Katupöly, kevätflunssa, auringonpolttama… Näin selätät kevään pikkuharmit

Katupöly, kevätflunssa, auringonpolttama… Näin selätät kevään pikkuharmit

Kevätaurinko yllätti ja iho kärähti? Vai kiusaako siitepöly? Vaivaako kevätväsymys? Vaikka kevät on ihanaa aikaa, se tuo mukanaan myös erilaisia pikkuharmeja. Näin taltutat ne ja nautit vuodenajasta täysillä.

Huuhtele katupöly pois

Katupöly kiusaa, kun kaupunkien katuja putsataan talven jäljiltä. Pölyn takia monen silmät kirvelevät, nenä vuotaa sekä yskittää.

Sarvikuono eli nenänhuuhtelukannu helpottaa oloa. Suolavesiliuos puhdistaa limakalvoja pölystä ja auttaa tukkoiseen oloon. Kosteuttavat silmätipat puolestaan tuovat helpotusta ikäviin silmäoireisiin.

Siitepölyallergia hallintaan

Ensin leppä ja pähkinäpensas, sitten koivu – puiden kukinta rytmittää siitepölyallergikkojen kevättä. Nuhaan, aivasteluun, nenän kutinaan ja tukkoisuuteen auttavat kortisoninenäsuihke ja antihistamiinitabletit.

Jos vaivanasi on silmien ärsytys ja punoitus, kokeile allergiasilmätippoja ja antihistamiinia.

Voit aloittaa paikallishoidosta: jos vaivana on vain nuha, testaa ensin nenäsuihketta – jos vain silmät kutisevat, kokeile silmätippoja. Jos paikallishoito ei auta riittävästi, ota lisäksi antihistamiinia, joka vaikuttaa nopeasti. Nappaa antihistamiinia myös silloin, jos useista kärsit kaikista mahdollisista allergiaoireista.

Siitepöly voi pahentaa myös astman ja atopian oireita. Jos kärsit niistä, niin varmista, että lääkärin määräämä resepti on voimassa.

Porttikielto kevätflunssalle

Kevätflunssa nappaa monen otteeseensa. Olo on kuumeinen, kurkkua kivistää ja nenä vuotaa. Jos flunssan oireet alkavat, voi imeskeltävä sinkkiasetaattitabletti lyhentää flunssan kestoa. Myös riittävästä C-vitamiinin ja sinkin saannista kannattaa huolehtia päivittäin, sillä ne tukevat normaalia vastustuskykyä. 

Jos kevätflunssa pitkittyy eikä tunnu häviävän millään, kannattaa selvittää, voisiko kyseessä ollakin siitepölyallergia.

 1. YA TEHOKOSTEUTTAVA SILMÄTIPPA 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA TEHOKOSTEUTTAVA SILMÄTIPPA 10 ML
  14,90 €
 2. YA SINKKIASETAATTI 13 MG PIPARMINTTU-APPELSIINI IMESKELYTABL 60 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. YA SÄILÖNTÄAINEETON KOSTEUTTAVA SILMÄTIPPA 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. ALLERVEX SILMÄSUIHKE 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ALLERVEX SILMÄSUIHKE 10 ML
  Tarjoushinta 17,84 € Normaalihinta 22,30 €

Taltuta kevätväsymys

Onko puhti poissa, vaikka valoa riittää? Saatat kärsiä kevätväsymyksestä. Väsymys voi johtua siitä, että lisääntynyt valon määrä vaikeuttaa nukahtamista.

Voit kokeilla lyhentää nukahtamisaikaa melatoniinivalmisteiden avulla – runsaampi määrä unta voi viedä kevätväsymyksen mennessään.

Suojaa iho kevätauringolta

Yllättikö kevätaurinko ja nenä pääsi kärähtämään? Käytä palaneelle iholle hydrokortisonivoidetta, joka lievittää punoitusta ja kutinaa.

Jos iho alkaa kesiä, helpota tilannetta kevyellä perusvoiteella.

Parasta tietysti on, että ihoa ei päästä lainkaan palamaan. Ota siis aurinkosuojavoide ajoissa käyttöön. Älä unohda lisätä sitä helposti kärähtäviin paikkoihin, kuten kämmenselkiin, korvanlehdille ja kaljulle päälaelle!

Helpotusta aurinkoihottumaan

Ilmestyykö ihollesi keväisin punoittavaa ja näppyläistä ihottumaa? Alkaako ihosi kutista voimakkaasti parin tunnin sisällä siitä, kun olet oleskellut auringossa? Sinulla saattaa olla monimuotoinen valoihottuma, josta arkikielessä puhutaan usein aurinkoihottumana.

Osa meistä saa sitä keväällä heti, kun aurinko alkaa paistaa ja ranteet tai dekoltee paljastuvat vaatteiden alta. Aurinkoihottumaa voi hoitaa hydrokortisonivoiteella. Myös antihistamiinitabletit voivat auttaa kutinaan. Muista suojata iho aurinkosuojavoiteella!

Kosteutta kuiville silmille

Keväällä liikutaan taas paljon ulkona ja silmät saattavat siksi kuivua: ne altistuvat tuulelle ja auringolle, ja ilmassa on paljon pölyä. Ota käyttöön kosteuttavat silmätipat. Niitä voi käyttää niin usein kuin tarve vaatii.

Saatavilla on myös kosteuttavia silmätippoja, joissa on kätevästi mukana UV-suoja. Sellainen on muun muassa Hyabak 0,15% -silmätipoissa.

Eloa sameaan ihoon

Talven jälkeen kasvojen iho on eloton, kalpea ja samea. Auta ihoa kohti kuulasta kevätkuntoa kosmetiikalla, joka sisältää ihoa aktivoivia ainesosia.

A-vitamiini uudistaa ja vahvistaa ihoa ja kirkastaa sen sävyä. Antioksidanttinen C-vitamiini puolestaan on mukana kollageenin muodostumisessa ja estää ihon veltostumista.

Korppujalat sandaalikuntoon

Monen jalat uinuvat talven ajan unohdettuna saappaissa. Keväällä paljastuvat korpuiksi kovettuneet kantapäät. Ne voit hoitaa ennen sandaalikauden alkua kuntoon apteekista saatavilla tuotteilla: poista kovettumat hohkakivellä ja kosteuta iho jalkavoiteella.

Jos ongelmana ovat uudet kevätkengät, niin ennakoi: laita rakkolaastarit kohtiin, joihin uhkaa tulla hiertymä.

Kiristävätkö kesävaatteet?

Kiristääkö kevättrenssin vyö kummasti? Moni meistä huomaa keväällä, että harmaan talven aikana paino on päässyt nousemaan.

Jos olo tuntuu itsestä ikävältä, voi kevyemmän elämän aloittaa painonhallintaa varten kehitettyjen apteekkituotteiden tuella. XL-S Medical Direct -annospussit lisäävät kylläisyyden tunnetta ja tasaavat verensokeria. Yhdistä ne tasapainoiseen ruokavalioon ja säännölliseen liikuntaan.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Sirpatuulia Leinonen-Littu.

 

 1. XL-S MEDICAL DIRECT ANNOSPUSSI 90 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  XL-S MEDICAL DIRECT ANNOSPUSSI 90 KPL
  75,00 €
 2. YA PEHMENTÄVÄ JALKAVOIDE 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  YA PEHMENTÄVÄ JALKAVOIDE 150 ML
  9,90 €
 3. MEDIK8 R-RETINOATE YOUTH ACTIVATING CREAM 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 4. VICHY IDEAL SOLEIL ULTRA-LIGHT & FRESH POCKET SIZE SPF50 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY IDEAL SOLEIL ULTRA-LIGHT & FRESH POCKET SIZE SPF50 30 ML
  Tarjoushinta 7,92 € Normaalihinta 9,90 €