Tiesitkö tämän aurinkotuotteista ja suojakertoimista?

Nainen levittää pojan iholle lasten aurinkorasvaa

Estääkö aurinkorasva ruskettumisen? Mikä on paras aurinkosuoja lapselle? Miten yhdistää aurinkovoide ja meikki? Aurinkorasva on tuttu ja tarpeellinen kaveri – mutta silti sen käyttö askarruttaa yllättävän paljon. Etsimme vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin ja vinkkaamme, kuinka otat aurinkosuojatuotteista kaikki tehot irti.

Näin valitset oikean suojakertoimen

Miten valitsen oikean suojakertoimen aurinkorasvaan?

Riittävän suojakertoimen valintaan vaikuttavat sekä ihon kyky kestää aurinkoa palamatta että olosuhteet, joissa suojaa käytetään. Sekä vesi että hiekka heijastavat auringonsäteitä niin, että rannalla UV-annos kasvaa noin 20 prosenttia. Tästä syystä huolellinen suojautuminen on erityisesti aurinkolomailijalle, rannalla leikkivälle lapselle sekä vesillä liikkujalle erittäin tärkeää. Muista kuitenkin, ettei minkään aurinkovoiteen käyttö suojaa täydellisesti UV-säteiden haitoilta. Muista myös tarkistaa päivän UV-indeksi, sillä mitä voimakkaampaa auringon ultraviolettisäteily on, sen helpommin iho palaa. Kesäisin UV-säteily on keskipäivällä voimakkaimmillaan ja silloin kannattaakin pysytellä varjossa tai sisätiloissa, jotta iho ei pala.

Mitä eroa on UVB- ja UVA-suojakertoimilla?

Aurinkorasvan suojakerroin kertoo, kuinka kauan iho kestää UVB-säteitä ennen kuin se alkaa punoittaa eli palaa. UVB-säteiden lisäksi syvälle ihoon tunkeutuvat UVA-säteet ovat haitallisia. Niillä on muun muassa erityisen suuri vaikutus ihon valovanhenemiseen. EU:n alueella myytäviltä suojatuotteilta vaaditaan vähintään kolmasosan UVA-suoja siitä suojakertoimesta, joka pakkauksessa on ilmoitettu UVB-suojakertoimeksi.

Jos siis tuotteen suojakerroin on 30, sen UVA-suojakerroin on vähintään 10. Tuotteen UVA-suojan varmistaa pakkaukseen merkitty symboli, jossa kirjaimet UVA ovat ympyröitynä. Aurinkorasvahyllyltä kannattaa aina valita tuote, joka sisältää sekä UVA- että UVB-suojan. Kaikissa Yliopiston Apteekissa myytävissä auringonsuojissa on molemmat suojat.

 1. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE INVISIBLE FLUID SPF50+ 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. VICHY CAPITAL SOLEIL UV AGE SPF50+ 40 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY CAPITAL SOLEIL UV AGE SPF50+ 40 ML
  Tarjoushinta 22,80 € Normaalihinta 28,50 €
 3. Avene Sun B-Protect SPF50+ 30 ml | Aurinkovoiteet kasvoille
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE SUN B-PROTECT SPF50+ 30 ML
  Tarjoushinta 15,12 € Normaalihinta 18,90 €
 4. ACO SUN FACE FLUID MATTIFYING SPF50+ 40 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN FACE FLUID MATTIFYING SPF50+ 40 ML
  Tarjoushinta 15,68 € Normaalihinta 20,90 €

Hyödynnä verkon etukoodi ja tilaa aurinkotuotteet edullisesti netistä ya.fi!

Nappaa tästä alekoodi, jolla KAIKKI* aurinkotuotteet ota 2, saat edullisemman -30 %. *Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 30.09.2024 asti.

KAIKKI aurinkotuotteet ota 2, saat edullisemman -30 % etukoodilla: AURINKO224

Kenelle erittäin korkeat suojakertoimet, kuten 50 ja 50+, on tarkoitettu?

Erittäin korkeaa suojakerrointa (50 ja 50+) kannattaa käyttää, jos ruskettuu huonosti, mutta palaa helposti, on hyvin vaalea- tai herkkäihoinen tai valoyliherkkä. Korkeat suojakertoimet ovat tarpeen myös silloin, kun iho ei ole tottunut aurinkoon esimerkiksi aurinkolomalla keskellä talvea tai alkukesällä, kun auringon UV-säteily on voimakasta. Korkea suoja on hyvä myös silloin, kun aurinkoannos lisääntyy heijastumalla esimerkiksi vaaleasta hiekasta, lumesta tai vedestä.

Kuka pärjää korkealla suojakertoimella 30?

Korkea suojakerroin (30) on hyvä niille, jotka ruskettuvat, mutta palavat joskus. Korkea suojakerroin toimii myös silloin, kun iho on jo vähän tottunut aurinkoon, kun auringon UV-säteily ei ole mahdottoman voimakasta tai kun oleskellaan muualla kuin suorassa paahteessa.

