta tai sen imeytymisessä on häiriöitä esimerkiksi jonkun sairauden tai ruuansulatuskanavaan tehdyn toimenpiteen takia. Myös muutamat lääkkeet saattavat heikentää B12-vitamiinin imeytymistä.

B12-vitamiinin puute kehittyy hitaasti, sillä vitamiinia on varastoituneena elimistöön. Varastot riittävät jopa parin vuoden tarpeeseen. B12-vitamiinin puute on tavallisinta ikäihmisten keskuudessa, nuorilla sitä esiintyy harvoin. 

B12-vitamiinin puutoksen oireet:

Pitkäaikaisen B12-vitamiinin puutoksen oireita voivat olla:

 • anemia
 • hermoston oireet
 • väsymys ja uupumus
 • lihasheikkous ja puutuminen
 • muistin häiriöt

Oireet voivat olla monimuotoisia ja epämääräisiä, ja niitä voi olla vaikea yhdistää juuri B12-vitamiinin puutteeseen. B12-vitamiinin puutos saatetaan todeta, jos rutiinisti verenkuvaa tutkittaessa havaitaan suurentunut punasolujen tilavuus yhdessä anemian kanssa. Tällöin puhutaan megaloplastisesta anemiasta, ja sitä hoidetaan lääkärin ohjeiden mukaan. 

B12-vitamiinin viitearvot

B12-vitamiinin puutoksen selvittämiseen käytetään ensisijaisesti niin kutsuttua aktiivisen B12-vitamiinipitoisuuden (S-B12-TC2) määritystä. Sen viitearvot ovat:

 • puutostila: alle 20 pmol/l
 • mahdollinen puutos: 20–70 pmol/l
 • riittävä saanti: yli 70 pmol/l

Näiden ryhmien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota B12-vitamiinin saantiin:

 • Ikääntyneet: Ikääntyminen voi vaikuttaa B12-vitamiinin imeytymiseen. Muun muassa syljen erityksen väheneminen sekä mahalaukun ja suoliston limakalvon muutokset voivat heikentää B12-vitamiinin imeytymistä. B12-vitamiinin imeytymishäiriö voi iäkkäillä johtua myös surkastuttavasta mahalaukun tulehduksesta (atrofinen gastriitti).
 • Vegaanit: Kaikkea eläinperäistä ruokaa välttelevät eivät saa ravinnosta B12-vitamiinia. Jos olet vegaani, hanki tarvittava B12-vitamiini ravintolisävalmisteesta. Jos ruokavalioosi kuuluu kalaa ja maitotuotteita, B12-vitamiinin saannin kanssa ei ole ongelmaa.
 • Happolääkitystä käyttävät: Hapon eritystä estävät lääkkeet vaikuttavat B12-vitamiinin imeytymiseen. Jos niitä käyttää jatkuvasti esimerkiksi ehkäisemään jonkin toisen lääkkeen aiheuttamia vatsavaivoja, voi olla syytä hakeutua verikokeella tehtävään B12-vitamiinitason mittaukseen tai käyttää B12-vitamiinivalmistetta. Happoja neutraloivat lääkkeet eivät haittaa vitamiinin imeytymistä ainakaan merkittävästi.
 • Tulehduksellista suolistosairautta tai keliakiaa sairastavat: Mahalaukun ja suoliston sairaudet voivat vaikuttaa B12-vitamiinin imeytymiseen. 
 • Laihdutusleikkauksen läpikäyneillä saatetaan myös tavata matalia B12-pitoisuuksia
 • Diabeetikot: Diabeteslääke metformiinin käyttäjien B12-vitamiinipitoisuuksia kontrolloidaan yleensä säännöllisesti lääkärin toimesta. 

Jos kuulut johonkin edellä mainituista ryhmistä, keskustele B12-vitamiinin saannista asiantuntijamme kanssa apteekissa tai ota asia puheeksi lääkärin kanssa. Lääkäri voi antaa lähetteen verikokeeseen, jolla voidaan määrittää B12-vitamiinipitoisuus.

Mitä eroja apteekin B12-vitamiinivalmisteissa on?

B12-vitamiinia saadaan riittävästi monipuolisesta ja riittävästä ravinnosta. Ainoastaan heillä, jotka eivät nauti lainkaan eläintuotteita, on tärkeää nauttia B12-vitamiinia ravintolisänä. B12-vitamiini tukee hermoston normaalia toimintaa ja edistää normaalia punasolujen muodostumista.

Ravintolisänä B12-vitamiinia löytyy yksinään tai yhdessä foolihapon kanssa. Muutamaan valmisteeseen on yhdistetty myös B6-vitamiinia. Suurin osa valmisteista on nieltäviä tai suussa hajoavia tabletteja, mutta B12-vitamiinia saa myös suusuihkeena ja tippoina. Suussa hajoava tabletti tai suihke on helpompi ottaa, jos sinulla on vaikeuksia niellä tabletteja. Muuten tuotteissa ei ole suuria eroavaisuuksia.

Nieltävä B12-vitamiini:

 1. YA VAHVA B12-VITAMIINI 1,25 MG KAPS 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA VAHVA B12-VITAMIINI 1,25 MG KAPS 100 KPL
  24,90 €
 2. BEKO STRONG B12 1MG TABL 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BEKO STRONG B12 1MG TABL 100 KPL
  21,30 €
 3. BETOLVEX STRONG B12-VITAMIINI 1,25MG KAPS 90 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BETOLVEX STRONG B12-VITAMIINI 1,25MG KAPS 90 KPL
  Tarjoushinta 21,28 € Normaalihinta 26,60 €
 4. BETOLVEX B12-VITAMIINI 1MG TABL 50 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BETOLVEX B12-VITAMIINI 1MG TABL 50 KPL
  Tarjoushinta 10,24 € Normaalihinta 12,80 €

Hyvänmakuinen, pureskeltava tai suussa hajoava B12-vitamiini:

B12-vitamiini + foolihappo:

B12-vitamiinit erityistarpeisiin – tipat, suihkeet ja tuotteet kasvisruokavalion tueksi:

Lue lisää vitamiinien ja hivenaineiden tarpeesta kattavasta artikkelistamme.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Virpi Kaivorinne.