Finnit, mustapäät, laajentuneet ihohuokoset – Näin hoidat ihon epäpuhtauksia

finnejä ja ihon epäpuhtauksia on ilmestynyt iholle

Mustapäitä nenässä, laajentuneita ihohuokosia poskissa tai mojova finni leuassa kuukautisten aikaan? Kukaan tuskin säästyy ihon pikku epäpuhtauksilta. Mutta miten niitä voisi ehkäistä, saako finnejä puristaa ja millaiset ihonhoitotuotteet tepsivät satunnaisiin näppylöihin parhaiten?

Mitä aikuisen ihon pienistä epäpuhtauksista tulee tietää?

Mustapäät, finnit ja muut ihon ajoittaiset pienet virheet ovat todella tavallisia aikuisen ihon pulmia.

Millainen ihonhoitorutiini ehkäisee epäpuhtauksia?

 1. Puhdista iho aamuin illoin – monet unohtavat jommankumman. Iltapuhdistus on erityisen tärkeää, sillä huokosiin kerääntyy päivän aikana meikin lisäksi likaa, pölyä ja ilmansaasteita. Yöllä iho uudistuu, joten se on myös vastaanottavaisempi hoitotuotteille. Aamupuhdistuksen voit halutessasi hoitaa pelkällä misellivedellä. Valitse omalle ihotyypille sopiva putsari.
 2. Älä unohda kasvovettä. Kasvovesi paitsi viimeistelee puhdistuksen ja poistaa puhdistustuotteen rippeet, myös kosteuttaa ihoa. Kasvovesi lisäksi valmistelee ihon hoitotuotteille. Toisin kuin puhdistusaineessa, niin kasvovedessäsi voi mieluusti olla epäpuhtauksia hillitsevää salisyylihappoa
 3. Hyvä kosteutus ehkäisee iho-ongelmia ihan joka iholla. Omalle ihotyypille sopiva kosteuttava seerumi ja kevyt kosteusvoide tuovat tehokkaasti kosteutta ihoon. Yhdessä kosteuttavan seerumin kanssa sinua saattaa auttaa myös talineritystä tasapainottava kasvovoide tai epäpuhtauksille kehitetty hoitovoide.
 4. Kosteuttavaa ja rauhoittavaa naamiota voi käyttää useamman kerran viikossa, sillä naamiolla harvoin tulee tehneeksi hallaa iholle. Älä kuitenkaan käytä kuorivia ainesosia sisältävää naamiota useammin kuin kerran viikossa. Syväpuhdistavaa savinaamiota voi levittää paikallisesti pari kertaa viikossa, sillä syväpuhdistava ja ihohuokosia supistava savinaamio on loistava tuote esimerkiksi tilanteisiin, joissa jo osaat odottaa epäpuhtaukia. Käytä syväpuhdistavaa savinaamiota ennaltaehkäisevästi esimerkiksi, jos tiedät, että aina kuukautisten alla leukaan ilmestyy näppyjä.
 5. Kuori iho vain kerran viikossa. Moni luulee, että reipas kasvojen kuorinta puhdistaa ihoa, mutta vaikutus voikin olla päinvastainen. Liiallinen kasvojen kuorinta saattaa saada ihon puolustautumaan ja vilkastuttamaan talintuotantoa. Ihon kuorinta on silti tärkeä osa ihonhoidon perusrutiinia, sillä kasvojen kuorinta-aine puhdistaa huokoset syvemmältä ja saa ihon näyttämään kirkkaammalta. Hoitotuotteetkin imeytyvät paremmin kasvokuorinnan jälkeen.
 1. LA ROCHE-POSAY EFFACLAR PURIFYING FOAMING GEL 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY EFFACLAR PURIFYING FOAMING GEL 200 ML
  Tarjoushinta 11,32 € Normaalihinta 14,90 €
 2. MEDIK8 PORE REFINING SCRUB KUORINTA 75 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MEDIK8 PORE REFINING SCRUB KUORINTA 75 ML
  Tarjoushinta 32,68 € Normaalihinta 43,00 €
 3. AVENE CLEANANCE COMEDOMED 30 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE CLEANANCE COMEDOMED 30 ML
  Tarjoushinta 14,82 € Normaalihinta 19,50 €
 4. ACO spotless Daily Face Toner | Yliopiston Apteekki
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  ACO SPOTLESS DAILY FACE TONER HAJUSTEETON 200 ml
  Tarjoushinta 9,04 € Normaalihinta 11,90 €

Finnit – miten ehkäisen ja poistan niitä?

Kun iholle puskeva rasva joutuu tekemisiin iholle kertyneen lian ja hien kanssa, iholle voi nousta mojova finni. Toisilla iho on rasvaisempi ja luontaisesti taipuvaisempi epäpuhtauksiin. Jos siis sinulla on ollut nuorena paljon finnejä, niin näppylät saattavat olla riesanasi myös aikuisena.

