Meistä jokainen on varmasti joskus tullut flunssan yllättämäksi. Vaikka sairastaminen onkin tylsää, sen ei tarvitse tuntua ylenpalttisen kurjalta. Näin voit helpottaa flunssan oireita ja lyhentää flunssan kestoa kotioloissa.
Mikä aiheuttaa flunssan?
Sekä flunssa eli tavallinen nuhakuume ja voimakkaampia oireita aiheuttava influenssa ovat virusperäisiä hengitystietulehduksia. Ne tarttuvat ihmisestä toiseen pisaratartuntana hengitysilmasta, käsien välityksellä kosketuksesta, tai viruksia sisältäviltä pinnoilta, kuten ovenkahvoista tai vaikkapa tietokoneen näppäimistöstä.
Flunssan ensioireita ovat tuntemukset nielussa, jotka pian muuttuvat kurkkukivuksi. Flunssan muita alkuvaiheen oireita ovat vilunväristykset ja kuume. Flunssaan liittyy tavallisesti myös tukkoinen tai vuotava nenä, sekä päänsärkyä ja lihaskipua. Taudin oireet kestävät tavallisesti noin reilun viikon ajan. Varsinkin loppuvaiheessa ilmenee yskää, joka muuttuu vähitellen limaiseksi. Nenäerite voi flunssan loppua kohti muuttua vetisestä paksummaksi ja limaisemmaksi. Usein yskä jatkuu pidempään muiden oireiden lakattua.
Ehkäise flunssan tarttuminen
Helpoin tapa pienentää flunssan tartuntariskiä, on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Pese kädet huolellisesti aina ennen ruokailua ja ruoanlaittoa, sekä kun tulet kotiin ulkoa, ostoksilta tai töistä. Kädet tulee myös aina pestä wc-käynnin jälkeen. Vältä kasvojen koskettelua likaisilla käsillä.
Kädet pestään lämpimällä vedellä ja saippualla, ja on hyvä muistaa pestä peukalot, ranteet ja sormien välit erityisen huolellisesti. Käsihuuhde tai antiseptinen käsigeeli on oiva apu silloin, kun käsienpesu vedellä ei syystä tai toisesta ole mahdollista.
Näin hoidat flunssan oireita
Kuume- ja kipulääkkeet auttavat laskemaan kuumetta, ja ne lievittävät kurkkukipua ja kolotusta. Kurkkukivun lievitykseen saat apua myös nielua paikallisesti puuduttavista ja antiseptisista kurkkutableteista. Aikuisille ja lapsille sopivissa tuotteissa on eroja. Lapsille sopivat flunssanhoitotuotteet valitaan iän tai painon perusteella.
Vuotavan ja tukkoisen nenän oireita voi lievittää flunssapotilaan ikä huomioiden sopivalla nenäsumutteella tai -tipoilla. Muistathan, että nenäsumute on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, ja jokaisella perheenjäsenellä tulee olla käytössä oma pullo tartuntariskin pienentämiseksi. Pieniä vauvoja vaivaavaa nenäeritteen muodostumista voidaan helpottaa keittosuolatipoilla. Aikuisille lääkkeetön vaihtoehto tukkoisen nenän avaamiseksi on nenänhuuhtelukannu, jonka käyttö vaatii opettelua, mutta on helppoa ja miellyttävää oikealla tekniikalla.
Yskän lievitykseen – erityisesti jos yskä häiritsee yöunia – saat apua yskänärsytystä hillitsevällä tablettimuotoisella tai nestemäisellä yskänlääkkeellä. Liman irtoamista hengitysteistä edistät höyryhengityksen avulla.
Nielussa vaikuttava CE-merkitty sinkkiasetaatti voi lyhentää flunssaoireiden kestoa, kun käyttö aloitetaan mahdollisimman pian, viimeistään vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta. Vastustuskyvyn normaaliin tukemiseen sinkin ja C-vitamiinin yhdistelmävalmisteet ovat oiva apu silloin, kun sitrushedelmät ja marjat eivät maistu flunssapotilaalle. Lapsen vastustuskykyä tukevat pääasiassa samat arkiset asiat kuin aikuisellakin. Lapsiperhearjessa tavanomaisimpiin lastentauteihin kannattaakin varautua kattavalla kotiapteekilla.
Flunssan taltuttamisen kulmakivet
- Vältä voimakasta fyysistä rasitusta ja kuntoilua flunssan aikana.
- Anna itsellesi lupa levätä – näin vältyt myös ikäviltä jälkitaudeilta.
- Juo runsaasti nestettä. Jos pelkkä vesi tökkii, voit lisätä joukkoon hunajaa, inkivääriä tai sitruunaa.
- Hoida kuume ja kipu sopivalla kipulääkkeellä.
- Lievitä kurkkukipua, nuhaa ja yskää oireenmukaisilla lääkkeillä.
- Pese käsiä tiheään tahtiin, sillä flunssa tarttuu helposti kosketuksesta.