Sekaihon hoito-opas – Näin valitset oikeat tuotteet

sekaiho nuorella naisella

Sekaiho on yleinen mutta väärinymmärretty ihotyyppi. Monet sekoittavat sekaihon rasvaiseen ihoon, puhdistavat sen liian voimakkailla puhdistusaineilla tai unohtavat kosteuttaa sitä riittävästi. Kun tiedät, mitä sekaihosi kaipaa ja opit valitsemaan sille sopivat tuotteet, niin pääset turhasta ihon kiiltelystä ja kiristelystä.  

Sekaiho – mistä sen tunnistaa?

 • Sekaiho on yhtä aikaa rasvainen ja normaali tai rasvainen ja kuiva.
 • Sekaihossa osa ihosta kiiltää, osa tuntuu pintakuivalta ja kireältä. Tyypillisin sekaiho on muuten normaali tai kuiva, mutta T-alue, eli nenä ja otsa, ovat rasvaiset. Joillakuilla taas leuka tai posket kiiltelevät.
 • Jos nenässäsi, otsallasi, poskillasi tai leuassasi näkyy laajentuneita ihohuokosia, mustapäitä tai finnejä, mutta muu iho on sileä, sinulla on melko varmasti sekaiho.

Mitä sekaihosta on hyvä tietää?

1. Sekaiho sekoitetaan usein rasvaiseen ihoon

2. Sekaiho on usein pintakuiva

3. Sekaiho tarvitsee kosteutusta

4. Sekaiho voi muuttua

Sekaihon hoito?

Sekaihon eri ihoalueet vaativat osin erilaisia tuotteita. Puhdista, kosteuta ja tehohoida sekaihoa siis näin:

Sekaihon puhdistus

 • Puhdista iho miedolla puhdistusaineella. Vältä liian syväpuhdistavia tuotteita, sillä ne kuivattavat osan sekaihosta.
 • Jos otsasi ja nenäsi rasvoittuvat paljon, voit puhdistaa ne muutaman kerran viikossa rasvaisen ihon puhdistusaineella.
 • Aamulla ihon puhdistukseen riittää pyyhkäisy kasvovedellä tai misellivedellä.
 • Taputtele tai suihkauta iholle kasvovettä puhdistuksen jälkeen. Voit käyttää joko kosteuttavaa ja tasapainottavaa kasvovettä koko kasvoille tai valita kaksi erilaista kasvovettä, esimerkiksi tasapainottavan rasvoittuville alueille ja kosteuttavan muille.
 1. ACO FACE REBALANCING CLEANSING FOAM NORM/COMB SKIN 150 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO FACE REBALANCING CLEANSING FOAM NORM/COMB SKIN 150 ML
  Tarjoushinta 13,52 € Normaalihinta 16,90 €
 2. AVENE CLEANANCE MICELLAR WATER 400 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE CLEANANCE MICELLAR WATER 400 ML
  26,90 €
 3. ACO FACE SENSITIVE BALANCE MICELLAR CLEANSING GEL 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO FACE SENSITIVE BALANCE MICELLAR CLEANSING GEL 200 ML
  Tarjoushinta 13,20 € Normaalihinta 16,50 €

Sekaihon kosteutus

 • Levitä kasvoveden päälle kosteuttava seerumi. Se sopii myös rasvoittuville alueille. Voit myös käyttää eri ihoalueille erilaisia seerumeita. Rasvoittuvalle T-alueelle sopii esimerkiksi tasapainottava ja puhdistava seerumi.
 • Valitse päivävoide vuodenajan ja ihon kunnon mukaan. Kesällä riittää yleensä kevyempi voide, talvella tarvitaan täyteläisempi. Koko iholle sopivaa kosteusvoidetta voi olla hankala löytää, mutta niitäkin on. Katso tuotesuositukset jutun lopusta!
 • Jos posket tuntuvat kuivilta, levitä niille yöksi ravitseva yövoide. Halutessasi voit levittää sen myös koko kasvoille, sillä yöllä ei haittaa, vaikka iho kiiltelisikin.
 1. ATOPIK HYDRATE TEHOKOSTEUTTAVA KASVONAAMIO 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
 2. ACO FACE AGE DELAY NIGHT CREAM NORMAL SKIN 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO FACE AGE DELAY NIGHT CREAM NORMAL SKIN 50 ML
  Tarjoushinta 23,12 € Normaalihinta 28,90 €
 3. ACO FACE SENSITIVE BALANCE FACE FLUID 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO FACE SENSITIVE BALANCE FACE FLUID 50 ML
  Tarjoushinta 14,80 € Normaalihinta 18,50 €
 4. LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE OIL CONTROL AURINKOSUOJAVOIDE RASVOITTUVALLE IHOLLE SPF50+ 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS UVMUNE OIL CONTROL AURINKOSUOJAVOIDE RASVOITTUVALLE IHOLLE SPF50+ 50 ML
  Tarjoushinta 18,00 € Normaalihinta 22,50 €

Muista myös

 • Kuori ja naamioi iho viikoittain. Levitä ensin syväpuhdistava naamio rasvoittuvalle alueelle. Kun se on vaikuttanut, pese se pois ja levitä koko kasvoille kosteuttava naamio – siis myös rasvoittuvalle alueelle.
 • Muista aurinkosuojavoide. Suojakertoimellista voidetta kannattaa käyttää vuoden ympäri, sillä UV-säteilyä pääsee iholle myös pilvisellä säällä. Aurinkosuojavoide suojaa osaltaan myös ilmansaasteilta, jotka kertyvät ihon pintaan, voivat tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä.

Sekaihon meikki?

 • Kosteuta iho hyvin ennen meikkaamista. Näin meikkipohja ei kerry kuiviin alueisiin. Kosteuttava seerumi ajaa asian hyvin. Se myös tekee ihosta tasaisemman.
 • Levitä rasvoittuville alueille mattapinnan jättävä primer eli meikinpohjustusvoide. Silloin iho kiiltelee vähemmän.
 • Meikkipuuteri sopii hyvin rasvoittuvalle iholle, mutta voi saada kuivat alueet kiristämään. Suihkauta silloin sen päälle lähdevettä.
 • CC- ja BB-voiteet sopivat usein sekaiholle hyvin. Levitä BB- tai CC-voiteen alle seerumi ja kosteusvoide. Kesällä pelkkä seerumi saattaa riittää.
 • Varo puuterin liikakäyttöä. Se kerääntyy kuiville alueille, ja meikistä tulee helposti epäsiisti. Puuteripaperi on hyvä kikka. Voit taputella sillä ihoa päivän mittaan, jos iho alkaa kiiltää.

5 x hyvä tuote sekaiholle

 • Avène Cleansing Foam puhdistaa ihon tehokkaasti, muttei kuivata sitä. Sopii kaikille sekaihoille ja poistaa myös silmämeikin.
 • Mádara Balancing Toner tasapainottaa ja kosteuttaa ihoa. Jos et halua käyttää kahta erillistä kasvovettä, käytä vain tätä!
 • Aco Sensitive Balance Face Fluid on kevyt voide, jossa on prebiootteja. Se vahvistaa ihon omaa luonnollista suojaa, tasapainottaa ihoa ja sopii herkälle sekaiholle. Voit levittää sen koko kasvoille. Voide on hajusteeton.
 • La Roche-Posay Hydraphase UV Intense Light -voiteessa on UV-suojakerroin 20. Sen hyaluronihappo kosteuttaa, ja La Roche-Posayn lähteen vesi rauhoittaa. Voide imeytyy hyvin, eikä jätä ihoa rasvaiseksi. Hyvä päivävoide ympäri vuoden!
 • Atopik Balance tasapainottava kasvovoide tasapainotta talintuotantoa ja tuo sekaiholle sen kaipaamaa kosteutta. Lisäksi kasvovoiteen sisältämät prebiootit ruokkivat ihon hyödyllistä mikrobikantaa ja edistävät ihon normaalin suojakerroksen toimintaa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Eveliina.