Ummetuksen oireet, kovan vatsan hoito ja vauvan ummetus

Ummetuksesta kärsivä mies istuu vessassa ja selaa puhelintaan.

Kova vatsa on kiusallinen ja kivuliaskin vaiva. Mitkä ovat ummetuksen oireet, ja auttaako oliiviöljy ummetukseen? Entä mitä kannattaa tehdä, kun ummetus vaivaa pientä vauvaa? Milloin ummetus on vaarallista? Lue Yliopiston Apteekin asiantuntijan vinkit siitä, mikä auttaa ummetukseen.

Ummetuksen oireet

Suolen tyhjeneminen on yksilöllistä – toiset käyvät pöntöllä pari kertaa päivässä, toisille riittää kolmasti viikossa. Ummetuksesta voidaan kuitenkin puhua, jos vatsasi tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos uloste on usein niin kovaa, että ulostaminen on vaikeaa.

Ummetus on helppo tunnistaa: suoli ei tyhjene pinnistelystä huolimatta, vatsaan sattuu, maha on turvonnut ja uloste on kovaa. Kun lapsella on ummetus, kipu vatsassa voi olla ainoa oire, jonka hän osaa ilmaista.

Joskus kova vatsa ja vaikea ummetus voivat aiheuttaa ohivuotoripulia. Silloin suoleen on syntynyt kova ulostepaakku, jonka reunoilta saattaa vuotaa löysempää ulostetta, joka voi tuhria alushousut. Tuhrimisongelmaa esiintyy enemmän lapsilla.

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa vatsatuotteet edullisesti netistä vaikka pikanoutona apteekkiin!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* vatsa-kategorian tuotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 08.12.2024 asti.

KAIKKI vatsa-kategorian tuotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: VATSA524

Mikä kovettaa vatsaa?

Ummetukseen on monia mahdollisia syitä: 

  • liian vähän kuitua 
  • liian vähän vettä 
  • liian vähän liikuntaa  
  • ulosteen pidättäminen
  • aineenvaihduntasairaudet, kuten diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta, sekä jotkut neurologiset ja psyykkiset sairaudet
  • ärtyvän suolen oireyhtymä ja muut toiminnalliset vatsavaivat 
  • tietyt valmisteet ja lääkkeet, kuten rautavalmisteet, kalsiumlisät, nesteenpoistolääkkeet, opioidit, jotkut sydänlääkkeet ja psyykenlääkkeet 
  • stressi, matka tai muuttuneet olosuhteet
Nuori pariskunta lenkkeilee ulkona.

Ummetuksen hoito: mikä auttaa ummetukseen?

Ummetuksen hoito alkaa terveellisillä elintavoilla, kuten riittävällä liikunnalla ja kuitupitoisella ruokavaliolla. Myös runsas juominen auttavat ummetukseen. Ulostusrytmistä on hyvä pitää kiinni. Kuitujen lisäksi makrogoli- ja laktuloosituotteet voivat auttaa kovettuneeseen vatsaan. Ne pehmentävät ulostetta lisäämällä nesteen määrää suolistossa. Itsehoidon onnistumiseksi on hyvä kiinnittää huomiota makrogolin tai laktuloosin riittävään annostukseen ja hoidon säännölliseen toteutumiseen. Annos on kohdallaan, mikäli uloste tulee vähintään joka toinen päivä ja ulosteen koostumus on sellainen, että ulostaminen ei tuota kipua. Stimuloivia ulostuslääkkeitä käytetään aina vain tilapäisesti, ja niiden käytöstä kannattaa keskustella lääkärin tai farmaseutin kanssa. Lääkärin vastaanotolla kannattaa myös käydä, jos itsehoito ei tehoa ja vaiva pitkittyy.

Terveelliset elintavat ovat paras ja ensisijainen hoito moneen vaivaan, myös ummetukseen. 

Joskus kuulee neuvon, että oliiviöljy auttaa ummetukseen, mutta tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä ummetuslääkkeeksi oliiviöljystä ei ole, ja suurempien määrien nauttiminen voi itsessään aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia.

Ummetuksen kotihoito apteekin tuotteilla

Ummetuksen ensiapuun saatat tarvita ummetuksen hoitoon tarkoitettuja valmisteita, mutta pitkäaikaisen ummetuksen hoito vaatii yleensä viilausta ruokavalioon ja liikkumiseen. Parasta on se, että samalla edistät yleisterveyttäsi!  

Näin ummetuksen hoito kotikonstein sujuu:

  • Apteekista ilman reseptiä saatavat peräruiskeet helpottavat oloasi nopeasti. Peräruiskeet pehmentävät ulostemassan, jolloin saat ulosteen ulos pinnistelemättä. Avun akuuttiin tilanteeseen voit saada myös suolta stimuloivista tableteista ja peräpuikoista, joihin niihin kannattaa turvautua vasta, kun muut keinot on kokeiltu. Kaikki suolta stimuloivat lääkkeet on tarkoitettu vain pahimman ummetustilanteen laukaisuun, ei pitkäaikaiseen käyttöön, koska pitkäaikaisessa käytössä suoli voi laiskistua. Kysy näiden lääkkeiden sopivuudesta neuvoa lääkäriltä tai apteekista ja tutustu aina huolellisesti pakkausselosteeseen.
  • Kuidut. Puurot ja täysjyväleivät ovat hyviä kuidun lähteitä, ja kasvikset ja marjat oiva lisä. 
  • Kuitulisä. Sekoita veteen, jogurttiin tai muuhun ruokaan apteekista saatavaa kuitulisää. 
  • Juo runsaasti – etenkin jos käytät kuitulisää! 
  • Lisää liikuntaa. Käy kävellen kaupassa tai harrasta muuta hyötyliikuntaa. 
  • Ulostusrytmi. Kun kakattaa, älä panttaa! Ulostusrytmistä on hyvä pitää kiinni, jotta suoli toimii sutjakasti.
  • Makrogoli- ja laktuloosituotteet. Ne ovat ulostetta pehmentäviä itsehoitolääkkeitä. Niitä voi kokeilla, jos kuitupitoisesta ruokavaliosta ja liikunnasta huolimatta vatsaa aika ajoin kovettaa. Saat niitä apteekista ilman reseptiä – kysy kuitenkin neuvoa, sillä kaikki valmisteet eivät sovi esimerkiksi korkeasta verenpaineesta kärsiville. 
  • Lääkärille. Jos itsehoito ei tehoa parissa viikossa, käy lääkärin vastaanotolla tarkistuttamassa tilanne. 

Miten saada kakka tulemaan? Kova vatsa toimimaan näillä tuotteilla

Kun suoli on saatava nopeasti tyhjäksi, Smartlax-peräruiske tuo tehokkaan avun. Pakkaa tämä matkalle mukaan! 

Pellavan ja psylliumin kuitua sisältävä Linum Plus Kuituseos tukee vatsan toimintaa. Suomalainen marjarouhe saa valmisteen maistumaan vaikkapa aamupuuron päällä. 

Fructolax Helpotus Soft -hedelmäkuutiot tukevat suolen säännöllistä toimintaa. Luonnollisista ainesosista valmistettu tuote sisältää muun muassa viikunaa, raparperia ja tamarindia.

Äiti jumppaa ummetuksesta kärsivän vauvan jalkoja.

Vauvan ummetus – lapsella kakka jumissa?

Vauvan kakka on yleinen puheenaihe lapsiperheissä – eikä ihme, sillä vauvan ummetus sekä muut vatsanväänteet vaikuttavat koko perheen elämään. 

Kuinka usein vauva kakkaa? Vauvojen ja lasten ulostamistiheys vaihtelee siinä missä aikuistenkin. Se, että pikkuinen kakkaa harvoin ei tarkoita, että vauvalla olisi ummetusta. Pienten imeväisten maha voi toimia monta kertaa päivässä tai pari kertaa viikossa – kumpikin on tavallista.

Näin lapsen ummetuksen hoito onnistuu kotikonstein:

  • Vauvan alaraajojen hellä jumppaus voi saada suolen sisällön liikkeelle ja tuoda helpotusta vauvan ummetukseen. Neuvolasta saat vatsajumeja helpottavia vauvojen jumppaohjeita.
  • Jos vauva on aloittanut kiinteiden syömisen, suosi luumusosetta, ja puolen vuoden iästä alkaen tarjoa täysjyväviljapuuroja ja vellejä.
  • Kun isompi lapsi tuhrii tai hänellä on muita ummetukseen viittavia oireita, huolehdi kuiduista ja riittävästä juomisesta. Mehukiisselit, banaani ja maito runsaasti nautittuna kovettavat vatsaa.
  • Yli 2-vuotiaalle lapselle voi kokeilla lyhytaikaiseen itsehoitoon lapsille tarkoitettuja makrogoli-itsehoitolääkkeitä.
  • Jos kotikonstit eivät auta, käänny lääkärin tai neuvolan puoleen. 
Naisen puurokulhossa on kuitupitoisia pähkinöitä ja marjoja.

Milloin ummetus on vaarallista? Mitkä ovat suolitukoksen oireet?

Ummetus voi aiheuttaa hyvinkin tukalan olon, mutta onneksi se on harvoin suoranaisesti vaarallista. Ummetuksen syy löytyy yleensä elintavoista. Jos selvää syytä ei löydy, elintavat ovat kunnossa, eivätkä itsehoitotuotteet tunnu tuovan riittävää apua parissa viikossa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. 

Ummetuksen yhteydessä esiintyvät voimakkaat vatsakivut voivat olla merkki suolitukoksesta, joka vaatii aina lääkärin hoitoa. Myös ummetukseen liittyvät veriulosteet, väsyminen ja laihtuminen ovat oireita, jotka on hyvä selvittää lääkärissä. 

Pitkään jatkunut ummetus heikentää elämänlaatua ja altistaa peräpukamille ja suolen seinämän divertikkeleille eli pullistumille, jotka voivat tulehtua ja kipeytyä. 

Siksi ummetusta kannattaa hoitaa. Oikotietä toimivaan vatsaan ei ole, vaan kuitupitoinen ruokavalio, riittävä liikunta ja veden nauttiminen pitävät ummetuksen yleensä kurissa.

4 x tuote kovalle vatsalle

Linum Plus on pellavaa, psylliumia ja kotimaista marjarouhetta sisältävä kuituseos vatsan toimintaa helpottamaan. Maistuu ihanalta jogurtin tai viilin päällä. 

YA Makrogoli suolaton on maku- ja makeutusaineeton annosjauhe, jonka sisältämä makrogoli pehmentää ulostetta ja normalisoi suolen toimintaa. Sekoita haluamaasi nesteeseen!

Fructolax Vahva Tuplateho on runsaskuituinen hedelmäkuitutabletti, joka helpottaa suolen toimintaa raparperin, viikunan ja tamarindin voimin. Vaikutus alkaa 6–8 tunnin kuluessa.

Näinkin herkullisesti voi tukea vatsan toimintaa! Pehmeä Pellavalaku sisältää kuitupitoista pellavarouhetta. 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Suvi Vähätalo. 

Paras hinta-laatusuhde YA-tuotteilla: kovalle vatsalle ja ummetuksen hoitoon