10 vinkkiä: Näin nautit auringosta ja rusketut turvallisesti

kaunis rusketus

Se on täällä jälleen – ihana ja lämmittävä auringonpaiste! Aurinko tekee hyvää kehollemme ja mielellemme, joten valonsäteistä kannattaa nauttia. Jos vietät paljon aikaa ulkona tai tykkäät ottaa aurinkoa, ota käyttöön nämä 10 vinkkiä. Niiden avulla nautit auringosta turvallisesti ja palamatta.

1. Valmistele iho kuorinnalla ja kapseleilla

Joustava ja hyvinvoiva iho pystyy suojautumaan auringon haitoilta huonokuntoista paremmin, ja siihen muodostuu tasainen rusketus. Siksi ihosta kannattaa pitää huolta kuorimalla ja kosteuttamalla sitä säännöllisesti. 

2. Tarkista aamun alkajaisiksi, mikä on päivän UV-indeksi

Auringon ultraviolettisäteilyn voimakkuutta mitataan UV-indeksillä (UVI). Mitä voimakkaampaa säteily on, sen helpommin iho palaa. Hyvä suojautuminen on tarpeellista, kun UV-indeksi on kolme tai yli. UVI-ennuste ilmoitetaan säätiedotuksissa, ja sen voi tarkistaa päivittäin esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

3. Levitä aurinkorasva ajoissa – muista 30 minuuttia

Talven jäljiltä iho on arimmillaan ja ohuimmillaan, joten sen suojamuuri kaipaa apua. Käytä aina aurinkosuojavoidetta, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Kaikissa Yliopiston Apteekissa myytävissä auringonsuojissa on molemmat suojat. Levitä aurinkovoide iholle puoli tuntia ennen kuin menet ulos. Muista tehdä uusi voitelu kahden tunnin kuluttua tai aiemmin, jos hikoilet tai uit.

Mietitkö, että ruskettuuko aurinkorasvan kanssa? Suojavoide ei estä ruskettumista, mutta säästää palamiselta. Näin ollen ruskettuminen aurinkovoiteen kanssa takaa pidempikestoisemman ja tasaisemman lopputuloksen. Älä siis säästele voidetta myöskään silloin, kun haluat ruskettua - muista, että rusketus ja aurinkorasvan käyttö eivät ole toistensa poissulkevia asioita! Älä siis päästä suojaamatonta ihoasi palamaan, sillä ihon palaminen altistaa ihosyövälle, melanoomalle sekä ihon pahalaatuisille muutoksille. Laadukkaan ja miellyttävän aurinkorasvan kanssa voi siis ruskettua ja upeaa rusketusta tavoitellessasi kannattaa valita sinulle paras aurinkorasva asiantuntijoidemme avustuksella.

 1. ACO SUN FACE CREAM SPF50+ 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN FACE CREAM SPF50+ 50 ML
  Tarjoushinta 15,92 € Normaalihinta 19,90 €
 2. BETAMAX AURINKOKAPSELI 100 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  BETAMAX AURINKOKAPSELI 100 KPL
  Tarjoushinta 13,20 € Normaalihinta 16,50 €
 3. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS CHILDREN WET SKIN GEL LOTION SPF50+ 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS CHILDREN WET SKIN GEL LOTION SPF50+ 250 ML
  Tarjoushinta 25,52 € Normaalihinta 31,90 €
 4. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE INVISIBLE FLUID SPF50+ 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE INVISIBLE FLUID SPF50+ 50 ML
  Tarjoushinta 18,32 € Normaalihinta 22,90 €

4. Juo helteellä tuplasti enemmän vettä

Kun oleskelet auringossa, tarvitset vettä tuplasti sen verran kuin tavallisesti. Juo tasaisesti ja sitä enemmän, mitä enemmän hikoilet. Hyvä määrä on 2–4 desiä tunnissa. Muista myös syödä tasaisin väliajoin, sillä hikoillessa elimistöstä poistuu veden lisäksi suoloja.

