Aurinko ja luomet – Mitä on hyvä tietää luomista?

Runsasluominen iho pitää suojata auringolta hyvin

Aurinkoisten kesäkelien aikaan melanooma voi alkaa huolettaa – erityisesti, jos ihossa on paljon luomia. Pitääkö runsasluomisen olla erityisen varovainen auringossa? Millainen aurinkovoide on fiksuin valinta? Millainen on rasvaluomi, ja minkälaisia luomia on syytä käydä näyttämässä lääkärille? Ihotautilääkäri vastaa luomia koskeviin kysymyksiin.

Minulla on paljon luomia. Pitääkö minun olla auringossa erityisen varovainen?

Melanooma on yleistyvä ihosyöpä, jonka riskitekijä on runsasluomisuus. Runsas auringonotto tai solarium ja ihon toistuva palaminen auringossa erityisesti lapsena, lisäävät luomien määrää ja myös melanooman riskiä. Iso luomien määrä voi liittyä myös omaan ihotyyppiisi. Runsasluomisuuden rajana voidaan pitää sitä, etä sinulla on enemmän kuin 120 luomea. Jos sinulla on paljon luomia tai perheenjäsenelläsi on ollut melanooma, sinun kannattaa olla varovainen auringon kanssa ja varjella ihoa auringolta kaikin keinoin. Myös solariumia kannattaa välttää.

Miten auringolta kannattaa suojautua?

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa aurinkotuotteet edullisesti netistä ya.fi!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* aurinkotuotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 30.09.2024 asti.

KAIKKI aurinkotuotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: AURINKO224

Mikä on rasvaluomi ja pitääkö siitä olla huolissaan?

Jos sinulla on koko joukko vähän kummallisen näköisiä luomia, voi kyse olla rasvaluomista. Ne ovat hyvänlaatuisia ihomuutoksia.

Rasvaluomet voivat olla vaaleanruskeita tai tummanruskeita, isoja tai pieniä, littanoita tai kohollaan olevia. Ne ovat usein karheita ja voivat paksuuntuessaan murentua helposti. Rasvaluomia voi tulla lisää vielä yli 50-vuotiaillekin.

Ei ole yleispätevää ohjetta, jonka avulla maallikko voisi itse erottaa, ovatko hänen luomensa oikeita vai rasvaluomia. Lääkärinkin pitää katsoa kaikki luomet yksitellen, ennen kuin hän voi todeta niiden olevan rasvaluomia.

On tärkeää antaa lääkärin katsoa luomet myös siksi, että rasvaluomien seassa voi olla oikeita luomia.

Nainen tietää, että runsasluomisen kannattaa välttää auringon uv-säteilyä

Mistä tietää, että luomea pitää näyttää lääkärille?

Jos jokin luomi on erinäköinen kuin muut luomesi, sitä kannattaa käydä näyttämässä lääkärin vastaanotolla siltä varalta, että kyseessä on pahanlaatuinen luomi.

Tällaiset muutokset voivat olla merkkejä melanoomasta:

  • Luomi voi olla selvästi tummempi kuin muut, ja sen muoto on epätasainen (vaikka muut luomet ovat pyöreitä) tai reuna on usein epätarkka ja polveileva. Luomessa symmetria on hyvä asia, ja kaaos ja epäsymmetria huono asia.
  • Näytä luomea lääkärille, jos se jotenkin muuttuu: vaihtaa väriä, kasvaa, alkaa kutista tai vuotaa verta.
  • Yli 50-vuotiaille ihmisille harvemmin tulee uusia kookkaita luomia. Jos niitä tulee, kannattaa ne tarkastuttaa.

Vaikka tasavärinen ja pyöreä luomi on yleensä hyvänlaatuinen, tähän on kuitenkin poikkeuksia. On melanoomia, jotka ovat pyöreitä. Ne kasvavat yleensä nopeasti. Jos siis huomaat pyöreän luomen, joka kasvaa nopeasti, sen takia kannattaa hakeutua lääkäriin. Mitä nopeammin erilaiset luomien muutokset ilmaantuvat ja kasvavat, sitä nopeammin ne kannattaa tarkastuttaa.

Luomissa ei ole vain hyviä ja pahoja yksilöitä, vaan myös välimuotoja.

Mitä luomitarkastuksessa tapahtuu?

Luomia voi näyttää ihotautilääkärille, yleislääkärille tai luomihoitajalle. Ihotautilääkäri diagnosoi ja poistaa luomia. Myös terveyskeskuksissa poistetaan luomia.

Vaikka olisit huolestunut vain yhdestä luomesta, lääkäri katsoo mieluiten kaikki luomesi läpi. Hän tutkii luomesi ja ihoasi dermatoskoopilla. Pitkälti sen avulla lääkäri suosittelee, kannattaako luomi poistaa, kannattaako sitä jäädä vain seuraamaan vai voitko hyvillä mielin unohtaa sen kokonaan.

Useimmiten vastaanotolla riittää, että lääkäri tutkii luomet ja toteaa ne hyvänlaatuisiksi. Jos lääkäri toteaa, että jokin luomi kannattaa poistaa, se tehdään vastaanoton yhteydessä. Poistetut luomet lähetetään rutiininomaisesti patologille analysoitavaksi.

Kuinka usein luomitarkastuksessa kannattaa käydä?

Luomien tarkastuttaminen kannattaa. Ihosyövissä on hyvää se, että ne pystytään monesti näkemään katsomalla, ja usein ne ovat hoidettavissa hyvinkin nopeasti ja vaivattomasti leikkauksella.

Voi olla hyvä idea käydä tarkastuttamassa luomet kerran vuodessa tai kahdessa, jos sinulla on runsaasti luomia, olet palanut useita kertoja auringossa tai perheessäsi on ollut ihosyöpiä.

Voiko luomitarkastuksen tehdä itse?

Luomet voi tarkastaa itse kotona kolmen kuukauden välein. Voit esimerkiksi ottaa luomista valokuvat ja verrata vanhojen kuvien avulla, ovatko luomet muuttuneet tai onko niitä tullut lisää.

Asiantuntijana Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklund.