Mustapäät, tulehtuneet finnit ja laajentuneet ihohuokoset – Näin hoidat ihon epäpuhtauksia

Ihon epäpuhtauksia, kuten finni ja mustapää, on syntynyt naisen iholle

Mustapäiden poisto – miten saada mustapäät pois? Laajentuneet ihohuokoset, finnit ja muut pienet epäpuhtaudet vaivaavat ajoittain lähes jokaista. Miten niitä voisi ehkäistä ja millainen ihonhoitorutiini olisi hyvä epäpuhtaalle iholle? Lue kosmetologin parhaat vinkit epäpuhtaan ihon hoitamiseen.

Mitä aikuisen ihon pienistä epäpuhtauksista tulee tietää?

Mustapäät, finnit ja muut ihon ajoittaiset pienet virheet ovat todella tavallisia aikuisen ihon pulmia.

Yksittäisten näppyjen ja muiden epäpuhtauksien hoidossa tärkeintä on säntillinen ja tehokas mutta hellä puhdistus oman ihotyypin puhdistustuotteilla sekä kunnon kosteutus kasvovoiteella.

Tyypillisin virhe on aivan liian tuhdit hoitotuotteet. Jos esimerkiksi e-pillereiden lopettaminen on saanut ihon kukkimaan, niin moni vaihtaa hoitotuotteensa liian kuivattaviin tuotteisiin – ihotyypistä riippumatta. Tällöin ihon pinnasta tulee kuin panssari, joka tukkeutuu ja alkaa kerätä yhä enemmän erilaista näppylää ja rykelmää. 

Mustapäiden poisto ja ehkäisy – auttaako mustapäärauta?

Mustapää syntyy, kun ihohuokonen aukeaa ja tali hapettuu avonaisessa huokosessa.

Mustapäitä on vaikea torjua kokonaan, mutta paljon auttaa se, että pidät ihohuokoset puhtaina ja käytät syväpuhdistavaa kasvovettä, jossa ainesosana on esimerkiksi salisyylihappoa.

Myös kasvojen kuorinta torjuu mustapäitä, mutta siinäkin on syytä muistaa kohtuus. Edes paikallista mustapäärykelmää esimerkiksi nenänpielissä ei kannata kuoria joka päivä.

Mustapäiden poisto tehdään mustapääraudalla, mutta se kannattaa jättää ammattilaiselle. Jos et malta olla puristelematta tai et halua käydä kosmetologilla kuukausittain, niin purista mustapäät hellästi ja oikein: joko puhtaalla mustapääraudalla tai puhtain, kasvopaperiin kiedotuin sormenpäin.

Finnit ja tulehtuneet finnit – miten ehkäisen ja poistan niitä?

Kun iholle puskeva rasva joutuu tekemisiin iholle kertyneen lian ja hien kanssa, iholle voi nousta mojova finni. Toisilla iho on rasvaisempi ja luontaisesti taipuvaisempi epäpuhtauksiin. Jos siis sinulla on ollut nuorena paljon finnejä, niin näppylät saattavat olla riesanasi myös aikuisena.

Epäpuhtauksia ja finnejä tulee kaikenlaisille ihotyypeille. Etenkin hormonaaliset syyt lisäävät talin eritystä ja saavat helposti ihon kukkimaan. Hormonaaliset ihomuutokset näkyvät lähinnä leuassa. Finnejä saattaa tulla e-pillereiden lopettamisen jälkeen, raskauden ja imetyksen aikana tai aina ennen kuukautisia.

Huolellisen ja säännöllisen ihopuhdistuksen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Jos talirauhastiehyet pääsevät tukkeutumaan, ne tulehtuvat helpommin.

Finnin puristaminen saattaa houkutella, mutta malta mielesi. Finnejä ei pidä puristaa! Kun finnin pinta purskahtaa rikki, bakteerit leviävät, iho voi tulehtua ja yhdestä viattomasta näpystä saattaa seurata tulehtunut finni.

Hoida finnejä näin:

Laajentuneet ihohuokoset – voiko niitä pienentää?

Suuret ihohuokoset ovat erityisesti rasvoittuvan ja sekaihon tyypillinen ongelma.

Kun huokonen toimii normaalisti, se aukeaa puhdistaessa ja supistuu, kun iho käsitellään kasvovedelläKasvovedellä onkin tärkeä rooli toimia ensimmäisenä ihoon jätettävänä hoitotuotteena kasvojen puhdistuksen jälkeen.

Salisyylihappoa sisältävä kasvovesi voi pienentää huokosia jonkin verran, samoin alkoholia sisältävät hoitotuotteet. Muista kuitenkin, että täysin suppuun et ehkä ihohuokosiasi saa taiottua.

Millainen ihonhoitorutiini sopii epäpuhtaalle iholle?

Puhdista iho aamuin illoin – monet unohtavat jommankumman. Iltapuhdistus on erityisen tärkeää, sillä huokosiin kerääntyy päivän aikana meikin lisäksi likaa, pölyä ja ilmansaasteita. Yöllä iho uudistuu, joten se on myös vastaanottavaisempi hoitotuotteille. Aamupuhdistuksen voit halutessasi hoitaa pelkällä misellivedelläValitse omalle ihotyypille sopiva putsari.

