Kutinaa, punoitusta ja näppylöitä aurinkopäivän jälkeen? – Näin tunnistat aurinkoihottuman

Aurinkoihottumaa kasvoissa

Aurinkoihottuma eli valoihottuma saa alkunsa kesän ensimmäisinä lämpiminä päivinä, kun iho pitkästä aikaa paljastuu auringonsäteille. Kutiseva ihottuma menee yleensä ohi itsestään, mutta sitä voi myös hoitaa – ja ennen kaikkea ehkäistä. Tässä parhaat neuvot ja tuotteet.

Miten aurinkoihottuman tunnistaa?

  • Aurinkoihottuma alkaa yleensä ihon voimakkaana kutinana sellaisilla ihoalueilla, jotka ovat altistuneet auringolle. Kutina alkaa usein muutama tunti auringossa oleskelun jälkeen. Joskus voi kuitenkin kulua jopa päivä tai kaksi, ennen kuin oireet ilmestyvät.
  • Kutisevaan kohtaan saattaa pian nousta punoittavaa, pieniläiskäistä ja näppyläistä ihottumaa.
  • Joskus ihottumassa voi olla kirkkaita, hyvin pieniä rakkuloita.
  • Aina ihottumaa ei tule, vaan oireena voi olla pelkkä kutina.
  • Harvinaisempi aurinkoihottuman muoto on valonokkosihottuma. Siinä kutiavat ja punoittavat paukamat nousevat iholle jopa minuuteissa aurinkoaltistuksen alkamisen jälkeen.

Kuinka kauan oireet kestävät?

Oireet häviävät useimmiten parissa päivässä. Hitaimmillaan siihen voi kuitenkin kulua viikko tai kaksi.

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa aurinkotuotteet edullisesti netistä ya.fi!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* aurinkotuotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 30.09.2024 asti.

KAIKKI aurinkotuotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: AURINKO224

Mistä aurinkoihottuma johtuu?

Aurinkoihottuma johtuu joko auringon UV-säteilystä tai UV-säteilyn ja jonkin lääkkeen tai kemikaalin yhteisvaikutuksesta.

Lääkkeitä, jotka voivat vaikuttaa aurinkoihottuman syntyyn, on paljon. Ne voivat olla joko sisäisesti tai ulkoisesti käytettäviä. Voit kysyä Yliopiston Apteekin henkilökunnalta parhaat vinkit sopivan aurinkosuojatuotteen valintaan sekä varmistua onko käyttämäsi lääke sellainen, että sinun kannattaa varoa aurinkoa.

Milloin aurinkoihottuma yleensä tulee?

Aurinkoihottuma ilmestyy yleensä keväällä tai alkukesästä, kun aurinkoiset säät alkavat ja vaikkapa käsivarret tai rintakehä paljastuvat pitkästä aikaa auringolle. Käsivarsien kutina, punoittava laikukas ihottuma rintakehällä tai jopa näppylät tai vesirakkulat käsissä tai korvanlehdissä voivat kieliä aurinkoihottumasta.  Iho usein tottuu aurinkoon kesän aikana eikä ihottumaa enää tule, mutta on hyvin todennäköistä, että oireet palaavat taas seuraavana keväänä.

Kenelle aurinkoihottumaa voi tulla?

Aurinkoihottuma on hyvin yleinen vaiva, joka voi ilmestyä kenen vain kiusaksi. Joka viides suomalainen saa aurinkoihottumaa jossain elämänsä vaiheessa.

Tavallisesti aurinkoihottuma ilmestyy ensimmäisen kerran 20–30 ikävuoden välillä. Yleensä se häviää 30–50-vuotiaana. Poikkeuksia tähän toki on. Aurinkoihottuman voi saada ensimmäistä kertaa vasta myöhemmälläkin iällä. Lapsillekin sitä voi tulla – tyypillisesti esimerkiksi korvalehtiin, jotka paljastuvat lakin reunan alta.

Aurinkoihottuma on yleisempää naisilla kuin miehillä.

Naisella on aurinkoihottumaa käsivarressa

Miten aurinkoihottuman syntymisen voi estää?

Miten aurinkoihottumaa hoidetaan?

Auttaako siedätys auringonvalolle aurinkoihottumaan?

Aurinkoihottuma tulee usein keväällä tai alkukesästä. Se ei välttämättä uusiudu saman kesän aikana. Iho ikään kuin karaistuu. Siedättymisestä ei kuitenkaan voida puhua. Ihottuma voi hyvin toistua heti seuraavana kesänä.

Jos aurinkoihottuma johtuu UV-säteilyn ja lääkkeen yhteisvaikutuksesta, se voi uusiutua vielä samankin kesän aikana, koska altistus jatkuu.

6 x hyvä tuote aurinkoihottumaan

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Heidi Rautio.