Epäpuhtauksia ja finnejä tulee kaikenlaisille ihotyypeille. Etenkin hormonaaliset syyt lisäävät talin eritystä ja saavat helposti ihon kukkimaan. Hormonaaliset ihomuutokset näkyvät lähinnä leuassa. Finnejä saattaa tulla e-pillereiden lopettamisen jälkeen, raskauden ja imetyksen aikana tai aina ennen kuukautisia.

Mustapäät – miten ehkäisen ja poistan niitä?

Mustapää syntyy, kun ihohuokonen aukeaa ja tali hapettuu avonaisessa huokosessa.

 • Mustapäitä on vaikea torjua kokonaan, mutta paljon auttaa se, että pidät ihohuokoset puhtaina ja käytät syväpuhdistavaa kasvovettä, jossa ainesosana on esimerkiksi salisyylihappoa.
 • Myös kasvojen kuorinta torjuu mustapäitä, mutta siinäkin on syytä muistaa kohtuus. Edes paikallista mustapäärykelmää esimerkiksi nenänpielissä ei kannata kuoria joka päivä.
 • Mustapäiden poisto kannattaa jättää ammattilaiselle. Jos et malta olla puristelematta tai et halua käydä kosmetologilla kuukausittain, niin purista mustapäät hellästi ja oikein: joko puhtaalla ihomatoraudalla tai puhtain, kasvopaperiin kiedotuin sormenpäin.

Suuret ihohuokoset – voiko niitä pienentää?

Laajentuneet ihohuokoset ovat erityisesti rasvoittuvan ja sekaihon tyypillinen ongelma.

Kun huokonen toimii normaalisti, se aukeaa puhdistaessa ja supistuu, kun iho käsitellään kasvovedellä. Kasvovedellä onkin tärkeä rooli toimia ensimmäisenä ihoon jätettävänä hoitotuotteena kasvojen puhdistuksen jälkeen.

Salisyylihappoa sisältävä kasvovesi voi pienentää huokosia jonkin verran, samoin alkoholia sisältävät hoitotuotteet. Muista kuitenkin, että täysin suppuun et ehkä ihohuokosiasi saa taiottua.

Ihon epäpuhtaudet ja elämäntavat?

Säntillisen ihonhoitorutiinin lisäksi muukin hygienia on tärkeää, kun haluat pitää ihon kauniin sileänä.

Vältä turhaa kasvojen koskettelua, vaihda tyynyliina ja kasvoille tarkoitettu pyyheliina usein ja pese meikkivälineesi säännöllisesti. Hikitreenin jälkeen iho on syytä puhdistaa huolellisesti.

Ihon puhdistus kasvojen puhdistusaineella on tuiki tärkeää, mutta puhdistathan elimistöä myös sisältä päin juomalla riittävästi vettä. Tupakointi tekee kokonaisvaltaisesti hallaa iholle, joten tupakoinnin lopettamisella on positiivisia vaikutuksia myös ihon kuntoon, sillä tumppaaminen kirkastaa ihoa.

Miten meikkaan ihon pienet virheet piiloon?

Epätasaista ihon pintaa voi olla vaikea saada kokonaan peittoon, mutta yksittäisen finnin saat piilotettua hyvällä peitepuikolla, kevyellä meikkivoiteella sekä puuteroinnilla. Meikkaa kepeällä kädellä, sillä paksu meikki korostaa epätasaista ihon pintaa.

Voit myös viedä huomion pois finnistä: kun teet näyttävän silmämeikin tai korostat poskipäitäsi raikkaan sävyisellä poskipunalla, niin katse ei harhaudu näppylään.

Ja muista lisäksi, että vaikka itseäsi finni saattaa kiusata, niin muut tuskin kiinnittävät siihen suurempaa huomiota.

7 x hyvä tuote finneille ja ihon epäpuhtauksille

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin kosmetologi Sanna Räsänen.

 1. LA ROCHE-POSAY EFFACLAR DUO (+) 40 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LA ROCHE-POSAY EFFACLAR DUO (+) 40 ML
  Tarjoushinta 15,88 € Normaalihinta 20,90 €
 2. LIERAC SEBOLOGIE STOP SPOTS CONCENTRATE 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  LIERAC SEBOLOGIE STOP SPOTS CONCENTRATE 15 ML
  Tarjoushinta 15,96 € Normaalihinta 21,00 €
 3. VICHY NORMADERM PHYTOSOLUTION DOUBLE-CORRECTION DAILY CARE 50 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  VICHY NORMADERM PHYTOSOLUTION DOUBLE-CORRECTION DAILY CARE 50 ML
  Tarjoushinta 19,68 € Normaalihinta 25,90 €
 4. MEDIK8 BLEMISH SOS HOITOGEELI 15 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  MEDIK8 BLEMISH SOS HOITOGEELI 15 ML
  Tarjoushinta 22,04 € Normaalihinta 29,00 €