Siitepölyallergia? Nämä 5 tuotetta helpottavat oireitasi

Siitepölyallergia? Nämä 5 tuotetta helpottavat oireitasi

Mitkä tuotteet tepsivät siitepölyallergiaan parhaiten? Milloin hoito tulee aloittaa? Yliopiston Apteekin proviisori vinkkaa tärkeysjärjestyksessä viisi tuotetta, joilla saat allergiaoireet hallintaan.

1. Nenäsumute on tehokkain apu

Allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat. Kortisonia sisältävä nenäsumute on tehokkain apu allergiseen nuhaan. Säännöllisesti päivittäin käytettynä nenäsuihke vähentää nuhaa ja aivastelua sekä helpottaa tukkoista oloa. Siitä saattaa löytyä apu myös allergian aiheuttamiin silmäoireisiin kuten kutinaan ja punoitukseen.

Aloita nenäsumutteen käyttö allergiaoireiden ilmaannuttua tai jo hieman ennen. Suihkeen paras teho saavutetaan 1–2 viikossa. Voit aloittaa nenäsuihkeen käytön aluksi isommalla annoksella oireiden helpottamiseksi ja kokeilla sen jälkeen annoksen pienentämistä.

2. Silmätipat laittavat silmäoireet kuriin

Punaiset, kutiavat ja vuotavat silmät? Kun siitepölyallergia tuntuu silmissä, avuksi kannattaa ottaa antihistamiinia sisältävät silmätipat. Käytä silmätippoja siitepölykaudella aamuin illoin.

Jos silmäoireet ovat toispuoleisia tai silmissä esiintyy kipua, valonarkuutta, näön heikkenemistä tai voimakasta rähmimistä, kannattaa käydä lääkärillä varmistamassa, ettei kyse ole esimerkiksi bakteerin aiheuttamasta silmätulehduksesta.

3. Nenäkannu puhdistaa limakalvot

Paikallishoidon tukena allergiaoireiden hoidossa kannattaa käyttää lisäksi nenäkannua. Suolavesiliuos puhdistaa nenän limakalvot siitepölystä ja hoitaa limakalvoja. Huuhtelu auttaa tukkoiseen oloon, poistaa limaa ja helpottaa allergiaoireita.

Huuhtele nenä tarpeen mukaan 1–2 kertaa päivässä. Siitepölykauden ollessa pahimmillaan nenä kannattaa huuhdella joka ilta ennen nukkumaanmenoa ja ennen nenäsuihkeen käyttöä. Nenäkannu helpottaa myös katupölyn ärsyttämiä limakalvoja.

4. Antihistamiini tarjoaa lisäapua

Jos allerginen nuha ja aivastelu jatkuvat voimakkaina paikallishoidosta huolimatta, lisäavuksi voi ottaa antihistamiinitabletit. Antihistamiinitabletit eivät lievitä allergiaoireita yhtä tehokkaasti kuin nenäsumute ja silmätipat, mutta ne ovat oiva lisä.

Antihistamiinitabletteja voi käyttää allergian hoitoon joko tarpeen mukaan tai säännöllisesti päivittäin. Saat parhaan hyödyn, kun otat tabletteja säännöllisesti ja aloitat käytön ennen oireiden alkua. Siitepölykaudella käyttö kannattaa aloittaa 1–2 viikkoa ennen siitepölykauden arvioitua alkamisajankohtaa.

Osa antihistamiinitableteista aiheuttaa joillekuille väsymystä. Kysy itselle sopivan valmisteen valinnassa apua Yliopiston Apteekin farmaseutilta.

5. Nenäöljy hoitaa kuivaa nenää

Useimmat allergialääkkeet kuivattavat nenän limakalvoja. Haittavaikutuksia voi vähentää apteekista saatavalla nenäöljyllä. Helppokäyttöinen, suihkepulloon pakattu nenäöljy hoitaa nenän limakalvoja ja ehkäisee nenän karstoittumista. Nenäöljyä voi käyttää tarpeen mukaan 1–2 kertaa päivässä.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Tatu Hämäläinen.