Sekaihon hoito-opas – Näin valitset oikeat tuotteet

sekaiho nuorella naisella

Sekaiho on yleinen mutta väärinymmärretty ihotyyppi. Monet sekoittavat sekaihon rasvaiseen ihoon, puhdistavat sen liian voimakkailla puhdistusaineilla tai unohtavat kosteuttaa sitä riittävästi. Kun tiedät, mitä sekaihosi kaipaa ja opit valitsemaan sille sopivat tuotteet, niin pääset turhasta ihon kiiltelystä ja kiristelystä.  

Sekaiho – mistä sen tunnistaa?

 • Sekaiho on yhtä aikaa rasvainen ja normaali tai rasvainen ja kuiva.
 • Sekaihossa osa ihosta kiiltää, osa tuntuu pintakuivalta ja kireältä. Tyypillisin sekaiho on muuten normaali tai kuiva, mutta T-alue, eli nenä ja otsa, ovat rasvaiset. Joillakuilla taas leuka tai posket kiiltelevät.
 • Jos nenässäsi, otsallasi, poskillasi tai leuassasi näkyy laajentuneita ihohuokosia, mustapäitä tai finnejä, mutta muu iho on sileä, sinulla on melko varmasti sekaiho.

Mitä sekaihosta on hyvä tietää?

1. Sekaiho sekoitetaan usein rasvaiseen ihoon

 • Sekaiho on usein vaikea tunnistaa, vaikka se on hyvin yleinen ihotyyppi. Moni sekoittaa sen rasvaiseen ihoon. Jos hoidat sekaihoa rasvaisen ihon tuotteilla, kasvojen kuivat kohdat kuivuvat entisestään. Sekaihon hoito perustuukin pitkälti eri ihoalueiden erilaisiin hoitorutiineihin.
 • Tyypillisin virhe sekaihon hoidossa on pestä iho liian voimakkailla puhdistustuotteilla. Rasvaisen ihon tuotteet ovat usein turhan voimakkaita ja syväpuhdistavia sekaihon kuiville ja normaaleille alueille.

2. Sekaiho on usein pintakuiva

 • Pintakuivuus ei ole ihotyyppi, vaan se kertoo ihon kunnosta. Se on yleensä seurausta väärästä hoidosta – esimerkiksi normaalin ihon hoitamisesta rasvaisen ihon tuotteilla.
 • Kun iho on pintakuiva, moni erehtyy luulemaan pintakuivaa sekaihoa kuivaksi ja käyttää kuivan ihon tuotteita koko kasvoille. Silloin pintakuivan sekaihon rasvoittuvat osat kiiltelevät, ja niille syntyy lisää epäpuhtauksia.

3. Sekaiho tarvitsee kosteutusta

 • Moni luulee, että rasvainen iho ei tarvitse kosteusvoidetta. Kosteus ja rasva ovat kuitenkin eri asia, ja rasvoittuvakin iho tarvitsee kosteutusta. Paras päivävoide sekaiholle onkin vesipohjainen kosteusvoide, jossa ei ole lisää rasvaa. Pintakuivan sekaihon kosteusvoiteen koostumuksessa kannattaa suosia tehokosteuttavia ainesosia, kuten hyaluronihappoa.

4. Sekaiho voi muuttua

 • Iän myötä ihon talintuotanto vähenee ja sekaihon hoito voi vaatia päivitystä. Sekaihokin voi muuttua normaalimmaksi. Myös hormonitoiminta voi muuttaa ihoa, jolloin tulee tarve arvioida uudelleen, että miten hoitaa sekaihoa.
 1. LA ROCHE-POSAY EFFACLAR PURIFYING FOAMING GEL 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY EFFACLAR PURIFYING FOAMING GEL 200 ML
  Tarjoushinta 11,12 € Normaalihinta 13,90 €
 2. KOCOSTAR BLACK HAPPY MASK 1 KPL
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  KOCOSTAR BLACK HAPPY MASK 1 KPL
  Tarjoushinta 3,12 € Normaalihinta 3,90 €
 3. V10 PLUS LICORICE SERUM 10 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  V10 PLUS LICORICE SERUM 10 ML
  Tarjoushinta 30,32 € Normaalihinta 37,90 €
 4. AVENE CLEANANCE CLEANSING GEL 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE CLEANANCE CLEANSING GEL 200 ML
  Tarjoushinta 12,16 € Normaalihinta 15,20 €

Sekaihon hoito?

Sekaihon eri ihoalueet vaativat osin erilaisia tuotteita. Puhdista, kosteuta ja tehohoida sekaihoa siis näin:

Sekaihon puhdistus

 • Puhdista iho miedolla puhdistusaineella. Vältä liian syväpuhdistavia tuotteita, sillä ne kuivattavat osan sekaihosta.
 • Jos otsasi ja nenäsi rasvoittuvat paljon, voit puhdistaa ne muutaman kerran viikossa rasvaisen ihon puhdistusaineella.
 • Aamulla ihon puhdistukseen riittää pyyhkäisy kasvovedellä tai misellivedellä.
 • Taputtele tai suihkauta iholle kasvovettä puhdistuksen jälkeen. Voit käyttää joko kosteuttavaa ja tasapainottavaa kasvovettä koko kasvoille tai valita kaksi erilaista kasvovettä, esimerkiksi tasapainottavan rasvoittuville alueille ja kosteuttavan muille.

