Parhaat kosteuttavat silmätipat? Löydä juuri sinulle sopiva tuote

Päätetyötä tekevä nainen hieroo kuivia silmiä

Kuivat silmät riesana? Tarjoa silmillesi siis lisäkosteutta. Mutta miten valita itselle sopivimmat ja parhaat kosteuttavat silmätipat? Kenelle sopii geelimäinen tai voidemainen tuote? Entä valitako silmätipat säilöntäaineella vai ilman? Lue farmaseutin vinkit, niin tuoteviidakossa suunnistaminen helpottuu.

Kuivat silmät – miltä ne tuntuvat ja mistä vaiva johtuu?

Moni kärsii kuivista silmistä. Kuivien silmien tyypillisiä oireita ovat kirvely, punoitus, vetisyys ja roskan tunne.

Kuivasilmäisyys on silmän pinnan melko yleinenkin sairaus. Kuivuuden takana voi olla:

 • tuuli, pakkanen tai aurinko
 • kuiva huoneilma tai ilmastointi
 • piilolinssien käyttö
 • näyttöpäätetyö
 • allergia
 • ikääntyminen
 • jotkin sairaudet ja lääkkeet

Useimmiten kuivasilmäisyys on lievää, ja sitä pystyy hoitamaan itse. Jos kuivasilmäisyyden oireet kuitenkin pahenevat, niin kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Silmät kutiavat, jos olen liian kauan puhelimella. Olisiko kosteuttavista silmätipoista apua?

Kun tuijotat puhelinta tai tietokonetta, silmien räpyttelytahti hidastuu ja silmien kosteutus ei toimi normaalisti. Ruutuaddiktin kannattaa siis käyttää kosteuttavia silmätippoja. Sama koskee vaikkapa opiskelijaa, joka lukee paljon.

Muista välillä myös räpytellä silmiä, katsoa kauemmas ja puristaa silmät kiinni muutaman kerran. Sekin voi auttaa silmiä pysymään kosteampina.

Kosteuttavat silmätipat – miten niitä käytetään?

 • Tärkeintä on käyttää silmätippoja säännöllisesti, jos sinulla on taipumusta kuiviin silmiin – ei vain silloin, kun oireet puskevat päälle kunnolla.
 • Voit käyttää tippoja vaikka useita kertoja vuorokaudessa.
 • Tippoja saa käyttää huoletta vaikka ympäri vuoden, jos tarve vaatii.
 • Jos käytät joitain silmälääkkeitä, älä laita niitä ja kosteuttavia silmätippoja heti peräjälkeen. Varmista sopiva annostusväli pakkauksesta tai farmaseutilta.

Tarkasta pakkauksesta myös, kuinka kauan avattu pullo säilyy käyttökelpoisena.

Miten valitsen minulle parhaat silmätipat?

Ota huomioon ainakin nämä seikat kosteuttavien silmätippojen hankinnassa:

Kosteuttavia silmätuotteita on saatavilla monenlaisessa muodossa ja pakkauksessa: vesimäisenä tippanageelimäisenä tippana ja silmävoiteena sekä pullossakerta-annospipeteissä ja suihkeena.

Tässä nyrkkisääntö silmätippaostoksille:

Käytän piilolinssejä – mikä tippa minulle sopii?

Valitse piilolinssien kanssa säilöntäaineeton silmätippa. Kerta-annospipeteissä olevat tipat ovat aina säilöntäaineettomia, mutta toki muitakin silmätippoja piilolinssien käyttäjille. Varmista tuotteen sopivuus sinulle silti aina myös pakkauksesta.

Säilöntäaineettomat tipat sopivat tietysti myös, jos olet allerginen säilöntäaineille.

Kosteuttava silmäsuihke – kenen kannattaa valita silmäsuihke?

Jos sinun on hankala saada tipat pullosta silmään, valitse kosteuttava silmäsuihke. Sen saat varmemmin ja kätevimmin sinne, minne pitääkin.

Silmäsuihkeet sopivat myös kesken päivän esimerkiksi näyttöpäätetyötä tekevälle, sillä ne ovat yleensä kevyitä ja vesimäisiä, eivätkä sumenna näköä. 

