Oksentelua, ripulia, vatsakipua ja päänsärkyä… Vatsatauti on inhottava vaiva niin lapsille kuin aikuisille. Mikä aiheuttaa mahataudin? Syitä voi olla monia, kuten norovirus tai salmonella. Onneksi oksennustaudin kesto on yleensä lyhyt ja sen oireita voi lievittää. Farmaseuttimme kertoo, miten vatsatauti alkaa, mikä siihen auttaa ja miten vatsatautia voi ehkäistä.
Mikä aiheuttaa vatsataudin?
Mahatauti voi yllättää monesta eri syystä:
- Norovirus on yleisin aikuisten ja lasten vatsatautia aiheuttava virus.
- Rotavirus voi olla perheen pienimpien ripulin ja oksennustaudin takana.
- Turistiripuli eli matkaripuli on matkailijoiden tavallisin terveysongelma. Usein syynä on ruoasta tai juomasta saatu bakteeri.
- Salmonella tai muu ruokamyrkytys eli suolistotulehdus voi tulla huonosti kypsennetystä ruoasta – myös kotimaassa. Salmonellan oireet ovat yleisimmin ripuli ja kuume.
- Antibioottihoito saattaa saada suoliston sekaisin, kun sen oma bakteerikanta häiriintyy.
- Ärtyvän suolen oireyhtymä, keliakia, laktoosi-intoleranssi ja tulehdukselliset suolistosairaudet voivat aiheuttaa vatsanväänteitä ja ripulia.
Äkillisen vatsataudin syyn selvittäminen on harvoin tarpeen. Yleensä mahatauti loppuu yhtä nopeasti kuin se on alkanutkin. Jos oireesi pitkittyvät, on tärkeää pohtia, mistä oksentelu, ripuli ja vatsakipu voivat johtua.
Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa tarvitsemasi vatsatuotteet vaikka suoraan kotiisi!
Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* vatsa-kategorian tuotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 08.12.2024 asti.
KAIKKI vatsa-kategorian tuotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: VATSA524
Tiesithän, että kattavat toimitusvaihtoehtomme, kuten kotiinkuljetus sekä Wolt-pikatoimitus toimittavat tarvitsemasi tuotteet vaikka kotiovellesi!
Millaisia ovat noroviruksen tai muun akuutin vatsataudin oireet?
Noroviruksen oireet ovat usein samanlaisia kuin muidenkin vatsatautien. Eri virusten tai muiden syiden aiheuttamia vatsatauteja voi olla vaikea erottaa toisistaan, eikä sille yleensä ole tarvettakaan.
Noroviruksen oireisiin kuuluvat yleensä pahoinvointi, oksentelu, ripuli, vatsakipu, väsymys ja lievä kuume. Noroviruksen oireiden kesto on yleensä noin 1-3 päivää. Myös oireiden kesto ja voimakkuus vaihtelee: aikuisella norovirus saattaa kestää ärhäkkänä vain yhden päivän, lapsi voi oksennella pidempäänkin. Norovirus onkin yleinen kiusa juuri lapsiperheissä.
Muita vatsatauteihin liittyviä oireita ovat nestehukasta kielivät kuivuneet limakalvot, lihaskivut, yleisesti heikko olo ja ruokahaluttomuus. Vatsataudin kesto riippuu taudinaiheuttajasta, mutta yleensä oireet kestävät noin 1-3 päivää.
Vatsataudin itämisaika on lyhyt
Noroviruksen itämisaika vaihtelee 12–48 tunnin välillä. On mahdollista, että norovirus tarttuu ennen oireiden alkamista, sillä virusta erittyy ulosteeseen heti tartunnan saamisen jälkeen. Siksi on tärkeää huolehtia hygieniasta erityisesti silloin, kun norovirusta on liikkeellä esimerkiksi lapsen päiväkodissa tai koulussa.
Jos saastunut ruoka aiheuttaa salmonellan tai ruokamyrkytyksen, oireet alkavat usein jo muutaman tunnin sisällä syömisestä.
Antibioottikuurista johtuva ripuli alkaa pian kuurin aloittamisen jälkeen, mutta voi ilmetä vielä viikkojenkin päästä kuurin päättymisestä. Laktoosi-intoleranssin saattaa tunnistaa siitä, että oireet iskevät pian maitotuotteiden syömisen jälkeen. Keliakiassa oireet ovat sen sijaan pitkäkestoisia. Ärtyvän suolen oireyhtymässä oireet vaihtelevat ja ovat yleensä jatkuvia.
Kauanko vatsatauti tai norovirus tarttuu?
Vatsataudin tartuttavuus riippuu muun muassa siitä, kuinka paljon virusta tartunnan saanut henkilö erittää. Tartuttavuus riippuu myös sen aiheuttajasta ja oireiden vakavuudesta. Yleisesti hyvänä pidetty sääntö on, että oireiden loppumisen jälkeen kotioloissa vietettäisiin vielä kaksi oireetonta päivää ennen töihin, kouluun tai päiväkotiin palaamista.
Ripuli tai oksennustauti – hoito alkaa aina nesteytyksestä
Nestetasapainosta huolehtiminen eli kuivumisen ehkäisy on mahataudin tärkein hoito. Siksi vatsataudissa täytyy muistaa juoda. Vaikka kaikki nauttimasi nesteet ja ruoka tuntuisivat tulevan saman tien ulos, kannattaa sinun silti juoda tasaisin väliajoin – osa nesteestä imeytyy kyllä elimistöösi.
Hyvä vaihtoehto on juoda vettä, hedelmämehua tai urheilujuomaa pieninä annoksina pitkin päivää. Vältä juomia, jotka voivat ärsyttää vatsaa, kuten kofeiinia, alkoholia ja makeita hiilihappopitoisia juomia. Voit kokeilla myös suoloja ja sokeria sisältäviä nesteytysvalmisteita korvaamaan veden ja suolojen menetystä. Ne voivat kohentaa oloa nopeasti. Erityisesti pienten lasten ja ikääntyvien riittävästä nesteytyksestä on tärkeää huolehtia. Monet valmisteet sopivat koko perheelle.
Mitä syödä vatsataudissa?
Oksennustaudissa on hyvä huolehtia myös ruoasta. Kokeile syödä vähän kerrallaan helposti sulavia ruokia, kuten banaania, keitettyä riisiä, perunoita tai paahtoleipää. Vältä voimakkaita mausteita – ne voivat ärsyttää mahaa entisestään.
Pitääkö vatsataudin takia mennä lääkäriin?
Vaikka aikuisen vatsatauti voi saada olon heikoksi, se harvoin vaatii lääkärin hoitoa. Vatsatauti paranee yleensä muutamassa päivässä. Hyvä nyrkkisääntö on tarkkailla yleisvointia, levätä ja juoda paljon.
Jos vatsatautiin liittyy kuumetta tai särkyä, voit helpottaa oloasi ilman reseptiä saatavilla parasetamolivalmisteilla. Kysy tarvittaessa neuvoa apteekista ja muista tutustua myös pakkausselosteeseen. Voimakkaassa vatsakivussa on kuitenkin syytä hakeutua lääkäriin.
Oikein raju oksentelu voi aiheuttaa vaarallisen nestehukan. Jos yleistilasi on heikentynyt ja epäilet vaikeaa nestehukkaa eikä mikään neste pysy sisälläsi, hakeudu terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi. Tarvittaessa nestehukkaa paikataan tiputtamalla nesteitä suoneen.
Jos ripulointi kestää yli kaksi viikkoa, on lääkärin hyvä tarkistaa tilanne. Lääkäriä kannattaa konsultoida jo aiemmin, jos ripuli on veristä, oireet ovat rajuja, ripuliin liittyy voimakas vatsakipu tai kuume tai jos olet hiljattain matkustellut trooppisella alueella.
Hyvin pienet lapset ja hauraassa kunnossa olevat vanhukset on hyvä käyttää herkästi lääkärissä, jos ripulointi on voimakasta ja yleiskunto heikkenee.
Apteekin tuotteista apua nestetasapainon tukemiseen
Ripuliin ja oksennustautiin saat apua apteekista. Varmista kuitenkin tuotteiden sopivuus ja annostus ensin farmaseutiltamme.
- Akuutin ripulin hoitoon tarkoitettu Smectago sisältää luonnonsavea. Karamellikaakaon makuinen juoma nautitaan suoraan annospussista.
- Tasectan AF Lapset on maustamaton annosjauhe lapsille ripulin hoitoon.
Hyviä apureita nestetasapainon tukemiseen ovat erilaiset nesteytysjuomat:
- Hiilihydraatteja ja elektrolyyttejä sisältävä Nesteytys ratiopharm -poretabletti parantaa veden imeytymistä ja tukee nestetasapainoa. Raikas sitruunan maku!
- Nestetasapainoa tukeva Floridral sisältää glukoosia, suoloja ja maitohappobakteereita. Valitse tämä hyvänmakuinen nestytys-maitohappobakteeri mahatautiin, mikäli nautit vadelmaisesta mausta tai haluat kätevän tuotteen matkalle mukaan.
- Appelsiininmakuinen, stevialla makeutettu YA nesteytysjuomajauhe korvaa veden ja suolojen menetystä. Pussit on kätevä sujauttaa meikkipussiin tai toilettilaukkuun!
Miten vatsatautia voi ehkäistä?
Voit tehdä paljonkin välttääksesi mahataudin:
- Pese kädet! Hyvä käsihygienia vessareissujen jälkeen, ennen ruokailua tai ruoanlaittoa ja siirryttäessä ulkoa sisälle on tehokkain keino torjua oksennustauti. Käytä runsaasti saippuaa ja vettä sekä kuivaa kädet huolellisesti. Tehosta pesua desinfiointituotteilla. Myös mahatautiin sairastuneen kannattaa pestä ahkerasti käsiään, jotta ei tule tartuttaneeksi perheenjäseniä.
- Katso, mitä ja missä syöt. Tyypillisiä ruokaperäisen vatsataudin aiheuttajia ovat huonosti kypsennetty, pilaantunut tai pitkään seissyt ruoka, likainen ympäristö, saastuneesta vedestä valmistetut jääkuutiot ja kuumentamattomat, ulkomaiset pakastemarjat. Ole tarkkana etenkin matkustaessa ja buffet-pöydässä. Muista myös kotona pestä vihannekset huolellisesti.
- Siivoa sotkut nopeasti. Perheen sisäistä mahatautitartuntaa voi yrittää ehkäistä siivoamalla nopeasti oksentelusta ja ripuloinnista syntyneet roiskeet. Esimerkiksi norovirus voi elää pinnoilla viikkoja, ja pienikin tippa voi sairastuttaa. Voit käyttää siivotessasi kertakäyttöhanskoja.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous