Kihomadot, täit, vatsatauti, flunssa… Näin hoidat lastentaudit ja varaudut pöpökierteisiin

käsien pesu on tärkeä osa lastentautien torjuntaa

Lapsiperhearjessa on vaikea välttyä flunssalta, vatsataudilta, silmätulehdukselta ja muilta tyypillisiltä lastentaudeilta ja vaivoilta. Mutta miten parantaa lapsen vointia nuhakuumeen tai oksennustaudin aikana? Saako lapselle antaa sinkkiasetaattia tai apteekin nesteytysjuomia? Entä milloin on aika mennä lääkäriin?

Tärkein asia tartuntatautien, kuten flunssan ehkäisemiseksi on hyvä käsihygienia. Kun kädet pestään aina kotiin tultaessa, ennen ruokailua, vessassa käynnin jälkeen ja kun vielä pienet sormet pysyvät poissa nenästä tai suusta, niin pöpöjen on vaikeampi päästä limakalvoille.

Virustaudit paranevat pääosin itsestään, ja niiden hoito on useimmiten tukalan olon lievittämistä ja nesteytystä.

Jos tauti kaataa kerralla koko perheen ja lääkekaapissa on vajausta, niin muista, että saat Yliopiston Apteekin verkkokaupasta itsehoitolääkkeet myös kotiinkuljetuksella tai pikanoutona Yliopiston Apteekin toimipisteestä.

Vinkkiemme avulla ehkäiset ja hoidat tyypillisimmät vaivat lapsiperheissä.

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa koko perheen vitamiinit edullisesti netistä!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* vitamiinit ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Voimassa verkossa 30.4.2024 asti.

KAIKKI vitamiinit ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: VITA124

1. Flunssa lapsella – Monta keinoa kurjan olon helpottamiseen

Kuume, yskä, vilunväristykset, tukkoinen nenä ja kurkkukipu – nuhakuume iskee taaperoon tai leikki-ikäiseen keskimäärin seitsemän kertaa vuodessa. Siksi lääkekaapissa kannattaa aina olla tuotteita, joilla tuet lapsen vastustuskykyä ja tarvittaessa helpotat lapsen flunssan oireita.

Milloin lääkäriin?

Lapsen yskää voi seurata kotona 1–2 viikkoa, mutta jos kuume kestää yli viisi vuorokautta tai jos se laskee mutta nousee uudestaan, ota yhteyttä lääkäriin. Myös vaikeat yskänpuuskat, hengitysvaikeudet ja väsähtäminen ovat syitä lääkärireissulle.

 1. BABY-VAC NENÄIMURI 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BABY-VAC NENÄIMURI 1 KPL
  36,90 €
 2. HOT HONEY KIDS ANNOSPUSSI 20X4,7 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  HOT HONEY KIDS ANNOSPUSSI 20X4,7 G
  8,50 €
 3. Physiomer Baby Mist lasten nenähuuhde | Nenäsumutteet
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PHYSIOMER BABY MIST NENÄHUUHTELU 115 ML
  14,20 €
 4. KORVAKUUMEMITTARI OMRON GENTLE TEMP 521 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  KORVAKUUMEMITTARI OMRON GENTLE TEMP 521 1 KPL
  Tarjoushinta 52,00 € Normaalihinta 65,00 €

2. Vatsatauti tai oksennustauti lapsella – Huolehdi nesteytyksestä

Voihan norovirus! Jos vatsatauti yllättää, kaiva siivousämpärin lisäksi esiin kaikki keinot, joilla saat lapsen juomaan tarpeeksi.

 • Huolehdi nesteytyksestä. sillä se on aina vatsataudin tärkeä perushoito. Mitä pienempi kokoinen ihminen on kyseessä, sitä nopeammin nestehukka uhkaa. Alle kymmenkiloinen tarvitsee nestettä desin kiloa kohti vuorokaudessa. Yli 20-kiloinen tarvitsee nestettä jo 1,5–2 litraa vuorokaudessa.
 • Pelkkä vesi ei riitä vatsatautiselle, sillä se ei korvaa menetettyjä suoloja eikä sisällä energiaa. Tarjoa usein ja pieniä annoksia maitoa, tuoremehua tai mehukeittoa. Mehujäätelökin todennäköisesti maistuu kipeälle lapselle. Makeita virvoitusjuomia ei kannata antaa kovin paljon, sillä sen sisältämä runsas sokeri voi jopa pahentaa ripulia. Myös apteekin nesteytysvalmisteet sopivat lapsille ja niitä kannattaakin pitää lapsiperheessä lääkekaapin vakiovarusteena. Niiden annostelu riippuu lapsen painosta. Nesteytysjuomalla voi ehkäistä ja hoitaa lievää kuivumista, sillä ne sisältävät tarpeellisia suoloja ja sokeria sopivassa suhteessa. 
 • Muista hyvä käsihygienia! 

