Kuulas iho kotikonstein – Näin retinoli ja muut tehoaineet kirkastavat ihosi sävyä

Nainen hoitaa ihoaan tehokkailla tuotteilla

Väsyneen näköinen ja samea iho? Niin tuttua monelle aikuiseen ikään ehtineelle! Onneksi apteekin hyllyltä löytyy ihonhoidon anti-age-sankareita, joilla ilme kirkastuu. Löydä kuulas iho kotikonstein näiden ihonhoitoniksien avulla ja kokeile, millaisia ihmeitä retinoli, C-vitamiini ja koivunmahla tekevät sinun hipiällesi.

Samea iho? Kosteuta, kuori ja suojaa auringolta

Kun mittariin tulee vuosia, iho alkaa helposti näyttää samealta ja karhealta. Se johtuu siitä, että iho ohenee mutta sen pintakerros paksuuntuu. 

Iän myötä myös väsymys, stressi, ruuhkavuodet, vaihdevuodet ja elintavat näkyvät ihossa ihan toisella tapaa kuin nuorena.

Jos kuulas iho kotikonstein kiinnostaa, muista nämä vinkit:

 • Kosteuta, kosteuta ja kosteuta! Hyvin kosteutettu iho on kuulaampi, kimmoisampi ja sileämpi. Voit hyvin kerrostaa puhtaalle iholle kasvovettä, tehoainetta ja seerumia.
 • Kuorinta poistaa kuollutta ihosolukkoa ja kirkastaa ihon. Kuori iho kerran viikossa tai ihotyyppisi mukaan useammin tai harvemmin. Kasvoille löytyy monenlaisia kuorivia tuotteita: mekaanisia, entsymaattisia, kemiallisia ja näiden yhdistelmiä.
 • Kuorinnan jälkeen naamio on ehdoton, jos haluat heleän ihon. Kuorittu iho ottaa hanakammin naamioiden kosteuttavat aineet vastaan.
 • Suojaa iho auringolta! UV-säteily paksuntaa ihoa sekä aiheuttaa pigmenttimuutoksia, valovaurioita ja ihon ennenaikaista vanhenemista. Käytä aurinkovoidetta alkukeväästä loppusyksyyn. Valitse talvisin suojakertoimellinen päivävoide.
 • Hyvät elintavat, riittävä vedenjuonti ja terveellinen ruokavalio tukevat ihosi hyvinvointia.

Kun perushoitorutiini ei riitä: tutustu anti-age-tehoaineisiin

Jos perushoito ei pidä yllä ihosi kuulautta, voit tutustua tehoaineisiin. Varsinkin samea, karhea ja väsyneen näköinen iho saattaa kaivata niitä. Tehoaineita voi käyttää kuuriluontoisesti, esimerkiksi vain talvisin. 

Muista, että tehoaineet aktivoivat ja uudistavat ihoa, ja siksi ne voivat ärsyttää etenkin herkkää tai muuten helposti reagoivaa ihoa. Tuotteen valintaan tai käyttöön kannattaa kysyä apua Yliopiston Apteekin henkilökunnalta – etenkin jos olet herkkäihoinen.

Hehkuvasta ihosta haaveileva voi tutustua esimerkiksi näihin kolmeen ihoa kaunistavaan aineeseen: retinoli, C-vitamiini ja koivunmahla. Pidä mielessä myös bakuchiol, joka on mainio vaihtoehto retinolille!

1. Retinoli – ykköstuote samealle, ikääntyvälle iholle

A-vitamiinia käytetään ihonhoitotuotteissa eri muodoissa ja eri vahvuisina. Hehkutetuin A-vitamiinin muoto on retinoli. Se on tehoaineiden kunkku ikääntyvälle, samealle iholle.

Retinoli kirkastaa ja tasoittaa ihon sävyä ja tehostaa ihon uusiutumista. Se myös vahvistaa, korjaa, kiinteyttää ja silottaa ihoa, hoitaa valovaurioita ja kaiken lisäksi tehostaa kollageenin ja hyaluronihapon muodostumista ihossa.

Retinolin käytössä kannattaa muistaa nämä asiat:

 • Aloita retinolin käyttö miedolla tuotteella.
 • Varsinkin herkkäihoisen kannattaa kokeilla retinolia harkiten.
 • Aloita retinolin käyttö hiljalleen ja totuta iho retinoliin vähitellen. Aluksi iho voi hilseillä. Jos hilseily ei häviä tai saat ihottumaa, retinoli saattaa olla ihollesi liian vahva.
 • Retinoli ja muut A-vitamiinit altistavat ihon auringonvalolle. Käytä niitä sisältäviä tuotteita vain öisin, ja muista aina laittaa päivällä aurinkovoidetta.
 • Voit myös valita jonkin retinolia lempeämmän A-vitamiinin muodon, jolla on retinolin kaltaisia vaikutuksia. Tällaisia ovat muun muassa retinyylipalmitaatti tai kasviperäinen bakuchiol.
 • Älä käytä A-vitamiinin johdannaisia, jos olet raskaana.

2. C-vitamiini kasvoille – kun haluat kirkastaa ihoa ja häivyttää pigmenttimuutokset

Antioksidanttinen C-vitamiini on ihon superruokaa. C-vitamiini kirkastaa ihoa, haalistaa maksaläiskiä ja torjuu ihon veltostumista – iho kun tarvitsee C-vitamiinia kollageenin muodostumiseen. Esimerkiksi C-vitamiiniseerumi on loistava lisä ihonhoitorutiiniisi, jos ihosi on samea.

C-vitamiinia sisältävän ihonhoitotuotteen käytössä kannattaa muistaa nämä asiat:

 • Aloita C-vitamiinia sisältävien ihonhoitotuotteiden käyttö varovasti ja vähitellen.
 • Älä aloita retinolin ja C-vitamiinin käyttöä samaan aikaan.
 • Jos olet herkkäihoinen, testaa C-vitamiinia varovasti!
 • C-vitamiini saattaa kuivattaa ihoa hieman, joten muista hyvä kosteutus.

3. Koivunmahla – kun haluat kokeilla jotain luonnollista ja uutta 

Haluatko kokeilla tehoainerintamalta jotain uutta? Tutustupa koivunmahlaan. Koivunmahla kirkastaa ihoa luonnollisesti ja sisältää ihoa hoitavia sokeriyhdisteitä, orgaanisia happoja, aminohappoja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.

Koivunmahlan kerrotaan myös nopeuttavan ihosolujen uudistumista ja toimivan suojaavana antioksidanttina.

 • Koivunmahla sopii kaikille ihotyypeille.
 • Voit käyttää koivunmahlaa aamuin illoin.
 • Ei huolta, koivuallergikko! Voit käyttää koivunmahlaa sisältäviä ihonhoitotuotteita, sillä se ei aiheuta allergisia reaktioita.

Suomalaista luomukoivunmahlaa sisältäviä ihonhoitotuotteita löydät Yliopiston Apteekin suositusta YA naturae -luonnonkosmetiikkasarjasta.

 1. MADARA TIME MIRACLE HYDRA FIRM JELLY 75 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MADARA TIME MIRACLE HYDRA FIRM JELLY 75 ML
  39,90 €
 2. YA naturae heleyttävä hoitoneste 100ml | Seerumit ja tehohoidot
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA NATURAE HELEYTTÄVÄ HOITONESTE 100 ml
  Tarjoushinta 11,13 € Normaalihinta 15,90 €
 3. YA naturae Kosteuttava Silmänympärysvoide | Luonnonkosmetiikka
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA NATURAE KOSTEUTTAVA SILMÄNYMPÄRYSVOIDE 15 ml
  Tarjoushinta 11,13 € Normaalihinta 15,90 €
 4. YA naturae Kosteuttava Seerumi | Luonnonkosmetiikka
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA NATURAE KOSTEUTTAVA SEERUMI 30 ml
  Tarjoushinta 16,03 € Normaalihinta 22,90 €

5 x kuulas iho kotikonstein

 • YA naturae Heleyttävä Hoitoneste sisältää runsaasti ihoa kirkastavia tehoaineita: C-vitamiinia, luomukoivunmahlaa ja mustaherukanlehtiuutetta. Kerrosta sitä iholle korealaisen ihonhoitorutiinin mukaisesti. Huippukosteuttaja!
 • YA naturae Anti-Age Seerumi sopii loistavasti aikuiselle iholle, joka kaipaa heleyttä ja kirkastusta sekä antioksidanttisuojaa. C-vitamiini, hyaluronihappo, koivunmahla ja pihlajanmarjauute muodostavat tehoainepommin, joka napakoittaa ihoa.
 • YA naturae Anti-Age Kasvovoide sisältää esimerkiksi C-vitamiinia, koivunmahlaa ja ruusujuuriuutetta. Ihoa kirkastava voide sopii aikuiselle iholle niin aamu- kuin iltakäyttöön. Täyteläinen voide imeytyy nopeasti ja tekee ihosta pehmeän.
 • Miltä kuulostaa kuorinta-aine, joka tekee työnsä yön aikana? Medik8 Sleep Glycolic -kasvokuorinta kuorii ihosi AHA-happojen avulla sillä aikaa, kun nukut. Seuraavana päivänä iho on tasaisempi ja kirkkaampi.
 • Kuorinnan jälkeen saat iholle lisää kuulautta naamiolla. Avene Soothing Radiance Mask kosteuttaa ja tekee ihosta terveen hehkuvan näköisen. Ihanat marjaöljyt heleyttävät ihoa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin tuotepäällikkö, farmaseutti ja kosmetologi Hertta Hurme.

 1. Medik8 Sleep Glycolic | Kasvokuorinnat
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MEDIK8 SLEEP GLYCOLIC 30 ml
  52,00 €
  Loppu
 2. AVENE SOOTHING HYDRATING MASK 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE SOOTHING HYDRATING MASK 50 ML
  28,90 €
 3. YA naturae heleyttävä anti-age seerumi | Seerumit ja tehohoidot
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA NATURAE ANTI-AGE SEERUMI 30 ml
  Tarjoushinta 18,13 € Normaalihinta 25,90 €
 4. YA naturae Anti-Age kasvovoide 50 ml | Kasvovoiteet
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA NATURAE ANTI-AGE KASVOVOIDE 50 ml
  Tarjoushinta 13,93 € Normaalihinta 19,90 €