Kuume on tuttu juttu – vai onko? Tiedätkö, miten kuume mitataan oikeaoppisesti, mikä lämpötila lasketaan kuumeeksi ja miten omaa tai lapsen kuumeista oloa voi helpottaa? Entä miten valita koko perheelle sopiva kuumemittari? Tässä kaikki, mitä sinun täytyy tietää kuumeen hyvästä hoidosta!
Epäiletkö koronavirustartuntaa?
- Tee kotona koronaviruksen kotitesti, jos mahdollista! Kotona tehtävä antigeenipikatesti kertoo noin vartissa, oletko saanut koronavirustartunnan.
- Ota yhteyttä oman alueen terveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon joko puhelimitse tai verkkopalvelun kautta. Tartuntaa epäilevä ei koskaan saa mennä paikan päälle terveysasemalle ennen yhteydenottoa!
- Lue kotikuntasi, sairaanhoitopiirisi tai THL:n sivuilta ajantasaiset ohjeistukset. Voit tehdä oirearvion myös Omaolo.fi-sivustolla.
- Monissa kaupungeissa palvelee myös oma koronapuhelin.
- Lue vastaukset Yliopiston Apteekista usein kysyttyihin koronaviruskysymyksiin.
__________
Mitä kuumeessa tapahtuu?
Kuume on merkki elimistön tulehdusreaktiosta, joista suurin osa on virusten tai bakteerien aiheuttamia infektioita. Kuumeen nousu siis kertoo, että ihmisen oma immuunijärjestelmä on aktivoitunut. Kuumetta voidaan tarvittaessa alentaa ilman reseptiä saatavilla kuumelääkkeillä, kuten tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolivalmisteilla.
Mikä lämpötila lasketaan kuumeeksi?
Kuumeen rajana voidaan pitää 38:aa astetta. Tosin jollekulle 37,5 voi olla normaali lämpötila, toiselle jo kuumeinen olo.
On hyvä muistaa, että ihmisen normaalilämpö on yksilöllinen ja asettuu 35,5–37,5 asteen välille. Väestötasolla suomalaisen peruslämpö on noin 36,6 astetta.
Kehon lämpötila myös vaihtelee. Yleensä aamuisin se on matalampi ja iltapäivisin korkeampi. Naisilla lämpötila nousee munasolun irrotessa ovulaation aikaan.
Kuume lapsella – miten se eroaa aikuisen kuumeesta?
Lapsilla kuume nousee tulehdussairauksissa helpommin kuin aikuisilla. Alle kolmen kuukauden ikäiset kuumeiset lapset täytyy aina viedä lääkäriin heti.
On kuitenkin hyvä muistaa, että riehakkaat leikit tai liikkuminen voivat saada lapsella kuumeen hetkellisesti nousemaan. Se on normaalia. Muutoinkin on tavallinen nuhakuume iskee taaperoon tai leikki-ikäiseen keskimäärin seitsemän kertaa vuodessa.
Miten kuumeista oloa voi helpottaa?
- Kuumeisena ei kannata pukeutua paksusti tai kääriytyä peittoihin, sillä ne saavat hikoilemaan vielä enemmän. Alenna myös makuuhuoneen lämpötilaa, ja jos sää sallii, voi ikkunaa pitää auki. Pieni kuumeinen lapsi voi nukkua hyvin puettuna ulkona rattaissa.
- Hikoilu poistaa kehosta suoloja, jolloin nestetasapaino voi horjua. Sen takia kuumeisena on tärkeä juoda paljon raikasta vettä sekä syödä säännöllisesti. Nesteytysjuomasta saa tärkeitä suoloja.
- Vältä voimakasta fyysistä rasitusta. Jos kuitenkin voimia riittää, ei tarvitse pelkästään maata sängyssä. Esimerkiksi lapsi voi leikkiä ja liikkua vapaasti, jos hän jaksaa.
Mitä lääkettä kuumeeseen?
- Kuumetta voi alentaa kuumelääkkeillä, kuten parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeellä.
- Ykkössuositus on parasetamoli. Kipua lievittävä ja kuumetta alentava parasetamoli sopii useimmille: lapsille, raskaana oleville ja imettäville äideille, herkkävatsaisille ja astmaatikoille sekä usein myös heille, joilla on muitakin lääkityksiä ja perussairauksia.
- Jos sinulla ei ole muita lääkityksiä eikä perussairauksia, ibuprofeenia voi käyttää. Varmista kuitenkin aina Yliopiston Apteekin farmaseutilta lääkkeen yhteensopivuus muiden lääkkeiden kanssa. Chatin ja puhelinpalvelun farmaseutit auttavat löytämään sopivan valmisteen kuumeen hoitoon.
- Aikuisille parasetamolia saa nieltävänä ja suussa hajoavana tablettina, poretablettina sekä kuumajuomajauheena ja peräpuikkoina.
- Lapsille parasetamolia saa nestemäisenä valmisteena ja suussa hajoavina tabletteina. Pienille lapsille ja vauvoille parasetamolia saa myös peräpuikkoina. Ibuprofeenia lapsille on nestemäisessä muodossa, purukapseleina ja nieltävinä tabletteina.
- Lapselle sopivimman lääkemuodon ja lääkevahvuuden sekä mittavälineen valinnassa kannattaa pyytää Yliopiston Apteekin farmaseutilta apua, sillä tällöin tulee huomioida lapsen paino ja ikä.
Milloin kuumeen takia täytyy mennä lääkäriin?
- Aikuisille ohjeistus on, että jos kuume ei laske 3–4 päivän sisällä eikä kysymyksessä ole tavallinen flunssa, on hyvä mennä lääkäriin. Samoin jos kuumeen lisäksi on kaksi viikkoa jatkunutta yskää ja käheyttä. Lääkäriin on hyvä lähteä myös, jos kuumeeseen liittyy nopea yleistilan lasku.
- Jos aikuinen kuuluu riskiryhmään ja kuume nousee äkillisesti sekä lisäksi on kurkkukipua ja yskää, pitää lääkäriin mennä heti. Riskiryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat, diabeetikot, merkittävästi ylipainoiset, tupakoitsijat sekä he, joilla on sydämeen, keuhkoihin, munuaisiin tai vastustuskykyyn vaikuttavia sairauksia tai vastustuskykyä alentavia lääkkeitä käytössä.
- Alle kolmen kuukauden ikäiset vauvat, joilla on kuumetta (38 astetta tai enemmän), täytyy viedä aina heti lääkäriin.
- Pienten lasten kohdalla on tärkeää tarkkailla lapsen yleistilaa ja vointia. Jos lapsen olemus muuttuu niin, että lapsi ei esimerkiksi jaksa leikkiä, syödä tai juoda tai ilmenee poikkeavia oireita, kannattaa mennä pikaisesti lääkäriin.

Kuumeen mittaaminen – löydä sopivin kuumemittari ja mittaa lämpötila oikein
Mistä kuume kannattaa mitata?
Kuumeen voi mitata perinteisellä tai digitaalisella kuumemittarilla kolmella eri tavalla: kainalosta, suusta tai peräsuolesta. Lisäksi on olemassa korva- ja non-contact otsalämpömittareita.
On tärkeää valita yksi tapa, jolla kuumeen mittaa, sillä esimerkiksi kainalolämpö on alhaisempi kuin peräsuolesta tai suusta mitattu lämpö.
Kun valitsee yhden keinon mitata, ovat lukemat aina vertailukelpoisia. Lapsilla kuume suositellaan mittaamaan peräsuolesta, sillä se on nopein tapa.
Millaisia erilaisia kuumemittareita on saatavilla?
Kuumemittareissa riittää valikoimaa. Kaikki kuumemittarit ovat luotettavia, kun niitä käyttää ohjeiden mukaan. Valitse siis vaihtoehdoista se, mikä itsestä tuntuu mukavimmalta käyttää, ja tutustu tarkasti käyttöohjeisiin.
- Perinteiset kuumemittarit ovat vanhan elohopeamittarin näköisiä, mutta elohopean tilalla mittarissa on käytetty jo vuosia galium-nestettä.
- Digitaaliset kuumemittarit ovat suosittuja niiden helppokäyttöisyyden takia. Digimittarit piippaavat, kun alustava mittaustulos on otettu. Muista, että tulos on vasta alustava. Mittaaminen kannattaakin kellottaa itse, ja mittari kannattaa pitää paikallaan koko suositellun ajan. Se taas löytyy käyttöohjeesta. Useimmissa digimittareissa on myös muistia, eli ne näyttävät, mikä tulos on viimeksi otettu. Tämä helpottaa kuumeen tarkkailua.
- Lasten kuumemittarit ovat usein hauskoja, esimerkiksi iloisen värikkäitä. Mittareissa on joustava ja pyöristetty kärki sekä nopea 30 sekunnin mittaus, joiden avulla lämpö on miellyttävämpää mitata peräsuolesta.
- Korvakuumemittarit mittaavat lämmön infrapunavalon avulla. Usein tulos on luotettavampi, kun mittaa molemmista korvista. Korvakuumemittarissa on vaihtosuojukset, jotta koko perhe voi käyttää sitä hygieenisesti. Huomaa, että jos korvassa on paljon korvavahaa tai lapsella putket, tulos saattaa vääristyä. Lapsen pitäisi pysyä myös paikoillaan, mikä voi vaatia vähän harjoittelua.
- Otsalämpömittarit mittaavat lämmön otsalta infrapunavalon avulla ja ilman ihokosketusta. Otsalämpömittari on nopea ja hygieeninen mutta ei välttämättä niin tarkka kuin perinteiset ja digitaaliset kuumemittarit.
Mitä muuta kuumeen mittaamisesta pitää tietää?
Muista nämä yleisohjeet kuumetta mitatessa:
- Fyysisen rasituksen, kylvyn, suihkun, saunomisen, aterian ja kuumeen mittaamisen välillä tulisi olla puoli tuntia, jotta mittaustulos on paras mahdollinen.
- Puhdista kostealla liinalla ja/tai desinfioi kuumemittari aina käytön jälkeen.
- Säilytä mittari kuivassa paikassa ja poissa suorasta valosta. Lääkekaappi on hyvä paikka kotikuumemittarille.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Marita Nordfors.