Siitepölyallergia? Nämä 5 tuotetta helpottavat siitepölyallergian oireita

siitepölyallergiasta ja heinänuhasta kärsivä aivastelee

Yllättivätkö siitepölyallergian oireet ja kevään siitepöly? Mitkä tuotteet tepsivät siitepölyallergiaan parhaiten? Milloin siitepölyallergian hoito tulee aloittaa? Mitä tehdä jos epäilee siitepölyallergiaa? Yliopiston Apteekin proviisori vinkkaa viisi tuotetta, joilla lievität siitepölyallergian oireita.

1. Nenäsumute allergisiin nuhaoireisiin, heinänuhaan sekä siitepölyallergian hoitoon paikallisesti

Allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat. Siitepölyallergian oireet tuntuvat useilla allergisilla ensimmäisenä nenässä. Tyypillisimmin allergiset saavat siitepölyn oireena allergista nuhaa, johon liittyy nenän vuotamista, tukkoisuutta ja aivastelua. Siitepölyallergian hoidossa kortisonia sisältävä nenäsumute on tehokas apu allergiseen nuhaan. Säännöllisesti päivittäin käytettynä nenäsuihke vähentää nuhaa ja aivastelua sekä helpottaa tukkoista oloa siitepölyallergian ja heinänuhan yhteydessä.

Aloita nenäsumutteen käyttö allergiaoireiden ilmaannuttua ja allergian hoito esimerkiksi heinien kukinnan aikaan, mikäli tiedät heinien aiheuttavan sinulle voimakkaita heinänuhan oireita. Myös koivuallergiasta kärsivän kannattaa tarkkailla koivujen kukintaa ja ennusteita, jotta oikean lääkityksen ajoituksen pystyy ennakoimaan juuri sopivasti koivun kukintaan nähden. Peli ei kuitenkaan ole menetetty, vaikka koivuallergian oireet olisivat päässeet yllättämään. Apteekin neuvoilla ja tuotteilla siitepölyallergian hoito kannattaa aloittaa heti, kun mahdollista. Heinä- tai koivuallergikon kannattaa muistaa, että allergia nenäsuihkeen paras teho saavutetaan 1–2 viikossa. Tämä voi tuntua pitkältä ajalta, jos koivuallergian oireet ovat päässeet yllättämään ja allergiatuntemukset ovat voimakkaita. Siitepölyennusteiden säännöllinen seuranta kannattaakin ottaa tavaksi, jotta allergiakausi ei pääse yllättämään koivu- tai heinäallergiasta kärsivää. Allergia nenäsumutteen käytön voi aluksi aloittaa isommalla annoksella oireiden helpottamiseksi ja kokeilla sen jälkeen annoksen pienentämistä.

Jos allergiseen nuhaan liittyy kuumetta, hengenahdistusta, käytössäsi on säännöllinen lääkitys, tai oireesi eivät lievity ohjeen mukaisesti käytettynä, tarkista lääkkeen sopivuus apteekista tai lääkäriltä.

2. Silmätipat avuksi allergisiin silmäoireisiin, kun siitepölyn oireet tuntuvat silmissä

Punaiset, kutiavat ja vuotavat silmät? Kuulostaa aivan siitepölyallergian oireilta! Silmissä ilmenevän siitepölyallergian hoito kannattaa aloittaa paikallisvalmisteella eli allergiasilmätipoilla. Kun siitepölyallergia tuntuu silmissä, avuksi kannattaa ottaa antihistamiinia sisältävät silmätipat. Käytä allergiasilmätippoja siitepölykaudella aamuin illoin.

Mistä tietää, että on siitepölyallergia? Jos silmäoireet ovat toispuoleisia tai silmissä esiintyy kipua, valonarkuutta, näön heikkenemistä tai voimakasta rähmimistä, kannattaa käydä lääkärillä varmistamassa, ettei kyse ole esimerkiksi bakteerin aiheuttamasta silmätulehduksesta.

3. Nenäkannu puhdistaa limakalvot ja huuhtelee kevään siitepölyt pois

Paikallishoidon tukena allergiaoireiden hoidossa kannattaa käyttää lisäksi nenäkannua. Nenänhuuhtelukannuun eli sarvikuonoon valmistettava suolavesiliuos puhdistaa nenän limakalvot siitepölystä ja hoitaa limakalvoja. Nenäkannulla huuhtelu auttaa tukkoiseen oloon, poistaa limaa ja helpottaa allergiaoireita.

Huuhtele nenä tarpeen mukaan 1–2 kertaa päivässä. Siitepölykauden ollessa pahimmillaan nenä kannattaa huuhdella joka ilta ennen nukkumaanmenoa ja ennen nenäsuihkeen käyttöä. Nenäkannu helpottaa myös katupölyn ärsyttämiä limakalvoja.

