Näin lievität tilapäistä kipua

Näin lievität tilapäistä kipua

Kipu on elimistön oma suojamekanismi. Se on tapa varoittaa elimistöä ongelmasta, jonka aiheuttaja tulee hoitaa pois tai jota tulee välttää. Tilapäinen kipu kannattaa aina hoitaa, jotta se ei pitkity. Itsehoidossa kipua voidaan lievittää sekä lääkkeellisin että lääkkeettömin keinoin.

Mitä kipu on ja mistä se johtuu?

Kipu eli särky on aistimus, joka tuntuu pistelynä, poltteluna, jomotuksena, kivistyksenä, pakottavana, pahana olona ja arkuutena. Kipuaistimus viestittää elimistölle, että jokin on pielessä, ja ongelmanaiheuttajalle tulisi tehdä pikaisesti jotakin. Ihmisen elimistössä on kipuärsykkeisiin reagoivia kohtia, reseptoreja, jotka välittävät hermostoa ja selkäydintä pitkin aivoille tiedon kivusta. Aivot vastaanottavat tiedon ja paikantavat kivun lähteen ja voimakkuuden. Kipukynnys eli kivun voimakkuuden tuntemus ja kykymme sietää kipua vaihtelevat yksilöllisesti.

Kipu voi aiheutua ulkoisesta ärsykkeestä, kuten mekaanisesta, kuumasta tai kemiallisesta ärsykkeestä. Kipu voi aiheutua myös elimistön sisäisestä muutostilasta, esimerkiksi lihakseen, niveleen tai hermoon kohdistuneesta vammasta tai vauriosta. Jälkimmäisessä tapauksessa elimistö puolustautuu kivun aiheuttajaa vastaan vaimentamalla kipualueen liikkuvuutta tai verenkiertoa. Esimerkiksi lihasjumit ovat tuttu esimerkki tämän tyyppisestä tilanteesta.

Tulehdus on elimistön tyypillinen tapa reagoida kudosvaurioon. Tulehduksen yhteydessä esiintyvästä kivusta puhutaankin tavallisesti tulehduskipuna. Tulehduskipu syntyy, kun elimistön puolustusmekanismi tuottaa vauriokohteeseen tietynlaisia välittäjäaineita, prostaglandiineja, jotka ärsyttävät hermopäätteitä ja aikaansaavat kivun tunteen.

Miten lievitän kipua turvallisesti?

Tilapäisiä kiputiloja, kuten hammassärkyä, kuukautiskipuja ja päänsärkyä voidaan hoitaa omatoimisesti itsehoitolääkkeillä. Myös flunssaan liittyvää kuumeilua on mahdollista alentaa kipu- ja kuumelääkkeillä. Itsehoidossa kipua voi lyhytaikaisesti helpottaa suun kautta otettavilla kipulääkkeillä sekä paikallishoitoon tarkoitetuilla lääkevalmisteilla. Tavallisesti kivun hoitoon tarkoitetut lääkkeet ovat tulehduskipulääkkeitä eli anti-inflammatorisia analgeetteja tai kipu- ja kuumelääke parasetamolia.

Tulehduskipulääkkeet

Tulehduskipulääkkeet (ibuprofeeni, ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja naprokseeni) sopivat silloin, kun kipuun liittyy tulehdusta. Tulehdus voi kivun lisäksi ilmetä alueen turvotuksena ja kuumotuksena. Tilapäisessä käytössä tulehduskipu lääkkeet ovat hyvin siedettyjä. Ne eivät välttämättä sovi kivun hoitoon, jos

 • sinulla on närästystä tai muita ruoansulatuskanavan sairauksia
 • sinulla on astma tai olet allerginen jollekin lääkkeen ainesosalle
 • olet raskaana tai imetät
 • käytät säännöllisesti muita lääkkeitä, kuten veren hyytymistä estäviä lääkkeitä
 • sinulla vaikea sydän- tai verisuonitauti
 • maksasi tai munuaistesi toiminta on heikentynyt
 • käytät toista tulehduskipulääkettä samaan aikaan

Varmista apteekista lääkkeen soveltuvuus itsellesi ennen käytön aloittamista.

Parasetamoli sopii lähes kaikille

Parasetamoli on oikein annosteltuna turvallinen kipulääke, joka sopii useimmille, myös odottaville ja imettäville äideille, lapsille, vanhuksille ja astmaatikoille. Parasetamoli on käyttökelpoinen erityisesti päänsäryssä, johon ei liity niska-hartia-alueen jännitystiloja, flunssan aiheuttamaan särkyyn ja kuumeen alentamiseen. Tarkista oikea annosteluohje valmisteen pakkausselosteesta. 

Lääkemuoto valitaan yksilöllisesti

Kipuun tarkoitettuja lääkevalmisteita on saatavissa eri muodoissa. Näin myös pienten lasten tai nielemisvaikeuksista kärsivien lääkityksen annosteleminen on helppoa. Kipuun tarkoitettuja valmisteita ovat

 • suun kautta veden kera otettavat tabletit
 • veteen sekoitettavat poretabletit
 • suussa liukenevat tabletit
 • suoraan suuhun kaadettavat annosjauheet ja –rakeet
 • suun kautta otettavat nestemäiset liuokset ja oraalisuspensiot
 • peräpuikot
 • paikalliskäyttöön tarkoitetut geelit ja voiteet

Onko kipua mahdollista hoitaa ilman lääkkeitä?

Kipua voidaan lievittää myös lääkkeettömin vaihtoehdoin. Maltillinen liikunta, hieronta ja venyttely voivat auttaa lihaskipuihin ja lihasjumien avaamisessa. Kokeile myös paikalliseen hoitoon tarkoitettuja lämpötyynyjä tai –laastareita, tai vaikkapa TENS laitetta, menetelmää, jota käytetään muun muassa urheilulääkäreiden ja fysioterapeuttien vastaanotolla. Kylmägeeli viilentää ja vähentää turvotusta kipualueella.


Lue lisää

Näin vältät liikuntavammat

Näin vältät liikuntavammat

Kaunis sää houkuttelee lenkkipolulle. Aloittelijan krempat pysyvät loitolla lämmittelyllä, maltilla ja magnesiumilla. Lue vinkit yleisimpien liikuntavammojen hoitoon ja ehkäisyyn.

Lue lisää
10 vinkkiä toimistoon: Näin vältät niskajumit ja hartiasäryt

10 vinkkiä toimistoon: Näin vältät niskajumit ja hartiasäryt

Hartiat jumissa? Muistatko, milloin on syytä käyttää lämpötyynyä, milloin kylmägeeliä? Entä tiesitkö, että väärät kengät voivat kipeyttää niskan? Katso 10 vinkkiä toimistoon niin vältät niskajumit!

Lue lisää
Vinkkejä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

Vinkkejä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

Syksy on perinteisesti flunssakauden aikaa. Meistä jokainen on varmasti joskus tullut flunssan yllättämäksi. Vaikka sairastaminen onkin tylsää, sen ei tarvitse tuntua ylenpalttisen kurjalta. Voit helpottaa flunssan oireita ja lyhentää flunssan kestoa hyvinkin helposti kotioloissa.

Lue lisää

Teemat