Lisäksi silmäsuihke on näppärä silmämeikin kanssa, sillä se ei ainakaan sotke ripsiväriäsi.

Kosteuttava silmävoide – kenelle se sopii?

Kosteuttavat silmävoiteet auttavat, kun oireet ovat vaikeammat, sillä silmävoide voitelee tehokkaasti kuivien silmien pintaa. 

Paksuja voiteita kannattaa käyttää vasta illalla nukkumaan mennessä, sillä ne sumentavat näköä. Valitse hankaliin oireisiin päiväkäyttöön kevyempi tuote, esimerkiksi geelimäinen tippa.

Milloin kerta-annospipetti on hyvä valinta?

Valitse kerta-annospipetti esimerkiksi jos käytät kosteuttavia tippoja vain harvakseltaan.

Koska silmätippapipeteissä olevissa tipoissa ei ole säilöntäainetta, ne sopivat myös piilolinssien käyttäjille ja säilöntäaineallergikoille.

Milloin kannattaa valita kosteuttava tippa, jossa on mukana UV-suoja?

Esimerkiksi jos ulkoilet paljon. UV-suojalla varustettu silmätippa on kuitenkin vain lisäsuoja, eli älä unohda aurinkolaseja!

En tiedä, onko minulla kuivat silmät vai allergiaoireita – minkä tuotteen valitsen?

Allergiassa ja kuivasilmäisyydessä on samantyyppisiä oireita: lievää kutinaa, kirvelyä, punoitusta ja vuotamista. Lisäksi kuivasilmäisyyteen voi liittyä allergiaoireita ja päinvastoin

Aina ei siis ole yksiselkoista, kummasta on kyse. Esimerkiksi keväällä silmät voivat yhtä aikaa oirehtia siitepölystä, katupölystä ja kuivua auringosta.

Jos kosteuttavat silmätipat eivät auta oireisiin, voi kyse olla allergiasta. Silloin kannattaa kokeilla antihistamiinia sisältäviä silmätippoja. Allergiaan voi viitata sekin, jos silmäoireita on vain keväisin.

Oikea silmätippa tulee valita sen mukaan, onko kyse allergiasta vai kuivista silmistä. Tarve voi olla molemmille. 

Apua tuotteiden valintaan saat Yliopiston Apteekin farmaseuteilta niin kivijalasta kuin verkon chat-palvelusta.

7 x Hyvä silmätippa kuiville silmille

 • Kerta-annospipetit ovat kätevä ratkaisu, jos tarvitset kosteuttavia silmätippoja harvoin. Systane Ultra -silmätipat sopivat lieviin oireisiin. Säilöntäaineeton.
 • Suojaa silmät auringolta kosteuttavilla ja säilöntäaineettomilla Hyabak-silmätipoilla, joissa on mukana UV-suoja. Muista silti myös käyttää aurinkolaseja! 
 • Membrasin Vision Vitality -kapselit sisältävät muun muassa tyrniöljyä. Sen beetakaroteenista elimistö muodostaa A-vitamiinia, joka auttaa ylläpitämään silmien hyvinvointia.
 • Tearsagain Sensitive -silmäsuihketta on helppo lisätä pitkin päivää, vaikka silmissä olisi meikkiä. Kosteuttava ja rauhoittava suihke sopii erityisesti herkille, kuiville ja ärtyneille silmille. Säilöntäaineeton.
 • Jos kärsit keskivaikeasta tai vaikeasta kuivasilmäisyydestä, YA Tehokosteuttava silmätippa tuo avun. Tuotteella on allergiatunnus, ja se on säilöntäaineeton.
 • Paksu, kosteuttava Bevita Eye A -silmävoide sopii yökäyttöön. Se lievittää kuivien silmien oireita pitkään. Säilöntäaineeton.
 • Allervex-silmäsuihke on kuivasilmäisen allergikon valinta. Se yhtä aikaa kosteuttaa ja tukee allergisen sidekalvotulehduksen hoitoa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen.