Vatsakipu, turvotus ja ilmaa vatsassa – näin helpotat oloa

naisen vatsaa turvottaa ja hänellä on ilmaa vatsassa

Mahassa kiertää, pierettää ja vatsa pömpöttää kuin ilmapallo? Miten saada vatsan turvotus pois? Helpota ja ehkäise ilmavaivoja näillä farmaseutin vinkeillä.

Kuinka monta kertaa ihminen piereskelee päivässä? 

Kaasun muodostuminen on yksilöllistä, mutta keskimäärin ruoansulatuselimistössä muodostuu 7–8 desilitraa kaasuja päivässä. Normaalin ylärajana pidetään noin 25:tä pierua päivässä. Joillakuilla osa ilmasta poistuu suun kautta röyhtäisyinä.

Hyödynnä etukoodi ja tilaa vatsatuotteet edullisesti netistä!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* vatsa-kategorian tuotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Voimassa verkossa 30.4.2024 asti.

KAIKKI vatsa-kategorian tuotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: VATSA124

Tiesithän, että kattavat toimitusvaihtoehtomme, kuten kotiinkuljetus sekä Wolt-pikatoimitus toimittavat tarvitsemasi tuotteet vaikka kotiovellesi!

Mistä ilmavaivat johtuvat?

Ilmavaivat ovat hyvin tavallinen vaiva. Jokaisen suolistossa on kaasuja. Niitä aiheuttavat ruoansulatus- ja suoliston bakteerit. Suolistoon päätyy ilmaa myös nielemällä.

Tietyt ruoka-aineet aiheuttavat enemmän kaasuja kuin toiset – näitä ovat esimerkiksi palkokasvit, kaalit ja kokojyvätuotteet sekä makeutusaineet. Se, miten suolisto reagoi ruoka-aineisiin, on yksilöllistä. Toisella hernekeittopäivä tuntuu vatsassa, toiselle ei tule mitään oireita.

Joskus ilmavaivojen syynä voi olla laktoosi-intoleranssi, keliakia tai ärtyneen suolen oireyhtymä.

Vatsa täynnä ilmaa: miten helpotan oloa?

Kun vatsaa turvottaa ja olo on tukala, suolikaasut olisi hyvä saada liikkeelle, jotta kivuliaat ilmavaivat helpottavat. Älä siis pidättele pierua – se vain pahentaa oireita. Jos olet istunut koko päivän ja vatsa tuntuu ilmapallolta, lähde kävelylenkille. Liikunta auttaa saamaan kaasut liikkeelle.

Myös jooga- tai pilates-liikkeet voivat tuoda helpotuksen. Esimerkiksi jalan halaus auttaa poistamaan ilmaa vatsasta. Käy siis selinmakuulle ja vedä polvea kohti rintakehää vähintään minuutin ajan. Toista sitten toisella jalalla.

Lue vinkkimme ja artikkelimme venyttelyn hyödyistä.

Tutustu myös 10 vinkkiimme, jotka parantavat arjen hyvinvointia.

Ilmavaivat ja lääkkeet

Apteekissa löydät itsehoitolääkkeitä ilmavaivoihin. Dimetikonia sisältävät itsehoitolääkkeet auttavat pienentämään suolistossa olevia kuplia, jolloin ne kulkeutuvat helpommin ulos. Myös apteekista itsehoitolääkkeenä myytävät piparminttuöljykapselit sekä tukevat suoliston hyvinvointia ja poistavat suolistosta kaasua. Simetikonia sisältävät tabletit sekä annospusseihin pakatut simetikonirakeet vähentävät suolikaasun tilavuutta ja suolen venymisestä aiheutuvaa turvotusta ja kipua.

Miten ehkäisen ilmavaivoja?

On hyvä muistaa, että pierut ovat täysin normaaleja. Esimerkiksi suoliston hyvinvoinnille tärkeät kuidut muodostavat kaasuja, eikä esimerkiksi viljatuotteitta kannata karsia ruokavaliosta turhaan. Terveydentilan pikatestin avulla voit selvittää sairastatko keliakiaa. 

Jos suolikaasua muodostuu kuitenkin tavallista enemmän ja ilmavaivat häiritsevät elämää, selvitä, aiheuttaako jokin ruoka-aine sinulle ilmavaivoja. Jätä ruoka pois ruokavaliosta ja tarkkaile, vähenevätkö ilmavaivat.

Tutustu ja lue 10 vinkkiä vatsan ja suoliston hyvinvointiin!

Lue myös kattava artikkelimme, miten välttää ruokailun jälkeinen ähky.

Muista myös nämä vinkit:

  • Ilmavaivojen ehkäisyssä olennaista on tasainen ruokarytmi. Syö ateria tai välipala 3–4 tunnin välein. Säännöllinen ruokarytmi pitää suoliston aktiivisena. Liian isojen annosten syöminen kerralla saa suolen täyttymään, mikä lisää ilmavaivoja.
  • Pureskele ruoka huolellisesti ja syö rauhallisesti – hotkiessa kulkeutuu helposti ilmaa vatsaan.
  • Vältä pitkiä istumajaksoja. Istuessa suolistoon muodostuu painetta ja vatsaa alkaa helpommin turvottaa.
  • Liiku säännöllisesti! Liikunta lisää suoliston toimintaa, vähentää turvottelua ja saa kaasut liikkeelle.
  • Jauhatko paljon purkkaa? Purukumia syödessä nielet paljon ilmaa, mikä voi pahentaa ilmavaivoja.
  • Tupakointi saattaa lisätä ilmavaivoja, sillä tupakoidessa tulee helposti nieltyä ilmaa.
  • Kokeile apteekista saatavaa piihappogeeliä. Se muodostaa suojaavan kerroksen ruoansulatuskanavan limakalvoille ja auttaa normalisoimaan suolen ja vatsan toimintaa. Piihappogeeli sitoo myös kaasuja ja vähentää mahan liikahappoisuutta, mikä vähentää ilmavaivoja.
  • Jos ilmavaivoihin ei löydy helpotusta omin avuin, käänny lääkärin puoleen. Lääkäri voi auttaa selvittämään, onko liiallisten suolistokaasujen taustalla jokin sairaus.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen.