Vatsataudin hoito – Farmaseutin vinkit sekä tuotteet, jotka parantavat oloa nopeasti

Mahataudissa oleva nainen makaa sohvalla ja pitelee päätään ja vatsaansa.

Oksentelua, ripulia, vatsakipua ja päänsärkyä… Mahatauti on viheliäs tauti. Mutta mikä aiheuttaa vatsataudin? Norovirus on tuttu lapsiperheen painajainen, reissaajilla riesana voi olla turistiripuli. Onneksi mahataudin kesto on yleensä lyhyt ja sen oireita voi lievittää. Farmaseuttimme kertoo, miten vatsatauti alkaa, mikä auttaa mahatautiin ja miten vatsatautia voi ehkäistä.

Mahataudin oireet ovat moninaisia

 • Oksentelu ja ripulointi
 • Voimakas uupumus ja kuivuneet limakalvot, jotka kielivät nestehukasta
 • Kuume
 • Päänsärky ja lihaskivut
 • Heikko olo
 • Ruokahaluttomuus

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa tarvitsemasi vatsatuotteet vaikka suoraan kotiisi!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* vatsa-kategorian tuotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Voimassa verkossa 30.6.2023 asti.

KAIKKI vatsa-kategorian tuotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: VATSA420

Kun vatsa on sekaisin – eli mikä aiheuttaa mahataudin 

Vatsatauti voi yllättää monesta eri syystä:

 • Norovirus tarttuu helposti ja on aikuisten yleisin suolistoinfektion aiheuttaja. Se on tyypillinen vieras lapsiperheissä.
 • Rotavirus voi olla perheen pienimpien ripulin ja oksennustaudin takana.
 • Turistiripuli eli matkaripuli on matkailijoiden tavallisin terveysongelma. Usein syynä on ruoasta tai juomasta saatu bakteeri.
 • Salmonella tai muu ruokamyrkytys eli suolistotulehdus voi tulla huonosti kypsennetystä ruoasta – myös kotimaassa.
 • Antibioottihoito saattaa saada suoliston sekaisin, kun sen oma bakteerikanta häiriintyy.
 • Ärtyvän suolen oireyhtymä, keliakia ja laktoosi-intoleranssi voivat aiheuttaa vatsaväänteitä ja ripulia.

Äkillisen vatsataudin syyn selvittäminen on harvoin tarpeen. Yleensä mahatauti loppuu yhtä nopeasti kuin se on alkanutkin. 

Jos oireesi pitkittyvät, on tärkeää pohtia, mistä oksentelu, ripuli ja vatsakipu voivat johtua. 

Mahataudin itämisaika on lyhyt

Vatsatauti alkaa yleensä äkillisesti sen jälkeen, kun taudinaiheuttaja on kehoon päässyt. Jos syynä on saastunut ruoka, oireet alkavat usein parin tunnin sisällä syömisestä. 

Virusten aiheuttamien mahatautien oireet ryöpsähtävät valloilleen parin, kolmen päivän sisällä. Norovirus on sitäkin vikkelämpi, sillä sen itämisaika on vain 12–48 tuntia. Bakteerin aiheuttaman vatsataudin huomaat muutaman vuorokauden kuluessa. 

Antibioottikuurista johtuva ripuli alkaa pian kuurin aloittamisen jälkeen, mutta voi ilmetä vielä viikkojenkin päästä kuurin päättymisestä.

Jos sinulla on laktoosi-intoleranssi, oireet iskevät pian syömisen jälkeen. Keliakiassa oireet ovat sen sijaan pitkäkestoisia. Ärtyvän suolen oireyhtymässä oireet vaihtelevat ja ovat yleensä jatkuvia. 

Mahataudissa oleva mies juo vettä.

Ripuli tai oksennustauti – hoito alkaa aina nesteytyksestä

Ethän unohda juoda, kun sinulla on mahatauti? Kuivumisen ehkäisy on mahataudin tärkein hoito.  Vaikka kaikki nauttimasi nesteet ja ruoka tuntuisivat tulevan saman tien ulos, kannattaa sinun silti juoda tasaisin väliajoin – osa nesteestä imeytyy kyllä elimistöösi. 

Kun sinulla on mahatauti, juo vettä tai laimennettua mehua ja vältä sokerisia juomia. Toisin kuin vanha kansa neuvoo, limppari kannattaa vatsataudissa unohtaa kokonaan. Voit kokeilla myös nesteytysvalmisteita korvaamaan veden ja suolojen menetystä. Ne voivat kohentaa kehnoa oloasi nopeasti. Monet valmisteet sopivat koko perheelle.     

Vatsataudissa on hyvä huolehtia myös ruoasta. Kokeile syödä vähän kerrallaan helposti sulavaa purtavaa, kuten banaania, riisiä tai mehukeittoa. Vältä kahvia, maitoa, liikaa sokeria ja voimakkaita mausteita – ne voivat ärsyttää mahaa entisestään. 

Jos vatsatautiin liittyy kuumetta tai särkyä, voit helpottaa oloasi ilman reseptiä saatavilla parasetamolivalmisteilla. Kysy tarvittaessa neuvoa apteekista ja muista tutustua myös pakkausselosteeseen.

Anna kehollesi rauha toipua ja lepää, kun vointisi on heikko.

Isä auttaa tytärtään pesemään kätensä kylpyhuoneessa.

Mahatauti – milloin pitää mennä lääkäriin

Vaikka mahatauti voi saada olon heikoksi, se harvoin vaatii lääkärin hoitoa. Yleensä vatsatauti paranee muutamassa päivässä. 

Hyvä nyrkkisääntö on tarkkailla yleisvointia, levätä ja juoda paljon. 

Oikein raju oksentelu voi aiheuttaa vaarallisen nestehukan. Jos epäilet vaikeaa nestehukkaa eikä mikään neste pysy sisälläsi, hakeudu terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi. Tarvittaessa nestehukkaa paikataan tiputushoidolla. 

Jos ripulointi kestää yli kaksi viikkoa, on lääkärin hyvä tarkistaa tilanne. Lääkäriä kannattaa konsultoida jo aiemmin, jos ripuli on veristä, oireet ovat rajuja, ripuliin liittyy voimakas vatsakipu tai kuume tai jos olet hiljattain matkustellut trooppisella alueella. 

Hyvin pienet lapset ja hauraassa kunnossa olevat vanhukset on hyvä käyttää herkästi lääkärissä, jos ripulointi on voimakasta ja yleiskunto heikkenee. 

Mahataudin hoitoon ja olon kohentamiseen on hyviä apteekin apureita 

Ripuliin ja oksennustautiin saat apua apteekista. Varmista kuitenkin tuotteiden sopivuus ja annostus ensin farmaseutiltamme.

 • Akuutin ripulin hoitoon tarkoitettu Smectago sisältää luonnonsavea. Karamellikaakaon makuinen juoma nautitaan suoraan annospussista. 
 • Tasectan AF Lapset on maustamaton annosjauhe lapsille ripulin hoitoon. 
Perhe on lähdössä matkalle.

Vatsataudin ehkäisy – muista hygienia ja tarkkaile syömisiäsi

Voit tehdä paljonkin välttääksesi vatsataudin:

 • Pese kädet! Hyvä käsihygienia vessareissujen jälkeen, ennen ruokailua tai ruoanlaittoa ja siirryttäessä ulkoa sisälle on tehokkain keino torjua mahatauti. Käytä runsaasti saippuaa ja vettä ja kuivaa kädet huolellisesti. Tehosta pesua desinfiointituotteilla. Myös mahatautiin sairastuneen kannattaa pestä ahkerasti käsiään, jotta ei tule tartuttaneeksi perheenjäseniä tautiin.
 • Katso, mitä ja missä syöt. Huonosti kypsennetty, pilaantunut tai pitkään seissyt ruoka, likainen ympäristö, saastuneesta vedestä valmistetut jääkuutiot ja kuumentamattomat, ulkomaiset pakastemarjat. Siinä tyypillisimmät ruokaperäisen mahataudin lähteet. Ole tarkkana etenkin reissussa ja buffet-pöydässä. Muista myös kotona pestä vihannekset huolellisesti. 
 • Siivoa sotkut nopeasti. Perheen sisäistä mahatautitartuntaa voi yrittää ehkäistä siivoamalla nopeasti oksentelusta ja ripuloinnista syntyneet roiskeet. Esimerkiksi norovirus voi elää pinnoilla viikkoja, ja pienikin tippa voi sairastuttaa. 

4 x kehon nesteytysjuoma

 • Hiilihydraatteja ja elektrolyyttejä sisältävä Nesteytys ratiopharm -poretabletti parantaa veden imeytymistä ja tukee nestetasapainoa. Raikas sitruunan maku!
 • Nestetasapainoa tukeva Floridral sisältää glukoosia, suoloja ja maitohappobakteereita. Nappaa annospussit mukaan ja nauti vadelmaisesta mausta.
 • Limen ja sitruunan makuinen YA Magnesium nesteytysjuoma sisältää magnesiumia, joka edistää lihasten toimintaa ja elektrolyyttitasapainoa sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
 • Appelsiininmakuinen, stevialla makeutettu YA nesteytysjuomajauhe korvaa veden ja suolojen menetystä. Pakkaa annospussit matkalle mukaan!

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni.

 1. NESTEYTYS RATIOPHARM PORETABL 10 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  NESTEYTYS RATIOPHARM PORETABL 10 KPL
  Tarjoushinta 9,35 € Normaalihinta 12,30 €
 2. FLORIDRAL VADELMA ANNOSJAUHE A+B 6 ANNOSTA
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  FLORIDRAL VADELMA ANNOSJAUHE A+B 6 ANNOSTA
  Tarjoushinta 12,16 € Normaalihinta 16,00 €
 3. YA MAGNESIUM NESTEYTYSJUOMA PORETABL 2x14 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA MAGNESIUM NESTEYTYSJUOMA PORETABL 2x14 KPL
  Tarjoushinta 11,32 € Normaalihinta 14,90 €
 4. YA NESTEYTYSJUOMAJAUHE 6X5 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA NESTEYTYSJUOMAJAUHE 6X5 G
  Tarjoushinta 6,46 € Normaalihinta 8,50 €