Pintakuiva iho? – 8 askelta ihon tehokosteuttamiseen

Pintakuiva iho? – 8 askelta ihon tehokosteuttamiseen

Kuiva, kiristävä ja tavallista ryppyisemmän tuntuinen iho? Kukapa olisi säästynyt pintakuivalta iholta! Kuivuus ei kuitenkaan taltu entistä tuhdimmalla rasvalla, vaan kasvovedellä, kuorinnalla ja muilla fiksuilla hoitotuotteilla. Kokosimme vinkit ja parhaat tuotteet, joilla saat ihanan pehmeän ja kimmoisan ihon.

Pintakuiva iho – mistä tunnistan sen?

Tuntuuko iho karhealta, ohuelta, kiristelevältä, aralta ja tavallista ryppyisemmältä? Iho saattaa myös hilseillä ja ärtyä tavallista helpommin. Silloin ihosi on todennäköisesti pintakuiva.

Pintakuivuus ei ole ihotyyppi, vaan se voi vaivata minkälaista ihoa tahansa.

Kuiva vai pintakuiva iho – miten ne eroavat?

Kuivasta ihotyypistä pintakuivuus eroaa nimensä mukaan niin, että pintakuivassa ihossa vain uloin kerros on kosteusköyhä. Syvemmällä kaikki on hyvin, ainakin kosteuden osalta.

Mistä tiedän, onko ihossani riittävästi kosteutta?

Jos ihon kuivuus mietityttää, tule Yliopiston Apteekkiin ihon kosteusmittaukseen – se onnistuu apteekkikäyntisi lomassa, etkä tarvitse ajanvarausta.

Kosteusmittari kertoo muutamassa minuutissa ihon kosteuspitoisuuden. Tuloksen perusteella voit yhdessä kosmetologin tai farmaseutin kanssa päivittää hoitotuotteesi toimivimmiksi.

Mistä ihon pintakuivuus johtuu?

Pinnallinen kuivuus voi olla pelkkää kosteuden puutosta tai sekä kosteuden että rasvan puutosta. Puute voi johtua esimerkiksi siitä, että ihohuokoset ovat menneet tukkoon eikä talirauhasten tuottama tali pääse ulos voitelemaan ihoa eivätkä kosteuttavien tuotteiden kosteuttavat aineet pysty imeytymään ihoon.

Oletko ollut viime aikoina paljon auringossa, purevassa pakkasessa tai viimassa? Oletko ehkä käyttänyt vääränlaisia eli ihollesi sopimattomia puhdistus- tai kosteutustuotteita? Muun muassa näiden syiden takia ihoasi suojaava hydralipidikalvo on saattanut vaurioitua ja kosteus on päässyt siksi haihtumaan ihosta tavallista tehokkaammin.

Tiesithän muuten, että kostetuttamiseksi käännetty moisturising tarkoittaa kosteuden haihtumisen ehkäisyä. Hydrating sen sijaan on ihan oikeaa kosteutusta eli veden viemistä ihoon.

Pintakuivan ihon hoito

  1. Ole hellä. Unohda rankat happokuorinnat, tehopuhdistusaineet ja -naamiot. Älä hankaa, hinkkaa tai raavi ihoa, vaan taputtele ja painele tuotteet hellävaraisesti ihoon.
  2. Suosi mietoja ja helliä puhdistustuotteita, jotka eivät kuivata ihoa.
  3. Käytä kasvo- ja hoitovettä puhdistuksen jälkeen. Voitele iho vasta sitten. Kasvovesi paitsi nopeuttaa ihon palautumista puhdistuksen aiheuttamasta rasituksesta, se myös kosteuttaa ihoa. Lähdevesisuihke tai kosteuttava hoitovesi tekee kuivuudesta ärtyneelle ja kireälle ihollesi saman kuin vesi sinulle silloin, kun sinulla on jano.
  4. Voitele iho, kun se on vielä kostea kasvovedestä tai hoitovedestä. Voide sulkee kosteuden ihoon. 
  5. Älä vaihda tuhdimpaan voiteeseen. Pelkkä rasva ei nimittäin riitä, vaan ihosi tarvitsee myös vettä. Liian täyteläinen voide saattaa jopa viedä ojasta allikkoon: iho voi tukkeutua entistä pahemmin. Kiinnitä voidetta ja seerumia valitessasi huomiota erityisesti tuotteen kosteutustehoon ja raaka-aineiden kosteudensitomiskykyyn.
  6. Kuori iho viikoittain hellävaraisella, ihotyypillesi sopivalla tuotteella.
  7. Suojaa iho auringolta korkeasuojakertoimisella voiteella ja puhdista voide iholta huolellisesti, ettei se tuki ihoa. Suojaa tarvitaan myös saunan lämpöä sekä pakkasta ja viimaa vastaan. Saunasuojana voi käyttää lämpöön sopivaa voidemaista naamiota. Pakkaselta suojaa esimerkiksi puuteri.
  8. Käytä kosteuttavia naamioita – tarvittaessa kuurina vaikka joka ilta. Levitä naamio puhtaalle iholle, anna vaikuttaa, pyyhi ja hiero loput tehoaineet ihoon. Levitä lopuksi voide, niin saat lukittua kosteuden ihoon.
Pintakuiva iho

6 x Pintakuivan ihon kosteuttajat

  • Medik8 Hydr8 B5 -seerumi antaa iholle välitöntä, pitkäkestoista kosteutusta ja estää tulehdusten syntymistä. Öljytöntä seerumia voidaan käyttää yksinään tai kosteusvoiteen kanssa.

 

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Marjo Mattila.


Lue lisää

Kuiva iho? 5 tehokasta luonnonkosmetiikan kosteusvoidetta

Kuiva iho? 5 tehokasta luonnonkosmetiikan kosteusvoidetta

Tuntuuko iho kuivalta, kiristävältä tai ärtyneeltä? Vaihda kosteusvoiteesi kosteuttavampaan! Valitsimme viisi loistavaa luonnonkosmetiikan kosteuttajaa, jotka pehmentävät kasvojen ihon tehokkaasti. Löydä tästä omasi!

Lue lisää
Viisi vinkkiä kuivan ihon kosteutukseen

Viisi vinkkiä kuivan ihon kosteutukseen

Kylmä viima ja kuiva huoneilma saavat helposti ihon kiristämään, kutisemaan ja hilseilemään. Lue vinkit kuivan ihon kosteutukseen ja poimi viisi tehokkaasti kosteuttavaa tuotetta YA:n omasta tuotesarjasta.

Lue lisää
Näin hoidat ihoasi päivittäin

Näin hoidat ihoasi päivittäin

Hyvinvoivan ihon salaisuus on huolellisessa ja säännöllisessä hoidossa. Kasvojen iho vaatii päivittäistä huolenpitoa.

Lue lisää

Teemat