Milloin lääkäriin?

Seuraa tarkasti lapsen vointia. Alle kuusikuiselle vauvalle vatsatauti tarkoittaa heti lääkärireissua. Hakeudu lääkäriin myös silloin, jos ripuliin liittyy korkea kuume tai lapsen yleisvointi on heikentynyt. Myös kuivumiseen viittaavat oireet ovat merkki siitä, että lapsi tarvitsee lääkärin hoitoa. Kuivumisesta voi olla kyse, jos vauva ei juo riittäviä määriä, lapsi on veltto tai väsähtänyt, lapsen huulet kuivuvat tai hän pissaa harvoin. Myös voimakkaat vatsakivut ovat syy hakeutua lääkäriin.

3. Silmätulehdus lapsella – Puhdista silmät usein

Vuotavat tai rähmivät silmät eivät aina ole merkki silmätulehduksesta. Vauvalla oireet johtuvat yleensä ahtaista kyynelkanavista, ja niiden hierominen lääkärin ohjeen mukaisesti auttaa.

Jos silmä punoittaa tai kirvelee tai rähmiminen on hyvin runsasta, voi kyse olla sidekalvon tulehduksesta.

 • Puhdista silmät useita kertoja päivässä. Poista kaikki näkyvä rähmä lämpimällä vedellä huuhtoen ja pyyhi silmät vanulapulla ulkonurkasta sisänurkkaan. Vaihda vanulappu jokaisen pyyhkäisyn jälkeen uuteen. Yli 1-vuotiaiden silmiä voi pyyhkiä BevitaEye-silmäpyyhkeillä.
 • Apteekista saatavat steriilit puhdistuspyyhkeet sopivat yli kolmekuisen lapsen silmien pyyhkimiseen.

Milloin lääkäriin?

Jos isompi lapsi saa silmätulehduksen esimerkiksi nuhakuumeen kylkiäisenä, voi vaivaa huoletta alkuun hoitaa kotona. Jos runsas rähmiminen ei parissa päivässä helpota, jos silmät ovat kipeät, luomet turvoksissa tai näkö heikkenee, on lääkärireissun paikka. Vastasyntyneelle silmätulehdus tarkoittaa aina lääkärireissua. Tuoreen äidin kannattaa varata kotiapteekkiin arkea helpottavia hoitotuotteita vauvalle, jotta vauvan sairastuessa ei tarvitse ensimmäisenä sännätä apteekkiin.

4. Täitartunta lapsella – Suojaudu suihkeella tai shampoolla

Täivaara uhkaa elo-lokakuussa ja tammi-helmikuussa. Onneksi siltä voi myös suojautua etukäteen.

 • Ennaltaehkäise täitartuntaa käyttämällä koko riskikauden ajan apteekista saatavaa estosuihketta tai ennaltaehkäisevää shampoota.
 • Jos päiväkodista tai koulusta tulee täi-ilmoitus, tutki kaikkien perheenjäsenten päät. Käy hiukset huolellisesti läpi sourtuva kerrallaan täikammalla. Hilseen näköiset täin munat eli saivareet kiinnittyvät hiusten juureen, korvien taakse ja niskaan.
 • Jos saivareita tai täitä löytyy, käytä apteekin täishampoota, täisuihketta tai täiliuosta pakkauksen ohjeen mukaan. Käytä täikampaa ennen ja jälkeen hoidon. Jatka kampaamista joka toinen päivä kahden viikon ajan.
 • Pese petivaatteet, pehmoeläimet, harjat, kammat ja pipot mahdollisimman korkeassa lämpötilassa, ja muista ilmoittaa täitartunnasta kouluun tai päiväkotiin.

5. Kihomadot lapsella – Kihomatolääke tarvitaan

Jos pienet kädet ovat jatkuvasti housuissa, voi syynä olla kihomatotartunta. Peräaukon ja välilihan kutina vaivaa etenkin yöllä, ja siksi se voi olla syynä myös yöheräilyihin.

Kihomadot leviävät, kun käsiin ja kynsien alle kulkeutuvat munat päätyvät suuhun.

 • Hyvä käsihygienia ja lyhyet kynnet ovat hyviä ehkäisykeinoja.
 • Jos yhdenkin perheenjäsenen kakassa tai peräaukon ympärillä näkyy pieniä valkoisia matoja, koko perhe tarvitsee itsehoitovalmisteena myytävän kihomatolääkkeen. Lääke otetaan uudelleen kahden viikon kuluttua.
 • Alusvaatteet, lakanat ja pyyhkeet suositellaan pesemään lääkkeenottopäivinä, myös pinnat ja ovenkahvat kannattaa pyyhkiä.
 • Muista ilmoittaa tartunnasta kouluun tai päiväkotiin.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Tiia-Maria Honkakoski.