Ulkoile aamulla ja tarkista päivän UV-indeksi – Tässä 5 tapaa nauttia auringosta fiksummin

nainen nauttii auringosta

Aurinkoiset aamut, valoisat illat – se on kesä nyt! Kylmän kauden jälkeen lämmöstä ja valosta on vaikea saada tarpeekseen. UV-säteilyllä on kuitenkin haittansa, ja siksi ihon suojaamiseen kannattaa suhtautua vakavasti. Nappaa tästä helpot vinkit terveelliseen ja turvalliseen kesään auringossa!

1. Mene ulos heti aamulla

Auringonvalolla on meihin monta positiivista vaikutusta, ja niistä nauttimalla teet itsellesi hyvää.

Joillakin äkillisesti ilmenevä kevätväsymys johtuu valon määrän lisääntymisestä, mutta tämä tilapäinen uuvahdus yleensä väistyy parissa viikossa, kun elimistö tottuu lisääntyvään valon määrään. Ensimmäiset hyödyt voit silloin nähdä heti, kun aamulla avaat silmäsi. Kun valoisat aamut tahdistavat sisäistä kelloa, unen laatu paranee monilla. Olo voi muutenkin olla keskimääräistä pirteämpi aurinkoisena päivänä.

Auringosta on apua myös monien iho-ongelmien sekä -sairauksien, kuten atopian ja psoriasiksen hoidossa. Toisilla myös akne helpottaa kesäisin.

Tee näin:

 1. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE INVISIBLE FLUID SPF50+ 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE INVISIBLE FLUID SPF50+ 50 ML
  Tarjoushinta 19,42 € Normaalihinta 24,90 €
 2. VICHY CAPITAL SOLEIL UV AGE SPF50+ 40 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY CAPITAL SOLEIL UV AGE SPF50+ 40 ML
  Tarjoushinta 22,80 € Normaalihinta 28,50 €
 3. AVENE SUN STICK FOR SENSITIVE AREAS SPF50+ 8 g
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE SUN STICK FOR SENSITIVE AREAS SPF50+ 8 g
  Tarjoushinta 15,60 € Normaalihinta 19,50 €
  Loppu
 4. ACO SUN FACE CREAM AGE DEFENCE SPF50 HAJUSTEETON 40 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN FACE CREAM AGE DEFENCE SPF50 HAJUSTEETON 40 ml
  Tarjoushinta 17,52 € Normaalihinta 21,90 €

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa aurinkotuotteet edullisesti netistä ya.fi!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* aurinkotuotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 30.09.2024 asti.

KAIKKI aurinkotuotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: AURINKO224

2. Tankkaa D-vitamiinivarastosi 

Liialta auringon säteilyltä tulee suojautua, mutta jonkin verran me myös tarvitsemme sitä. Auringon UV-säteilyn vaikutuksesta iholla muodostuu D-vitamiinia, joka vahvistaa immuunijärjestelmäämme ja luustoamme. 

D-vitamiinin muodostus iholla alkaa, kun UV-indeksi on suurempi kuin kolme – eli juuri silloin, kun ihoa pitää jo suojata säteilyltä. Runsaskaan aurinkovoiteen käyttö ei kuitenkaan tutkitusti estä ihoa muodostamasta D-vitamiinia. Tarvittava säteilyn määrä on pieni. Riittää, että aurinkoa saa käsille ja jaloille noin vartin päivässä. Yleensä ulkoileva ihminen saa D-vitamiinin muodostumisen kannalta riittävästi aurinkoa Suomessa heinä-elokuussa.

Iän myötä D-vitamiinin muodostus iholla vähenee, ja myös tumma pigmentti heikentää D-vitamiinin muodostusta. Toisaalta iholla muodostuu D-vitamiinia vain kesäkuukausien aikana ja kesällä hankitut D-vitamiinivarastot hupenevat 1-2 kuukaudessa. D-vitamiinilisän tarvetta on hyvä pohtia kesälläkin. D-vitamiinin ympärivuotisesta käytöstä ei ainakaan ole haittaa.

Tee näin:

3. Löydä aurinkosuoja, joka tuntuu sinusta mukavalta

Kun aurinkosuoja tuntuu miellyttävältä ja levittyy hyvin, sitä tulee myös käytettyä säännöllisesti. Asiantuntijamme auttavat mielellään sinulle parhaan aurinkosuojatuotteen löytämisessä.

