Ihon paluu arkeen – 7 hoitovinkkiä, joilla valmistat ihosi syksyyn

kosteuttava naamio naisen kasvoilla piristää

Kesän jäljiltä iho on usein pintakuiva, nuutunut ja epätasaisen värinen. Onneksi ihon hehkun voi palauttaa oikeanlaisilla hoitorutiineilla ja tuotteilla! Näillä kosmetologimme vinkeillä korjaat kesäauringon pikku vauriot ja huollat ihosi ihanaksi.

Kesä on huolettomuuden aikaa – usein myös ihonhoidossa. Syksyn saapuessa on hyvä palautella ihokin takaisin arkirutiineihin. 

Helle ja aurinko saavat ihonkin kuivaksi ja janoiseksi. Sen lisäksi aurinko tekee ihon väristä usein epätasaisen ja aiheuttaa ruskeita maksaläiskiä ja pigmenttimuutoksia. 

Alkusyksyn ihonhoidossa keskeisintä ovatkin nämä kaksi asiaa: kosteuttaminen ja ihonvärin tasoittaminen. 

Näin sen teet:

 1. ATOPIK HYDRATE KAKSITEHOINEN KUORINTA 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ATOPIK HYDRATE KAKSITEHOINEN KUORINTA 50 ML
  Tarjoushinta 23,20 € Normaalihinta 29,00 €
 2. LA ROCHE-POSAY HYDRAPHASE HA LIGHT 50 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY HYDRAPHASE HA LIGHT 50 ml
  26,90 €
 3. VICHY LIFTACTIV SPECIALIST GLYCO-C NIGHT PEEL AMPOULES 10 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. MEDIK8 C-TETRA SEERUMI 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MEDIK8 C-TETRA SEERUMI 30 ML
  52,00 €

1. Kuori pois kesän kuivattama iho

Jotta ihon huoltaminen voi alkaa, täytyy ensin ihon pinnalta kuoria pois kuiva ja kuollut ihosolukko. 

Kun iho on kuorittu, se vastaanottaa paremmin tuotteiden hoitavia ja kosteuttavia ainesosia. Kasvojen iho kannattaa kuoria kerran viikossa.

Valitse ihollesi sopiva kuorintatuote. Yleisimmin kuorintatuotteet sisältävät pieniä rakeita, jotka poistavat kuollutta ihoa mekaanisesti. Jos ihosi on herkkä tai reagoi helposti, valitse sen sijaan rakeeton, hellävarainen kuorintatuote, joka kuorii ihoa esimerkiksi entsyymien avulla.

2. Ota iholle tehohoitokuuri

Aivan kuten kuivahtaneille ja kärsineille hiuksillekin, on iholle saatavilla erilaisia tehohoitoja. Alkusyksy on erinomainen aika tehohoidolle, sillä se tekee iholle juuri sen, mitä se kesän jälkeen kaipaa: kosteuttaa, tasoittaa väriä sekä vaalentaa pigmenttiläiskiä.

Tehohoitoja käytetään usein 10–14 päivän kuureina. Tehohoitotuotteet lisätään pääsääntöisesti kasvojen iholle puhdistuksen jälkeen ennen seerumeiden ja kosteusvoiteiden lisäämistä.  

Tehohoitojen vaikuttavina aineina käytetään esimerkiksi glykolihappoa, joka tasoittaa pigmenttiläiskiä tehokkaasti. Myös C-vitamiini ja hyaluronihappo ovat tunnetusti tehokkaita superaineita, jotka kirkastavat, silottavat ja ravitsevat ihoa.

3. Tee silloin tällöin tehokosteuttava naamio 

Tehohoitokuurin jälkeen ihon kosteuttamista voi jatkaa tehokosteuttavalla naamiolla silloin tällöin. Halutessasi voi myös korvata tehohoitokuurin käyttämällä naamioita. Ei ole tarpeellista käyttää molempia kuitenkaan samanaikaisesti.  

Tehokosteuttavissa naamioissakin on valinnanvaraa voidemaisista naamioista kangasnaamioihin.

4. Kaunista ihoa C-vitamiiniseerumilla

Moni vannoo ihonhoidossa C-vitamiinin nimeen – sitä on nimitetty jopa ihon omaksi kauneusvitamiiniksi. 

Syksyllä voit ottaa halutessasi päivittäiseen käyttöön C-vitamiiniseerumin. Se suojaa ihoa vapailta radikaaleilta, stimuloi kollageenintuotantoa, ehkäisee juonteiden muodostumista sekä kirkastaa ihoa. 

Seerumin voi lisätä kasvoille aamuisin ennen päivävoidetta.

5. Ota käyttöön syväkosteuttava päivävoide

Syväkosteuttavat päivävoiteet, jotka kosteuttavat ihoa 48–72 tuntia, ovat nappivalintoja kesän kuivattamalle hipiälle. Kun valitset vielä päivävoiteen, jonka koostumus on yhdistelmä voidetta ja geeliä, se imeytyy ihoon paremmin eikä kuivata.

Koska syväkosteuttava päivävoide kosteuttaa ihoa pitkäkestoisesti, se sopii hyvin myös niille, jotka eivät halua käyttää erikseen yövoidetta. 

Jos haluat käyttää syväkosteuttavaa päivävoidetta yövoiteen asemesta, muista kuitenkin tarkistaa, ettei voide sisällä suojakerrointa. Suojakerroin on yöllä turha ja kaiken lisäksi tukkii usein ihohuokoset.

6. Valitse yövoide, jossa on A-vitamiinijohdannaista – se uudistaa ihoa!

Tiedetään, että yö on aivojen tärkeintä työaikaa. Sama pätee ihoon: öisin iho palautuu ja uudistuu. Yövoiteen juju on se, että se tukee ja tehostaa tätä toimintaa.

Tehokas yövoide sisältää esimerkiksi A-vitamiinijohdannaisia, kuten retinolia. Ne muun muassa aktivoivat ihon omaa hyaluronihapon ja kollageenin tuotantoa.

A-vitamiinijohdannaisia sisältävät voiteet sopivat pääosin kaikille ihoille. Voiteiden tehokkuuden vuoksi ihoa täytyy kuitenkin totuttaa niihin pikkuhiljaa. Aluksi yövoidetta voi käyttää esimerkiksi kerran pari viikossa ja lisätä kertoja pikkuhiljaa. On tyypillistä, että alussa iho voi hieman punottaa ja hilseillä – sitä ei kannata säikähtää.

7. Suojaa iho meikkivoiteella kylmältä ja viimalta 

Jos koko kesä meni ilman meikkiä, on ilmojen viiletessä hyvä kaivaa meikkivoide kaapin perältä takaisin käyttöön – eikä vain kaunistautumisen takia. Meikkivoide toimii eräänlaisena ihon suojakilpenä. Se suojaa ihoa kylmältä ilmalta ja tuulelta, jotka rasittavat ihoa. 

Meikkivoiteen sijaan ihon suojana voi käyttää myös kevyttä, värillistä päivävoidetta. Voiteessa on hyvä olla suojakerroin syksylläkin.

Kesäihon korjaussarja – kokeile näitä

 • Atopik Hydrate kaksitehoinen kuorinta on hellävarainen mutta tehokas. Kuorinta sisältää mekaanisesti kuorivia jojobarakeita sekä kemiallisesti kuorivaa PHA-happoa. Kotimaista sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.
 • Vichy Liftactiv Specialist Glyco-C Night Peel -ampullit antavat tehohoitoa iholle. Ampullit sisältävät 10 % glykolihappoa, antioksidanttista C-vitamiinia sekä kosteuttavaa ja ihoa täyteläistävää hyaluronihappoa.
 • Eucerin Hyaluron-Filler Intensive Mask on tehokosteuttava kangasnaamio kaikille ihotyypeille. Kosteuttaa ihoa välittömästi ja vähentää ihon hienoja juonteita.
 • La Roche-Posay Hydraphase HA Light -päivävoide syväkosteuttaa ihoa tehokkaasti 72 tuntia. Sopii normaalille ja sekaiholle. Voiteesta löytyy myös rich-versio kuivalle iholle. Voiteet sisältävät hyaluronihappoa ja biofermentoituja kasvisokereita.
 • Medik8 Crystal Retinal 3 -yöseerumivoide kiinteyttää ja tasoittaa ihon väriä ja pintaa. Voide sisältää kristallisoitua retinalhydeä, joka on 11-kertaisesti tehokkaampaa kuin retinolin perinteiset muodot. Hyaluronihappo ja E-vitamiini ehkäisevät ihon kuivumista.
 • Medik8 C-Tetra -seerumi on täydellinen ensikosketus C-vitamiiniin. Sopii kaikille ihotyypeille.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Marjo Mattila.

 1. MEDIK8 CRYSTAL RETINAL 3 SEERUMIVOIDE 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MEDIK8 CRYSTAL RETINAL 3 SEERUMIVOIDE 30 ML
  65,00 €
 2. EUCERIN HYALURON-FILLER INTENSIVE MASK 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. VICHY MINÉRAL 89 DAILY BOOSTER 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY MINÉRAL 89 DAILY BOOSTER 50 ML
  Tarjoushinta 19,92 € Normaalihinta 24,90 €
 4. VICHY DERMABLEND NESTEMÄINEN MEIKKIVOIDE 15 OPAL 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous