Kovan vatsan hoito kotikonstein – Herättele vatsan toiminta

Ummetuksesta kärsivä mies istuu vessassa ja selaa puhelintaan.

Joudutko ponnistelemaan pöntöllä? Kova vatsa on kiusallinen ja kivuliaskin vaiva. Kuidut ja säännöllinen liikunta ehkäisevät ummetusta, mutta joskus ummetuksen hoitoon tarvitaan apteekin valmisteita. Lue, mistä ummetus johtuu, voiko ummetus olla vaarallista ja mitä pitkäaikaisen ummetuksen hoidosta on syytä tietää. 

Ummetus – oireet, jotka kertovat kovasta vatsasta

Suolen tyhjeneminen on hyvin yksilöllistä – toiset käyvät pöntöllä pari kertaa päivässä, toisille riittää kolmasti viikossa. Normaali juttu, josta ei tarvitse huolestua!

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos vatsasi tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos uloste on useimmiten niin kovaa, että ulostaminen on vaikeaa. Silloin puhutaan ummetuksesta.

Ummetus on helppo tunnistaa: suoli ei tyhjene pinnistelystä huolimatta, vatsaan sattuu, maha on turvonnut ja uloste on kovaa. Kun lapsella on ummetus, kipu vatsassa voi olla ainoa oire, jonka hän osaa ilmaista.

Joskus kova vatsa voi aiheuttaa ohivuotoripulia. Silloin suoleen on syntynyt kova ulostepaakku, jonka reunoilta saattaa vuotaa löysempää ulostetta, joka voi tuhria alushousut. Tuhrimisongelmaa esiintyy enemmän lapsilla. 

Mistä ummetus johtuu?

Kovaan vatsaan on monia syitä: 

 • liian vähän kuitua 
 • liian vähän vettä 
 • liian vähän liikuntaa  
 • ulosteen pidättäminen  
 • aineenvaihduntasairaudet, kuten diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta, sekä jotkut neurologiset ja psyykkiset sairaudet
 • ärtyvän suolen oireyhtymä ja muut toiminnalliset vatsavaivat 
 • tietyt valmisteet ja lääkkeet, kuten rautavalmisteet, kalsiumlisät, nesteenpoistolääkkeet, opioidit, jotkut sydänlääkkeet ja psyykenlääkkeet 
 • stressi, matka tai muuttuneet olosuhteet
Nuori pariskunta lenkkeilee ulkona.

Mikä on paras lääke ummetukseen?

Terveelliset elintavat ovat paras ja ensisijainen hoito moneen vaivaan, myös ummetukseen. 

Ummetuksen ensiapuun saatat tarvita ummetuksen hoitoon tarkoitettuja valmisteita, mutta pitkäaikaisen ummetuksen hoito vaatii yleensä viilausta ruokavalioon ja liikkumiseen. Parasta on se, että samalla edistät yleisterveyttäsi!  

Näin ummetuksen hoito kotikonstein sujuu:

 • Apteekista ilman reseptiä saatavat peräruiskeet helpottavat oloasi nopeasti. Peräruiskeet pehmentävät ulostemassan, jolloin saat ulosteen ulos pinnistelemättä. Avun akuuttiin tilanteeseen voit saada myös suolta stimuloivista tableteista ja peräpuikoista, joihin niihin kannattaa turvautua vasta, kun muut keinot on kokeiltu. Kaikki suolta stimuloivat lääkkeet on tarkoitettu vain pahimman ummetustilanteen laukaisuun, ei pitkäaikaiseen käyttöön, koska pitkäaikaisessa käytössä suoli voi laiskistua. Kysy näiden lääkkeiden sopivuudesta neuvoa lääkäriltä tai apteekista ja tutustu aina huolellisesti pakkausselosteeseen.
 • Kuidut. Puurot ja täysjyväleivät ovat hyviä kuidun lähteitä, ja kasvikset ja marjat oiva lisä. 
 • Kuitulisä. Sekoita veteen, jogurttiin tai muuhun ruokaan apteekista saatavaa kuitulisää. 
 • Juo runsaasti – etenkin jos käytät kuitulisää! 
 • Lisää liikuntaa. Käy kävellen kaupassa tai harrasta muuta hyötyliikuntaa. 
 • Ulostusrytmi. Kun kakattaa, älä panttaa! Ulostusrytmistä on hyvä pitää kiinni, jotta suoli toimii sutjakasti.
 • Makrogoli- ja laktuloosituotteet. Ne ovat hyvä, ulostetta pehmentävä lisä, jos kuitupitoisesta ruokavaliosta ja liikunnasta huolimatta vatsaa aika ajoin kovettaa. Saat niitä apteekista ilman reseptiä – kysy kuitenkin neuvoa, sillä kaikki valmisteet eivät sovi esimerkiksi korkeasta verenpaineesta kärsiville. 
 • Lääkärille. Jos itsehoito ei tehoa parissa viikossa, käy lääkärin vastaanotolla tarkistuttamassa tilanne. 
Äiti jumppaa ummetuksesta kärsivän vauvan jalkoja.

Vauvan ummetuksen hoito – mitä tehdä, kun vauvan kakka ei tule ulos?

Vauvan kakka on yleinen puheenaihe lapsiperheissä – eikä ihme, sillä vauvan vatsanväänteet vaikuttavat koko perheen elämään. 

Vauvojen ja lasten ulostamistiheys vaihtelee siinä missä aikuistenkin. Pienten imeväisten maha voi toimia monta kertaa päivässä tai pari kertaa viikossa – kumpikin on tavallista.

Näin onnistuu lapsen ummetuksen hoito kotikonstein:

 • Vauvan alaraajojen hellä jumppaus voi saada suolen sisällön liikkeelle. Neuvolasta saat vatsajumeja helpottavia vauvojen jumppaohjeita.
 • Jos vauva on aloittanut kiinteiden syömisen, suosi luumusosetta, ja puolen vuoden iästä alkaen tarjoa täysjyväviljapuuroja ja vellejä.
 • Kun isompi lapsi tuhrii tai hänellä on muita ummetukseen viittavia oireita, huolehdi kuiduista ja riittävästä juomisesta. Mehukiisselit, banaani ja maito runsaasti nautittuna kovettavat vatsaa.
 • Jos lääkkeettömät hoidot eivät auta, käänny lääkärin puoleen. 

Miten saada kakka tulemaan? Kova vatsa toimimaan näillä tuotteilla

 • Kun suoli on saatava nopeasti tyhjäksi, Smartlax-peräruiske tuo tehokkaan avun. Pakkaa tämä matkalle mukaan! 
 • Pellavaa ja psylliumia sisältävä Linum Plus Kuituseos tukee vatsan toimintaa. Suomalainen marjarouhe saa valmisteen maistumaan vaikkapa aamupuuron päällä. 
 • Fructolax Helpotus Soft -hedelmäkuutiot tukevat suolen säännöllistä toimintaa. Luonnollisista ainesosista valmistettu tuote sisältää muun muassa viikunaa, raparperia ja tamarindia.
 • Liinus Pellavarouhe on kätevä nauttia vaikkapa viiliin tai jogurttiin sekoitettuna.  
Naisen puurokulhossa on kuitupitoisia pähkinöitä ja marjoja.

Milloin ummetus on vaarallista? Näissä tilanteissa suuntaa lääkäriin

Ummetus voi aiheuttaa hyvinkin tukalan olon, mutta onneksi se on harvoin suoranaisesti vaarallista. 

Ummetus on aina oire jostain, ja sen syy löytyy yleensä elintavoista. Jos ummetukselle ei ole selvää syytä, elintavat ovat kunnossa, eivätkä itsehoitotuotteet tunnu tuovan riittävää apua parissa viikossa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. 

Ummetuksen yhteydessä esiintyvät voimakkaat vatsakivut voivat olla merkki suolitukoksesta, joka vaatii aina lääkärin hoitoa. Myös ummetukseen liittyvät veriulosteet, väsyminen ja laihtuminen ovat oireita, jotka on hyvä selvittää lääkärissä. 

Pitkään jatkunut ummetus heikentää elämänlaatua ja altistaa peräpukamille ja suolen seinämän divertikkeleille eli pullistumille, jotka voivat tulehtua ja kipeytyä. 

Siksi ummetusta kannattaa hoitaa. Oikotietä toimivaan vatsaan ei ole, vaan kuitupitoinen ruokavalio ja riittävä liikunta pitävät ummetuksen yleensä kurissa.

4 x tuote kovalle vatsalle

 • Linum Plus on pellavaa, psylliumia ja kotimaista marjarouhetta sisältävä kuituseos vatsan toimintaa helpottamaan. Maistuu ihanalta jogurtin tai viilin päällä. 
 • YA Makrogoli suolaton on maku- ja makeutusaineeton annosjauhe, jonka sisältämä makrogoli pehmentää ulostetta ja normalisoi suolen toimintaa. Sekoita haluamaasi nesteeseen!
 • Fructolax Vahva Tuplateho on runsaskuituinen hedelmäkuitutabletti, joka helpottaa suolen toimintaa raparperin, viikunan ja tamarindin voimin. Vaikutus alkaa 6–8 tunnin kuluessa.
 • Näinkin herkullisesti voi tukea vatsan toimintaa! Pehmeä Pellavalaku sisältää kuitupitoista pellavarouhetta. 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Suvi. 

 1. SMARTLAX MAKROGOLI + ELEKTROLYYTIT 20 PS.
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SMARTLAX MAKROGOLI + ELEKTROLYYTIT 20 PS.
  13,40 €
 2. SMARTLAX 50 X 5 ML PERÄRUISKE
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SMARTLAX 50 X 5 ML PERÄRUISKE
  40,00 €
 3. YA MAKROGOLI SUOLATON ANNOSPUSSI 50X12 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA MAKROGOLI SUOLATON ANNOSPUSSI 50X12 G
  28,10 €
 4. DIPLOMAG® IBS CONSTIPATION 20 PS
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  DIPLOMAG® IBS CONSTIPATION 20 PS
  18,50 €