Kutinaa, punoitusta ja näppylöitä aurinkopäivän jälkeen? – Näin tunnistat aurinkoihottuman

Aurinkoihottumaa kasvoissa

Aurinkoihottuma saa alkunsa kesän ensimmäisinä lämpiminä päivinä, kun iho pitkästä aikaa paljastuu auringonsäteille. Kutiseva ihottuma menee yleensä ohi itsestään, mutta sitä voi myös hoitaa – ja ennen kaikkea ehkäistä. Tässä parhaat neuvot ja tuotteet.

Miten aurinkoihottuman tunnistaa?

Kuinka kauan oireet kestävät?

Oireet häviävät useimmiten parissa päivässä. Hitaimmillaan siihen voi kuitenkin kulua viikko tai kaksi.

 1. EUCERIN SUN SENSITIVITY CREAM GEL SPF50+ FACE&BODY 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. ACO SUN STICK SPF50+ 8 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN STICK SPF50+ 8 G
  12,50 €
 3. ACO SUN LOTION INTOLERANCE SPF50 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN LOTION INTOLERANCE SPF50 100 ML
  19,90 €

Mistä aurinkoihottuma johtuu?

Aurinkoihottuma johtuu joko auringon UV-säteilystä tai UV-säteilyn ja jonkin lääkkeen tai kemikaalin yhteisvaikutuksesta.

Lääkkeitä, jotka voivat vaikuttaa aurinkoihottuman syntyyn, on paljon. Ne voivat olla joko sisäisesti tai ulkoisesti käytettäviä. Voit kysyä Yliopiston Apteekin henkilökunnalta parhaat vinkit sopivan aurinkosuojatuotteen valintaan sekä varmistua onko käyttämäsi lääke sellainen, että sinun kannattaa varoa aurinkoa.

Milloin aurinkoihottuma yleensä tulee?

Aurinkoihottuma ilmestyy yleensä keväällä tai alkukesästä, kun aurinkoiset säät alkavat ja vaikkapa käsivarret tai rintakehä paljastuvat pitkästä aikaa auringolle.

Kenelle aurinkoihottumaa voi tulla?

Aurinkoihottuma on hyvin yleinen vaiva, joka voi ilmestyä kenen vain kiusaksi. Joka viides suomalainen saa aurinkoihottumaa jossain elämänsä vaiheessa.

Tavallisesti aurinkoihottuma ilmestyy ensimmäisen kerran 20–30 ikävuoden välillä. Yleensä se häviää 30–50-vuotiaana. Poikkeuksia tähän toki on. Aurinkoihottuman voi saada ensimmäistä kertaa vasta myöhemmälläkin iällä. Lapsillekin sitä voi tulla – tyypillisesti esimerkiksi korvalehtiin, jotka paljastuvat lakin reunan alta.

Aurinkoihottuma on yleisempää naisilla kuin miehillä.

Miten aurinkoihottuman syntymisen voi estää?

Miten aurinkoihottumaa hoidetaan?

Auttaako siedätys auringonvalolle aurinkoihottumaan?

Aurinkoihottuma tulee usein keväällä tai alkukesästä. Se ei välttämättä uusiudu saman kesän aikana. Iho ikään kuin karaistuu. Siedättymisestä ei kuitenkaan voida puhua. Ihottuma voi hyvin toistua heti seuraavana kesänä.

Jos aurinkoihottuma johtuu UV-säteilyn ja lääkkeen yhteisvaikutuksesta, se voi uusiutua vielä samankin kesän aikana, koska altistus jatkuu.

7 x hyvä tuote aurinkoihottumaan

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Heidi Rautio.