Kuivat silmät: oireet ja vinkit vuotavien silmien kutinaan

Naisella on päätetyöstä johtuvat kutisevat ja kuivat silmät

Silmät vuotaa? Vuotavat silmät, silmien kutina ja kirvely sekä roskien tuntu silmissä kertoo, että saatat kärsiä kuivista silmistä. Farmaseuttimme kertoo, miten valitset parhaat kosteuttavat tuotteet ja silmätipat kuiville silmille.

Millaiset oireet kertovat, että kärsin kuivista silmistä?

Kuivat silmät tuntuvat polttavilta ja kirveleviltä, ja niissä on roskan tunnetta ja kutinaa. Silmät punoittavat ja ärtyvät helposti, ja saatat kyynelehtiä runsaasti. Hoitamattomina kuivat silmät voivat vaikuttaa jopa näkökykyyn.

Huomaa, että allergiseen silmätulehdukseen liittyy usein samanlaisia oireita kuin kuiviin silmiin: kirvely, roskan tunne, vetistely ja lievä kutina. Mahdollisesta silmätulehduksesta kielivät kuitenkin rähmiminen ja aamulla yhteen liimautuneet silmäluomet.

Mistä kuivat silmät johtuvat?

Silmien kuivuminen ja siitä johtuvat oireet saattavat johtua esimerkiksi seuraavista syistä:

  • Ilmankosteuden väheneminen: Talvella ulko- ja sisäilman kosteus vähenee, mikä aiheuttaa monille kuivasilmäisyyttä. Usein kuivasilmäisyyden oireet alkavat jo syksyllä, kun lämmityskausi alkaa, ja pahimmillaan oireet ovat talvella.
  • Runsas ruutuaika: Työskentely näyttöpäätteellä ja muu runsas ruutuaika voi aiheuttaa silmien kuivuutta. Räpyttelet silmiä todennäköisesti harvemmin ruudun edessä harvemmin kuin muutoin, jolloin kyynelnestettä haihtuu enemmän. Muista siis räpytellä silmiä, kun olet ruudun äärellä! Pidä myös riittävästi taukoja, jotta silmäsi saavat levätä. Kohdista 20 minuutin välein katse johonkin 20 metrin päässä olevaan 20 sekunnin ajaksi. Ota myös välillä aikaa pienelle taukojumpalle tai rentouttavalle venyttelylle, jonka aikana myös silmäsi saavat tauotusta näyttöpäätetyöstä.
  • Piilolinssien käyttö: Liiallinen piilolinssien käyttö saattaa kuivattaa silmiä, samoin allergisoituminen piilolinssien hoitonesteelle tai linssien materiaalille. Monilla on kuivasilmäisyyttä laserleikkausten tai muiden silmäoperaatioiden jälkeen. Kostuttavien silmätippojen käyttö tekee piilolinssien käytöstä miellyttävämpää ja piilolinssien poistamisesta vaivattomampaa.

Kuivasilmäisyyttä voivat aiheuttaa myös puhaltava ilmastointi, allergiat, hormonaaliset muutokset kuten vaihdevuodet, lääkehoito kuten beetasalpaajat, perinnöllisyys tai jokin sairaus. Kuivat silmät alkavat usein vaivata myös iän myötä, kun kyynelten eritys vähenee.

Kuivien silmien hoito

Silmien kosteutukseen on olemassa paljon erilaisia tuotteita, kuten silmätippoja, -geeliä, -voidetta ja -suihketta. Tippoja ja geeliä löytyy myös kerta-annospipeteissä. Valitse lieviin kuivuuden oireisiin kevyemmät tuotteet ja vaikeisiin oireisiin geelimäinen tuote tai öljypitoiset tipat. Geelimäiset tuotteet voivat sumentaa hetkeksi näkökykyä, joten suihke voi olla tippoja näppärämpi esimerkiksi näyttöpäätetyöläiselle työpäivän aikana.

Käytä kosteuttavia tuotteita näin:

  • Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman tuotteen. Aloita esimerkiksi yhdellä juoksevammalla ja yhdellä paksummalla valmisteella.
  • Jos oireesi ovat voimakkaita, laita yöksi silmävoidetta. Nukkuessa kyynelten eritys vähenee, joten silmät kuivuvat.
  • Käytä silmien kosteutukseen tarkoitettuja tuotteita niin usein kuin on tarve. Valmisteesta riippuen silmätippoja laitetaan aluksi jopa 15–30 minuutin välein, myöhemmin muutaman kerran päivässä.
  • Jos tiedät, milloin silmäsi tyypillisesti alkavat kuivua, voit käyttää kostuttavaa tuotetta jo ennen oireiden alkamista, esimerkiksi ennen kuin alat lukea.
  • Älä kosketa silmää tai muita pintoja tippapullon tai voideputkilon kärjellä, jotta silmä ei vaurioidu kärjen raapaisusta ja kostutusaine säilyy puhtaana.
  • Jos käytössäsi on myös muita silmälääkkeitä, odota 15 minuuttia eri lääkkeiden tiputtamisen välillä. Silmävoiteissa aika on vieläkin pidempi. Kosteuttava tuote laitetaan silmään aina viimeisenä.
  • Varmista tuotteen käyttöaika. Käyttöaika avaamisen jälkeen vaihtelee 1–6 kuukauden välillä. Osa kerta-annospipeteistä on kertakäyttöisiä. Iso osa tuotteista on nykyään säilöntäaineettomia. Ne sopivat erityisesti niille, jotka ovat yliherkkiä säilöntäaineelle.

Piilolinssit ja silmätipat: miten piilolinssien kanssa käytetään silmätippoja?

Silmätippoja voi annostella suoraan piilolinssille 1–2 tippaa juuri ennen kuin laitat linssin silmään. Kaikentyyppisten piilolinssien käyttäjille sopivat mainiosti esimerkiksi kaikki YA:n oman tuotesarjan silmätipat

Myös monen muun tuotemerkin silmätipat sopivat piilolinssien käyttäjille

Miten voin ehkäistä silmien kuivumista?

Käytä ulkona suojaavia laseja, kuten aurinkolaseja, sillä tuulelle ja auringolle altistuminen voi nopeuttaa kyynelnesteen haihtumista.

Laita kostuttavia silmätippoja ennen kuin lähdet kylmään ulkoilmaan.

Nuku riittävästi. Kyynelnesteen eritys ja rakenne muuttuvat eri vuorokaudenaikoina ja eri vireystiloissa.

Vältä silmien huuhtomista vesijohtovedellä. Vaikka se tuntuisi hyvältä, se kuivattaa vähitellen silmiä.

Huoneilman kostuttaminen voi auttaa kuiviin silmiin.

Älä sauno liian kuumassa. Saunassa on lisäksi hyvä olla kosteat löylyt.

3 x hyvät silmätipat

YA tehokosteuttavat silmätipat sisältävät hyaluronaania ja trehaloosia, jotka yhdessä tekevät tuotteesta erityisen tehokkaasti kosteuttavan. Säilöntäaineeton uutuus sopii pitkäaikaiseen ja toistuvaan käyttöön sekä piilolinssien käyttäjille.

Bevita Eye -kerta-annospakkauksen annospipetit ovat uudelleensuljettavia ja säilyvät käyttökelpoisina 12 tunnin ajan avaamisesta. Näppärä tuote kulkee käsilaukussa mukana yllättävään tarpeeseen.

Tearsagain silmäsuihke annostellaan suljetuille silmille noin 10 senttimetrin etäisyydeltä – tai 20 senttimetrin päästä, jos sinulla on silmämeikkiä.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti ja valikoimapäällikkö Iiris Räsänen.