Flunssa iski? Näin sinkki auttaa

Näin sinkki auttaa flunssaan

Kun nenä vuotaa, kurkkuun sattuu ja lihaksia kiristää, nappaa sinkkiä. Pikaisesti aloitettu sinkkiasetaattikuuri voi lyhentää flunssan kestoa jopa päivillä. Lue juttu, niin tiedät, miten toimia flunssan iskiessä.

Mitä sinkki on ja miten se vaikuttaa flunssaan?

Sinkki on hivenaine, joka vaikuttaa vastustuskyvyn normaaliin toimintaan. Suurempina annoksina nielussa vaikuttava sinkkiasetaatti voi auttaa lyhentämään alkavan flunssan kestoa. Tämä perustuu luultavasti siihen, että sinkkivalmisteesta vapautuvat ionit estävät flunssavirusten lisääntymistä.

Jos flunssa siis iskee, älä vaivu epätoivoon: sinkkiasetaattivalmiste saattaa lyhentää flunssan kestoa useilla päivillä.

Millainen sinkkivalmiste auttaa flunssaan?

Apteekeissa sinkkiä myydään monessa muodossa: esimerkiksi nieltävinä tabletteina, purutabletteina ja suihkeina. Valmisteet voivat sisältää erilaisia sinkkisuoloja kuten sinkkiasetaattia tai sinkkisitraattia.

Kun flunssa iskee, valitse imeskelytabletti tai suihke, jossa on sinkkiasetaattia.

Sitraatti sitoo sinkin itseensä, mutta asetaatti vapauttaa sinkki-ionit nieluun, jossa flunssavirukset majailevat.

Kuinka paljon sinkkiä täytyy ottaa?

Flunssan iskiessä tarvitset  nielussa vaikuttavaa sinkkiä noin 80 milligrammaa vuorokaudessa. Sinkin saantisuositus on 10 milligrammaa päivässä, mutta suuremmasta annoksesta ei väliaikaisessa käytössä ole tiettävästi haittaa.

Ota nielussa vaikuttavaa sinkkiä valmisteen vahvuudesta riippuen parin kolmen tunnin välein niin, että noin 80 milligrammaa vuorokaudessa tulee täyteen.

Imeskelytablettien kannattaa antaa sulaa suussa mahdollisimman hitaasti, jolloin sinkki vaikuttaa suussa ja nielussa pidempään. Tarkemmat ohjeet löydät pakkauksesta.

Missä vaiheessa sinkkiä pitää alkaa käyttää? Kuinka pitkään sitä voi ottaa?

Sinkkiasetaatti voi auttaa flunssaan, kun alat ottaa sitä mahdollisimman pian ja viimeistään 24 tuntia flunssan oireiden alkamisesta.

Voit ottaa suuremman annoksen sinkkiä flunssan hoitoon 3–5 päivän ajan. Tätä pidempään sinkkiä ei kannata tankata, koska suurina määrinä se voi aiheuttaa vatsavaivoja ja myös heikentää esimerkiksi kuparin imeytymistä.

Miksi sinkki maistuu pahalta? Onko eri valmisteiden mauissa eroja?

Sinkissä on metallinen maku, ja se aiheuttaa kuivan tunteen suuhun.

Joissain sinkkivalmisteissa on tämän takia aromi- ja makeutusaineita, mutta nekään eivät peitä makua täysin. Eri tuotteita kokeilemalla voit löytää itsellesi parhaan vaihtoehdon.

Pahaa makua on myös helpompi kestää, kun tiedät sen syyn: maku johtuu suuhun ja nieluun vapautuvista ioneista, joihin myös sinkin koko vaikutus perustuu.

Sinkkiä myydään myös C-vitamiinin kanssa. Onko sinkkiä ja C-vitamiinia sisältävä valmiste parempi vaihtoehto flunssaan?

Sinkin tavoin myös C-vitamiini edistää vastustuskyvyn normaalia toimintaa.

Sinkkiä ja C-vitamiinia sisältävät valmisteet on tarkoitettu päivittäiseen käyttöön vastustuskyvyn tukemiseen, ja siksi niissä onkin pienempi määrä sinkkiä kuin sinkkiasetaattivalmisteissa, joita voit käyttää flunssan hoitoon.

Nyrkkisääntö on helppo: valitse sinkki ja C-vitamiini yhdessä vastustuskyvyn jatkuvaan tukemiseen ja sinkkiasetaattitabletit puolestaan silloin, kun flunssa iskee.