Sekaihon kosteutus

 • Levitä kasvoveden päälle kosteuttava seerumi. Se sopii myös rasvoittuville alueille. Voit myös käyttää eri ihoalueille erilaisia seerumeita. Rasvoittuvalle T-alueelle sopii esimerkiksi tasapainottava ja puhdistava seerumi.
 • Valitse päivävoide vuodenajan ja ihon kunnon mukaan. Kesällä riittää yleensä kevyempi voide, talvella tarvitaan täyteläisempi. Koko iholle sopivaa kosteusvoidetta voi olla hankala löytää, mutta niitäkin on. Katso tuotesuositukset jutun lopusta!
 • Jos posket tuntuvat kuivilta, levitä niille yöksi ravitseva yövoide. Halutessasi voit levittää sen myös koko kasvoille, sillä yöllä ei haittaa, vaikka iho kiiltelisikin.

Muista myös

 • Kuori ja naamioi iho viikoittain. Levitä ensin syväpuhdistava naamio rasvoittuvalle alueelle. Kun se on vaikuttanut, pese se pois ja levitä koko kasvoille kosteuttava naamio – siis myös rasvoittuvalle alueelle.
 • Muista aurinkosuojavoide. Suojakertoimellista voidetta kannattaa käyttää vuoden ympäri, sillä UV-säteilyä pääsee iholle myös pilvisellä säällä. Aurinkosuojavoide suojaa osaltaan myös ilmansaasteilta, jotka kertyvät ihon pintaan, voivat tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä.

Sekaihon meikki?

 • Kosteuta iho hyvin ennen meikkaamista. Näin meikkipohja ei kerry kuiviin alueisiin. Kosteuttava seerumi ajaa asian hyvin. Se myös tekee ihosta tasaisemman.
 • Levitä rasvoittuville alueille mattapinnan jättävä meikinpohjustusvoide eli primer. Silloin iho kiiltelee vähemmän.
 • Meikkipuuteri sopii hyvin rasvoittuvalle iholle, mutta voi saada kuivat alueet kiristämään. Suihkauta silloin sen päälle lähdevettä.
 • CC- ja BB-voiteet sopivat usein sekaiholle hyvin. Levitä BB- tai CC-voiteen alle seerumi ja kosteusvoide. Kesällä pelkkä seerumi saattaa riittää.
 • Varo puuterin liikakäyttöä. Se kerääntyy kuiville alueille, ja meikistä tulee helposti epäsiisti. Puuteripaperi on hyvä kikka. Voit taputella sillä ihoa päivän mittaan, jos iho alkaa kiiltää.

5 x hyvä tuote sekaiholle

 • Avène Cleansing Foam puhdistaa ihon tehokkaasti, muttei kuivata sitä. Sopii kaikille sekaihoille ja poistaa myös silmämeikin.
 • Mádara Balancing Toner tasapainottaa ja kosteuttaa ihoa. Jos et halua käyttää kahta erillistä kasvovettä, käytä vain tätä!
 • Aco Sensitive Balance Face Fluid on kevyt voide, jossa on prebiootteja. Se vahvistaa ihon omaa luonnollista suojaa, tasapainottaa ihoa ja sopii herkälle sekaiholle. Voit levittää sen koko kasvoille. Voide on hajusteeton.
 • La Roche-Posay Hydraphase UV Intense Light -voiteessa on UV-suojakerroin 20. Sen hyaluronihappo kosteuttaa, ja La Roche-Posayn lähteen vesi rauhoittaa. Voide imeytyy hyvin, eikä jätä ihoa rasvaiseksi. Hyvä päivävoide ympäri vuoden!
 • Whamisa Organic Flowers Lotion Original sisältää ravitsevaa sheavoita mutta on silti kevyt, sekaiholle sopiva voide. Siinä ei ole vesipohjaa, vaan veden sijaan luonnon uutteita. Siksi se on hyvin ravitseva.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Eveliina Jäppinen.

 1. AVENE CLEANSING FOAM 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE CLEANSING FOAM 150 ML
  Tarjoushinta 15,92 € Normaalihinta 19,90 €
 2. ACO FACE SENSITIVE BALANCE FACE FLUID 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO FACE SENSITIVE BALANCE FACE FLUID 50 ML
  Tarjoushinta 14,40 € Normaalihinta 18,00 €
 3. MADARA BALANCING TONER 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MADARA BALANCING TONER 200 ML
  Tarjoushinta 14,56 € Normaalihinta 18,20 €
 4. LA ROCHE-POSAY HYDRAPHASE UV INTENSE LIGHT 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY HYDRAPHASE UV INTENSE LIGHT 50 ML
  Tarjoushinta 22,32 € Normaalihinta 27,90 €