Pintakuiva iho? – 8 askelta ihon tehokosteuttamiseen

Pintakuiva iho on kuiva ja kiristävä

Kuiva, kiristävä ja tavallista ryppyisemmän tuntuinen iho? Kukapa olisi säästynyt pintakuivalta iholta! Kuivuus ei kuitenkaan taltu entistä tuhdimmalla rasvalla, vaan kasvovedellä, kuorinnalla ja ihoa tehokkaasti kosteuttavilla hoitotuotteilla. Kokosimme vinkit ja parhaat tuotteet, joilla saat ihanan pehmeän ja kimmoisan ihon.

Pintakuiva iho – mistä tunnistan sen?

Tuntuuko iho karhealta, ohuelta, kiristelevältä, aralta ja tavallista ryppyisemmältä? Iho saattaa myös hilseillä ja ärtyä tavallista helpommin. Silloin ihosi on todennäköisesti pintakuiva.

Pintakuivuus ei kuitenkaan ole ihotyyppi. Ihon pintakuivuus voi väliaikaisesti vaivata minkälaista ihoa tahansa. Säännöllisellä ja oikealla hoidolla vaivasta kuitenkin pääsee eroon. Valitse siis apteekin ammattilaisen avustuksella tehokkaat pintakuivan ihon hoitotuotteet.

Kuiva vai pintakuiva iho – miten ne eroavat?

Kosteusköyhästä ihosta kärsii moni etenkin talviaikaan, jolloin sekä ulko- että sisäilma on kuivaa. Ihon kuivuminen johtuu siitä, että ihon rakenteiden hydrolipidikalvosta eli happovaipasta haihtuu vettä normaalia enemmän. Normaalisti ihon pintakerroksen keramidit estävät liian kosteuden haihtumisen, mutta kuivassa ihossa näitä rasvoja on niukemmin, jolloin haihtuminen on runsaampaa ja seurauksena on kuiva iho.

Kuivasta ihotyypistä pintakuivuus eroaa nimensä mukaan niin, että pintakuivassa ihossa vain uloin kerros on kosteusköyhä. Syvemmällä kaikki on hyvin, ainakin kosteuden osalta. Pintakuivuutta voi siis esiintyä kaikilla ihotyypeillä, myös rasvaisella iholla. Kuivalla ja pintakuivalla iholla on erilaiset ihonhoitotarpeet, joten vaivan tunnistaminen on tärkeää. 

Mistä ihon pintakuivuus johtuu?

Pinnallinen kuivuus voi olla pelkkää kosteuden puutosta tai sekä kosteuden että rasvan puutosta. Puute voi johtua esimerkiksi siitä, että ihohuokoset ovat menneet tukkoon eikä talirauhasten tuottama tali pääse ulos voitelemaan ihoa eivätkä kosteuttavien tuotteiden kosteuttavat aineet pysty imeytymään ihoon.

Oletko ollut viime aikoina paljon auringossa, purevassa pakkasessa tai viimassa? Oletko ehkä käyttänyt vääränlaisia eli ihollesi sopimattomia puhdistus- tai kosteutustuotteita? Muun muassa näiden syiden takia ihoasi suojaava hydralipidikalvo on saattanut vaurioitua ja kosteus on päässyt siksi haihtumaan ihosta tavallista tehokkaammin.

Tiesithän muuten, että kostetuttamiseksi käännetty moisturising tarkoittaa kosteuden haihtumisen ehkäisyä. Hydrating sen sijaan on ihan oikeaa kosteutusta eli veden viemistä ihoon.

Pintakuivan ihon hoito

  • Ole hellä. Unohda rankat happokuorinnat, tehopuhdistusaineet ja -naamiot. Älä hankaa, hinkkaa tai raavi ihoa, vaan taputtele ja painele tuotteet hellävaraisesti ihoon. Jos käytät vedellä huuhdeltavia puhdistustuotteita, kuivaa iho taputtelemalla pehmeällä pyyhkeellä.
  • Suosi mietoja ja helliä puhdistustuotteita, jotka eivät kuivata ihoa.
  • Käytä kasvo- ja hoitovettä puhdistuksen jälkeen. Voitele iho kosteusvoiteella vasta sitten. Kasvovesi paitsi nopeuttaa ihon palautumista puhdistuksen aiheuttamasta rasituksesta, se myös kosteuttaa ihoa. Lähdevesisuihke tai kosteuttava hoitovesi tekee kuivuudesta ärtyneelle ja kireälle ihollesi saman kuin vesi sinulle silloin, kun sinulla on jano. Suihketta voi laittaa tarpeen mukaan myös pitkin päivää ja jopa meikin päälle.
  • Voitele iho, kun se on vielä kostea kasvovedestä tai hoitovedestä. Paras pintakuivan ihon päivävoide sulkee kosteuden ihoon. 
  • Älä vaihda tuhdimpaan voiteeseen. Pelkkä rasvaisempi voide ei nimittäin riitä, vaan ihosi tarvitsee myös kosteutusta eli vettä. Liian täyteläinen voide saattaa jopa viedä ojasta allikkoon: iho voi tukkeutua entistä pahemmin eivätkä oireet helpota. Kiinnitä voidetta ja seerumia valitessasi huomiota erityisesti tuotteen kosteutustehoon ja raaka-aineiden kosteudensitomiskykyyn. Paras kosteusvoide rasvoittuvalle pintakuivalle iholle onkin tehokosteuttava voide, jossa on kosteutta sitovia aineita, kuten hyaluronihappoa. Rasvoittuvan pintakuivan ihon kosteusvoiteen tulee lukita voiteen kosteus ihoon ja tehokosteuttaa ihoa.
  • Kuori iho viikoittain hellävaraisella, ihotyypillesi sopivalla kasvokuorinnalla.
  • Suojaa iho auringolta korkeasuojakertoimisella aurinkovoiteella ja puhdista voide iholta huolellisesti, ettei se tuki ihoa. Suojaa tarvitaan myös saunan lämpöä sekä pakkasta ja viimaa vastaan. Saunasuojana voi käyttää lämpöön sopivaa suojavoidetta tai voidemaista naamiota. Pakkaselta suojaa esimerkiksi puuteri.
  • Käytä kosteuttavia naamioita – tarvittaessa kuurina vaikka joka ilta. Levitä kosteuttava naamio puhtaalle iholle, anna vaikuttaa, pyyhi ja hiero loput tehoaineet ihoon. Levitä lopuksi voide, niin saat lukittua kosteuden ihoon.

6 x Pintakuivan ihon kosteuttajat

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Marjo Mattila.