Siitepölyallergia? Nämä 5 tuotetta helpottavat oireitasi

siitepölyallergiasta kärsivä aivastelee

Mitkä tuotteet tepsivät siitepölyallergiaan parhaiten? Milloin hoito tulee aloittaa? Yliopiston Apteekin proviisori vinkkaa viisi tuotetta, joilla lievität allergiaoireita.

1. Nenäsumute allergisiin nuhaoireisiin

Allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat. Kortisonia sisältävä nenäsumute on tehokas apu allergiseen nuhaan. Säännöllisesti päivittäin käytettynä nenäsuihke vähentää nuhaa ja aivastelua sekä helpottaa tukkoista oloa.

Aloita nenäsumutteen käyttö allergiaoireiden ilmaannuttua tai jo hieman ennen. Suihkeen paras teho saavutetaan 1–2 viikossa. Voit aloittaa nenäsuihkeen käytön aluksi isommalla annoksella oireiden helpottamiseksi ja kokeilla sen jälkeen annoksen pienentämistä.

Jos nuhaan liittyy kuumetta, hengenahdistusta, käytössäsi on säännöllinen lääkitys, tai oireesi eivät lievity ohjeen mukaisesti käytettynä, tarkista lääkkeen sopivuus apteekista tai lääkäriltä.

2. Silmätipat avuksi silmäoireisiin

Punaiset, kutiavat ja vuotavat silmät? Kun siitepölyallergia tuntuu silmissä, avuksi kannattaa ottaa antihistamiinia sisältävät silmätipat. Käytä silmätippoja siitepölykaudella aamuin illoin.

Jos silmäoireet ovat toispuoleisia tai silmissä esiintyy kipua, valonarkuutta, näön heikkenemistä tai voimakasta rähmimistä, kannattaa käydä lääkärillä varmistamassa, ettei kyse ole esimerkiksi bakteerin aiheuttamasta silmätulehduksesta.

3. Nenäkannu puhdistaa limakalvot

Paikallishoidon tukena allergiaoireiden hoidossa kannattaa käyttää lisäksi nenäkannua. Nenänhuuhtelukannuun eli sarvikuonoon valmistettava suolavesiliuos puhdistaa nenän limakalvot siitepölystä ja hoitaa limakalvoja. Nenäkannulla huuhtelu auttaa tukkoiseen oloon, poistaa limaa ja helpottaa allergiaoireita.

Huuhtele nenä tarpeen mukaan 1–2 kertaa päivässä. Siitepölykauden ollessa pahimmillaan nenä kannattaa huuhdella joka ilta ennen nukkumaanmenoa ja ennen nenäsuihkeen käyttöä. Nenäkannu helpottaa myös katupölyn ärsyttämiä limakalvoja.

4. Antihistamiini tarjoaa lisäapua

Jos allerginen nuha ja aivastelu jatkuvat voimakkaina paikallishoidosta huolimatta, lisäavuksi voi ottaa antihistamiinitabletit. Antihistamiinitabletit eivät lievitä allergiaoireita yhtä tehokkaasti kuin nenäsumute ja silmätipat, mutta antihistamiinivalmisteet ovat lisä paikallisesti käytettävien tuotteiden rinnalle.

Antihistamiinitabletteja voi käyttää allergian hoitoon joko tarpeen mukaan tai säännöllisesti päivittäin. Saat parhaan hyödyn, kun otat tabletteja säännöllisesti ja aloitat käytön ennen oireiden alkua.

Osa antihistamiinitableteista aiheuttaa joillekuille väsymystä. Kysy itselle sopivan valmisteen valinnassa apua Yliopiston Apteekin farmaseutilta.

5. Nenäöljy hoitaa kuivaa nenää

Useimmat allergiatuotteet kuivattavat nenän limakalvoja. Haittavaikutuksia voi vähentää nenän kosteutukseen tarkoitetulla nenäöljyllä. Helppokäyttöinen, suihkepulloon pakattu nenäöljy hoitaa nenän limakalvoja ja ehkäisee nenän karstoittumista. Nenäöljyä voi käyttää tarpeen mukaan 1–2 kertaa päivässä.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Tatu Hämäläinen.

 1. NENÄNHUUHTELUKANNU SARVIKUONO SININEN 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. NASO SEESAMIÖLJY RATIOPHARM NENÄSUMUTE 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  NASO SEESAMIÖLJY RATIOPHARM NENÄSUMUTE 10 ML
  Tarjoushinta 8,08 € Normaalihinta 9,50 €
 3. ALLERVEX SILMÄSUIHKE 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ALLERVEX SILMÄSUIHKE 10 ML
  22,30 €
 4. YA TEHOKOSTEUTTAVA SILMÄTIPPA 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA TEHOKOSTEUTTAVA SILMÄTIPPA 10 ML
  14,90 €