Siitepölyallergian oireet helpottuvat näillä viidellä tuotteella

siitepölyallergiasta ja heinänuhasta kärsivä aivastelee

Yllättivätkö siitepölyallergian oireet? Mitkä tuotteet tepsivät siitepölyallergiaan parhaiten? Miten allerginen yskä hoidetaan? Milloin siitepölyallergian hoito tulee aloittaa? Yliopiston Apteekin proviisori vinkkaa viisi tuotetta, joilla lievität siitepölyallergian oireita.

1. Siitepölyallergian oireisiin auttaa nenäsumute

Siitepölyallergian oireet tuntuvat useilla allergisilla ensimmäisenä nenässä. Siitepölyallergian oireina ilmenee tyypillisesti allergista nuhaa, johon liittyy nenän vuotamista, tukkoisuutta ja aivastelua.

Siitepölyallergian nenäoireisiin suositellaan kortikosteroidia eli kortisonia sisältävää nenäsumutetta. Saatavilla on myös sekä kortikosteroidia että antihistamiinia sisältävä nenäsuihke. Suihkauta suihketta molempiin sieraimiin. Voit annostella lääkettä oireidesi mukaan, kunhan noudatat lääkepakkauksen ohjeita. Käytä suihketta säännöllisesti ja riittävän pitkään. Kortikosteroidia sisältävien suihkeiden teho on parhaimmillaan vasta muutaman päivän käytön jälkeen. Päivittäin käytettynä nenäsuihke vähentää nuhaa ja aivastelua sekä helpottaa tukkoista oloa siitepölyallergian ja heinänuhan yhteydessä. 

Aloita nenäsumutteen käyttö näin:

  • Aloita nenäsumutteen käyttö allergiaoireiden ilmaannuttua.
  • Kannattaa muistaa, että kortikosteroidi-nenäsuihkeen paras teho saavutetaan muutamassa päivässä. Tämä voi tuntua pitkältä ajalta, jos allergiatuntemukset ovat voimakkaita.
  • Seuraa sinulle oireita aiheuttavien kasvien kukintaa ja siitepölyennusteita, jotta oikean lääkityksen ajoituksen pystyy ennakoimaan juuri sopivasti kukintaan nähden. 
  • Siitepölyennusteiden säännöllinen seuranta kannattaakin ottaa tavaksi, jotta allergiakausi ei pääse yllättämään koivu- tai heinäallergiasta kärsivää. Nenäsumutteen käytön voi aluksi aloittaa isommalla annoksella oireiden helpottamiseksi ja kokeilla sen jälkeen annoksen pienentämistä. Noudata annostelussa pakkauksen ohjetta.

Jos allergiseen nuhaan liittyy kuumetta, hengenahdistusta, käytössäsi on säännöllinen lääkitys, tai oireesi eivät lievity ohjeen mukaisesti käytettynä, tarkista lääkkeen sopivuus apteekista tai lääkäriltä.

Oletko valmiina allergiakauteen? 

Hyödynnä artikkelin lukijan etu: KAIKKI* tuotteet allergiakauteen ota 2, saat edullisemman -30% etukoodilla ALLERGIA224

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 30.9.2024 asti.

2. Silmätipat avuksi allergisiin silmäoireisiin

Mistä tietää, että on siitepölyallergian silmäoireita? Jos silmäsi ovat punaiset, kutiavat ja vuotavat, saatat kärsiä siitepölyallergian oireista!

Allergisten silmäoireiden itsehoidoksi suositellaan ensisijaisesti antihistamiinia sisältäviä silmätippoja. Laita tippoja molempiin silmiin. Jos pelkät tipat eivät riitä auttamaan allergiaoireisiin, voi hoitoon lisätä suun kautta otettavan antihistamiinin.

Jos silmäoireet ovat toispuoleisia tai silmissä esiintyy kipua, valonarkuutta, näön heikkenemistä tai voimakasta rähmimistä, kannattaa käydä lääkärillä varmistamassa, ettei kyse ole esimerkiksi bakteerin aiheuttamasta silmätulehduksesta.

3. Nenäkannu puhdistaa limakalvot ja huuhtelee siitepölyt pois

Paikallishoidon tukena allergiaoireiden hoidossa kannattaa käyttää lisäksi nenäkannuaNenänhuuhtelukannuun eli sarvikuonoon valmistettava suolavesiliuos puhdistaa nenän limakalvot siitepölystä ja hoitaa limakalvoja. Nenäkannulla huuhtelu auttaa tukkoiseen oloon, poistaa limaa ja helpottaa allergiaoireita. Nenän huuhtelu parantaa myös esimerkiksi kortisoninenäsumutteen imeytymistä. 

Huuhtele nenä tarpeen mukaan 1–2 kertaa päivässä. Siitepölykauden ollessa pahimmillaan nenä kannattaa huuhdella joka ilta ennen nukkumaanmenoa ja ennen nenäsuihkeen käyttöä. Nenäkannu helpottaa myös katupölyn ärsyttämiä limakalvoja.

4. Antihistamiini tarjoaa lisäapua siitepölyallergian oireisiin

Jos allerginen nuha ja aivastelu jatkuvat voimakkaina paikallishoidosta huolimatta, lisäavuksi voi ottaa antihistamiinitabletit. Antihistamiinitabletit ovat lisä ensisijaisesti käytettävien paikallishoitojen rinnalle.

Suun kautta otettavat antihistamiinit tehoavat etenkin aivasteluun ja limaneritykseen. Allergiahoidon tavoitteena on oireettomuus ja tarvittaessa allergialääkkeitä voi myös yhdistellä. Apteekin farmaseutit neuvovat allergialääkkeiden valinnassa, sopivuudessa sekä eri allergialääkkeiden käytössä.

Antihistamiinitabletteja voi käyttää allergian hoitoon joko tarpeen mukaan tai säännöllisesti päivittäin. Saat parhaan hyödyn, kun otat tabletteja säännöllisesti ja aloitat käytön heti, kun tuntuu, ettei pelkkä allergian paikallishoito riitä lievittämään allergiaoireita.

Osa antihistamiinitableteista aiheuttaa joillekuille väsymystä. Kysy itselle sopivan valmisteen valinnassa apua Yliopiston Apteekin farmaseutilta.

Lääkäriin on hyvä olla yhteydessä, mikäli allergiaan viittaavien oireiden aiheuttaja on epäselvä tai allergialääkkeet eivät lievitä oireita riittävästi. Myös esimerkiksi allergiakauden aikana esiintyvä allerginen yskä ja hengenahdistus saattavat viitata astmaan, jonka takia allergiakaudella ilmenevän yskän kanssa tulee hakeutua lääkärin arvioon allergisen yskän syyn selvittämiseksi.

Allergianenäsumute on tehokas lääke allergisen nuhan hoitoon ja nenän allergiaoireisiin

5. Nenäöljy hoitaa kuivaa nenää ja ehkäisee nenäverenvuotoa

Useimmat siitepölyallergian hoitoon käytettävät allergiatuotteet kuivattavat nenän limakalvoja ja kuivilla limakalvoilla saattaa esiintyä jopa nenäverenvuotoa, mikäli tilanne pääsee äitymään oikein pahaksi ja nenän limakalvot ovat todella kuivat. Allergianenäsumutteiden haittavaikutuksia voi vähentää nenän kosteutukseen tarkoitetulla nenäöljyllä. Helppokäyttöinen, suihkepulloon pakattu nenäöljy hoitaa nenän limakalvoja ja ehkäisee nenän karstoittumista. Nenäöljyä voi käyttää tarpeen mukaan 1–2 kertaa päivässä. Nenän limakalvoja ravitseva nenäöljy voitelee nenän kuivia limakalvoja ja toimii myös nenäverenvuotoa ennaltaehkäisevästi, sillä harvemmin hyvinvoiva nenä vuotaa verta. 

Usean eri nenäsumutteen annostelussa nenään tyypillisesti annostellaan ensin varsinaiset nenälääkkeet ja vasta lääkkeiden annostelun jälkeen eri aikaan päivästä nenään voi annostella hoitavia öljysuihkeita tai nenää kostuttavia suihkeita. Apteekin asiantuntijoilta saat parhaat vinkit eri nenäsumutteiden annosteluun.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Tatu Hämäläinen

Nenäöljyt ja seesamiöljyä sisältävät nenäsuihkeet:

Kosteuttavat nenäsuihkeet:

Suolavesisuihkeet:

Nenäsuola eli nenäkannun suola: