Kihomadot, täit, vatsatauti, flunssa… Näin hoidat lastentaudit ja varaudut pöpökierteisiin

Kihomadot, täit, vatsatauti, flunssa… Näin hoidat lastentaudit ja varaudut pöpökierteisiin

Lapsiperhearjessa on vaikea välttyä flunssalta, vatsataudilta, silmätulehdukselta ja muilta tyypillisiltä lastentaudeilta ja vaivoilta. Mutta miten parantaa lapsen vointia nuhakuumeen tai oksennustaudin aikana? Saako lapselle antaa sinkkiasetaattia tai apteekin nesteytysjuomia? Entä milloin on aika mennä lääkäriin?

Tärkein työ tartuntatautien ehkäisemiseksi on hyvä käsihygienia. Kun kädet pestään aina kotiin tultaessa, ennen ruokailua, vessassa käynnin jälkeen ja kun vielä pienet sormet pysyvät poissa nenästä tai suusta, niin pöpöjen on vaikeampi päästä limakalvoille.

Virustaudit paranevat pääosin itsestään, ja niiden hoito on useimmiten tukalan olon lievittämistä ja nesteytystä.

Jos tauti kaataa kerralla koko perheen ja lääkekaapissa on vajausta, niin muista, että saat Yliopiston Apteekista itsehoitolääkkeet myös kotiinkuljetuksella.

Näillä vinkeillä ehkäiset ja hoidat tyypillisimmät vaivat:

1. Flunssa lapsella – Monta keinoa kurjan olon helpottamiseen

Kuume, yskä, tukkoinen nenä ja kurkkukipu – nuhakuume iskee taaperoon tai leikki-ikäiseen keskimäärin seitsemän kertaa vuodessa. Siksi lääkekaapissa kannattaa aina olla tuotteita, joilla helpotat lapsen flunssan oireita.

 • Kipu- ja kuumelääkkeet alentavat kuumetta ja helpottavat tukalaa oloa.
 • Keittosuolatipat tai keittosuolasuihke auttaa irrottamaan sitkeää räkää, ja yli puolivuotiailla lapsilla rintakehälle levitettävä, öljyjä sisältävä voide helpottaa oloa. Näiden puuttuessa höyryhengitys on hyvä ensiapu. Jos lapsi ei vielä osaa niistää, voit poistaa räkää niin sanotulla nenäimurilla.
 • Tarjoa lapselle runsaasti juotavaa. Näin korvaat kuumeessa menetettyä nestettä, ja samalla lima pysyy juoksevana.
 • Lapsille ei suositella yskänlääkkeitä. Sen sijaan hunaja voi tutkitusti lievittää öisin ärsyttävää yskää. Anna yli 1-vuotiaalle pari teelusikallista hunajaa illalla. Myös lapsille tarkoitettu C-vitamiinia ja sinkkiä sisältävä kuumajuomajauhe tukee vastustuskykyä, ja siinä on mukana myös hunajaa. Yli kolmevuotiaan kurkkukipua voit lievittää hunajasumutteella.
 • Sinkkiasetaatti tutkitusti lyhentää flunssan kestoa, mutta sitä ei saa antaa alle 12-vuotiaille.
 • Kun flunssa iskee perheeseen, anna terveille perheenjäsenille virusinfektioiden ehkäisyyn tarkoitettua suu- tai nenäsumutetta, joka estää virusten kiinnittymistä limakalvoille.

Milloin lääkäriin?

Lapsen yskää voi seurata kotona 1–2 viikkoa, mutta jos kuume kestää yli viisi vuorokautta tai jos se laskee mutta nousee uudestaan, ota yhteyttä lääkäriin. Myös vaikeat yskänpuuskat, hengitysvaikeudet ja väsähtäminen ovat syitä lääkärireissulle.

2. Vatsatauti tai oksennustauti lapsella – Huolehdi nesteytyksestä

Voihan norovirus! Jos vatsatauti yllättää, kaiva siivousämpärin lisäksi esiin kaikki keinot, joilla saat lapsen juomaan tarpeeksi.

 • Huolehdi nesteytyksestä. Mitä pienempi kroppa, sitä nopeammin nestehukka uhkaa. Alle kymmenkiloinen tarvitsee nestettä desin kiloa kohti vuorokaudessa. Yli 20-kiloinen tarvitsee nestettä jo 1,5–2 litraa vuorokaudessa.
 • Pelkkä vesi ei riitä vatsatautiselle, sillä se ei korvaa menetettyjä suoloja eikä sisällä energiaa. Tarjoa usein ja pieniä annoksia mehua tai mehukeittoa. Mehujäätelökin todennäköisesti maistuu kipeälle lapselle. Sairaustapauksissa sokerin saannista ei tarvitse välittää – pääasia on, että lapsi ei kuivu. Myös apteekin nesteytysvalmisteet sopivat lapsille. Niiden annostelu riippuu lapsen painosta.

Milloin lääkäriin?

Seuraa tarkasti lapsen vointia. Alle kuusikuiselle vauvalle vatsatauti tarkoittaa heti lääkärireissua. Hakeudu lääkäriin myös silloin, jos ripuliin liittyy korkea kuume, vauva ei juo ohjeiden mukaisesti, lapsi on veltto tai väsähtänyt, lapsen huulet kuivuvat tai lapsi pissaa harvoin. Jos alle 2-vuotiaan oksentelu jatkuu yli vuorokauden tai yli 2-vuotiaan oksentelu yli kaksi vuorokautta, lähtekää lääkäriin.

