Näin vältät vatsavaivat

Apua närästykseen

Grillin lämmössä meheväksi paistunut kala tai juuri oikean kypsyysasteen saavuttanut liha ovat silloin tällöin sallittuja nautintoja. Grillijuhlat rosvopaisteineen, lihavartaineen, lohinyytteineen tai täytettyine kasviksineen saavat veden herahtamaan kielelle jo pelkän tuoksun perusteella. Raskas ja rasvainen grilliruoka saattaa kuitenkin aiheuttaa vatsassa nipistelyä ja polttelua. Lue, miten voit välttyä kiusalliselta närästykseltä.

Näin helpotat närästystä

Moni meistä herkuttelee lomalla vapaammin kuin arkena. Säännöllinen ateriarytmi ehkä unohtuu, ja grilli kuumenee harva se ilta. Kesä on oivallista aikaa sortua ylensyöntiin, mutta kannattaa olla armollinen itselle, sillä muutamassa viikossa ei mene kenenkään terveys pilalle. Rennommasta syömisestä voi kuitenkin seurata turvotusta sekä vatsavaivoja, kuten närästystä, joka voi olla ikävä kesäseuralainen. Närästys on yleinen vaiva, joka johtuu siitä, että hapan mahaneste nousee ruokatorveen. Rintalastan takana polttelee ja tuntuu, että ruoka kipuaa takaisin suuhun.

Iltaherkutteluja voi tasapainottaa terveellisellä aamupalalla, esimerkiksi vatsa­ystävällisellä puurolla tai vihreitä kasviksia sisältävällä smoothiella. Sen sijaan esimerkiksi happamat marjat voivat pahentaa närästystä. Siksi marjoja kannattaa syödä varovasti, ja jos vatsa kestää, huolettomammin. Myös närästyksestä kärsivän tulee juoda riittävästi vettä päivän aikana, sillä vesi voi laimentaa mahahappoa hetkellisesti. Jos närästys häiritsee unia, sängynpäädyn korottaminen voi auttaa.

Pienet ateriat

Iso ja raskas ateria lisää hapon muodostusta vatsassa ja siksi närästää tavallista enemmän.  On parempi syödä viisi tai kuusi pienehköä ateriaa päivän aikana kuin kolme isoa. Jos närästys vaivaa yöllä, ilta-aterian voi syödä muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Kevyet grillattavat

Närästystä aiheuttavat käristetty ruoka, tomaatti, sitrushedelmät, kahvi, mausteiset ruoat, suklaa, kolajuomat ja alkoholi. Vähärasvaiset grilliherkut närästävät vähemmän kuin rasvaiset, sillä rasvainen ruoka heikentää ruokatorven alaosan sulkija­lihaksen toimintaa. Grillaa siis kasviksia ja hedelmiä, kuten ananasta ja banaania.

Närästysvalmisteet

Itsehoitolääkkeinä apteekissa ilman reseptiä myytäviä vatsahapon määrää vähentäviä vatsahyllyn lääkevalmisteita voi käyttää kaksi viikkoa. Farmaseutti kertoo tarkemmat ohjeet ja varmistaa itsehoitolääkkeiden sopivuuden sinulle. Jos närästys jatkuu, oireet ovat voimakkaita tai lääke­hoito ei tehoa, on hyvä käydä lääkärissä. Jos närästys vaivaa usein, sen syy voi olla refluksitauti. Ylensyönnistä ja ähkystä johtuvaan närästykseen kannattaa valita happosalpaajien sijaan vatsahappojen neutraloijia.

Yliopiston Apteekin laajasta tuotevalikoimasta löydät myös lääkkeettömät tuotteet happamiin röyhtäisyihin. Lääkkeettömät Benegast Reduflux -purutabletit tuovat nopeaa apua happovaivoihin ja vaikutus kestää jopa neljä tuntia. Annospusseihin pakattu Ziverel on CE-merkitty lääkinnällinen laite, jonka sisältämät hyaluronihappo ja kondroitiinisulfaatti suojaavat ruokatorven limakalvoa ja edistävät ruokatorven limakalvovaurioiden paranemista.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen.

 1. LAXOGAS 125 MG RAKEET ANNOSPSS 18 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LAXOGAS 125 MG RAKEET ANNOSPSS 18 KPL
  Tarjoushinta 8,13 € Normaalihinta 10,70 €
 2. BENEGAST REDUFLUX 250 MG PURUTABL 20 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BENEGAST REDUFLUX 250 MG PURUTABL 20 KPL
  Tarjoushinta 6,00 € Normaalihinta 7,90 €
 3. MULTIENZYME GO KAPS 25 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MULTIENZYME GO KAPS 25 KPL
  Tarjoushinta 12,01 € Normaalihinta 15,80 €
 4. ZIVEREL 20X10ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ZIVEREL 20X10ML
  Tarjoushinta 13,98 € Normaalihinta 18,40 €