5. Vietä siesta varjossa

Siirry varjoon, kun paahde on voimakkainta, jotta et pala tai saa auringonpistosta. Suomessa paahde on voimakkainta keskipäivällä kello 11—15. Rusketusta tavoittelevien ei kannata skipata varjossa vietettyä siestaa: rusketut silti, sillä iho voi saada varjossakin melkein puolet siitä UV-säteilystä, minkä se saisi suorassa paisteessa.

6. Nosta aurinkolasit aina nenälle

UV-suojattujen aurinkolasien tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Silmien lisäksi aurinkolasit suojaavat ohutta ja herkkää silmänympärysihoa. Silmien liiallinen altistuminen UV-säteilylle voi pahimmillaan johtaa sarveiskalvon palovammaan eli lumisokeuteen. Lumisokeus sattuu ja saa aikaan väliaikaisen näönmenetyksen. Häikäisy ja siitä johtuva siristely voivat aiheuttaa päänsärkyä ja ryppyjä.

7. Suihkuta suojaa hiuksille tai pistä hattu päähän

Tukka haalistuu ja kuivuu auringossa. Suojaa se siis joko erityisellä suojatuotteella tai hatulla, joka auttaa myös auringonpistoksen torjumisessa.

8. Ota vartti kerrallaan, kun tankkaat D-vitamiinia auringosta

Saamme D-vitamiinia auringosta, jos kevät ja kesä ovat kohtuullisen aurinkoisia. Tarvittavan D-vitamiinimäärän muodostumiseen riittää, kun altistat kasvosi ja käsivartesi suojaamattomina auringon säteille 45 minuutin ajan viikon aikana. D-vitamiinia kannattaa nauttia pienissä pätkissä: jos oleskelet ulkona topissa ja housuissa vartin kolmena aurinkoisena päivänä, D-vitamiiniannoksesi on turvattu.

9. Säteilyä pelkällä paisteella? Muista suojata iho myös pilvisellä säällä ja veden äärellä

Myös pilvisellä säällä voi palaa, sillä ohut pilvi suodattaa UV-säteilystä vain noin 20 prosenttia. Jos urheilet tai teet pihahommia, muista, että aurinkoannos lisääntyy, kun se heijastuu esimerkiksi vaaleasta hiekasta tai vedestä. UV-säteet kulkevat myös lasin läpi, joten autossa tai lasitoimistossakin pitäisi olla suojautunut.

10. Turvallisin tapa hankkia rusketus? Tartu purkkiin

Turvallisimmin rusketuksen saa aikaan itseruskettavalla voiteella. Kalpeutta voi kampittaa myös sävyttävillä päivävoiteilla, heleyttävillä meikinalusvoiteilla tai BB- ja CC-voiteilla. Jos haluat tehostaa ruskettumista auringosta, apteekissa on myös saatavilla UV-suojatuotteita, joissa on suojakertoimen lisäksi ruskettumista edistäviä ainesosia.

 1. LA ROCHE-POSAY ROSALIAC CC CREME 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY ROSALIAC CC CREME 50 ML
  Tarjoushinta 22,80 € Normaalihinta 28,50 €
 2. AVENE SUN CARE OIL SPF30 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE SUN CARE OIL SPF30 200 ML
  Tarjoushinta 19,92 € Normaalihinta 24,90 €
 3. VICHY CAPITAL SOLEIL SKIN-PERFECTING VELVETY CREAM SPF50+ 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY CAPITAL SOLEIL SKIN-PERFECTING VELVETY CREAM SPF50+ 50 ML
  Tarjoushinta 19,12 € Normaalihinta 23,90 €
 4. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE HYDRATING CREAM SPF50+ 50 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE HYDRATING CREAM SPF50+ 50 ml
  Tarjoushinta 17,52 € Normaalihinta 21,90 €