Älä unohda kasvovettä. Kasvovesi paitsi viimeistelee puhdistuksen ja poistaa puhdistustuotteen rippeet, myös kosteuttaa ihoa. Kasvovesi lisäksi valmistelee ihon hoitotuotteille. Toisin kuin puhdistusaineessa, niin kasvovedessäsi voi mieluusti olla epäpuhtauksia hillitsevää salisyylihappoa

Hyvä kosteutus ehkäisee iho-ongelmia ihan joka iholla. Omalle ihotyypille sopiva kosteuttava seerumi ja kevyt kosteusvoide tuovat tehokkaasti kosteutta ihoon. Yhdessä kosteuttavan seerumin kanssa sinua saattaa auttaa myös talineritystä tasapainottava kasvovoide tai epäpuhtauksille kehitetty hoitovoide.

Kosteuttavaa ja rauhoittavaa naamiota voi käyttää useamman kerran viikossa, sillä naamiolla harvoin tulee tehneeksi hallaa iholle. Älä kuitenkaan käytä kuorivia ainesosia sisältävää naamiota useammin kuin kerran viikossa. Syväpuhdistavaa savinaamiota voi levittää paikallisesti pari kertaa viikossa, sillä syväpuhdistava ja ihohuokosia supistava savinaamio on loistava tuote esimerkiksi tilanteisiin, joissa jo osaat odottaa epäpuhtaukia. Käytä syväpuhdistavaa savinaamiota ennaltaehkäisevästi esimerkiksi, jos tiedät, että aina kuukautisten alla leukaan ilmestyy näppyjä.

Kuori iho vain kerran viikossa. Moni luulee, että reipas kasvojen kuorinta puhdistaa ihoa, mutta vaikutus voikin olla päinvastainen. Liiallinen kasvojen kuorinta saattaa saada ihon puolustautumaan ja vilkastuttamaan talintuotantoa. Ihon kuorinta on silti tärkeä osa ihonhoidon perusrutiinia, sillä kasvojen kuorinta-aine puhdistaa huokoset syvemmältä ja saa ihon näyttämään kirkkaammalta. Hoitotuotteetkin imeytyvät paremmin kasvokuorinnan jälkeen.

Ihon epäpuhtaudet ja elämäntavat?

Säntillisen ihonhoitorutiinin lisäksi muukin hygienia on tärkeää, kun haluat pitää ihon kauniin sileänä.

Vältä turhaa kasvojen koskettelua, vaihda tyynyliina ja kasvoille tarkoitettu pyyheliina usein ja pese meikkivälineesi säännöllisesti. Hikitreenin jälkeen iho on syytä puhdistaa huolellisesti.

Ihon puhdistus kasvojen puhdistusaineella on tuiki tärkeää, mutta puhdistathan elimistöä myös sisältä päin juomalla riittävästi vettä. Tupakointi tekee kokonaisvaltaisesti hallaa iholle, joten tupakoinnin lopettamisella on positiivisia vaikutuksia myös ihon kuntoon, sillä tumppaaminen kirkastaa ihoa.

Miten meikkaan ihon pienet virheet piiloon?

Epätasaista ihon pintaa voi olla vaikea saada kokonaan peittoon, mutta yksittäisen finnin saat piilotettua hyvällä peitepuikolla, kevyellä meikkivoiteella sekä puuteroinnilla. Meikkaa kepeällä kädellä, sillä paksu meikki korostaa epätasaista ihon pintaa.

Voit myös viedä huomion pois finnistä: kun teet näyttävän silmämeikin tai korostat poskipäitäsi raikkaan sävyisellä poskipunalla, niin katse ei harhaudu näppylään.

Ja muista lisäksi, että vaikka itseäsi finni saattaa kiusata, niin muut tuskin kiinnittävät siihen suurempaa huomiota.

7 x hyvä tuote mustapäille, finneille ja ihon epäpuhtauksille

Vichy Normaderm Phytosolution Purifying Gel -puhdistusgeeli puhdistaa iholta lian, liian talin sekä vähentää epäpuhtauksien syntymistä. Liitä ihonhoitorutiiniisi myös saman sarjan kasvovesi ja hoitovoide.

La Roche-Posay Effaclar H Iso-Biome on kosteuttava puhdistusvoide, joka vie iholta kuivuuden mennessään ja palauttaa ihon hyvinvoinnin probioottisen ainesosan avulla.

Vichy Minéral 89 Daily Booster -hoitotiiviste sopii minkä tahansa voiteen alle tuomaan ihoon kosteutta.

Ducray Keracnyl Serum sopii aikuiselle iholle, jossa on rasvaisuutta, epäpuhtauksia, aknearpia ja ikääntymisen ensimerkkejä.

V10 Plus Water Base Peeling on rakeeton kuorinta, joka ei ärsytä ihoa ja jota voi käyttää useammankin kerran viikossa.

Lierac Sebologie Stop Spots Concentrate -paikallishoitotiiviste kuivattaa finnin tehokkaasti.

Medik8 Blemish SOS -hoitogeeli rauhoittaa näppylän 24 tunnin kuluessa.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Sanna Räsänen.