Ihon paluu arkeen – kosmetologin 7 hoitovinkkiä, joilla valmistat ihosi syksyyn

kosteuttava naamio naisen kasvoilla piristää ihoa kesän jälkeen

Kesän jäljiltä iho on usein pintakuiva, nuutunut ja epätasaisen värinen. Onneksi ihon hehkun voi palauttaa oikeanlaisilla hoitorutiineilla ja tuotteilla! Näillä kosmetologimme vinkeillä korjaat kesäauringon pikku vauriot ja huollat ihosi ihanaksi.

Kesä on huolettomuuden aikaa – usein myös ihonhoidossa. Syksyn saapuessa on hyvä palautella ihokin takaisin ihonhoidon perusrutiineihin

Helle ja aurinko saavat ihonkin kuivaksi ja janoiseksi. Sen lisäksi aurinko tekee ihon väristä usein epätasaisen ja aiheuttaa ruskeita maksaläiskiä ja pigmenttimuutoksia

Alkusyksyn ihonhoidossa keskeisintä ovatkin nämä kaksi asiaa: kosteuttaminen ja ihonvärin tasoittaminen. 

Toteuta ihonhoito syksyllä näin:

1. Kuori pois kesän kuivattama iho

Jotta ihon huoltaminen voi alkaa, täytyy ensin ihon pinnalta kuoria pois kuiva ja kuollut ihosolukko

Kun iho on kuorittu, se vastaanottaa paremmin tuotteiden hoitavia ja kosteuttavia ainesosia. Kasvojen iho kannattaa kuoria kasvokuorinnalla kerran viikossa.

Valitse ihollesi sopiva kuorintatuote. Yleisimmin kuorintatuotteet sisältävät pieniä rakeita, jotka poistavat kuollutta ihoa mekaanisesti. Jos ihosi on herkkä tai reagoi helposti, valitse sen sijaan rakeeton, hellävarainen kuorintatuote, joka kuorii ihoa esimerkiksi entsyymien avulla.

 1. VICHY LIFTACTIV SPECIALIST GLYCO-C NIGHT PEEL AMPOULES 30 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. V10 PLUS WATER BASED PEELING 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  V10 PLUS WATER BASED PEELING 100 ML
  47,00 €
 3. ATOPIK HYDRATE KAKSITEHOINEN KUORINTA 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ATOPIK HYDRATE KAKSITEHOINEN KUORINTA 50 ML
  Tarjoushinta 22,43 € Normaalihinta 29,90 €
 4. YA NATURAE KIRKASTAVA KASVOKUORINTA 50 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA NATURAE KIRKASTAVA KASVOKUORINTA 50 ml
  Tarjoushinta 9,73 € Normaalihinta 13,90 €

2. Ota iholle tehohoitokuuri

Aivan kuten kuivahtaneille ja kärsineille hiuksillekin, on iholle saatavilla erilaisia tehohoitoja. Alkusyksy on erinomainen aika tehohoidolle, sillä se tekee iholle juuri sen, mitä se kesän jälkeen kaipaa: kosteuttaa, tasoittaa väriä sekä vaalentaa pigmenttiläiskiä.

Tehohoitoja käytetään usein 10–14 päivän kuureina. Tehohoitotuotteet lisätään pääsääntöisesti kasvojen iholle puhdistuksen jälkeen ennen seerumeiden ja kosteusvoiteiden lisäämistä.  

Tehohoitojen vaikuttavina aineina käytetään esimerkiksi glykolihappoa, joka tasoittaa pigmenttiläiskiä tehokkaasti. Myös C-vitamiini ja hyaluronihappo ovat tunnetusti tehokkaita superaineita, jotka kirkastavat, silottavat ja ravitsevat ihoa.

 1. MEDIK8 C-TETRA SEERUMI 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MEDIK8 C-TETRA SEERUMI 30 ML
  56,00 €
 2. La Roche-Posay Pure Niacinamide 10 seerumi pigmenttimuutoksille | Seerumit
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY PURE NIACINAMIDE 10 SERUM 30 ml
  Tarjoushinta 32,13 € Normaalihinta 45,90 €
 3. V10 PLUS VITAMIN-C SERUM 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  V10 PLUS VITAMIN-C SERUM 30 ML
  68,00 €
 4. AVENE HYALURON ACTIVE B3 SERUM 30 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE HYALURON ACTIVE B3 SERUM 30 ml
  47,90 €

3. Tee silloin tällöin tehokosteuttava naamio 

Tehohoitokuurin jälkeen ihon kosteuttamista voi jatkaa tehokosteuttavalla naamiolla silloin tällöin. Halutessasi voi myös korvata tehohoitokuurin käyttämällä kasvonaamioita. Ei ole tarpeellista käyttää molempia kuitenkaan samanaikaisesti.  

Tehokosteuttavissa naamioissakin on valinnanvaraa voidemaisista naamioista kangasnaamioihin.

4. Kaunista ihoa C-vitamiiniseerumilla

Moni vannoo ihonhoidossa C-vitamiinin nimeen – sitä on nimitetty jopa ihon omaksi kauneusvitamiiniksi. 

Syksyllä voit ottaa halutessasi päivittäiseen käyttöön C-vitamiiniseerumin. Se suojaa ihoa vapailta radikaaleilta, stimuloi kollageenintuotantoa, ehkäisee juonteiden muodostumista sekä kirkastaa ihoa. 

Seerumin voi lisätä kasvoille aamuisin ennen päivävoidetta.

5. Ota käyttöön syväkosteuttava päivävoide

Valitse kesän jälkeen ihollesi syväkosteuttava päivävoide, joka kosteuttaa ihoa 48–72 tuntia. Syväkosteutta kasvovoide on nappivalinta kesän kuivattamalle hipiälle. Kun valitset vielä päivävoiteen, jonka koostumus on yhdistelmä voidetta ja geeliä, se imeytyy ihoon paremmin eikä kuivata.

Koska syväkosteuttava päivävoide kosteuttaa ihoa pitkäkestoisesti, se sopii hyvin myös niille, jotka eivät halua käyttää erikseen yövoidetta. 

Jos haluat käyttää syväkosteuttavaa päivävoidetta yövoiteen asemesta, muista kuitenkin tarkistaa, ettei voide sisällä suojakerrointa. Suojakerroin on yöllä turha ja kaiken lisäksi tukkii usein ihohuokoset.

6. Valitse yövoide, jossa on A-vitamiinijohdannaista – se uudistaa ihoa!

Tiedetään, että yö on aivojen tärkeintä työaikaa. Sama pätee ihoon: öisin iho palautuu ja uudistuu. Yövoiteen juju on se, että se tukee ja tehostaa tätä toimintaa.

Tehokas yövoide sisältää esimerkiksi A-vitamiinijohdannaisia, kuten retinolia. Ne muun muassa aktivoivat ihon omaa hyaluronihapon ja kollageenin tuotantoa.

A-vitamiinijohdannaisia sisältävät yövoiteet sopivat pääosin kaikille ihoille. Voiteiden tehokkuuden vuoksi ihoa täytyy kuitenkin totuttaa niihin pikkuhiljaa. Aluksi yövoidetta voi käyttää esimerkiksi kerran pari viikossa ja lisätä kertoja pikkuhiljaa. On tyypillistä, että alussa iho voi hieman punottaa ja hilseillä – sitä ei kannata säikähtää.

7. Suojaa iho meikkivoiteella kylmältä ja viimalta 

Jos koko kesä meni ilman meikkiä, on ilmojen viiletessä hyvä kaivaa meikkivoide kaapin perältä takaisin käyttöön – eikä vain kaunistautumisen takia. Meikkivoide toimii eräänlaisena ihon suojakilpenä. Se suojaa ihoa kylmältä ilmalta ja tuulelta, jotka rasittavat ihoa. 

Meikkivoiteen sijaan ihon suojana voi käyttää myös kevyttä, värillistä päivävoidetta. Kasvovoiteessa on hyvä olla suojakerroin syksylläkin.

Kokeile näitä syysihon hoitoon:

 • Atopik Hydrate kaksitehoinen kuorinta on hellävarainen mutta tehokas. Kuorinta sisältää mekaanisesti kuorivia jojobarakeita sekä kemiallisesti kuorivaa PHA-happoa. Kotimaista sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.
 • Vichy Liftactiv Specialist Glyco-C Night Peel -ampullit antavat tehohoitoa iholle. Ampullit sisältävät 10 % glykolihappoa, antioksidanttista C-vitamiinia sekä kosteuttavaa ja ihoa täyteläistävää hyaluronihappoa.
 • Eucerin Hyaluron-Filler Intensive Mask on tehokosteuttava kangasnaamio kaikille ihotyypeille. Kosteuttaa ihoa välittömästi ja vähentää ihon hienoja juonteita.
 • La Roche-Posay Hydraphase HA Light -päivävoide syväkosteuttaa ihoa tehokkaasti 72 tuntia. Sopii normaalille ja sekaiholle. Voiteesta löytyy myös rich-versio kuivalle iholle. Voiteet sisältävät hyaluronihappoa ja biofermentoituja kasvisokereita.
 • Medik8 Crystal Retinal 3 -yöseerumivoide kiinteyttää ja tasoittaa ihon väriä ja pintaa. Voide sisältää kristallisoitua retinalhydeä, joka on 11-kertaisesti tehokkaampaa kuin retinolin perinteiset muodot. Hyaluronihappo ja E-vitamiini ehkäisevät ihon kuivumista.
 • Medik8 C-Tetra -seerumi on täydellinen ensikosketus C-vitamiiniin. Sopii kaikille ihotyypeille.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Marjo Mattila.