 1. NENÄNHUUHTELUKANNU SARVIKUONO SININEN 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. ALLERVEX SILMÄSUIHKE 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ALLERVEX SILMÄSUIHKE 10 ML
  22,30 €
 3. YA TEHOKOSTEUTTAVAT SILMÄTIPAT 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA TEHOKOSTEUTTAVAT SILMÄTIPAT 10 ML
  14,90 €
 4. ALLENASAL DEFENCE SPRAY 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ALLENASAL DEFENCE SPRAY 15 ML
  11,30 €

4. Antihistamiini tarjoaa lisäapua siitepölyallergian hoitoon

Jos allerginen nuha ja aivastelu jatkuvat voimakkaina paikallishoidosta huolimatta, lisäavuksi voi ottaa antihistamiinitabletit. Antihistamiinitabletit eivät lievitä allergiaoireita yhtä tehokkaasti kuin nenäsumute ja silmätipat, mutta antihistamiinivalmisteet ovat lisä paikallisesti käytettävien tuotteiden rinnalle. Allergia hoidon tavoitteena on oireettomuus ja tarvittaessa allergialääkkeitä voi myös yhdistellä. Monet käyttävätkin allergian hoitoon kattavasti useita erityyppisiä allergialääkkeitä rinnakkain eli allergiaoireita lievittämään käytössä on sekä kortisonia sisältävää nenäsuihketta, allergiasilmätippoja että suun kautta otettevaa antihistamiinia. Apteekin farmaseutit neuvovat allergialääkkeiden valinnassa sekä eri allergialääkkeiden käytössä.

Antihistamiinitabletteja voi käyttää allergian hoitoon joko tarpeen mukaan tai säännöllisesti päivittäin. Saat parhaan hyödyn, kun otat tabletteja säännöllisesti ja aloitat käytön heti, kun tuntuu, ettei pelkkä allergian paikallishoito riitä lievittämään allergiaoireita.

Osa antihistamiinitableteista aiheuttaa joillekuille väsymystä. Kysy itselle sopivan valmisteen valinnassa apua Yliopiston Apteekin farmaseutilta.

Lääkäriin on hyvä olla yhteydessä, mikäli allergiaan viittaavien oireiden aiheuttaja on epäselvä tai allergialääkkeet eivät lievitä oireita riittävästi. Myös esimerkiksi allergiakauden aikana esiintyvä allerginen yskä ja hengenahdistus saattavat viitata astmaan, jonka takia allergiakaudella ilmenevän yskän kanssa kannattaa hakeutua lääkärin arvioon allergisen yskän syyn selvittämiseksi.

5. Nenäöljy hoitaa kuivaa nenää ja ehkäisee nenäverenvuotoa – mainio tukituote siitepölyallergiaan!

Useimmat siitepölyallergian hoitoon käytettävät allergiatuotteet kuivattavat nenän limakalvoja ja kuivilla limakalvoilla saattaa esiintyä jopa nenäverenvuotoa, mikäli tilanne pääsee äitymään oikein pahaksi ja nenän limakalvot ovat todella kuivat. Allergia nenäsumutteiden haittavaikutuksia voi vähentää nenän kosteutukseen tarkoitetulla nenäöljyllä. Helppokäyttöinen, suihkepulloon pakattu nenäöljy hoitaa nenän limakalvoja ja ehkäisee nenän karstoittumista. Nenäöljyä voi käyttää tarpeen mukaan 1–2 kertaa päivässä. Nenän limakalvoja ravitseva nenäöljy voitelee nenän kuivia limakalvoja ja toimii myös nenäverenvuotoa ennaltaehkäisevästi, sillä harvemmin hyvinvoiva nenä vuotaa verta. 

Usean eri nenäsumutteen annostelussa nenään tyypillisesti annostellaan ensin varsinaiset nenälääkkeet ja vasta lääkkeiden annostelun jälkeen eri aikaan päivästä nenään voi annostella hoitavia öljysuihkeita tai nenää kostuttavia suihkeita. Apteekin asiantuntijoilta saat parhaat vinkit eri nenäsumutteiden annosteluun.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Tatu Hämäläinen.

 1. AUVOIN HOITAVA A-VITAMIINI 20 ML NENÄSUIHKE
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AUVOIN HOITAVA A-VITAMIINI 20 ML NENÄSUIHKE
  11,50 €
 2. A-VITA HYDRA+ NENÄSUIHKE 20 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  A-VITA HYDRA+ NENÄSUIHKE 20 ML
  14,70 €
 3. Physiomer Normal Jet nenähuuhtelu| Nenäsumutteet
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  PHYSIOMER NORMAL JET & SPRAY 135 ML
  13,90 €
 4. NASO SEESAMIÖLJY RATIOPHARM NENÄSUMUTE 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous