Viisi vinkkiä kasvojen puhdistukseen

kasvojen puhdistus

Hyvinvoivan ihon perusta on huolellinen puhdistus aamuin ja illoin. Kun valitset sopivat hoitotuotteet, iho pysyy heleänä ja pehmeänä.  Luen viiden kohdan vinkkilistamme ja opit, mitkä asiat on hyvä muistaa päivittäisessä ihonhoidossa! 

Hyvinvoivan ihon perusta on huolellinen puhdistus aamuin ja illoin. Kun valitset sopivat tuotteet kasvojen hoitoon ja puhdistukseen, iho pysyy heleänä ja pehmeänä.  Luen viiden kohdan vinkkilistamme ja opit, mitkä asiat on hyvä muistaa päivittäisessä ihonhoidossa! 

Vesi vanhin voitehista? Vanha sanonta pätee kyllä kehon sisäisessä voitelussa – mutta ihonhoidossa se ei pidä täysin paikkaansa. Kasvojen pesu vesijohtovedellä nimittäin kuivattaa ihoa ja jopa sulkee ihohuokosia. Eritoten kasvojen pesu kuumalla vedellä kuivattaa ja ärsyttää ihoa, joten kasvojen pesussa on hyvä säätää hanavesi mieluummin haalealle. Pelkkä vesipesu riittää harvoin, varsinkin jos iholla on epäpuhtauksia. Kasvojen vesipesun voi korvata myös kasvovedellä tai misellivedellä.

Ihonhoidossa myös pyyhkeellä on väliä. Valitse kasvoille oma, mahdollisimman pehmeä ja puhdas pyyhe. Kuivaa kasvot painellen, älä hangaten. Kosteusvoiteet ja seerumit imeytyvät iholle parhaiten, kun iho on vielä hieman kostea. 

1. Puhdista iho aamulla ja illalla

Kasvojen iho kannattaa puhdistaa säännöllisesti kaksi kertaa päivässä. Puhdistus onkin hyvän ihonhoidon kulmakivi. Iltaisin kasvoilta puhdistetaan meikin lisäksi päivän aikana iholle kertynyt lika ja ylimääräinen rasva. Kasvojen puhdistus aamulla poistaa yövoiteen jämät sekä yön aikana ihon pinnalle nousseen talin. 

Puhdistusaineita on monenlaisia puhdistusmaidosta öljyyn ja vaahdosta miselliveteen, ja voit valita oman suosikkisi sekä ihotyyppisi, että käyttötarkoituksesi mukaan. Kuivaihoiselle paras kasvojen puhdistustuote voisi olla esimerkiksi öljypohjainen puhdistusaine kasvoille. Kasvojen puhdistukseen luonnonkosmetiikan puolelta löytyy myös loistotuotteita, kuten öljypuhdistuskakku, joka on oikea monikäyttötuote.

Kasvojen pesu myös virkistää ja pohjustaa päivän aikana käytettävien hoitotuotteiden tehoaineiden imeytymistä iholle. Valitse sopiva puhdistusaine ihotyyppisi mukaan ja ota valinnassa myös huomioon vallitseva vuodenaika sekä ihon kunto.

2. Käytä silmämeikinpoistoainetta

Kasvojenpuhdistusaine voi ärsyttää herkkää silmänympärysihoa. Iho silmien ympärillä on myös erityisen ohutta, jolloin hankausta kannattaa välttää. Silmämeikinpoistoaine puhdistaa tehokkaasti ja hellävaraisesti, ja oikein käytettynä silmien ihoa ei tarvitse hangata. 

Vesiliukoisen silmämeikin voi joskus poistaa myös perusvoiteella – ja huuhtelun jälkeen taputella samaa voidetta vielä silmänympärysvoiteen korvikkeeksi, jos meikkipussi on jäänyt matkasta. Voit valita myös 3-in-1-tuotteen, jossa on puhdistusvoide, kasvovesi ja silmämeikinpoistoaine samassa paketissa. 

Monitoimituotteet ovat hyviä matkoilla tai silloin, kun laiskottaa. Nukkumaan ei saisi koskaan mennä meikit kasvoilla, joten väsyneenäkin on meikit hyvä poistaa ja antaa ihollekin mahdollisuus kauneusuniin.