Kenelle riittävät keskitason (15–25) ja matalat (alle 15) suojakertoimet?

Keskitason kertoimet (15–25) sopivat vain harvoin palavalle ja hyvin ruskettuvalle iholle. Matalat (alle 15) kertoimet käyvät tummalle iholle, joka ei pala juuri koskaan ja ruskettuu poikkeuksellisen nopeasti.

Mikä on paras aurinkosuoja pienelle lapselle?

Pienille lapsille paras suoja ovat varjo, vaatetus, hatut ja aurinkolasit. Lasten tulisi olla varjossa etenkin auringon porottaessa voimakkaimmillaan eli kello 11–15. Alle kolmevuotiaille tulee käyttää suojavoiteita harkiten. Silloin, kun lasta ei voi suojata vaatteilla eikä pitää varjossa, on turvallisinta valita aurinkovoide, jonka suojateho perustuu fysikaalisiin filttereihin. Ne aiheuttavat erittäin harvoin ärsytystä ja niitä pidetään turvallisena vaihtoehtona myös kaikkein herkkäihoisimmille.

Ihon polttaminen lapsena on aina huonompi vaihtoehto kuin aurinkovoiteiden kemikaalien mahdollisesti aiheuttamat riskit. Satunnainen aikuisille suunnatun voiteen käyttö on järkevämpää kuin sen käyttämättä jättäminen silloin, kun voitelemattomuus voi johtaa palamiseen.

Mikä on paras aurinkosuoja leikki-ikäiselle lapselle?

Yli kolmevuotiaille lapsille parhaita ovat aurinkovoiteet, jotka sopivat sekä lasten iholle että vauhtiin. Useilla kosmetiikkasarjoilla on nimenomaan lasten tarpeisiin räätälöityjä aurinkovoiteita, jotka ovat hellävaraisia, nopeasti levitettäviä, helposti imeytyviä ja miellyttävän tuntuisia iholla. Usein ne ovat myös vedenkestäviä ja hiekkaa hylkiviä. Monessa lapsille tarkoitetussa suojavoiteessa on sekä kemiallisia että fysikaalisia suoja-aineita. Apteekista on saatavana monta vaihtoehtoa, joista löytää omansa niin voiteiden tuntua kammoksuvatvesipedotvaloyliherkät kuin herkkäihoisetkin lapset.

Voiko vauvalle käyttää aurinkovoidetta?

Alle puolivuotiaille ei suositella aurinkovoiteita. Vauvojen iho tulisi suojata vaatteilla.

 1. AVENE SUN SPRAY CHILDREN SPF50+ 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE SUN SPRAY CHILDREN SPF50+ 200 ML
  Tarjoushinta 21,52 € Normaalihinta 26,90 €
 2. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE 400 LASTEN AURINKOSUOJAVOIDE SPF50+ 250 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 3. ACO SUN KIDS ACTIVE MOUSSE SPF50 HAJUSTEETON 150 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SUN KIDS ACTIVE MOUSSE SPF50 HAJUSTEETON 150 ml
  Tarjoushinta 16,43 € Normaalihinta 21,90 €
  Loppu
Henkilö on levittämässä aurinkorasvaa

Näin aurinkovoide vaikuttaa ihoon

Estääkö aurinkorasva ruskettumisen?

Kyllä ja ei. Mitä tehokkaammin suojautuu, sitä vähemmän ruskettuu. Toisaalta, jos ihoa ei suojaa, se mitä luultavimmin palaa ja pahimmassa tapauksessa kesii. Ilman suojaa iho vanhenee, veltostuu ja rypistyy ennen aikojaan. UVA- ja UVB-säteiden aiheuttamien haittojen välttämiseksi aurinkorasvan käyttäminen Suomessakin on tärkeää! Mikään aurinkovoide ei suojaa ihoa täydellisesti, joten iho kyllä ruskettuu suojattunakin, mutta hitaammin kuin suojaamattomana. Rusketusnopeus riippuu paitsi säteilyn voimakkuudesta ja käyttämästäsi suojakertoimesta myös omasta pigmentistäsi. Toisten iho tummuu nopeammin kuin toisten ja joidenkin ei tummu juuri lainkaan vaan ainoastaan palaa. 

Estääkö aurinkovoide D-vitamiinin muodostumisen?

Periaatteessa todella huolellisesti ja jatkuvasti käytetty korkean suojakertoimen voide voi estää D-vitamiinin muodostumisen iholla. Harva kuitenkaan pystyy suojaamaan itseään kesällä niin täydellisesti, etteikö D-vitamiinia pääsisi muodostumaan iholla auringon vaikutuksesta. Aurinkovoiteen ohella myös ihon ruskettuminen vähentää hiukan D-vitamiinin muodostumista. Suomessa voit käyttää D-vitamiinilisää ympäri vuoden, etenkin jos ulkoilet vain vähän.