Auringolta voit suojautua kahdentyyppisillä aurinkosuojilla. Kemiallisten suojien filtterit muuttavat UV-säteilyn lämpöenergiaksiFysikaalisten aurinkosuojien sinkki- ja titaanioksidifiltterit puolestaan heijastavat UV-säteilyn pois iholta.

Kaikki Yliopiston Apteekissa myytävät kemikaaliset ja fysikaaliset aurinkosuojat ovat tutkitusti turvallisia. Fysikaalinen aurinkosuojavoide on hellävaraisempi ja hyvä valinta lapsille, herkkäihoisille sekä raskaana oleville ja imettäville.

Paras aurinkorasva on sellainen, jota sinun on miellyttävä käyttää. Suurin osa käyttäjistä annostelee aurinkovoiteita liian vähän riittävän suojan saamiseksi.

Tee näin:

 1. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE 400 LASTEN AURINKOSUOJASUIHKE SPF50+ 200 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE 400 LASTEN AURINKOSUOJASUIHKE SPF50+ 200 ml
  Tarjoushinta 23,92 € Normaalihinta 29,90 €
 2. VICHY CAPITAL SOLEIL MILK ECO-DESIGNED SPF50+ 200 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY CAPITAL SOLEIL MILK ECO-DESIGNED SPF50+ 200 ml
  Tarjoushinta 22,80 € Normaalihinta 28,50 €
  Loppu
 3. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS LAIT HYDRATANT ECO SPF50+ 250 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS LAIT HYDRATANT ECO SPF50+ 250 ML
  Tarjoushinta 25,52 € Normaalihinta 31,90 €
 4. LOUIS WIDMER SUN ALL DAY SPF50+ HAJUSTEETON 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LOUIS WIDMER SUN ALL DAY SPF50+ HAJUSTEETON 100 ML
  Tarjoushinta 23,92 € Normaalihinta 29,90 €
Nainen levittää aurinkorasvaa sääreen

4. Tarkista UV-indeksi ja vältä voimakasta säteilyä

Ihon palaminen auringossa ei ole pikkujuttu – se jättää soluihin pysyvän jäljen. Mitä useammin iho palaa, sitä suuremmaksi ihosyövän riski kasvaa. Myös runsasluomisuus on yksi melanooman riskitekijä.

UV-säteily vahingoittaa myös silmiä, joten muista suojata silmät esimerkiksi aurinkolaseilla. Liiallinen altistus säteilylle vahingoittaa silmän rakenteita ja voi lisätä harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä. Saatavilla on myös kosteuttavia silmätippoja, joissa on kätevästi mukana UV-suoja.

UV-säteilyltä tulee suojautua, kun UV-indeksin arvo on suurempi kuin kolme. Tämä toteutuu Etelä-Suomessa tyypillisesti toukokuusta elokuuhun. Keskikesällä indeksi huitelee rajan yläpuolella noin kello 10–17 välisen ajan, jolloin ihoa tulee suojata aurinkosuojilla ja vaatteilla. Ajantasaisen UV-indeksin ennusteen voi tarkastaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Voimakkaimmillaan UV-säteily on noin kello 13.30, jolloin on fiksua pysytellä sisällä tai vähintäänkin varjossa. 

Tee näin:

5. Pese aurinkorasva huolellisesti – ja kosteuta iho

Kun päivän paahde alkaa olla takanapäin, on hyvä ottaa hetki itselleen. Fiksut iltarutiinit auttavat kehoa palautumaan aurinkoisesta päivästä ja valmistautumaan seuraavaan samanlaiseen.

Aurinko ja suojavoiteet rasittavat ihoa. Pese aurinkorasva huolellisesti pois iholtasi päivän päätteeksi ja kosteuta iho hyvin.

Myös kehosi kaipaa kosteutusta. Kuumana päivänä elimistö haihduttaa nestettä normaalia enemmän, varsinkin, jos olet urheillut. Juo vielä ylimääräinen lasillinen, jos ihosi punoittaa. Palaneesta ihosta haihtuu enemmän vettä kuin terveestä, ehjästä ihosta.

Tee näin:

Asiantuntijoina Yliopiston Apteekin farmaseutti Heidi Rautio ja Yliopiston Apteekin estenomi Johanna Salmikivi-Mehto.