Näin helpotat oloa syötyäsi liikaa

ylensyönti

Söitkö liikaa juhlapöydässä? Kuvio on vanha tuttu: kun tuhtia, rasvaista ja suolaista ruokaa syö liikaa, saa vaivoikseen vatsakipua, närästystä, pahoinvointia ja ummetusta. Huono olo väistyy aikanaan, mutta odottelun lisäksi voit helpottaa oloasi myös näillä vinkeillä.

1. Juo hieman

Jos vatsa on pinkeänä, ei suuhun välttämättä tee mieli laittaa mitään. Kannattaa kuitenkin yrittää. Juominen helpottaa oloa, sillä se ylläpitää ruoansulatusta sekä aineenvaihduntaa ja saa suolen toimimaan paremmin. Nesteiden nauttiminen myös ehkäisee ummetusta, joka ähkystä usein seuraa.

Vettä tai esimerkiksi teetä voi juoda pieniä määriä kerralla, kunnes tukala ähky olo vatsassa väistyy. Vältä kuplajuomia ja alkoholia. Hiilihapolliset juomat keräävät vatsaan ilmaa, ja alkoholi poistaa nesteitä, mikä on ummetuksen kannalta huono juttu.

Hanki vatsatuotteita edullisesti hyödyntäen artikkelin lukijan etukoodi!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* vatsa-kategorian tuotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Voimassa verkossa 30.6.2023 asti.

KAIKKI vatsa-kategorian tuotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: VATSA420

2. Lähde liikkeelle

Jos jämähdät paikoillesi, saman tekee myös suolistosi. Erityisesti istuminen heikentää vatsan toimintaa. Kun raskain olo helpottaa, lähde rauhalliselle kävelylle. Kovatempoinen urheilu ja hyppivät liikkeet voivat painaa vatsassa, joten liiku sen rajoissa, mikä tuntuu sinusta hyvältä. Rauhallinen venyttelykin on parempi vaihtoehto, kuin sohvalla makoilu.

3. Pienempiä määriä kerralla

Ähkyn oireet johtuvat siitä, että vatsassa ja suolistossa on kerralla liikaa tavaraa. Elimistö ei osaa pilkkoa ruokaa tavallista nopeammin, vaan vatsaan pysähtynyt massa aiheuttaa kipua ja turvotusta.

4. Valitse oikea apu närästykseen

Ähkystä johtuvaan närästykseen ei välttämättä kannata käyttää närästyksen hoitoon käytettäviä vatsahapon ehkäisijöitä, koska vatsahappoja nimenomaan tarvitaan ruoansulatuksessa. Jos rintalastan alla polttelee ja kurkkuun nousee hapan tunne, kokeile närästyslääkkeistä vatsahappojen neutraloijia, jotka ovat vatsalle hellä vaihtoehto.

5. Venyttele

Kun vatsan sisältö pitää saada liikkeelle, venyttely on hyvä apu. Kaikki kiertoliikkeet hierovat vatsaa sisältäpäin. Niitä voit tehdä istuen tai maaten ja samalla rauhallisesti hengitellen. Venyttelyn kruunaa selinmakuu, jossa hermosto lepää.

6. Ehkäise ummetus

Tukalasta olosta seuraa usein myös tiukka uloste. Ummetusta voit ehkäistä sekä kuiduilla että laksatiiveilla. Jos valitset kuituvalmisteet, muista, että niiden kanssa tulee nauttia paljon nestettä. Muuten kuidut voivat vetää vatsan vielä pahemmin jumiin. Tässä mielessä osmoottiset laksatiivit ovat turvallisempi vaihtoehto, sillä ne vetävät suoleen nestettä, mikä pehmentää ulostemassaa.

7. Tiedä, milloin on aika mennä lääkäriin

Ähkystä johtuu harvoin mitään vakavaa. Kuitenkin jos kipu on poikkeuksellisen voimakasta eivätkä omat konstit auta, kannattaa hakea apua. Voimakkaan närästyksen kohdalla on myös hyvä tietää, että oireet voivat olla myös sydänperäisiä. Jos siis närästys on sinulle uusi oire, joka ei tunnu helpottavan, kannattaa käydä lääkärissä varmistamassa, mistä on kyse.

8. Ota rennosti

Tässä vaiheessa olet jo tehnyt kaikkesi ähkyn oireiden lievittämiseen. Olo on varmasti tukala, mutta se helpottaa kyllä. Ähkystä ei kannata stressata tai syyllistää itseään – mopo lähti käsistä, ei sen vakavampaa. Ole armollinen itsellesi.

9. Syö lisää kevyesti

Ylensyönti voi muistuttaa itsestään vielä aamiaispöydässä. Älä silti jätä ateriaa väliin. Syöminen ja juominen pitävät aineenvaihdunnan käynnissä, eikä ähkyä siksi kannata hyvitellä pikku paastolla. Aloita päivä esimerkiksi luumuilla, päärynöillä tai kuitupitoisilla marjoilla ja leseillä, ja muista nauttia runsaasti nestettä.