Onko sinulla herkkä vatsa? Vaivaako vuoroin ripuli, vuoroin ummetus? Kärsitkö turvotuksesta, vatsakivuista ja ilmavaivoista – oireista, jotka tulevat ja menevät? Sinulla saattaa olla ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS. Lue, mistä tunnistat ärtyvän suolen oireyhtymän ja miten voit helpottaa oloasi.
Ärtyvän suolen oireyhtymän eli IBS:n oireet?
Ärtyvän suolen oireyhtymä oireilee monin eri tavoin: on ripulia, ummetusta, suolen toiminnan vaihtelua, vatsakipua, ilmavaivoja, turvotusta, närästystä, röyhtäilyä ja täyden olon tunnetta.
Fyysisten oireiden lisäksi joillakuilla voi olla väsymystä ja alakuloa, jopa ahdistusta ja masennusta.
Joskus oireet voivat olla kokonaan poissa, välillä ne vaivaavat enemmän. Saman päivän aikana voi olla sekä ripulia että ummetusta, ja monesti oireet pahenevat iltaa kohti. Vatsakipu voi tuntua eri päivinä erilaiselta ja eri kohdissa.
Ulostamisen jälkeen olo usein helpottaa, mutta yhä voi tuntua siltä, kuin suoli ei olisi tyhjentynyt kokonaan.
Ärtyvän suolen oireyhtymä ei ole vaarallinen, mutta se on ikävä vaiva. Suolessa ei ole varsinaisesti mitään vikaa, mutta sen toiminta on häiriintynyt.
Hyödynnä artikkelin lukijan etukoodi ja hanki vatsatuotteet edullisesti!
Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* vatsa-kategorian tuotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Voimassa verkossa 30.6.2023 asti.
KAIKKI vatsa-kategorian tuotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: VATSA420
Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito – mikä auttaa IBS:ään?
Parhaiten oireisiin auttavat terveelliset elämäntavat: ruokavalio ja liikunta.
- Sopiva ruokavalio on yksilöllinen asia. Yleensä hyväksi on monipuolinen, kuitupitoinen ja kasvisvoittoinen ruoka.
- Voimakkaasti maustettu ruoka, alkoholi ja kofeiini pahentavat usein oireita.
- Ruokavalion tulisi olla mahdollisimman värikäs, jolloin se sisältää polyfenoleja. Ne toimivat solujen suojana ja mikrobien ruokana. Polyfenoleja on muun muassa marjoissa, hedelmissä, kasviksissa ja siemenissä.
- Vähärasvainen ja hyviä, tyydyttymättömiä rasvoja sisältävä ruokavalio tukee suoliston hyvinvointia. Hyvää tekevät myös kasviproteiinit sekä maitohappokäytetyt ruoat, kuten hapankaali ja kimchi.
- Pidä ruokarytmisi on säännöllisenä ja syö useita pieniä aterioita päivässä. Olo usein pahenee, jos syöt vain pari isoa ateriaa päivässä. Varaa aikaa rauhalliseen syömiseen. Muista pureskella ruoka hyvin.
- Liikunta auttaa turvotukseen ja ummetukseen. Aloita päivittäisellä kävelyllä ja lisää lenkin pituutta pikkuhiljaa. Vältä liiallista istumista.
Mikä on FODMAP-ruokavalio?
Moni saa apua ärtyvän suolen oireyhtymään FODMAP-ruokavaliosta.
FODMAP-ruokavaliossa vältellään tiettyjä huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka muodostavat suolikaasuja ja lisäävät veden määrää ohutsuolessa, mikä saattaa aiheuttaa vatsakipuja ja turvotusta.
FODMAP-ruokavalion voi aloittaa kuukauden mittaisella kokeilulla. Ensin FODMAP-hiilihydraatit voi jättää pois, sitten pikkuhiljaa ottaa niitä takaisin lautaselle ja testata, mitkä niistä eivät aiheuta oireita. Tämä on yksilöllistä. Joillakuilla vatsaoireiden takana voi olla yksi ainoa asia, esimerkiksi valkosipuli.
Jos teet ruokavalioon isoja muutoksia, kannattaa kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen. Hän varmistaa, että syöt monipuolisesti sekä ravitsemuksellisesti oikein.
FODMAP-ruokavalion suositeltavat ja vältettävät ruoka-aineet?
Välteltäviä ruoka-aineita ovat:
- Palkokasvit eli herneet, pavut ja soija
- Sipulit
- Kaalit
- Ksylitoli, maltitoli, sorbitoli ja muut oli-päätteisiä makeutusaineita sisältävät tuotteet, kuten purukumi ja karkit
- ”Vatsajogurtit”, jotka sisältävät inuliinia tai frukto-oligosakkarideja
- Maitotuotteet, joissa on laktoosia
- Viljatuotteet, jotka sisältävät ruista, vehnää tai ohraa
- Omena, päärynä, luumu, mango, kirsikka, kuivatut hedelmät
- Vesimeloni, parsa, artisokka
- Sienet
- Juomat, joissa on kofeiinia tai hiilihappoa
Suositeltavia ruoka-aineita ovat:
- Riisi, kaura, peruna, hirssi, tattari, kvinoa
- Laktoosittomat maitotuotteet
- Liha, kala, kananmuna, äyriäiset
- Tofu
- Vihreät salaatit, kurkku, tomaatti, porkkana
- Yleensä marjat, paitsi mustaherukka
- Yleensä sitrushedelmät
- Banaani, viinirypäleet, kiivi
- Pähkinät, paitsi cashew- ja pistaasipähkinä

Gluteeniton ruokavalio – auttaako se?
Gluteeniton ruokavalio voi helpottaa IBS:n oireita. Gluteenia on vehnässä, rukiissa ja ohrassa.
Jos kokeilet gluteenitonta ruokavaliota, pidä huoli siitä, että saat riittävästi kuituja. Kuitu vaikuttaa hyvien suolistobakteerien määrään sekä on tärkeä kolesterolille ja verensokerille. IBS:stä kärsivälle sopivat liukoiset kuidut, joita saa esimerkiksi kauran beetaglukaanista sekä psylliumista.
Kuitua pitää saada noin 30 grammaa päivässä.
Millaiset elämäntavat voisivat auttaa IBS:ään?
- Stressin vähentäminen on tärkeää. Siksi erilaisista rentoutusharjoituksista voi olla hyötyä. Kun paikat rentoutuvat, ilmavaivatkin usein helpottavat.
- Älä pitkitä vessakäyntiä, vaan tee se esimerkiksi heti aamupalan jälkeen.
- Juo riittävästi vettä. Kuivuus altistaa ummetukselle.
- Hyvä käsi- ja elintarvikehygienia on tärkeä osa erilaisten tulehdusten ja IBS:n ennaltaehkäisyä kotioloissa ja matkoilla.
- Lääkäri voi määrätä lääkkeitä IBS:n hoitoon.
Ummetuslääke, lääkekuitu – mitä valmisteista on hyvä tietää?
- Laktuloosia sisältävät ummetuslääkkeet voivat pahentaa IBS-oireita.
- Ummetuksen hoitoon tarkoitetut lääkekuidut voivat pahentaa turvotusta. Jatka silti niiden käyttöä sinnikkäästi, sillä lääkekuidusta on hyötyä ja yleensä haitta häviää parin kolmen viikon käytön jälkeen.
- Jos IBS on ripulipainotteinen, vitamiinien ja kalsiumien imeytyminen heikkenee. Varmista, että saat niitä riittävästi.
- Varmista farmaseutilta, ettei itsehoitotuotteilla ja lääkkeilläsi ole yhteisvaikutuksia. Selvitä myös, mikä on tuotteiden paras ottoajankohta.
Milloin lääkäriin?
Hakeudu lääkäriin, jos vatsavaivat jatkuvat hankalina ja pitkään omahoidosta huolimatta. Ärtyvän suolen oireyhtymä todetaan oireiden perusteella.
Esimerkiksi keliakiassa ja laktoosi-intoleranssissa voi olla samantyyppisiä oireita kuin IBS:ssä. Tarvittaessa lääkäri voi sulkea nämä sairaudet pois.
Vatsavaivoissa pitää aina mennä lääkäriin, jos niihin liittyy kuumetta, ulosteessa on verta, kärsit kovasta väsymyksestä, painosi tippuu tai vatsavaivat alkavat uutena oireena yli 50-vuotiaana. Hakeudu lääkäriin myös, jos sinulla on tulehduksellinen suolistosairaus.
6 x Apua herkälle vatsalle
Apteekin itsehoitotuotteita voi kokeilla tilapäisesti helpottamaan oireita. Kysy Yliopiston Apteekin farmaseutilta apua.
- Rikas Sunwic Ravintokuitu sopii FODMAP-ruokavalioon. Aloita käyttö pienellä annostuksella.
- YA Makrogoli -annosjauhe pehmentää suolen massaa ja sitä kautta auttaa ummetuksen hoidossa.
- Gelsectan-kapselit on tarkoitettu erityisesti IBS-oireista kärsiville. Kapselit muodostavat suolen limakalvolle suojaavan geelin. Tuote tuo apua moniin suolisto-ongelmiin.
- I Say turvotus & IBS -oireet -kapselit auttavat nopeasti turvotukseen ja kipuun. Niiden sisältämä simetikoni vähentää kaasua, ja piparminttuöljy tutkitusti auttaa IBS-peräiseen vatsakipuun.
- Laxogas-rakeet auttavat ehkäisemään ilmavaivoja ja hillitsevät vatsan turvotusta. Kätevän annosjauhepussin voi ottaa ilman vettä.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Marita.