Kuume – oireet, hoito ja kuumeen raja

kuumeinen olo aikuisella

Tiedätkö, miten kuume mitataan oikeaoppisesti ja mikä lämpötila lasketaan kuumeeksi? Voiko olla kuumeinen olo ilman kuumetta? Farmaseutti neuvoo, miten omaa tai lapsen kuumeista oloa voi helpottaa.

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Tee kotona koronaviruksen kotitesti, jos mahdollista! Kotona tehtävä antigeenipikatesti kertoo noin vartissa, oletko saanut koronavirustartunnan.

Ota yhteyttä oman alueen terveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon joko puhelimitse tai verkkopalvelun kautta. Tartuntaa epäilevä ei koskaan saa mennä paikan päälle terveysasemalle ennen yhteydenottoa!

Lue kotikuntasi, sairaanhoitopiirisi tai THL:n sivuilta ajantasaiset ohjeistukset. Voit tehdä oirearvion myös Omaolo.fi-sivustolla.

Monissa kaupungeissa palvelee myös oma koronapuhelin.

Lue vastaukset Yliopiston Apteekista usein kysyttyihin koronaviruskysymyksiin.

Mitä kuumeessa tapahtuu?

Kuume on usein merkki elimistön tulehdusreaktiosta. Kuumeen nousu siis kertoo, että ihmisen oma immuunijärjestelmä on aktivoitunut. Kuumetta voi joskus esiintyä muidenkin  kuin tulehdussairauksien yhteydessä. Tällöin kuumeilu on monesti asteittain alkavaa ja kestää pitkiä aikoja. 

Kuumetta voidaan tarvittaessa alentaa ilman reseptiä saatavilla kuumelääkkeillä, kuten tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolivalmisteilla.

Kuumeen raja: mikä lämpötila lasketaan kuumeeksi?

Kuumeen rajana voidaan pitää 38:aa astetta. Korkeasta kuumeesta puhutaan yleensä, jos lämpötila on yli 38,5.

Ihmisen normaalilämpö on yksilöllinen ja asettuu 35,5–37,5 asteen välille. Toiselle 37,5 voi olla normaali lämpötila, toiselle jo kuumeinen olo. Väestötasolla suomalaisen peruslämpö on noin 36,6 astetta.

Kehon lämpötila myös vaihtelee vuorokauden ajan ja hormonaalisen toiminnan mukaan. Yleensä aamuisin lämpötila on matalampi ja iltapäivisin korkeampi. Naisilla lämpötila nousee munasolun irrotessa ovulaation aikaan.

Kuume lapsella

Lapsilla kuume nousee tulehdussairauksissa helpommin kuin aikuisilla. Alle kolmen kuukauden ikäiset kuumeiset lapset täytyy aina viedä lääkäriin heti.

On kuitenkin hyvä muistaa, että riehakkaat leikit tai liikkuminen voivat saada lapsella kehon lämpötilan hetkellisesti nousemaan. Se on normaalia. Tavallinen nuhakuume iskee taaperoon tai leikki-ikäiseen keskimäärin seitsemän kertaa vuodessa.

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa hyvinvointiasi tukevat vitamiinit edullisesti netistä!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* vitamiinit ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Voimassa verkossa 30.4.2024 asti.

KAIKKI vitamiinit ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: VITA124

Miten kuumeista oloa voi helpottaa?

Kuumeisena ei kannata pukeutua paksusti tai kääriytyä peittoihin, sillä ne saavat hikoilemaan vielä enemmän. Alenna myös makuuhuoneen lämpötilaa, ja pidä ikkunaa auki, jos sää sallii. Pieni kuumeinen lapsi voi nukkua ulkona rattaissa hyvin puettuna.

Hikoilu poistaa kehosta suoloja, jolloin nestetasapaino voi horjua. Kuumeisena on tärkeä juoda paljon vettä, syödä säännöllisesti sekä nesteyttää kehoa.

Vältä voimakasta fyysistä rasitusta. Pelkästään sängyssä ei tarvitse maata, jos voimia riittää. Esimerkiksi lapsi voi olon salliessa leikkiä ja liikkua vapaasti.

Miten saada kuume laskemaan?

Kuumetta voi alentaa kuumelääkkeillä, kuten parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeellä.

Ykkössuositus on parasetamoli. Kipua lievittävä ja kuumetta alentava parasetamoli sopii useimmille: lapsille, raskaana oleville ja imettäville äideille, herkkävatsaisille ja astmaatikoille sekä usein myös heille, joilla on muitakin lääkityksiä ja perussairauksia.

Jos sinulla ei ole muita lääkityksiä eikä perussairauksia, voit käyttää myös ibuprofeenia. Varmista aina Yliopiston Apteekin farmaseutilta lääkkeen yhteensopivuus muiden lääkkeiden kanssa. Chatin ja puhelinpalvelun farmaseutit auttavat löytämään sopivan valmisteen kuumeen hoitoon.

Aikuisille parasetamolia saa nieltävänä ja suussa hajoavana tablettina, poretablettina sekä kuumajuomajauheena ja peräpuikkoina.

Lapsille parasetamolia saa nestemäisenä valmisteena ja suussa hajoavina tabletteina. Pienille lapsille ja vauvoille parasetamolia saa myös peräpuikkoina eli suppoina. Ibuprofeenia lapsille on nestemäisessä muodossa, purukapseleina ja nieltävinä tabletteina.

Lapselle sopivimman lääkemuodon ja lääkevahvuuden sekä mittavälineen valinnassa kannattaa pyytää Yliopiston Apteekin farmaseutilta apua, sillä tällöin tulee huomioida lapsen paino ja ikä.

Kun kuume laskee, alkaa hikoilu. Kuumeen laskusta johtuvan hikoilun aikana kehoa voi viilentää vähentämällä vaatteita ja peitteitä. Vastaavasti kuumeen noustessa palelee ja peiton alle kääriytyminen ja itsensä lämpimänä pitäminen kannattaa.

Milloin kuumeen takia täytyy mennä lääkäriin?

Aikuiset:

  • Jos kuume ei laske 3–4 päivän sisällä eikä kysymyksessä ole tavallinen flunssa.
  • Jos kuumeen lisäksi on kaksi viikkoa jatkunutta yskää ja käheyttä.
  • Jos kuumeeseen liittyy nopea yleistilan lasku.
  • Jos kuumeeseen liittyy jatkuva vatsavaiva, virtsaamisvaiva, nielemisvaikeus, nopeasti etenevä ihottuma tai voimakasta päänsärkyä yhdistettynä niskan jäykkyyteen.
  • Jos aikuinen kuuluu koronaviruksen riskiryhmään, kuume nousee äkillisesti ja lisäksi on kurkkukipua ja yskää, pitää lääkäriin mennä heti. Riskiryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat, diabeetikot, merkittävästi ylipainoiset, tupakoitsijat sekä he, joilla on sydämeen, keuhkoihin, munuaisiin tai vastustuskykyyn vaikuttavia sairauksia tai vastustuskykyä alentavia lääkkeitä käytössä.

Lapset:

  • Alle kolmen kuukauden ikäiset vauvat, joilla on kuumetta (38 astetta tai enemmän), täytyy viedä aina heti lääkäriin.
  • Tarkkailla lapsen yleistilaa ja vointia. Jos olemus muuttuu niin, että lapsi ei jaksa leikkiä, syödä tai juoda tai ilmenee poikkeavia oireita, kannattaa mennä pikaisesti lääkäriin.

Kuumeen mittaaminen – löydä sopivin kuumemittari ja mittaa lämpötila oikein

Mistä kuume kannattaa mitata?

Kuumeen voi mitata perinteisellä tai digitaalisella kuumemittarilla kolmella eri tavalla: kainalosta, suusta tai peräsuolesta. Lisäksi on olemassa korva- ja non-contact otsalämpömittareita.

On tärkeää valita yksi tapa, jolla kuumeen mittaa: näinlukemat ovat aina vertailukelpoisia. Esimerkiksi kainalolämpö on alhaisempi kuin peräsuolesta tai suusta mitattu lämpö.

Lapsilla kuume suositellaan mittaamaan kainalosta tai korvakuumemittarilla korvasta.

Erilaiset kuumemittarit

Kuumemittareissa riittää valikoimaa. Kaikki mittarit ovat luotettavia, kun niitä käyttää ohjeiden mukaan. Valitse siis vaihtoehdoista se, mikä itsestä tuntuu mukavimmalta käyttää ja tutustu tarkasti käyttöohjeisiin.

Perinteiset kuumemittarit ovat vanhan elohopeamittarin näköisiä, mutta elohopean tilalla mittarissa on käytetty jo vuosia galium-nestettä.

Digitaaliset kuumemittarit ovat suosittuja niiden helppokäyttöisyyden takia. Digimittarit piippaavat, kun alustava mittaustulos on otettu. Muista, että tulos on vasta alustava. Mittaaminen kannattaakin kellottaa itse, ja mittari kannattaa pitää paikallaan koko käyttöohjeen suositteleman ajan. Useimmissa digimittareissa on myös muistia, eli ne näyttävät, mikä tulos on viimeksi otettu. Tämä helpottaa kuumeen tarkkailua.

Lasten kuumemittarit voivat olla hauskoja, esimerkiksi iloisen värikkäitä. Mittareissa on joustava ja pyöristetty kärki sekä nopea 30 sekunnin mittaus, joiden avulla lämpö on miellyttävämpää mitata peräsuolesta.

Korvakuumemittarit mittaavat lämmön infrapunavalon avulla. Usein tulos on luotettavampi, kun mittaa molemmista korvista. Korvakuumemittarissa on vaihtosuojukset, jotta koko perhe voi käyttää sitä hygieenisesti. Jos korvassa on paljon korvavahaa tai lapsella putket, tulos saattaa vääristyä. Korvakuumemittaria käyttäessä lapsen pitäisi pysyä myös paikoillaan.

Otsalämpömittarit mittaavat lämmön otsalta infrapunavalon avulla ja ilman ihokosketusta. Otsalämpömittari eli niin sanottu otsakuumemittari on nopea ja hygieeninen mutta ei välttämättä yhtä tarkka kuin perinteiset ja digitaaliset kuumemittarit.

Muista nämä kuumetta mitatessa:

  • Fyysisen rasituksen, kylvyn, suihkun, saunomisen, aterian ja kuumeen mittaamisen välillä tulisi olla puoli tuntia, jotta mittaustulos on paras mahdollinen.
  • Puhdista kostealla liinalla ja/tai desinfioi kuumemittari aina käytön jälkeen.
  • Säilytä mittari kuivassa paikassa ja poissa suorasta valosta. Lääkekaappi on hyvä paikka kotikuumemittarille.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Marita Nordfors.