 

3. Valitse oikea puhdistustuote

Moni käyttää kasvojen puhdistuksessa turhan voimakkaita tuotteita. Tärkeintä on valita omalle ihotyypille sopiva ja riittävän hellävarainen puhdistusaine. Oikeanlainen tuote on sopiva, kun ihoa ei kiristä eikä pistele pesun jälkeen. Kasvojen puhdistusaineen levityksen jälkeen tuotteen voi poistaa vedellä tai vanulapulla.

Ihotyypit voi jakaa karkeasti neljään ryhmään: normaali iho, kuiva iho, rasvainen iho ja sekaiho. Vaahtoavat voiteet ja geelit sopivat normaalista rasvoittuvalle ja akneen taipuvaiselle iholle parhaiten. Puhdistusvaahto on usealle ihotyypille sopiva ja sillä puhdistat kevyen silmämeikkikin.  Ihotyyppiin vaikuttavat myös ikä, terveydentila, vuodenaika ja geeniperimä. 

Puhutaan myös esimerkiksi herkästä ihosta, epäpuhtaasta ihosta, pintakuivasta ihosta ja ikääntyvästä ihosta, jotka eivät ole varsinaisia ihotyyppejä, mutta vaativat omat täsmätuotteensa. On tärkeää tunnistaa oman ihonsa tarpeet, jotta se paitsi hehkuu, myös toimittaa ihon suojamuurin tehtävää.

4. Käytä kasvovettä aamuin illoin

Kasvovesi kannattaa ehdottomasti ottaa osaksi päivittäistä ihonhoitorutiinia. Se tasapainottaa ihon pH-arvon, jolloin hoitotuotteet imeytyvät paremmin ihoon. Ihon pH-arvo on luonnostaan hieman hapan, mikä pitää suojelee ihoa bakteereilta ja lukitsee kosteutta ihoon. Kasvovesi myös kosteuttaa ihoa, jolloin kosteusvoidetta ei tarvita niin paljon.

Kasvovesi kannattaa valita ihotyypin mukaan, jotta se huolehtii ihosi erityistarpeista. Kuivan ihon kasvovesissä on usein rauhoittavia ja kosteuttavia ominaisuuksia. Rasvaiselle iholle tarkoitetut kasvovedet hillitsevät talineritystä, ehkäisevät ihon kiiltelyä ja usein myös supistavat ihohuokosia, mikä estää huokosten tukkeutumista. Normaalin ja sekaihon kasvovedet puolestaan viimeistelevät puhdistuksen ja kosteuttavat ihoa.

 1. V10 PLUS SOOTHING CLEANSING MILK 100 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  V10 PLUS SOOTHING CLEANSING MILK 100 ML
  33,90 €
 2. AQUALAN L PERUSVOIDE 200 G
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AQUALAN L PERUSVOIDE 200 G
  Tarjoushinta 7,68 € Normaalihinta 9,60 €
 3. AVENE GENTLE TONER 200 ML
  Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
  AVENE GENTLE TONER 200 ML
  23,90 €

5. Perusvoide puhdistaa koko kasvot

Perusvoiteet ovat lääkkeettömiä ja hajusteettomia voiteita, joita käytetään usein monien ihotautien – kuten ihottumien, psoriasiksen ja atopian – hoidossa niin sanottuna tukihoitona. Ihoystävällisyytensä ansiosta ne ovat loistavia ja monikäyttöisiä voiteita kenelle tahansa niin kosteutukseen kuin puhdistukseen.

Perusvoide sopii kasvojen puhdistukseen etenkin kuivaihoiselle. Lisäksi perusvoiteet ovat turvallisia, riittoisia ja erittäin edullisia, joten niiden avulla ihonhoito onnistuu myös pikkubudjetilla! 

Voidepesu puhdistaa sekä vesi- että rasvaliukoista likaa. Perusvoiteella voi pestä jopa hiukset ja päänahan kauttaaltaan tai sitä voi käyttää hoitoaineena hiusten latvoihin. Yksi perusvoide tuubi pelastaa myös matkoilla, jos koko purkkiarsenaali ei mahdu matkalaukkuun. Voiteen ja mielikuvituksen avulla saat loihdittua vaikkapa kuorintavoiteen lisäämällä voiteeseen kidesokeria tai vaalentaa liian tummaa meikkivoidetta sekoittamalla joukkoon perusvoidetta!

Lue lisää päivittäisistä ihonhoitorutiineista Ihonhoidon ABC -artikkelista.