3. Silmätulehdus lapsella – Puhdista silmät usein

Vuotavat tai rähmivät silmät eivät aina ole merkki silmätulehduksesta. Vauvalla oireet johtuvat yleensä ahtaista kyynelkanavista, ja niiden hierominen lääkärin ohjeen mukaisesti auttaa.

Jos silmä punoittaa tai kirvelee tai rähmiminen on hyvin runsasta, voi kyse olla sidekalvon tulehduksesta.

 • Puhdista silmät useita kertoja päivässä. Poista kaikki näkyvä rähmä lämpimällä vedellä huuhtoen ja pyyhi silmät vanulapulla ulkonurkasta sisänurkkaan. Vaihda vanulappu jokaisen pyyhkäisyn jälkeen uuteen.
 • Apteekista saatavat steriilit puhdistuspyyhkeet sopivat yli kolmekuisen lapsen silmien pyyhkimiseen.

Milloin lääkäriin?

Jos isompi lapsi saa silmätulehduksen esimerkiksi nuhakuumeen kylkiäisenä, voi vaivaa huoletta alkuun hoitaa kotona. Jos runsas rähmiminen ei parissa päivässä helpota, jos silmät ovat kipeät, luomet turvoksissa tai näkö heikkenee, on lääkärireissun paikka. Vastasyntyneelle silmätulehdus tarkoittaa aina lääkärireissua.

Lastentaudit

4. Täitartunta lapsella – Suojaudu suihkeella tai shampoolla

Täivaara uhkaa elo-lokakuussa ja tammi-helmikuussa. Onneksi siltä voi myös suojautua etukäteen.

 • Suojaudu täitartunnalta käyttämällä koko riskikauden ajan apteekista saatavaa estosuihketta.
 • Jos päiväkodista tai koulusta tulee täi-ilmoitus, tutki kaikkien perheenjäsenten päät. Käy hiukset huolellisesti läpi sourtuva kerrallaan täikammalla. Hilseen näköiset täin munat eli saivareet kiinnittyvät hiusten juureen, korvien taakse ja niskaan.
 • Jos saivareita tai täitä löytyy, käytä apteekin täishampoota, täisuihketta tai täiliuosta pakkauksen ohjeen mukaan. Käytä täikampaa ennen ja jälkeen hoidon. Jatka kampaamista joka toinen päivä kahden viikon ajan.
 • Pese petivaatteet, pehmoeläimet, harjat, kammat ja pipot mahdollisimman korkeassa lämpötilassa, ja muista ilmoittaa täitartunnasta kouluun tai päiväkotiin.

5. Kihomadot lapsella – Kihomatolääke tarvitaan

Jos pienet kädet ovat jatkuvasti housuissa, voi syynä olla kihomatotartunta. Peräaukon ja välilihan kutina vaivaa etenkin yöllä, ja siksi se voi olla syynä myös yöheräilyihin.

Kihomadot leviävät, kun käsiin ja kynsien alle kulkeutuvat munat päätyvät suuhun.

 • Hyvä käsihygienia ja lyhyet kynnet ovat hyviä ehkäisykeinoja.
 • Jos yhdenkin perheenjäsenen kakassa tai peräaukon ympärillä näkyy pieniä valkoisia matoja, koko perhe tarvitsee itsehoitovalmisteena myytävän kihomatolääkkeen. Lääke otetaan uudelleen kahden viikon kuluttua.
 • Alusvaatteet, lakanat ja pyyhkeet suositellaan pesemään lääkkeenottopäivinä, myös pinnat ja ovenkahvat kannattaa pyyhkiä.
 • Muista ilmoittaa tartunnasta kouluun tai päiväkotiin.

 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Tiia-Maria Honkakoski.


Lue lisää

Täitartunta iski? Näin häädät täit tehokkaasti

Täitartunta iski? Näin häädät täit tehokkaasti

Lapsen pää kutisee ja tukka näyttää hiekkaiselta? Täit taisivat iskeä. Farmaseuttimme neuvoo, miten hoidat ja ehkäiset täitartunnat. Ota talteen myös lista apteekin parhaista täituotteista.

Lue lisää
Tuoreen äidin kotiapteekki – 10 täsmätuotetta äidille ja vauvalle

Tuoreen äidin kotiapteekki – 10 täsmätuotetta äidille ja vauvalle

Tuore äiti, hanki lääkekaappiisi nämä näppärät tuotteet niin itseäsi kuin vauvaa varten. Selviytymispakkaukseesi kuuluu tietysti myös pientä hemmottelua.

Lue lisää
Mitä vitamiineja lapselle?

Mitä vitamiineja lapselle?

Vitamiineja ja hivenaineita tarvitaan niin hermoston ja luuston kehitykseen kuin vastustuskyvyn ylläpitoon. Mutta saako lapsi kaiken tarpeellisen ruoasta? Ja milloin tarvitaan vitamiinilisää? Entä mitä tulee huomioida, kun valitsee vitamiini- tai ravintolisää lapselle tai nuorelle?

Lue lisää

Teemat