Saan finnejä auringosta ja aurinkorasvasta. Voiko aurinkovoide aiheuttaa näppylöitä?

Ellei suojavoiteita pese huolellisesti pois, ne voivat aiheuttaa kutinaa, ärsytystä tai näppylöitä. Myös ihotyypille väärin valittu voide voi aiheuttaa ärsytystä. Suojatuotetta valitessa olisi tärkeää kiinnittää huomiota myös muihin ominaisuuksiin kuin suojakertoimeen. Apteekin henkilökunta osaa auttaa löytämään aurinkovoiteen, joka sopii sekä olosuhteisiin, jossa sitä käytetään, että myös ihon vaatimuksiin.

Millainen aurinkovoide sopii akneiholle ja rasvaiselle iholle?

Akneen taipuvaiselle tai rasvaiselle iholle paras valinta on ihotyypille tarkoitettu, kevyt, ohut ja mattapinnan sekä korkean suojan antava tuote. Kasvoille kannattaa käyttää erikseen kasvoille tarkoitettua tuotetta. Kevyet geelit ja emulsiot ovat paksuja voiteita parempia vaihtoehtoja. Täyteläiset suojavoiteet saattavat ärsyttää aknea ja saada rasvaisen tai sekaihon tukkoon ja tai ainakin kiiltämään voimakkaasti.

Miten aurinkovoide puhdistetaan iholta?

Aurinkorasvan pois pesemisessä kannattaa olla huolellinen: se ei huuhtoudu iholta suihkussa pelkällä vedellä. Varsinkin veden- ja hiekankestävät sekä paljon fysikaalisia suojia, kuten titaani- tai sinkkioksidia, sisältävät pysyvät iholla tiukasti. Pesuaineiden lisäksi käyttöön kannattaa ottaa pesukinnas, -sieni tai -harja. Voit myös käyttää hellää vartalonkuorinta-ainetta. Kasvot, kaula, niska ja dekoltee kannattaa aina puhdistaa huolellisesti meikinpuhdistusaineella ja pyyhkiä kasvovedellä.

 1. ACO FACE GENTLE CLEANSE OIL 150 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO FACE GENTLE CLEANSE OIL 150 ml
  Tarjoushinta 13,88 € Normaalihinta 18,50 €
 2. SVR TOPIALYSE HUILE CLEANSING OIL 1000 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  SVR TOPIALYSE HUILE CLEANSING OIL 1000 ML
  27,90 €
 3. ATOPIK SENSITIVE PUHDISTUSÖLJY 200 ml
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ATOPIK SENSITIVE PUHDISTUSÖLJY 200 ml
  23,90 €
 4. ACO BODY CARING SHOWER OIL HAJUSTEETON 400 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO BODY CARING SHOWER OIL HAJUSTEETON 400 ML
  Tarjoushinta 10,88 € Normaalihinta 14,50 €

Voiko aurinkovoidetta käyttää meikkivoiteen alla? Miten yhdistää meikki ja aurinkovoide?

Kyllä voi. Valitse meikin alle hyvin imeytyvä, kevyt ja ohut, kasvoille tarkoitettu ja ihotyypillesi sopiva aurinkovoide. Jotkut aurinkorasvat saattavat kirvellä silmiä. Jos tuote ei sovi levitettäväksi silmien lähelle, käytä lisäksi silmänympärysvoidetta, jossa on suojakerroin. Muista levittää suojavoide myös kaulalle ja korville. Anna aurinkovoiteen imeytyä ihoon hyvin ennen kuin meikkaat.

Riittääkö suojakertoimellinen päivävoide tai meikkivoide kasvojen suojatuotteeksi?

Meikin alla on Suomessakin hyvä käyttää kasvoille tarkoitettua aurinkorasvaa, vaikka meikissä tai päivävoiteessa olisikin suojakerroin. Päivä- ja meikkivoidetta sekä puuteria pitäisi käyttää moninkertainen määrä siihen nähden, mitä sitä kauniin meikin aikaansaamiseksi tarvitaan, jotta sen ilmoittama suojakerroin toteutuisi. 

Kuinka aurinkorasva toimii?

 • Auringolta suojaavissa tuotteissa käytetään sekä kemiallisia että fysikaalisia suoja-aineita. Ne estävät UV-säteiden pääsyn ihoon.
 • Kemiallisen aurinkosuojan kemialliset UV-filtterit imevät UV-säteet itseensä ja vapauttavat ne iholle vaarattomana lämpönä. 
 • Fysikaaliset aurinkosuojat eli mineraalisuojat heijastavat UV-säteitä pois iholta. Yleensä fysikaalisina suojina käytetään sinkki- ja titaanidioksideja. Ne ovat tuttuja myös muusta kosmetiikasta, jossa niitä käytetään valkoisina ja valoa heijastavina väripigmentteinä.