10 vinkkiä: Näin nautit auringosta ja rusketut turvallisesti

naisen kaunis rusketus on syntynyt ruskettavalla aurinkorasvalla

Se on täällä jälleen – ihana ja lämmittävä auringonpaiste! Aurinko tekee hyvää kehollemme ja mielellemme, joten valonsäteistä kannattaa nauttia. Jos vietät paljon aikaa ulkona tai tykkäät ottaa aurinkoa, ota käyttöön nämä 10 vinkkiä. Niiden avulla nautit auringosta turvallisesti ja palamatta.

1. Valmistele iho kuorinnalla ja kapseleilla

Joustava ja hyvinvoiva iho pystyy suojautumaan auringon haitoilta huonokuntoista paremmin, ja siihen muodostuu tasainen rusketus. Siksi ihosta kannattaa pitää huolta kuorimalla ja kosteuttamalla sitä säännöllisesti. 

2. Tarkista aamun alkajaisiksi, mikä on päivän UV-indeksi

Auringon ultraviolettisäteilyn voimakkuutta mitataan UV-indeksillä (UVI). Mitä voimakkaampaa säteily on, sen helpommin iho palaa. Hyvä suojautuminen on tarpeellista, kun UV-indeksi on kolme tai yli. UVI-ennuste ilmoitetaan säätiedotuksissa, ja sen voi tarkistaa päivittäin esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

3. Levitä aurinkorasva ajoissa – muista 30 minuuttia

Talven jäljiltä iho on arka ja ohut, joten sen suojamuuri kaipaa vahvistusta. Käytä aina aurinkosuojavoidetta, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Kaikissa Yliopiston Apteekissa myytävissä auringonsuojissa on molemmat suojat. Levitä aurinkovoide iholle puoli tuntia ennen kuin menet ulos. Muista tehdä uusi voitelu kahden tunnin kuluttua tai aiemmin, jos hikoilet tai käyt uimassa.

Mietitkö, että ruskettuuko aurinkorasvan kanssa? Suojavoide ei estä ruskettumista, mutta säästää palamiselta. Näin ollen ruskettuminen aurinkovoiteen kanssa takaa pidempikestoisemman ja tasaisemman lopputuloksen. Älä siis säästele voidetta myöskään silloin, kun haluat ruskettua - muista, että rusketus ja aurinkorasvan käyttö eivät ole toistensa poissulkevia asioita! Älä siis päästä suojaamatonta ihoasi palamaan, sillä ihon palaminen altistaa ihosyövälle, melanoomalle sekä ihon pahalaatuisille muutoksille. Laadukkaan ja miellyttävän aurinkorasvan kanssa voi ruskettua. Upeaa rusketusta tavoitellessasi valitse ihotyypillesi sopiva aurinkorasva asiantuntijoidemme avustuksella

 1. VICHY CAPITAL SOLEIL TAN ILLUMINATING SPRAY SPF30 200 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY CAPITAL SOLEIL TAN ILLUMINATING SPRAY SPF30 200 ml
  Tarjoushinta 21,20 € Normaalihinta 27,90 €
 2. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE INVISIBLE FLUID SPF50+ 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE INVISIBLE FLUID SPF50+ 50 ML
  Tarjoushinta 17,40 € Normaalihinta 22,90 €
 3. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS WET SKIN LOTION SPF50+ 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS WET SKIN LOTION SPF50+ 200 ML
  Tarjoushinta 21,66 € Normaalihinta 28,50 €
 4. ACO SUN FACE CREAM SPF50+ 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN FACE CREAM SPF50+ 50 ML
  Tarjoushinta 15,12 € Normaalihinta 19,90 €

4. Juo helteellä tuplasti enemmän vettä

Kun oleskelet auringossa, tarvitset vettä tuplasti enemmän kuin tavallisesti. Juo tasaisesti ja sitä enemmän, mitä enemmän hikoilet. Hyvä määrä on 2–4 desilitraa tunnissa. Muista myös syödä tasaisin väliajoin, sillä hikoillessa elimistöstä poistuu veden lisäksi myös suoloja.

5. Vietä keskipäivä varjossa

Siirry varjoon, kun paahde on voimakkainta, jotta et pala tai saa auringonpistosta. Suomessa paahde on voimakkainta keskipäivällä kello 11—15. Rusketusta tavoittelevien ei kannata jätää keskipäivän siestaa välistä, sillä iho voi saada varjossakin melkein puolet siitä UV-säteilystä, minkä se saisi suorassa paisteessa. 

6. Nosta aurinkolasit aina nenälle

UV-suojattujen aurinkolasien tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Silmien lisäksi aurinkolasit suojaavat ohutta ja herkkää silmänympärysihoa. Silmien liiallinen altistuminen UV-säteilylle voi pahimmillaan johtaa sarveiskalvon palovammaan eli lumisokeuteen. Lumisokeus sattuu ja saa aikaan väliaikaisen näönmenetyksen. Häikäisy ja siitä johtuva siristely voivat aiheuttaa päänsärkyä ja ryppyjä. Silmien suojaksi voit käyttää myös UV-valolta suojaavia silmätippoja ja silmänympärysihoa suojata aurinkosuojavoiteella.

7. Suojaa myös hiukset UV-säteilyltä

Aurinko rasittaa ja kuivattaa hiuksia. Hiuksista tulee hauraat ja väri haalenee. Suojaa hiuksesi päähineellä tai ota käyttöön uv-suojalla varustettu shampoo, hoitoaine, naamio tai hiussuihke. Anna hiuksille tehohoitoa rakennepaikkaavalla hiusnaamiolla pari kertaa viikossa.

8. Ota vartti kerrallaan, kun tankkaat D-vitamiinia auringosta

Saamme D-vitamiinia auringosta, jos kevät ja kesä ovat kohtuullisen aurinkoisia. Tarvittavan D-vitamiinimäärän muodostumiseen riittää, kun altistat kasvosi ja käsivartesi suojaamattomina auringon säteille 45 minuutin ajan viikon aikana. D-vitamiinia kannattaa nauttia pienissä pätkissä: jos oleskelet ulkona topissa ja housuissa vartin kolmena aurinkoisena päivänä, D-vitamiiniannoksesi on turvattu.

9. Säteilyä pelkällä paisteella? Muista suojata iho myös pilvisellä säällä ja veden äärellä

Myös pilvisellä säällä voi palaa, sillä ohut pilvi suodattaa UV-säteilystä vain noin 20 prosenttia. Jos urheilet tai teet pihahommia, muista, että aurinkoannos lisääntyy, kun se heijastuu esimerkiksi vaaleasta hiekasta tai vedestä. UV-säteet kulkevat myös lasin läpi, joten autossa tai lasitoimistossakin pitäisi olla suojautunut.

 1. VICHY CAPITAL SOLEIL SKIN-PERFECTING VELVETY CREAM SPF50+ 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY CAPITAL SOLEIL SKIN-PERFECTING VELVETY CREAM SPF50+ 50 ML
  Tarjoushinta 18,16 € Normaalihinta 23,90 €
 2. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE HYDRATING CREAM SPF50+ 50 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE HYDRATING CREAM SPF50+ 50 ml
  Tarjoushinta 16,64 € Normaalihinta 21,90 €
 3. ACO SUN AFTER SUN MILK TAN PROLONGING 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN AFTER SUN MILK TAN PROLONGING 200 ML
  Tarjoushinta 11,32 € Normaalihinta 14,90 €
 4. LIERAC SUNISSIME BODY PROTECTIVE MILK SPF 50 150 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LIERAC SUNISSIME BODY PROTECTIVE MILK SPF 50 150 ml
  Tarjoushinta 25,00 € Normaalihinta 32,90 €

10. Turvallisin tapa hankkia rusketus? Tartu purkkiin

Turvallisimmin rusketuksen saa aikaan itseruskettavalla voiteella. Kalpeutta voi häivyttää myös sävyttävillä päivävoiteilla, heleyttävillä meikinalusvoiteilla tai BB- ja CC-voiteilla. Ruskettuuko itseruskettavan läpi? Kyllä, joten on tärkeää muistaa suojata ihoa aurinkorasvalla, kun oleskelee auringossa. Itseruskettavalla tuotteella hankittu ihon päivetys ei suojaa ihoa palamiselta, joten aurkinkosuojatuotteita on käytettävä ihon suojaamisessa myö itseruskettavien käytön yhteydessä.

Oletko huolissasi siitä, ruskettuuko aurinkorasvan kanssa ollenkaan ja luistat sen vuoksi säännöllisestä aurinkorasvauksesta? Ei kannata, sillä tasaisin ja pitkäkestoisin rusketus syntyy hiljalleen. Mikään aurinkovoide ei suojaa ihoa täydellisesti, joten iho kyllä ruskettuu aurinkorasvankin kanssa, mutta hitaammin kuin suojaamattomana. Aurinkorasva sen sijaan estää ruskettuvaa ihoa palamasta, joten aurinkorasvan käyttö myös rusketusta tavoiteltaessa on erittäin tärkeää. Rusketusnopeuteen vaikuttavat myös muun muassa UV-säteilyn voimakkuus, käytössäsi oleva suojakerroin sekä ihosi oma pigmentti. Toisten iho tummuu nopeammin kuin toisten ja joidenkin iho vain palaa auringossa, eikä rusketu lainkaan. Tällainen helposti palava eikä lainkaan ruskettuva iho kannattaa suojata aina erittäin korkean suojakertoimen aurinkotuotteilla.

Vinkki:

Mikäli haluat saada kauniin rusketuksen, mutta pohdit vieläkin, voiko aurinkorasvan kanssa ruskettua oikeasti, valitse ruskettava aurinkorasva, jonka sisältämä beetakaroteeni editää ihon kaunista päivettymistä. Auringonoton jälkeen levitä iholle after sun-tuotetta, joka syventää rusketusta vielä auringonoton jälkeenkin. Tällä vinkillä turvallinen ja kaunis rusketus on taattu!

 1. LÖWENGRIP LUMINOUS BRONZE SELF TAN FACE MIST 100 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LÖWENGRIP LUMINOUS BRONZE SELF TAN FACE MIST 100 ml
  Tarjoushinta 19,68 € Normaalihinta 25,90 €
 2. ATOPIK ASTEITTAIN PÄIVETTÄVÄ VARTALOVOIDE HERKÄLLE IHOLLE 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ATOPIK ASTEITTAIN PÄIVETTÄVÄ VARTALOVOIDE HERKÄLLE IHOLLE 100 ML
  Tarjoushinta 20,44 € Normaalihinta 26,90 €
 3. ALGA MARIS ITSERUSKETTAVAT TIPAT 35 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ALGA MARIS ITSERUSKETTAVAT TIPAT 35 ml
  Tarjoushinta 22,72 € Normaalihinta 29,90 €
 4. ATOPIK ITSERUSKETTAVA KASVOVESI HERKÄLLE IHOLLE 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ATOPIK ITSERUSKETTAVA KASVOVESI HERKÄLLE IHOLLE 100 ML
  Tarjoushinta 20,44 € Normaalihinta 26,90 €