Ähky ja vatsavaivoja ruoan jälkeen? – Kokeile ruoansulatusentsyymejä

Ähky ja vatsavaivoja ruoan jälkeen? – Kokeile ruoansulatusentsyymejä

Vatsan turvotusta tai kamala ähky tuhdin aterian jälkeen? Haluaisit syödä enemmän papuja, mutta ne eivät sovi vatsallesi? Tai ehkä saat ilmavaivoja maitotuotteista? Jos vatsasi reagoi herkästi, apu voi löytyä ruoansulatusentsyymeistä. Näin valmisteet toimivat ja löydät sinulle sopivan tuotteen.

Ruoansulatusentsyymivalmisteet – millaisiin vaivoihin niitä käytetään?

Ruoansulatusentsyymivalmisteita kannattaa kokeilla, jos kärsit ikävistä vatsavaivoista.

  • Tunnetko juhlakauden herkuttelun, ylensyönnin tai rasvaisten ja raskaiden aterioiden jälkeen olosi epämukavan täydeksi?
  • Reagoiko vatsasi herkästi, jos olet syönyt vaikkapa papuja, herneitä tai kaalia?
  • Saatko maitotuotteista ilmavaivoja, löysän vatsan, vatsakipuja tai muita oireita?

Mitä ruoansulatusentsyymivalmisteet oikein tekevät suolistossani?

Ruoansulatusentsyymivalmisteet sisältävät samoja entsyymejä, joita löytyy ruoansulatuskanavastamme. Nämä entsyymit pilkkovat ruoka-aineita paremmin imeytyvään muotoon. Tuolloin ne imeytyvät helpommin ruoansulatuskanavasta verenkiertoon, eivätkä aiheuta suolessa ongelmia.

Joissakin tuotteissa on lisäksi kasvisperäisiä aineita, kuten voikukanjuurta. Voikukanjuuri edistää elimistön omien ruoansulatusentsyymien toimintaa.

Ruuansulatusentsyymit

Miten valitsen itselleni sopivan valmisteen?

  • Ylensyöntiin ja siihen, kun ruokailu aiheuttaa turhan täysinäistä tunnetta, voivat auttaa tuotteet, jotka sisältävät useita eri entsyymejä.
  • Kasvisruokavaliota noudattaville ja paljon papuja syöville on kehitetty alfagalaktosidaasia sisältäviä valmisteita.
  • Jos saat maitotuotteista vatsavaivoja ja saatat vaikkapa juhlissa syödä laktoosia sisältävää ruokaa, kannattaa kokeilla laktaasientsyymiä sisältäviä laktaasitabletteja.
  • Jos kärsit usein voimakkaasta vatsakivusta tai ripulista, käänny lääkärin puoleen.

Miten ruoansulatusentsyymivalmisteita käytetään?

Vaikutus on paras, jos otat valmisteen juuri ennen ateriaa. Noudata pakkauksessa mainittua annostusta. Ruoansulatusentsyymivalmisteita saa kapseleina, tabletteina ja purutabletteina.

Tuotteet ovat turvallisia. Montaa eri entsyymiä sisältäviä vahvoja valmisteita ei suositella, jos sinulla on käytössä verenohennuslääke. Jos olet raskaana tai imetät, keskustele ensin lääkärin kanssa.

 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leena Äyräpää.


Lue lisää

Näin helpotat oloa syötyäsi liikaa

Näin helpotat oloa syötyäsi liikaa

Söitkö liikaa juhlapöydässä? Kuvio on vanha tuttu: kun tuhtia, rasvaista ja suolaista ruokaa syö liikaa, saa vaivoikseen vatsakipua, närästystä, pahoinvointia ja ummetusta. Huono olo väistyy aikanaan, mutta odottelun lisäksi voit helpottaa oloasi myös näillä vinkeillä.

Lue lisää
Ilmaa vatsassa? Näin helpotat tukalaa oloa

Ilmaa vatsassa? Näin helpotat tukalaa oloa

Mahassa kiertää, pierettää ja vatsa pömpöttää kuin ilmapallo? Helpota ja ehkäise ilmavaivoja näillä farmaseutin vinkeillä.

Lue lisää
Suolisto kuntoon! 10 keinoa pitää vatsa tyytyväisenä

Suolisto kuntoon! 10 keinoa pitää vatsa tyytyväisenä

Hyvinvointisi perusta on suolistossa. Vatsa pitää rauhallisista ruokailuhetkistä, kuiduista, kasviksista ja liikunnasta. Lisäbuustia antavat entsyymivalmisteet ja maitohappobakteerit. Lue 10 vinkkiä vatsan hyvinvointiin!

Lue lisää

Teemat