Näin lievität tilapäistä kipua

nainen kärsii kivusta

Kipu on elimistön oma suojamekanismi. Se on tapa varoittaa elimistöä ongelmasta, jonka aiheuttaja tulee hoitaa pois tai jota tulee välttää. Tilapäinen kipu kannattaa aina hoitaa, jotta se ei pitkity. Itsehoidossa kipua voidaan lievittää sekä lääkkeellisin että lääkkeettömin keinoin.

Mitä kipu on ja mistä se johtuu?

Kipu eli särky on aistimus, joka tuntuu pistelynä, poltteluna, jomotuksena, kivistyksenä, pakottavana, pahana olona ja arkuutena. Kipuaistimus viestittää elimistölle, että jokin on pielessä, ja ongelmanaiheuttajalle tulisi tehdä pikaisesti jotakin. Ihmisen elimistössä on kipuärsykkeisiin reagoivia kohtia, reseptoreja, jotka välittävät hermostoa ja selkäydintä pitkin aivoille tiedon kivusta. Aivot vastaanottavat tiedon ja paikantavat kivun lähteen ja voimakkuuden. Kipukynnys eli kivun voimakkuuden tuntemus ja kykymme sietää kipua vaihtelevat yksilöllisesti.

Kipu voi aiheutua ulkoisesta ärsykkeestä, kuten mekaanisesta, kuumasta tai kemiallisesta ärsykkeestä. Kipu voi aiheutua myös elimistön sisäisestä muutostilasta, esimerkiksi lihakseen, niveleen tai hermoon kohdistuneesta vammasta tai vauriosta. Jälkimmäisessä tapauksessa elimistö puolustautuu kivun aiheuttajaa vastaan vaimentamalla kipualueen liikkuvuutta tai verenkiertoa. Esimerkiksi lihasjumit ovat tuttu esimerkki tämän tyyppisestä tilanteesta.

Tulehdus on elimistön tyypillinen tapa reagoida kudosvaurioon. Tulehduksen yhteydessä esiintyvästä kivusta puhutaankin tavallisesti tulehduskipuna. Tulehduskipu syntyy, kun elimistön puolustusmekanismi tuottaa vauriokohteeseen tietynlaisia välittäjäaineita, prostaglandiineja, jotka ärsyttävät hermopäätteitä ja aikaansaavat kivun tunteen.

 1. THERMACARE NISKA, HARTIA, RANNE 3 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  THERMACARE NISKA, HARTIA, RANNE 3 KPL
  11,90 €
 2. OMRON HEAT TENS KIVUNLIEVITTÄJÄ 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  OMRON HEAT TENS KIVUNLIEVITTÄJÄ 1 KPL
  149,00 €
 3. EMENDO VEHNÄTYYNY PIENI MUSTA 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  EMENDO VEHNÄTYYNY PIENI MUSTA 1 KPL
  14,50 €
 4. MOVEX ICE KYLMÄ-KUUMA VOIDE 150 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MOVEX ICE KYLMÄ-KUUMA VOIDE 150 ml
  16,90 €

Miten lievitän kipua turvallisesti?

Tilapäisiä kiputiloja, kuten hammassärkyä, kuukautiskipuja ja päänsärkyä voidaan hoitaa omatoimisesti itsehoitolääkkeillä. Myös flunssaan liittyvää kuumeilua on mahdollista alentaa kipu- ja kuumelääkkeillä. Itsehoidossa kipua voi lyhytaikaisesti helpottaa suun kautta otettavilla kipulääkkeillä sekä paikallishoitoon tarkoitetuilla lääkevalmisteilla. Tavallisesti kivun hoitoon tarkoitetut lääkkeet ovat tulehduskipulääkkeitä eli anti-inflammatorisia analgeetteja tai kipu- ja kuumelääke parasetamolia.

Tulehduskipulääkkeet

Tulehduskipulääkkeet (ibuprofeeni, ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja naprokseeni) sopivat silloin, kun kipuun liittyy tulehdusta. Tulehdus voi kivun lisäksi ilmetä alueen turvotuksena ja kuumotuksena. Tilapäisessä käytössä tulehduskipulääkkeet ovat hyvin siedettyjä. Käytä tulehduskipulääkettä aina mahdollisimman lyhyen aikaa. Ne eivät välttämättä sovi kivun hoitoon, jos

 • sinulla on närästystä tai muita ruoansulatuskanavan sairauksia
 • sinulla on astma tai olet allerginen jollekin lääkkeen ainesosalle
 • olet raskaana tai imetät
 • käytät säännöllisesti muita lääkkeitä, kuten veren hyytymistä estäviä lääkkeitä
 • sinulla sydän- tai verisuonitauti
 • verenhyytymisesi on poikkeava tai tulehduskipulääke on aiemmin aiheuttanut vatsavaivoja, mustelmien lisääntymistä tai nenäverenvuotoja.
 • maksasi tai munuaistesi toiminta on heikentynyt
 • käytät toista tulehduskipulääkettä samaan aikaan

Varmista apteekista lääkkeen soveltuvuus itsellesi ennen käytön aloittamista. Kerro apteekin farmaseuteille myös, jos kärsit allergioista. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen ja ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen, jos oireet pahenevat.

Parasetamoli

Parasetamoli sopii lyhytaikaisessa käytössä useimmille, myös odottaville ja imettäville äideille, lapsille, vanhuksille ja astmaatikoille. Parasetamoli on käyttökelpoinen erityisesti päänsäryssä, johon ei liity niska-hartia-alueen jännitystiloja, flunssan aiheuttamaan särkyyn ja kuumeen alentamiseen. Älä käytä useampaa parasetamolia sisältävää lääkettä samaan aikaan ja tarkista muiden lääkkeiden yhteensopivuus apteekista. Lue annosteluohje huolellisesti valmisteen pakkausselosteesta. Jos sinulla on sydämen vajaatoiminta, maksa- tai munuaissairaus, tai käytät runsaasti alkoholia tai olet alipainoinen, keskustele parasetamolin käytöstä lääkärin kanssa. Myös jos kipu tai kuume pitkittyy, käänny lääkärin puoleen.

 1. ActiPatch Muscle & Joint Pain Relief | Muut tuotteet
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACTIPATCH MUSCLE & JOINT PAIN RELIEF 1 kpl
  49,90 €
 2. HUGO FROSCH KUUMAVESIPULLO SYDÄN 1 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  HUGO FROSCH KUUMAVESIPULLO SYDÄN 1 kpl
  19,90 €
 3. ICE 'N' HOT KAKSIVAIKUTTEINEN KYLMÄ-LÄMPÖGEELI 90 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. THERMACARE SELKÄ 2 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  THERMACARE SELKÄ 2 KPL
  11,90 €

Lääkemuoto valitaan yksilöllisesti

Kipuun tarkoitettuja lääkevalmisteita on saatavissa eri muodoissa. Näin myös pienten lasten tai nielemisvaikeuksista kärsivien lääkityksen annostelua helpottavia valmisteita löytyy apteekista. Kipuun tarkoitettuja valmisteita ovat:

 • suun kautta veden kera otettavat tabletit
 • veteen sekoitettavat poretabletit
 • suussa liukenevat tabletit
 • suoraan suuhun kaadettavat annosjauheet ja –rakeet
 • suun kautta otettavat nestemäiset liuokset ja oraalisuspensiot
 • peräpuikot
 • paikalliskäyttöön tarkoitetut geelit ja voiteet

Onko kipua mahdollista hoitaa ilman lääkkeitä?

Tilapäisenä oireena ilmenevää kipua voidaan lievittää myös lääkkeettömin vaihtoehdoin. Maltillinen liikunta, hieronta ja venyttely voivat auttaa lihaskramppien ja lihasjumien avaamisessa. Kokeile myös paikalliseen hoitoon tarkoitettuja lämpölaastareita-tyynyjä tai vaikkapa TENS laitetta, menetelmää, jota käytetään muun muassa urheilulääkäreiden ja fysioterapeuttien vastaanotolla. Kylmägeeli viilentää ja vähentää turvotusta kipualueella. Jotkut vannovat kylmä-kuuma-voiteiden nimeen!

 1. OMRON PAIN RELIEVER E3 INTENSE 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  OMRON PAIN RELIEVER E3 INTENSE 1 KPL
  99,00 €
 2. ICE POWER KYLMÄGEELI 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ICE POWER KYLMÄGEELI 150 ML
  12,50 €
 3. YA KYLMÄGEELI 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA KYLMÄGEELI 150 ML
  10,90 €
 4. HUGO FROSCH KUUMAVESIPULLO PUNAINEN 1 kpl
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  HUGO FROSCH KUUMAVESIPULLO PUNAINEN 1 kpl
  19,90 €